Osnovni razlog je upravo što kod nas nema nikakvog programa, a da ne pričamo o kvalitetnom ili nekome ko će osmisliti nekakav kviz, a da to liči na bilo šta. I da se uradi nešto tako, to je sve smiješno, jer nema kvaliteta u produkciji. S druge strane, za ozbiljne licence nema para, nit bi to kod nas polučilo neku spektakularnu gledanost. "Milijunaš" i bi, jer je najpoznatiji (mada se slažem da je najbezvezniji kviz svakako), ali opet to nije dovoljno.
Gledanost Potjere ili Milijunaša na HRT-u s područja BiH je odlična, ali to opet ne bi bilo dovoljno da se isplati nekoj našoj TV.
S druge strane, iznenadili biste se da vidite da je i kod nas ta pub kviz scena u finom zamahu. Naravno, ne treba nas porediti s Hrvatskom, koja je u tome svjetska velesila praktično, ali ovo što znam, po srednjoj Bosni su ljudi prilično nafurani na to, svi gradići manje-više imaju pub kviz i raja rastura što se znanja tiče. U Sarajevu također ima par pub kvizova, na ovom najvećem (bar mislim da je) broj učesnika se svaki put mjeri u stotinama

Ali, ljudi fakat rasturaju, tako da je meni kao solidnom igraču postalo nezanimljivo u neka doba

I da kažem da među ljudima koji organizuju ove kvizove ima i onih koji to rade bezveze, ali i onih koji su fantastični, svjetski nivo (i koje bi i ta neka potencijalna TV trebala dovesti da im rade pitanja, organizaciju i sl.).
Čak, za početak, ne bi uopšte bilo loše da neka TV malo ovo istraži, dogovori s nekom od tih ekipa, nevažno u kojem gradiću, da se to malo snima, prilagodi TV i da se to pušta i ispita kakav je interes za takav koncept.
I da, mada nije na ovu temu, ali kritike za HRT u smislu "zašto nije milion" su smiješne

Tek par zemalja na svijetu daje cifru koja je recimo milion eura. Mogu Mađari davati 50 miliona, ali to je smiješna cifra. ili Srbi. Hrvati daju 150.000 eura, a recimo ovo su neke od nagrada: Bugarska 50.000 eura, Danska ili Švedska 100.000 eura, Grčka 100.000 eura, Slovenija 100.000 eura, Turska 50.000 eura, Srbija bilo 40.000 eura, Albanija bilo 25.000 eura