Prije: empiristi.
Zeničani
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- n+1
#59926 Re: Zeničani
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#59927 Re: Zeničani
@n+1 kad kazes vec propao na sta mislis? Koja bi to bila fokalna tacka? Konacni pad Zeljezare?
- ShnjaZZZ
#59928 Re: Zeničani
Malo ste vi hodali po Bosni pa vam je Zenica propala
Mislim svjesni smo da jest ali nemate pojma šta je propast dok malo ne obiđete BiH. Nedavno mi baš naletio jedan dugogodišnji poznanik iz tog famoznog.ekonomskog čuda Tešnja, a nije bio prije toga dugo ovdje. Kaže joj ja grada, da mi je živjet ovdje
Zenica ima svoje nedostatke i teško je svakom normalnom gledati da ne ispunjava (da zapravo ni ne pokušava) ispuniti ogroman potencijal koji ima ali prije nego je nazovete propalom obiđite malo ostatak države.
Kakva god da je i dalje je četvrti/peti grad ove države!
Zenica ima svoje nedostatke i teško je svakom normalnom gledati da ne ispunjava (da zapravo ni ne pokušava) ispuniti ogroman potencijal koji ima ali prije nego je nazovete propalom obiđite malo ostatak države.
-
kakavdanakneiskustvu
#59929 Re: Zeničani
pa jebemliga ni ne tvrdim da sam ugrožen,niti imam ikakvih partijskih veza,samo upitah ima li gdje sjesti i pojesti svinjskog pečenja,kao da sam ti ne znam šta upitaoskrbavi-admin wrote: ↑08/01/2023 14:31 @danak neiskuskstuvu
samo zelim da ti kazem i opet pokusavam da budem fin, da to sto ti ne mozes nac krmetine u jebenoj zenici koja je jad nad jadovima od carsije mentaliteta ekonomije i svega ostalog ne znaci da si ugrozen - jer ti je sve ostalo obezbijedjeno.....
ako imas obraza okreni se oko sebe i vidi kako bosnjaci muslimani koji nemaju partijskih veza zive i kako......
- Casual's
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#59931 Re: Zeničani
https://www.zenicablog.com/jos-jedno-ne ... 15-godina/
Pazi zakljucka, ko da je otkrila novi kontinent:
Zato građani Zenice bolje da platite sve račune, jer se nemate kome žaliti niti ulagati prigovore i da vas ne zadesi ista sudbina kao mene i mog supruga.

Zato građani Zenice bolje da platite sve račune, jer se nemate kome žaliti niti ulagati prigovore i da vas ne zadesi ista sudbina kao mene i mog supruga.
- skrbavi-admin
#59932 Re: Zeničani
zenica se razvila ko real madrid sto bi seljosi rekli 
- -Chesterfield-
#59933 Re: Zeničani
ShnjaZZZ wrote: ↑08/01/2023 15:14 Malo ste vi hodali po Bosni pa vam je Zenica propalaMislim svjesni smo da jest ali nemate pojma šta je propast dok malo ne obiđete BiH. Nedavno mi baš naletio jedan dugogodišnji poznanik iz tog famoznog.ekonomskog čuda Tešnja, a nije bio prije toga dugo ovdje. Kaže joj ja grada, da mi je živjet ovdje
![]()
Pojedinci veze nemaju kakav je život u drugim gradovima, a naročito selima.
Evo ja živim na selu. Nemam vodu koja bakterijski ispravna, slab napon od struje, put do sela uzak tako da moraš stati da se dva vozila mimoiđu, nemaš gdje kupiti pitu, internet loš...
Sve ove probleme možeš riješiti kupovinom stana u Zenici ili nekom drugom mjestu.
Te probleme ne možeš sam riješiti. Ako načelnik odluči da asfaltira put do nekog sela jebu mu ovdje mater jer kupuje glasove seljaka...
Zenica neće ostati bez stanovnika. Doći će do zamjene stanovnika, odnosno već se to dogodilo u velikom procentu.
Sela se polahko prazne. Jedni odlaze u grad a drugi vani. Dok iz grada idu samo vani, rijetko da kupuju kuće na selu...
Sama cijena stanova govori da je potražnja za životom u gradu velika.
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#59934 Re: Zeničani
Zamisli...treba platit račune_BataZiv_0809 wrote: ↑08/01/2023 15:42 https://www.zenicablog.com/jos-jedno-ne ... 15-godina/
![]()
![]()
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- n+1
#59936 Re: Zeničani
Pa Zenica je neraskidivo vezala svoj identitet i ekonomsku politiku razvoja sa Željezarom. Padom Željezare, bilo je potrebno naći novi identitet i novu ekonomsku politiku. Ali generacije koje su odrastale na prethodnoj matrici to jednostavno nisu bile u stanju. Pad Željezare se morao desiti, sve i da nije bilo rata, ali naša posljedična letargija i bauljanje bez vizije doveo je do toga da Zenica postane grad bez ozbiljne perspektive i bez nade._BataZiv_0809 wrote: ↑08/01/2023 15:14 @n+1 kad kazes vec propao na sta mislis? Koja bi to bila fokalna tacka? Konacni pad Zeljezare?
Malo ću karikirati, ali do prije 5 godina, Zeničani su imali izbor između Mittala, kladare, pekare, ili trgovine, s jedne strane, te emigracije, s druge strane. Pokretali su se neki knjigovodstveni servisi, bilo je nekih offshoot mirkopreduzeća bivšeg željezarskog kadra koji su se bavili projektovanjem i građevinom, te preduzeća koja su se naslanjana na Mittal. Nije fundamentalno drugačije ni danas, ali ono što ja vidim jeste da nove generacije ne pate od "kompleksa Željezare". Boli ih racaku za Željezaru. Zadnjih 5 godina u Zenici je pokrenuto nekoliko uspješnih IT firmi koje zapošljavaju inžinjere, dizajnere, pa i netehničke kadrove. Imali smo investicije u automobilskoj industriji, te uspon nekoliko lokalnih firmi sa višemilionskom dobiti.
Mašinski fakultet se već desetak godina okreće novim tehnologijama. Eno, nedavno je bila vijest o školi robotike, a svako malo slušamo o 3D printerima, pokrenut je program za softversko inžinjerstvo na Politehničkom. Univerzitet koji je nekada osnovan da faktički štanca kadrove za Željezaru se okreće medicini i IT tehnologijama. I koliko god to sve još bilo na klimavim nogama, i krcato polovnim kadrovima, još uvijek pokazuje da se Zenica i akademski odvaja od dosadašnje vizije metalnog grada.
Sve to ne znači kako ne trebamo nastaviti njegovati metalno nasljeđe, ali znači kako počinjemo shvaćati da Zenica neće nikada više biti ono što je bila na tim osnovama, te da joj trebaju novi identiteti i nove razvojne politike. A tu će prevagu donijeti nove generacije, kojima Željezara i nije bila "majka", nego prije "maćeha", jer su odrasli na percepciji Željezare kao posrnulog giganta, pa im se pomalo i gadi.
Ali istina je da su svi procesi bili nešto sporiji u Zenici nego drugim gradovima, počeli smo hvatati ovaj IT razvojni val neobično kasno, a dobar dio razloga je blizina Sarajeva. Dobar inžinjer ode u Sarajevo, dobar profa ode na UNSA, nezaposleni koji bi možda i pokrenuli nešto, zaposle se u rajvoSa i slično. Blizina koja je dobra za pojedinca, ali ne nužno i za kolektiv. A pri tome imamo i ovu maniju odlaska vani.
Ima nade, ali bi grad trebao ozbiljnije podržati viziju neke nove Zenice. Krezavi Fuad i pljačkaška SDA to neće sigurno uraditi.
- BlackCaviar
#59937 Re: Zeničani
Nema ljepseg grada i okoline nadaleko.
Nemamo pojma gdje zivimo a pljujemo. Afan cesto organizuje turisticke setnje gradom, brate mili otidjite, prosetajte s njim, ima Zenica dosta toga da pokaze, a i da vidite kako se voli grad.
Najlakse je pljuvati, ali i najjadnije
Nemamo pojma gdje zivimo a pljujemo. Afan cesto organizuje turisticke setnje gradom, brate mili otidjite, prosetajte s njim, ima Zenica dosta toga da pokaze, a i da vidite kako se voli grad.
Najlakse je pljuvati, ali i najjadnije
- Casual's
#59938 Re: Zeničani
Dize i Dzananovic ruke. Jebiga, bolest ne bira. Rahmet mu dusk
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#59939 Re: Zeničani
@n+1
Slazem se narocito za dio koji se tice blizine Sarajeva koje nam je i blagoslov i prokletstvo, bas kako si napisao.
I ja polazem nade u nove generacije koje nemaju sindrom Zeljezare, odnosno kojima je Zeljezara nesto strano pa i odbojno. Pitanje je samo hoce li ih biti dovoljno uz ove trendove koji su na snazi i za koje je izvjesno da se nastavljaju.
Ne znam samo sta sa nama koji smo zapeli u sredini. Za mene je Zeljezara samo posrnuli gigant, ne sjecam se njenih najboljih dana, sjecam se samo njenog samrtnog hropca koji je trajao sve vrijeme mojih formativnih godina. Od Zeljezare mi zbog toga neka tegoba steze grudi. A onda sa druge strane pomislim, pa pobogu rodjen sam u zgradi koja je izgradjena za potrebe Zeljezarinih inzinjera, zavrsio sam skolu u zgradi koju je izgradila Zeljezara, naucio sam plivat na Zeljezarinom bazenu, proslavio sam maturu u Zeljezarinom hotelu, najljepse skolske izlete pamtim i prvu pljugu sam zapalio na Zeljezarinom odmaralistu.
I uhvatim sebe kako bih najradije da je ziva i zdrava i da ja radim u pravnoj sluzbi, ti u sluzbi finansija, Bobista u IT odjelu, skrbavi u automehanici, EFD22 da je izvrsni direktor za operativne poslove. pa da se poslije posla svi skupa opijamo u Tapasu uz grah i kiseli kupus

Slazem se narocito za dio koji se tice blizine Sarajeva koje nam je i blagoslov i prokletstvo, bas kako si napisao.
I ja polazem nade u nove generacije koje nemaju sindrom Zeljezare, odnosno kojima je Zeljezara nesto strano pa i odbojno. Pitanje je samo hoce li ih biti dovoljno uz ove trendove koji su na snazi i za koje je izvjesno da se nastavljaju.
Ne znam samo sta sa nama koji smo zapeli u sredini. Za mene je Zeljezara samo posrnuli gigant, ne sjecam se njenih najboljih dana, sjecam se samo njenog samrtnog hropca koji je trajao sve vrijeme mojih formativnih godina. Od Zeljezare mi zbog toga neka tegoba steze grudi. A onda sa druge strane pomislim, pa pobogu rodjen sam u zgradi koja je izgradjena za potrebe Zeljezarinih inzinjera, zavrsio sam skolu u zgradi koju je izgradila Zeljezara, naucio sam plivat na Zeljezarinom bazenu, proslavio sam maturu u Zeljezarinom hotelu, najljepse skolske izlete pamtim i prvu pljugu sam zapalio na Zeljezarinom odmaralistu.
I uhvatim sebe kako bih najradije da je ziva i zdrava i da ja radim u pravnoj sluzbi, ti u sluzbi finansija, Bobista u IT odjelu, skrbavi u automehanici, EFD22 da je izvrsni direktor za operativne poslove. pa da se poslije posla svi skupa opijamo u Tapasu uz grah i kiseli kupus
-
kakavdanakneiskustvu
- skrbavi-admin
#59941 Re: Zeničani
ode mrki - uspio iz ko zna kojeg pokusaja 
- ShnjaZZZ
#59942 Re: Zeničani
Ja sam čitav život mrzio Željezaru dok nisam počeo raditi u njoj. Onda mic po mic, zavolio, štokholmski sindrom ili šta je u pitanju ali opet mi je teško i zbog zagađenja i zbog činjenice da malo ljudi radi u njoj i da poslije rata mnogo više uzima od grada nego što mu daje.
To mi najviše smeta.
To mi najviše smeta.
- Ja_Ja
#59943 Re: Zeničani
Mi izgleda svaku godinu ulazimo raspravljajuci o nekim egzistencijalnim temama poput bilborda ili restorana koji ne sluze alkohol. Bilo mi je drago da vidim da je tema zivnula ali brate sta se smeca nacita u 10tak stranica to je cudo jedno. Hajde odradili smo svoj bonus i za ovu godinu, ostatak godine mozemo da pricamo o fuficama i klopi, dvije konstante na ovoj temi vec godinama.
A za Salku...eh...koje li su njega more dojile da sam sebi uzme zivot.
A za Salku...eh...koje li su njega more dojile da sam sebi uzme zivot.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#59944 Re: Zeničani
Morio ga je karcinom.
A tema zivi na istih 15tak ljudi i na njihovim temama od interesa plus smo politiku hiruski odstranili nakon onog visemjesecnog orgijanja u 2020.
A tema zivi na istih 15tak ljudi i na njihovim temama od interesa plus smo politiku hiruski odstranili nakon onog visemjesecnog orgijanja u 2020.
- Hercegoviina
#59945 Re: Zeničani
Bolje nego da se pati on i porodica. Vecina bi isto uradilakakavdanakneiskustvu wrote: ↑08/01/2023 16:40 https://www.zenit.ba/salko-dzananovic-p ... moubistvo/
-
sagitariusZE
#59946 Re: Zeničani
Ma Bosnjo zna samo kukati al je cinjenica, kakvih mjesta ima u Bosni pogotovo u malo entitetu, eh onda bi cijenili ovo sta Zenica ima (nije puno, slazem se, naspram Sarajeva npr). Naravno svako se navikne na grad pa mu postane dosadno, tako i oni u Minhenu kazu da je Minhen mali grsd i da treba otici u Berlin…ShnjaZZZ wrote: ↑08/01/2023 15:14 Malo ste vi hodali po Bosni pa vam je Zenica propalaMislim svjesni smo da jest ali nemate pojma šta je propast dok malo ne obiđete BiH. Nedavno mi baš naletio jedan dugogodišnji poznanik iz tog famoznog.ekonomskog čuda Tešnja, a nije bio prije toga dugo ovdje. Kaže joj ja grada, da mi je živjet ovdje
![]()
Jel planiraju proraditi oni displeji na onoj zgradi ili sta?Mjesecima ne rade…
-
Daft Haruki
#59947 Re: Zeničani
Dali postoji podatak koliki broj od ukupno zaposlenih u gradu Zenica su Budetski zaposlenici?
Mislim da bi se iz tog podatka dalo iscitati ko zivi,radi u gradu i kakva je perspektiva grada.
Mislim da bi se iz tog podatka dalo iscitati ko zivi,radi u gradu i kakva je perspektiva grada.
- ZoomZoomKiwi
#59948 Re: Zeničani
E al’ me baci u maštanje sa tim zadnjim pasusom, još imam 38.9°, znači ludilo_BataZiv_0809 wrote: ↑08/01/2023 16:36 @n+1![]()
I uhvatim sebe kako bih najradije da je ziva i zdrava i da ja radim u pravnoj sluzbi, ti u sluzbi finansija, Bobista u IT odjelu, skrbavi u automehanici, EFD22 da je izvrsni direktor za operativne poslove. pa da se poslije posla svi skupa opijamo u Tapasu uz grah i kiseli kupus![]()
![]()
A to što ti neka tegoba steže grudi, to su ti ove mikročestice PM2.5 i PM10 i suNpor

- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#59949 Re: Zeničani
Eh nekad zaista pomislim da bih to najvise volio i znam da je to neki zivot o kojem sam mastao kao dijete.
Zato me i uhvati neka nostalgija kad dodjem i uhvatim vremena da se malo besciljno provozam po gradu ili da prosetam ulicama kojima sam nekad stalno prolazio. Bude mi tesko jer skontam da je nestalo ono o cemu sam mastao.
Odoh malo saprat grlo nekim ginom, poceo sam srat
- kamberovica polje
#59950 Re: Zeničani
Ista priča._BataZiv_0809 wrote: ↑08/01/2023 17:49Eh nekad zaista pomislim da bih to najvise volio i znam da je to neki zivot o kojem sam mastao kao dijete.
Zato me i uhvati neka nostalgija kad dodjem i uhvatim vremena da se malo besciljno provozam po gradu ili da prosetam ulicama kojima sam nekad stalno prolazio. Bude mi tesko jer skontam da je nestalo ono o cemu sam mastao.Iako je moja uza raja minimalno emigrirala i vecina su zapravo u Ze.
Odoh malo saprat grlo nekim ginom, poceo sam srat![]()
Ništa, otvaram flašu...