Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Ozimician

#3451 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

mk ultra wrote: 08/01/2023 16:33
Ozimician wrote: 08/01/2023 16:30

Što se tiče obrazovanja djece - u Njemačku je super da ih pošalješ na Ausbuildung ili Studium. Što se tiče standardne škole - nije da će se pretjerano usrećiti jer i ovamo je javno obrazovanje u haosu. + bullying u školama u iole većem gradu (50 000 stanovnika +) je postao default. Na djeci je hoće li se pridružiti grupi sirijaca i ostalih arapa ili domaćih "nazi" grupama, sad imaju i ukrajinske gupe, turske i kurdske grupe u školama se redovno čakijaju, itd.

Govoris o javnim (drzavnim) skolama?
Da, te su najgore. Iole imućniji Njemci šalju djecu u privatne škole.
Npr. Berlin i Frankfurt su užas što se tiče javnih škola - Bayern se još drži.

Bila je nedavno i reportaža gdje je jedna nastavnica izjavila da je 3 god. predavala engleski iako ne zna riječi engleskog.
Uglavnom je nedostatak nastavnog osoblja, pa svi nastavnici predaju sve predmete na kraju.

Evo jedan tekst za koji ne treba plaćati pretplatu, pa imaš Google Translate, prevedi:

https://www.daserste.de/information/wis ... el100.html
Last edited by Ozimician on 08/01/2023 16:36, edited 1 time in total.
AhmetShabo

#3452 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by AhmetShabo »

PaulTracy wrote: 08/01/2023 15:48
AhmetShabo wrote: 08/01/2023 15:17 Zasto odlazite, nema više SDA na vlasti?
Zovite i one koji su otišli da se vrate
Odlaze zato što smo siromašni u odnosu na zapadnu Europu, USA, Kanadu,Australiju i još par država, kao što je siromašno još 150 država ove planete u kojim živi više od 7 milijardi ljudi.
SDA je bila na vlasti i prije 20 godina, također smo bili siromašni, ali nismo odlazili jer nam tad nisu bila otvorena vrata najbogatijih zemalja svijeta.
Ovo egzodus koji se dešava BiH, ,Srbiji i Makedoniji bi se desio u svih gore spomenutih 150 država kada bi im zapadna Europa otvorila vrata kao što je nama otvorila, u njemačkoj ambasadi u Indiji bi imao 125 355 234 zahtjeva za vizu (da toliko poslodavaca na zapadu ima).
Ljudi procentualno najviše odlaze iz istočne Europe,ne zato što su to najsiromašnije i najlošije države na svijetu nego zato što su im najbogatije zemlje svijeta otvorile vrata.
To je logično isto kao i "računanje dana"

Npr ti mene pitaš "Paul Tracy, koji dan je bio 22.3.1987".
Ja sam zapamtio sljedećih 12 brojeva: 6225 7351 4624.
Treća cifra stoji za mart, ona je 2. i znači da je 15.3.2022 bio drugi dan u sedmici ili utorak. Ako je 15.3.2022 bio utorak onda je i 22.3.2022 bio utorak. Zapamtimo utorak, trebat će nam kasnije.
22.3.1987 je bio prije 35g (gledajući iz 2022, onih 12 brojeva je vezano za 2022). U tom periodu smo imali 9 prestupnih godina (2020,2016,2012...).
35+9=44.
44:7=6, ostatak 2.
Sad nam je bitan onaj zapamćeni utorak i ostatak 2.
Od utorka vratimo 2 dana unazad: ponedjeljak,NEDJELJA.
Znači 22.3.1987 je bila nedjelja.
Meni je trebalo 45 sekundi da ovo izračunam u glavi čistom logikom i par minuta da napišem.
Neka tebi ne bude teško da provjeriš to u 20sec, uđi na Google i ukucaj "kalendar 1987" i ispravi me ako sam pogriješio.
moje pitanje je bilo sarkasticno
sve aj to znam, al tesko narodu objasnit
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#3453 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

mk ultra wrote: 08/01/2023 16:25
Pitaj onih 160 ljudi sto ostadose na ulici zbog SDA debilkosa iz MCD...

A koliko je manjih firmi istog karaktera vlasnika

Ide to i dalje, sve dok nam i srednjoskolci ne krenu vani u skolu ;-)
I ozbiljno isto razmisljam za moju djecu, jer javno obrazovanje ovdje se pretvorilo u ubijanje mozga zahvaljujuci stranackom zaposljavanju.

Najjlakse je otici studentu na neko dodatno obrazovanje (ala master) i onda je daleko lakse upasti na posao u toj drzavi

Ps
Ne ide samo 50k godisnje u njemacku
Iz blize moje okoline dvoje otislo u ITA, rim i verona
Inzinjer i monter klima/grijanje sa suprugom bez djece.
Ljudi ispod 30god

ZHK je poceo da zakucava sa platama i dobijao sam par ponuda
Ne znam da li placaju gotovinom, ali kako god cifre su u pitanju... ostatak drzave i dalje kaska uz par izuzetaka
Zivi bili pa vidjeli.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#3454 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Chmoljo »

Kiki_Musampa wrote: 08/01/2023 15:59
Chmoljo wrote: 08/01/2023 13:40

Ne znam u cemu je problem, sarajevo vise nema ponder 2, nema vise zivota na grbaci tk i zdk.

sada nek i drugi izvole vracati novac svojim gradjanima.
Koja je tema Chmoljo,o čemu ti pišeš? Pričamo o uredjenoj vs neuredjenoj državi,a ti o sarajevu i ponderu. Odcjepite se onda ,ako u svaku temu gurate sarajevo vs ostala BiH, i ako je to toliko teško živjeti sa ostalim :bih:
Pricam o tome da pricas o sarenim lazama i bajkama. Za sve sto se nije imalo krivilo se sarajevo. Kad je bilo izglasavanje, tako se i predstavilo, da je sarajevo otcijepljeno.

Ne znam u cemu je sad problem. Kantonalne vlasti za vrat i uredjuj. Nista se nece samo.
Dope_Man

#3455 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

The BEN10 wrote: 08/01/2023 16:09
skafiskafsnjak wrote: 08/01/2023 14:59

Buhahahaha pa to je Bake davno predlozio :D
SDA razmisljanje
Strašno. Ne mogu shvatiti odakle im dolazi inspiracija za takve stupidne zamisli.
Isti lik je ranije predlozio da fakticki ljudima zabranis odlazak, sad je popustio pa bi "samo" uzimao od njemacke 30% poreza jer eto, ima smisla.
skafiskafsnjak

#3456 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Dope_Man wrote: 08/01/2023 17:34
The BEN10 wrote: 08/01/2023 16:09

Strašno. Ne mogu shvatiti odakle im dolazi inspiracija za takve stupidne zamisli.
Isti lik je ranije predlozio da fakticki ljudima zabranis odlazak, sad je popustio pa bi "samo" uzimao od njemacke 30% poreza jer eto, ima smisla.
SDA kadar 100% !
konami666

#3457 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konami666 »

PaulTracy wrote: 08/01/2023 13:56
Da se ja pitam rekao bih MOŽE ali pod ovim uslovima.
Svaki čovjek koji iz BiH ode da radi u Njemačku za svaku godinu školovanja u BiH plaća 3% poreza BiH.
Ako je Mujo završio trogodišnju srednju školu tj školovao se 11g u BiH onda će 33% poreza i doprinosa da plaća Bosni i Hercegovini.
Mujo zaradi 3000€ bruto odnosno 2000€ neto, od 1000€ kojih mu se "odbija" 33% ili 330€ ide u BiH a 670€ u Njemački budžet. Pa bujrum, 300 000 Muji, svaki po 330€ mjesečno, to je 99 miliona € svaki mjesec koje bi se investirale u fond PIO i privredu BiH 😀😀😀
Normalno nemoguće jer zašto bi AUSBEUTER plaćao BiH nešto kad može to džaba da dobije.
:lol: :lol: :lol:
A šta je sa onima koji su otišli u druge zemlje? Mogli bi me samo za kurku povuci. Moji roditelji su plaćali porez i doprinose tako da za te dodatne poreze bi mogli dobiti samo jednu stvar od mene. Pa kad bi bilo tako nešto samo bi bacio onaj bosanski VARTA pasoš u kantu za smeće.
skafiskafsnjak

#3458 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

konami666 wrote: 08/01/2023 18:14

Svaki čovjek koji iz BiH ode da radi u Njemačku za svaku godinu školovanja u BiH plaća 3% poreza BiH.
Ako je Mujo završio trogodišnju srednju školu tj školovao se 11g u BiH onda će 33% poreza i doprinosa da plaća Bosni i Hercegovini.
Mujo zaradi 3000€ bruto odnosno 2000€ neto, od 1000€ kojih mu se "odbija" 33% ili 330€ ide u BiH a 670€ u Njemački budžet. Pa bujrum, 300 000 Muji, svaki po 330€ mjesečno, to je 99 miliona € svaki mjesec koje bi se investirale u fond PIO i privredu BiH 😀😀😀
Normalno nemoguće jer zašto bi AUSBEUTER plaćao BiH nešto kad može to džaba da dobije.
A šta je sa onima koji su otišli u druge zemlje? Mogli bi me samo za kurku povuci. Moji roditelji su plaćali porez i doprinose tako da za te dodatne poreze bi mogli dobiti samo jednu stvar od mene. Pa kad bi bilo tako nešto samo bi bacio onaj bosanski VARTA pasoš u kantu za smeće.
Pa ja vjerujem da bi na taj nacin samo dobili veci broj odricanja drzavljanstva
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#3459 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

A svi vole Bosnu kao
skafiskafsnjak

#3460 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

_BataZiv_0809 wrote: 08/01/2023 18:16 A svi vole Bosnu kao
Vole ... ali ne vole politicare i uredjenje :thumbup:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#3461 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

skafiskafsnjak wrote: 08/01/2023 18:18
_BataZiv_0809 wrote: 08/01/2023 18:16 A svi vole Bosnu kao
Sad da se uvede porez za dijasporu bi li placao?
skafiskafsnjak

#3462 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

_BataZiv_0809 wrote: 08/01/2023 18:20
skafiskafsnjak wrote: 08/01/2023 18:18

Placao bih zato sto moram. Kad bi se uslovi stekli, prestao bih. Zasto da punim budzet da sebi politicari dizu plate ?

Da ja znam da ce moj porez pomoci penzionerima i ostalima , ne bih zalio ni sekunde.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#3463 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

skafiskafsnjak wrote: 08/01/2023 18:25
_BataZiv_0809 wrote: 08/01/2023 18:20

Placao bih zato sto moram. Kad bi se uslovi stekli, prestao bih. Zasto da punim budzet da sebi politicari dizu plate ?

Da ja znam da ce moj porez pomoci penzionerima i ostalima , ne bih zalio ni sekunde.
Posteno
PaulTracy

#3464 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PaulTracy »

konami666 wrote: 08/01/2023 18:14

Je li ovo realno da niko ne konta u PM,već 5. ili 6. koji isto piše.
Nisam napisao "ja bih svima udario dodatno 20% poreza i doprinosa" već sam napisao da bi one poreze i doprinose koje su svakako obavezni plaćati drugačije rasporedio , da bi dio od toga išao i BiH a ne sve državi s kojom radnik iz BiH prvih 20/30/40 godina nikakve veze imao nije
Rugafet

#3465 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rugafet »

The BEN10 wrote: 08/01/2023 14:50 Jao ideja, da se donese zakon kojim bi se globili ljudi koji idu iz zemlje. :lol: :-)
"Intelektualne" zamisli nivoa Zahiragića i Kaplana.
I to opet ne da bi ljudima koji ostaju bilo bolje nego guicanima i starkeljama na vlasti
konoplja

#3466 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konoplja »

n+1 wrote: 07/01/2023 01:11
konoplja wrote: 07/01/2023 00:45
Pa gle, mogu se i ja sloziti s ovim sto je Didier napisao, ali bi to bilo nabadanje u mraku i svjesno ignorisanje pitanja na koja je potrebno odgovoriti.

Sam upis je toksican i u kategoriji onoga sto bi Wittgenstein nazvao language games. Zahtjeva da poznajem njegov um i znam tocno sta mu svaka rijec znaci i na kojim premisama pociva. Ali ja to ne znam, i da bi se vodila kudikamo konstruktivna diskusija potrebno je navuci hazmat kombinezon pa razraditi njegov upis i postaviti temelje.

Brojevi su bezvezni, tu se slazemo, ali da bi nesto tako napisao i da bi se to uzelo zaozbiljno potreban je citat. Zanima me kako se doslo do tih brojeva, koja je metodologija itd.
Gdje se razilazimo, cini mi se, je u znacenju rijeci. Sta je to maternji jezik? Sta to znaci tebi, meni, njemu? A sta to znaci "odliicno poznacanje stranog jezika", pa i kako se to mjeri? Mislim da je sve to vazno ako zelimo konstruktivno razgovarati o ovome. Ako se ne mozemo dogovoriti oko toga, onda razgovaramo sami sa sobom i ukrug.

Da objasnim bolje, uzet cu za primjer diskusiju koju vodis na pf. Religija posljednjih par dana. Vidim da si spominjao "znak" i "znacenje". Ja mislim da znam na sta se referiras, semiotika i teorije Ferdinanda De Saussurea i C.S. Piercea, ali o tome nisam nikada citao na maternjem jeziku pa nemam pojma kako se prevodi "signifier" i "signified". Ali bi mogao to na brzinu pronaci i nauciti. Ne mislim da bi potrosio nesto mnogo energije ili da je ta utrosena energija relevanta nesto.
Dok u kontekstu o kojem je Didier pisao, to je bila strava njemu na poslu, slomi se sav. Sto me dovodi do zakljucka da on nije bio kvalificiran da obavlja taj posao koji je radio jer ocito nije imao "odlicno poznavanje stranog jezika", pa je onda slozio pricu o tome kako je to tesko i dodao da je to naucna cinjenica.
Isto tako ne mislim da je znacajan taj visak utrosene energije za rjesavanje integrala u odnosu na tablicu mnozenja. Naravno, ako osoba koja rjesava integrale ima "odlicno poznavanje rjesavanja integrala".
Meni se, opet, čini da bi ti na ovom pitanju definisao pojmove do tačke u kojoj više ne znamo ni šta pričamo. :D

Didijer se, ako ćemo razgovarati striktno akademski, nije najpreciznije izrazio. Energija je jasno definisan pojam u fizici, a uz to je veoma nejasno definisan pojam u kolokvijalnoj upotrebi. :D Ako bismo išli mak pod konac, pa zaista računali, recimo, kalorijsku potrošnju čovjeka koji priča strani jezik u odnosu na čovjeka koji priča maternji, to ne bi imalo nikakvog smisla.

Ali Didijer nije ni koristio pojam energije u tom značenju. Ono što je želio reći jeste, kako sam više puta i naglasio, a što je bilo jasno iz konteksta: komunikacija na stranom jeziku jednostavno predstavlja veći intelektualni izazov od komunikacije na maternjem jeziku. Ako želiš to prevesti na jezik nauke, mogli bismo reći da, ukoliko bismo skenirali moždanu aktivnost čovjeka koji priča na stranom jeziku, u odnosu na čovjeka koji priča na maternjem, moždana aktivnost ovog prvog bi bila veća.

Vjerovatno postoje neki akademski članci koji govore o tome, ali ne, ja ih nisam tražio. A nisam tražio jer je to konzistentno sa svim što znamo o mozgu: mozak angažuje više resursa i pokazuje više aktivnosti kada obavlja funkciju koja mu nije rutinska. Tablica množenja je, za većinu nas, rutina. Integrali nisu. Da, sa vježbom, rješavanje integrala postaje lakše. Da, vjerovatno postoje ljudi kojima je rješavanje integrala rutina kao i tablica množenja. Ali to ne mijenja osnovni argument koji je, ustvari, Didijer iznio: rješavanje integrala je jednostavno teži problem, i za ogromnu većinu ljudi uvijek će zahtijevati veću angažiranost mentalnih kapaciteta od tablice množenja.

Back to maternji jezik. Za većinu nas, pričati na maternjem je rutina. Pričati na stranom jeziku nije. Da, s upotrebom istog, postaje lakše. Da, postoje ljudi kojima će strani jezik doseći (ili prevazići) nivo maternjeg. Ali to ne mijenja osnovnu činjenicu: za ogromnu većinu ljudi komunikacija na stranom jeziku uvijek će zahtijevati barem malo veći trud i angažiranost mentalnih kapaciteta od komunikacije na maternjem.

I to je, ustvari, ono što je Didijer rekao, uz sve manjkavosti načina na koji je to rekao. I ništa šarlatanski nema u tome.
Kontam ja tebe i poantu ti, ali ipak mi se cini da ti mene nisi najbolje shvatio. I izvini na kasnom odgovoru. :D

Nije meni cilj, niti zelim, da definisem pojmove do tacke u kojoj vise ne znamo sta pricamo, naprotiv cilj mi je da definisem pojmove pa da znamo tacno o cemu pricamo. Dobra ti je ta distinkcija o kolokvijalnoj i akademskoj upotrebi pojma i upravo radi toga smatram da je potrebno jasno definisati pojmove, a cini mi se da nase nerazmirice poticu uprvao iz te distinkcije o upotrebi pojma.

Da, nije se Didijer precizno izrazio i bas bi morao biti super charitable u interpretaciji napisanog da bi to razumio kao kolokvijalno. Ja ne vidim ono sto je on napisao kao kolokvijanlna upotreba. Kad mi ispljunes neke brojeve, spomenes energiju i kazes da je to dokazano onda si zalupio vrata kolokvijalnoj upotrebi i uplovio u domenu akademskog. Mislim da je to barem jasno, i tu bi se stvarno trebali sloziti, ali evo nismo. :D

A posto napisano vidim kao akademski, onda je normalno da zelim viditi akademski rad na koji se netko poziva (btw ne postoji). Kao sto i sam znas u takvim radovima je, uglavnom, na pocetnim stranicama terminologija precizno objasnjena. Pa bi imali nesto poput:

Maternji jezik je prvi jezik koji osoba nauci i primarno koristi u komunikaciji s bliznjima dok odrasta.

Odlicno poznavanje stranog jezika je defnisano kao posjedovanje C1 CEFR certifikata (ili ekvivalenta) i dodatnoj trogodisnjoj imerziji i koristenju jezika kao primarnog u komunikaciji.

Uglavnom, napisao sam sta mislim o tvojim postovima na forumu, i na ovoj temi primjecujem odstupanje od toga. Kao da snizis standarde i gledas kroz prste sarlatanima tj. ljudima kojima se vrh argumentacije i dokaza zasniva na anekdotalnom i na nivou je kazao/kazala, cuo/cula i znam ja nekoga.

Nije ovo jedini slucaj, i ne bi ti pisao da nisam primjetio odstupanje od onoga kako inace pristupas (barem onog s cim sam upoznat). Ne bih sad ulazio dublje, ali na primjer slucaj sa remittance i GDP Njemacke i BiH ili slucaj, meni smijesan, o pirateriji i uredenosti drzave - sto mi je odlazenje u neku krajnost o kojoj nitko ne razmislja. Zato sam napisao kao da na ovoj temi imas blind spot i izrazen bias. Sto mogu i razumjeti jer svi mi imamo to. Takoder, mnogi pisu gluposti, pa to nervira i njih efektivno poklopis. Na pamet mi pada ona razmjena o placama u IT sektoru kod nas i u DE.
n+1

#3467 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by n+1 »

konoplja wrote: 08/01/2023 20:09
n+1 wrote: 07/01/2023 01:11

Meni se, opet, čini da bi ti na ovom pitanju definisao pojmove do tačke u kojoj više ne znamo ni šta pričamo. :D

Didijer se, ako ćemo razgovarati striktno akademski, nije najpreciznije izrazio. Energija je jasno definisan pojam u fizici, a uz to je veoma nejasno definisan pojam u kolokvijalnoj upotrebi. :D Ako bismo išli mak pod konac, pa zaista računali, recimo, kalorijsku potrošnju čovjeka koji priča strani jezik u odnosu na čovjeka koji priča maternji, to ne bi imalo nikakvog smisla.

Ali Didijer nije ni koristio pojam energije u tom značenju. Ono što je želio reći jeste, kako sam više puta i naglasio, a što je bilo jasno iz konteksta: komunikacija na stranom jeziku jednostavno predstavlja veći intelektualni izazov od komunikacije na maternjem jeziku. Ako želiš to prevesti na jezik nauke, mogli bismo reći da, ukoliko bismo skenirali moždanu aktivnost čovjeka koji priča na stranom jeziku, u odnosu na čovjeka koji priča na maternjem, moždana aktivnost ovog prvog bi bila veća.

Vjerovatno postoje neki akademski članci koji govore o tome, ali ne, ja ih nisam tražio. A nisam tražio jer je to konzistentno sa svim što znamo o mozgu: mozak angažuje više resursa i pokazuje više aktivnosti kada obavlja funkciju koja mu nije rutinska. Tablica množenja je, za većinu nas, rutina. Integrali nisu. Da, sa vježbom, rješavanje integrala postaje lakše. Da, vjerovatno postoje ljudi kojima je rješavanje integrala rutina kao i tablica množenja. Ali to ne mijenja osnovni argument koji je, ustvari, Didijer iznio: rješavanje integrala je jednostavno teži problem, i za ogromnu većinu ljudi uvijek će zahtijevati veću angažiranost mentalnih kapaciteta od tablice množenja.

Back to maternji jezik. Za većinu nas, pričati na maternjem je rutina. Pričati na stranom jeziku nije. Da, s upotrebom istog, postaje lakše. Da, postoje ljudi kojima će strani jezik doseći (ili prevazići) nivo maternjeg. Ali to ne mijenja osnovnu činjenicu: za ogromnu većinu ljudi komunikacija na stranom jeziku uvijek će zahtijevati barem malo veći trud i angažiranost mentalnih kapaciteta od komunikacije na maternjem.

I to je, ustvari, ono što je Didijer rekao, uz sve manjkavosti načina na koji je to rekao. I ništa šarlatanski nema u tome.
Kontam ja tebe i poantu ti, ali ipak mi se cini da ti mene nisi najbolje shvatio. I izvini na kasnom odgovoru. :D

Nije meni cilj, niti zelim, da definisem pojmove do tacke u kojoj vise ne znamo sta pricamo, naprotiv cilj mi je da definisem pojmove pa da znamo tacno o cemu pricamo. Dobra ti je ta distinkcija o kolokvijalnoj i akademskoj upotrebi pojma i upravo radi toga smatram da je potrebno jasno definisati pojmove, a cini mi se da nase nerazmirice poticu uprvao iz te distinkcije o upotrebi pojma.

Da, nije se Didijer precizno izrazio i bas bi morao biti super charitable u interpretaciji napisanog da bi to razumio kao kolokvijalno. Ja ne vidim ono sto je on napisao kao kolokvijanlna upotreba. Kad mi ispljunes neke brojeve, spomenes energiju i kazes da je to dokazano onda si zalupio vrata kolokvijalnoj upotrebi i uplovio u domenu akademskog. Mislim da je to barem jasno, i tu bi se stvarno trebali sloziti, ali evo nismo. :D

A posto napisano vidim kao akademski, onda je normalno da zelim viditi akademski rad na koji se netko poziva (btw ne postoji). Kao sto i sam znas u takvim radovima je, uglavnom, na pocetnim stranicama terminologija precizno objasnjena. Pa bi imali nesto poput:

Maternji jezik je prvi jezik koji osoba nauci i primarno koristi u komunikaciji s bliznjima dok odrasta.

Odlicno poznavanje stranog jezika je defnisano kao posjedovanje C1 CEFR certifikata (ili ekvivalenta) i dodatnoj trogodisnjoj imerziji i koristenju jezika kao primarnog u komunikaciji.

Uglavnom, napisao sam sta mislim o tvojim postovima na forumu, i na ovoj temi primjecujem odstupanje od toga. Kao da snizis standarde i gledas kroz prste sarlatanima tj. ljudima kojima se vrh argumentacije i dokaza zasniva na anekdotalnom i na nivou je kazao/kazala, cuo/cula i znam ja nekoga.

Nije ovo jedini slucaj, i ne bi ti pisao da nisam primjetio odstupanje od onoga kako inace pristupas (barem onog s cim sam upoznat). Ne bih sad ulazio dublje, ali na primjer slucaj sa remittance i GDP Njemacke i BiH ili slucaj, meni smijesan, o pirateriji i uredenosti drzave - sto mi je odlazenje u neku krajnost o kojoj nitko ne razmislja. Zato sam napisao kao da na ovoj temi imas blind spot i izrazen bias. Sto mogu i razumjeti jer svi mi imamo to. Takoder, mnogi pisu gluposti, pa to nervira i njih efektivno poklopis. Na pamet mi pada ona razmjena o placama u IT sektoru kod nas i u DE.
Da, ali ne možeš očekivati da ljudi počinju postove s definicijama pojmova koje će koristiti. :D Zato i jeste potreban određeni nivo zaključivanja iz konteksta, pa i uvažavanja da forumaši uglavnom barataju s kolokvijalnim pojmovima, što je OK, jer pričamo o svemu i svačemu, pa i o temama koje ne poznajemo detaljno.

Da dadnem primjer iz nedavne diskusije na drugoj temi o hipotezi vs teoriji. Ako negdje u svom postu sagovornik koristi termin "teorija" u značenju "hipoteza", što većina forumaša radi svakodnevno, neću ga ispravljati, jer razumijem da je distinkcija suštinski nevažna za ono što nastoji reći. Fokusirati se na definicije u tom slučaju značilo bi dati prednost nebitnom. Osim ako je bezobrazan, naravno, pa se nadjebavamo. :D Ali ako striktno pričamo o naučnom metodu, onda je distinkcija važna. Onda to pitanje i jeste primarno, zbog čega se mora uvažiti.

Tako je nekako bilo i sa Didijerom. Koristio je termin energije, ne u naučnom smislu, nego kolokvijalnom, ali bilo je jasno šta govori. Fokusirati se na definicije u tom slučaju, ako ćeš pravo, značilo bi tražiti razlog da mu se oponira, ali bez doticanja suštine. A to je već ozbiljna pristrasnost.

Ne znam zaista šta ti je zasmetalo u priči o doznakama i pirateriji? Pitanje piraterije je postavljeno kao vrijednosno pitanje, koje ukazuje na neprincipijelnost stava koji mnogi ovdje zagovaraju. Ako postaviš hipotezu da oni koji odlaze, odlaze primarno zbog neuređenosti društva i kriminala, onda je piraterija najlakši način da se ospori ta hipoteza. Ako sam otišao jer mi je neizmjerno smetalo što su tramvaji prljavi i kasne, zato što poslodavci krše prava radnika, ili zato što neću da mi dijete odrasta u sistemu gdje samo povlašteni imaju prava, onda baš i neću, čim stignem u uređeno društvo, raspitivati se koji VPN ima killswitch da što efikasnije kršim intelektualna prava drugih. Ako se pak raspitujem, onda možda i nisam bio iskren da su mi prava i uređenje prioritetna pitanja. Dakle, piraterija nije najvažnije pitanje jednog društva, daleko od toga, ali je pitanje koje ogolijeva neiskrenost i neprincipijelnost u diskursu koji vodimo ovdje.

Ne mislim da su mi "standardni" niži na ovoj nego na drugim temama. Što ne znači da su mi standardi uvijek visoki, jer nisu, ali znači da ih na ovoj temi ne spuštam ništa češće nego to radim na drugim temama. Ali mislim da se tebi tako čini jer se na ovoj temi obično manje slažemo, nego je to slučaj na drugim temama. I onda u moje postove učitavaš kritiku koju nemaš drugdje.
Rugafet

#3468 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rugafet »

skafiskafsnjak wrote: 08/01/2023 18:25

Da plaćam porez da se bogate oni zbog kojih sam i otišao iz BiH wow, pa ne bih ga placao taman da je i 5 kf godišnje. Ma ne bi se okreno vise ni za BiH, i kad bi se moralo plaćat lagano pasos u kantu i dovidjenja, USA pasos u džep i fino ko gospodin.
anelsol

#3469 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by anelsol »

Postavio bih pitanje za forumaše na ovoj temi, pa ako moze iskren odgovor. Primjetio sam da su većina forumaša na ovom forumu nasi ljudi koji žive van BiH. Ne bih nagađao o procentima, ali definitivno više od polovine.

Posebno su aktivni na temama koje se tiču politike, pa su neki radikalno desni a neki radikalno liberalno-lijevi. Te diskusije često izlaze iz okvira normalnog komuniciranja, pa su postovi nekada poprilično vulgarni( za ili protiv Bakira, Konakovića, Fadila i sl.)

Budući da neki godinama i decenijama zivite na zapadu, pa vas ovdašnji društveno-politički sistem ne dotiče u velikoj mjeri, odnosno nema bas mnogo uticaja na vas zivot, šta vas motiviše da pišete na takvim temama?
smijesni_ste

#3470 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by smijesni_ste »

Ma vjerovatno ima svega..nekima je dosadno, neke zaista zanima šta se dešava u BiH, neki su tu samo da se hvalisaju i et...
Rugafet

#3471 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rugafet »

Pa vjerovatno zato jer je taj isti društveno politički sistem jedan od glavnih uzroka zato sto vise ne živimo u BiH, mislim da skoro niko nije otišao jer mu u BiH ne odgovaraju klimatski uvjeti npr. A na kraju krajeva to sto smo otišli ne oduzima mi ama bas nikakvo pravo da radim i pišem (naravno u skladu s propisi) šta hoću u odnosu na ove koji su ostali kapiras?
Kiki_Musampa

#3472 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Kiki_Musampa »

Chmoljo wrote: 08/01/2023 17:14
Kiki_Musampa wrote: 08/01/2023 15:59

Koja je tema Chmoljo,o čemu ti pišeš? Pričamo o uredjenoj vs neuredjenoj državi,a ti o sarajevu i ponderu. Odcjepite se onda ,ako u svaku temu gurate sarajevo vs ostala BiH, i ako je to toliko teško živjeti sa ostalim :bih:
Pricam o tome da pricas o sarenim lazama i bajkama. Za sve sto se nije imalo krivilo se sarajevo. Kad je bilo izglasavanje, tako se i predstavilo, da je sarajevo otcijepljeno.

Ne znam u cemu je sad problem. Kantonalne vlasti za vrat i uredjuj. Nista se nece samo.
Ako navedeš primjer,da je dječiji doplatak 200 KM u BiH (nisam ja naveo), znači da je svugdje tako. Ja tvrdim da nije(košto i nije,jer nije Sarajevo BiH. Ko krivi Sarajevo izašta,ti si to počeo izvlačiti iz naftalina). Kantoni ko kantoni su skroz druga priča nevezana za gore navedeno,jer onda otvaramo još daljnja pitanja kao što su da tvoje osiguranje ne vrijedi pišljive bobe kada prodješ Bijambare itd. Vratimo se temi :thumbup:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#3473 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Chmoljo »

Kiki_Musampa wrote: 08/01/2023 23:57
Chmoljo wrote: 08/01/2023 17:14

Ako navedeš primjer,da je dječiji doplatak 200 KM u BiH (nisam ja naveo), znači da je svugdje tako. Ja tvrdim da nije(košto i nije,jer nije Sarajevo BiH. Ko krivi Sarajevo izašta,ti si to počeo izvlačiti iz naftalina). Kantoni ko kantoni su skroz druga priča nevezana za gore navedeno,jer onda otvaramo još daljnja pitanja kao što su da tvoje osiguranje ne vrijedi pišljive bobe kada prodješ Bijambare itd. Vratimo se temi :thumbup:
Nisam ja naveo da je doplatak 200 u BiH nego su se referisali na 1000 porodiljske koje su tek odnedavno i poneki drugi kabtoni poceli davati, nepravilno je nazivajuci doplatkom. Djeciji doplatak nisam siguran da uopste postoji u drugim kantonima osim u KS, dakle iz KSsu oni koje navode.

Pa sam ih ispravio.

A ti si se svezo sa svojom pricom o sarenim lazama.

:roll:
n+1

#3474 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by n+1 »

Isplati se praviti djecu u Kantonu Sarajevo.
DEMONIKA

#3475 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by DEMONIKA »

isplati se jučer
nek krčme bosnu

dosta dijaspore tipa pointa koji glasaju za sda
dok mi krvarimo

pitanje
imam ponudu za minken, neka it firma
Reply Company
ima li iko da zna za njih
nude sve i svašta

hvala unaprijed lol :D
Post Reply