Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#4451 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Truba »

To sam i ja razmisljao
U sumu na planinu na rijeku u more

Evo cim sam se pohvalio stade vjetar vraca se zagadjenje bukvalno ga vidis ko veliki talas
bumerangss

#4452 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by bumerangss »

laik1981 wrote: 08/01/2023 13:48 Ovi instrumenti sto mjere ne mogu valjati da rak raka.. Ovo sad se ne moze porediti sa jutrosnjim zrakom, a index opet preko 200.. Ako je sad preko 200 onda je sinoc bio preko 1000..
Sinic je bilo dosta vuše magle(vlage) a sad je manje vlage a ima dosta kebdecih cestica poganluka😏
PM72

#4453 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by PM72 »

Truba wrote: 08/01/2023 16:50 To sam i ja razmisljao

Evo cim sam se pohvalio stade vjetar vraca se zagadjenje bukvalno ga vidis ko veliki talas
Iz šume,planine i mora? Vraća se?
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#4454 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by laserShow »

John Cleese wrote: 08/01/2023 15:06 Vlast nije duzna svakome obezbijediti zivotni standard koji misli da zasluzuje, ali jeste duzna sprijeciti svakoga da nanosi stetu drugima (a trovanje ljudi zagadjenjem je jedan od najgorih nacina nanosenja stete)
Apsolutno, ali kojim mjerama? Sta znaci zabraniti euro 2, a ja izvadio katalizator i umjesto euro 4 imam euro 0. To ti kazem, nema sistemskog rjesenja, vec populisticke mjere.
Haris.ba

#4455 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Haris.ba »

Stane policija sa mjeracem iz ispuha i provjerava. Kad te uhvati - auto se oduzima dok traje prekrsajni postupak, i salje na vanredni tehnicki.
Truba

#4456 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Truba »

PM72 wrote: 08/01/2023 17:52
Truba wrote: 08/01/2023 16:50 To sam i ja razmisljao

Iz šume,planine i mora? Vraća se?
ne znam stvarno... samo razmisljam... nekad po liscu bude prljavstine valjda kisa poklopi
sta ja znam
uvijek kažu pored ceste ne jedi voće :D
John Cleese

#4457 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by John Cleese »

laserShow wrote: 08/01/2023 18:19
John Cleese wrote: 08/01/2023 15:06 Vlast nije duzna svakome obezbijediti zivotni standard koji misli da zasluzuje, ali jeste duzna sprijeciti svakoga da nanosi stetu drugima (a trovanje ljudi zagadjenjem je jedan od najgorih nacina nanosenja stete)
Apsolutno, ali kojim mjerama? Sta znaci zabraniti euro 2, a ja izvadio katalizator i umjesto euro 4 imam euro 0. To ti kazem, nema sistemskog rjesenja, vec populisticke mjere.
Evo, vec ti je Haris odgovorio.

Dakle, rjesenja za sve aspekte ove problematike postoje i nisu ni skupa (osim za prekrsitelje) ni komplicirana, samo ih treba primjenjivati.
Truba

#4458 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Truba »

Jbt zaboravio sam kako izgleda jutro
Tamno :mrgreen:

Od magle sve bijelo prije
carobnjak_N

#4459 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by carobnjak_N »

jutros je još i dobro, jugo rastjerao smog, oko 70 je
carobnjak_N

#4460 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by carobnjak_N »

John Cleese wrote: 08/01/2023 15:06
laserShow wrote: 08/01/2023 13:04

Ne, napriotiv. Vec radi ova dva pametnjakovica na temi koji predlazu rjesenja, a koja ni sami nisu probali, pa se onda cude sto vide 10 likova koji se vozaju u dvicini kroz SA.

Ja ti nemam problem s tim, auto zadovoljava eko norme. Ipak, imam poznanika koji imaju euro 2 i koja mu je alternativa? Šta mu se ponudilo kroz zabranu?

Pored što gledam kroz njega, gledam i u buducnosti kroz sebe, gdje ce moja trulja, euro 4 biti nedovoljna i biti cu osudjen na što? Koristi ovakav gradski prevoz? Koristiti ovakav sistem? Gdje parkirati auto?
Ako ne grijesim, broj stanovnika u ovom gradu je ipak nesto veci od dva :D
I nisu zapravo trebali nista ni predlagati.

Vlast nije duzna svakome obezbijediti zivotni standard koji misli da zasluzuje, ali jeste duzna sprijeciti svakoga da nanosi stetu drugima (a trovanje ljudi zagadjenjem je jedan od najgorih nacina nanosenja stete), samo se vec decenijama prave blesavi iz ovdje vise puta navedenih razloga. (Inace, spominjao sam vec, intenzivno zagadjivanje zraka je ovdje pocelo nedugo nakon Drugog svjetskog rata i otad je sve gore i gore, ako izuzmemo onih nekoliko godina rata devedesetih.)

Sto se automobila tice, nije problem samo u zagadjenju koje proizvode (a i uvjeren sam da sarajevski zrak najvise zagadjuju idioti, individualni lozaci svega i svacega).

Ovaj grad je naprosto premalen za ovoliko automobila koliko ih trenutno tu ima u prometu. Nesrazmjer je toliki da se svakodnevno, u odredjeno doba dana na nekoliko sati gubi smisao koristenja motornih vozila - na glavnim je saobracajnicama guzva uzasna i promet tako spor da je brze kretati se pjesice. (Nije nebitno ni da se, barem koliko sam zapazio, u vecini vozila u tim svakodnevnim guzvama vozi samo jedna osoba.)

Stoga bi bilo nuzno, kako god, svesti broj vozila u prometu na odgovarajucu mjeru i naravno, unaprijediti javni prijevoz, sto se vec odavno trebalo desiti, a vjerujem ce se u dogledno vrijeme i desiti.
Cak i samo tramvaj da proradi barem onako kako je nekad radio bilo bi vise nego osjetno poboljsanje.

I da ne zaboravim, nije zabiljezeno da je od "gubljenja dva sata dnevno" ikad iko umro, a od bolestina izazvanih zagadjenim zrakom prijevremeno umiru hiljade ljudi svake godine.
Sapienti sat.
Pa realno, ipak nije od automobila, jer da jeste imali bi valjda i tokom ljeta zagađenja. Iako fakat raja za kilometar pali auto.
Malograđanski mentalitet, ne daj bože da ga ko vidi u tramvaju...
Zagađenje se može riješiti samo promjenom izvora energenata za grijanje, a neko jutro sam čuo prijedlog jednog pulomologa,
kaže riješenje je da se grijemo - na struju.
To znači da bi morali graditi hidroelektrane na rijeci Bosni. Po nekim studijama ih se može izgraditi čak 15 komada, što je energija više
nego dovoljna za sve gradove u BiH, koji se griju na plin i ćumur.
Struja je jedina koja nema apsolutno nikakvih zagađenja za posljedicu. Nula.
Plus možemo postati energetski potpuno neovisni.
Truba

#4461 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Truba »

Sta ba
Dje to

25 je
laik1981

#4462 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by laik1981 »

Nadisimo se dok je povoljno
Image
Dozer

#4463 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Dozer »

vjeshalica wrote: 08/01/2023 00:27 Bas lijepa ideja, poravnati livade... :run:
Valjda je logicnije ukinuti mogucnost registracije 1,2,3, norme ali to se nece desiti jer ti su najbrojniji i oni nose novac.
Ne znam gdje si, ali 1, 2 i 3 su danas skoro pa nestali. Ima ih mozda max. 15% na cesti. Malo vise u RS, ali u Sarajevu, i FBiH generalno, to je stanje. Obrati paznju i vidjeves da sam u pravu.

I opet - vozila nisu primarni problem, nego lozista na cumur i drva, a ni pelet nije neka pretjerana sreca jer su i to zapravo drva.

Sto se ravnanja livada tice, poravnace ih svakako, ali za zgradurine koje onda zjape prazne. Ovdje u potpunosti nedostaje bilo kakav smislen infrastukturni plan, bilo kakvo konstruktivno razmisljanje usmjereno na poboljsanje kvaliteta zivota u ekoloskom, ali i svakom drugom smislu, a mi ovdje mozemo naprdjivati do besvijesti. Mozemo davati najbolje prijedloge i ideje na planeti, ali uvijek ce se naci neka pametnica da to popljuje jer nema kapacitet da sagleda stvari na siroj osnovi.
Last edited by Dozer on 09/01/2023 10:44, edited 1 time in total.
Dozer

#4464 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Dozer »

MehmedPasaMoric wrote: 08/01/2023 09:41 Nema nista od bilo kakve zabrane registracije jer bi to izazvalo opravdano nezadovoljstvo i cak vjerovatno i nemire. Ne mozes u gradu sa najlosijim javnim saobracajem u Evropi odjednom zabraniti nekome da ima auto. Ne mozes nekome na konto registracija za tau auto uzeti par hiljada maraka tokom godina pa onda odjednom reci nema vise. Ma koliko vlast bila losa, toliko glupi nisu sigurno
Niko nikome ni nece zabraniti da ima auto, ali sve ima svoju cijenu.
Neko ko vozi Euro 6, ili EV, ili Hibrid treba da plati manje za registraciju od nekoga ko granga Euro 4, 3,2,1, 0.... Valjda je to poenta besmislene naljepnice Euro norme na vozilu, koja se takodjer naplacuje vec godinama i od cega se u budzet uredno inkasira preko 60 miliona godisnje....

A nemiri u BiH... Ha-Ha.
Last edited by Dozer on 09/01/2023 10:44, edited 2 times in total.
__Phoenix__

#4465 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by __Phoenix__ »

Nisu vozila primarni problem a baš tamo gdje je najveća špica ima više vozila nego ložišta ćumura. Suho drvo ne da ne stvara zagađenje već je svugdje u normalnim zemljama preporuka za koristiti sad u krizi s plinom
Dozer

#4466 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Dozer »

laserShow wrote: 08/01/2023 11:40 Ne postoji mogucnost da se nesto zabrani, sve dok nema alternative.

Sve dok ne postoji javni parking gdje sigurno mogu ostaviti svoj automobil, besplatno, pa onda sjesti na trolejbus, tramvaj, ili autobus i dovesti se priblizno do lokacije, uz maksimalno jedno presjedanje, niko nista ne moze zabraniti.

Sta, ja iz Visokog da dodjem do Vogosce, sjednem u bus, vozim se 40 minuta do centra, i onda jos toliko do otoke? Malo sutra.

Nije mi jasno kako moze neko nesto i pomisliti zabraniti, a da se ne ponudi kvalitetna alternativa?
Neces se voziti 40 minuta u tom slucaju, jer nece biti ni ovolike guzve. A blize i brze bi ti bilo od Rajlovca do Otoke :D
VladaFBiH

#4467 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by VladaFBiH »

__Phoenix__ wrote: 09/01/2023 10:24 Nisu vozila primarni problem a baš tamo gdje je najveća špica ima više vozila nego ložišta ćumura. Suho drvo ne da ne stvara zagađenje već je svugdje u normalnim zemljama preporuka za koristiti sad u krizi s plinom
ha? drvo ne stvara zagađenje? možda kad ga porediš sa čumurom da skoro ne zagađuje naspram njega ali da ne stvara nije tačno.

Priča da drvo za svoga života apsorbuje toliko i toliko CO2 je onako poprilično ublehaška jer drvo raste 50+ godina i toliko mu treba da "upije" količinu zagađenja koje ti izbaciš njegovim loženjem za par sati. Ovo bi možda pilo vode da se umjesto jednog posjećenog drveta sadi 10 komada pa da nekada dođeš u situaciju da ih daleko više raste nego što ih sijećemo.
MehmedPasaMoric

#4468 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by MehmedPasaMoric »

Dozer wrote: 09/01/2023 10:24
MehmedPasaMoric wrote: 08/01/2023 09:41 Nema nista od bilo kakve zabrane registracije jer bi to izazvalo opravdano nezadovoljstvo i cak vjerovatno i nemire. Ne mozes u gradu sa najlosijim javnim saobracajem u Evropi odjednom zabraniti nekome da ima auto. Ne mozes nekome na konto registracija za tau auto uzeti par hiljada maraka tokom godina pa onda odjednom reci nema vise. Ma koliko vlast bila losa, toliko glupi nisu sigurno
Neko ko vozi Euro 6, ili EV, ili Hibrid treba da plati manje za registraciju od nekoga ko granga Euro 4, 3,2,1, 0.... Valjda je to poenta besmislene naljepnice Euro norme na vozilu, koja se takodjer naplacuje vec godinama i od cega se u budzet uredno inkasira preko 60 miliona godisnje....

A nemiri u BiH... Ha-Ha.
Nase euro norme su same po sebi glupost sve dok se za katalizator moze dobiti 500-600 maraka, sve dok se EGR i DPF mogu blokirati za 50 maraka, sve dok nema nikakve kontrole kvaliteta goriva itd... Ja garantujem zivotom da 95% automobila u BiH ne zadovoljava vise od prave Euro 4 norme bez obzira sta im pise na toj naljepnici
VladaFBiH

#4469 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by VladaFBiH »

MehmedPasaMoric wrote: 09/01/2023 11:55
Dozer wrote: 09/01/2023 10:24

A nemiri u BiH... Ha-Ha.
Nase euro norme su same po sebi glupost sve dok se za katalizator moze dobiti 500-600 maraka, sve dok se EGR i DPF mogu blokirati za 50 maraka, sve dok nema nikakve kontrole kvaliteta goriva itd... Ja garantujem zivotom da 95% automobila u BiH ne zadovoljava vise od prave Euro 4 norme bez obzira sta im pise na toj naljepnici
pravilnik koji ovo reguliše je na snazi a sada je druga stvar što se ne provodi - da bi prošao tehnički pregled auto mora zadovoljiti euro normu za koju je napravljen.
Haris.ba

#4470 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Haris.ba »

carobnjak_N wrote: 09/01/2023 07:40 Pa realno, ipak nije od automobila, jer da jeste imali bi valjda i tokom ljeta zagađenja.
Jedno 50 puta na temi se pisalo sta je problem zimi - ja ne znam jednostavnije objasniti - hladni zrak sa puno vlage je tezi i ostaje pri tlu i hvata zagadjenje. Ljeti je toplije pa nema toliko uslova za smogove ko zimi.
MehmedPasaMoric

#4471 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by MehmedPasaMoric »

VladaFBiH wrote: 09/01/2023 11:58
MehmedPasaMoric wrote: 09/01/2023 11:55

pravilnik koji ovo reguliše je na snazi a sada je druga stvar što se ne provodi - da bi prošao tehnički pregled auto mora zadovoljiti euro normu za koju je napravljen.
Jeste, pored toga kuce ce biti od cokolade a prozori od marmelade itd. Nasa vlast jeste glupa, ali toliko glupa da uskrati budzet za toliko novac sigurno nije. Jedna stvar, a druga stvar najveci problem sa zagadjenjem ima Sarajevo, sto bi neko u Cajnicu placao skuplju registraciju za Euro 0 ili uopste ne bio u mogucnosti da registruje automobil, kad u Cajnicu nema zagadjenja?
Dozer

#4472 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Dozer »

Treba pogledati u benzinske pumpe - koliko ih zaista prodaje Euro 6 gorivo?
carobnjak_N

#4473 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by carobnjak_N »

Haris.ba wrote: 09/01/2023 12:01
carobnjak_N wrote: 09/01/2023 07:40 Pa realno, ipak nije od automobila, jer da jeste imali bi valjda i tokom ljeta zagađenja.
Jedno 50 puta na temi se pisalo sta je problem zimi - ja ne znam jednostavnije objasniti - hladni zrak sa puno vlage je tezi i ostaje pri tlu i hvata zagadjenje. Ljeti je toplije pa nema toliko uslova za smogove ko zimi.
a kao ložišta nisu uopće problem ?!
ma hajte molim vas
Haris.ba

#4474 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Haris.ba »

carobnjak_N wrote: 09/01/2023 12:07
Haris.ba wrote: 09/01/2023 12:01

ma hajte molim vas
Je li toliko tesko shvatiti da ne mora nesta biti ili/ili, vec moze i/i?

A, da ne pricam da rjesavanje jednog ne znaci ne rjesavanje i drugog.

Ta vrsta votabautizma provejava izgleda sve vise nasim drustvom, i onemogucava racionalno sagledavanje situacije, a da o rjesenjima ne pricam.
carobnjak_N

#4475 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by carobnjak_N »

Haris.ba wrote: 09/01/2023 12:12
carobnjak_N wrote: 09/01/2023 12:07
ma hajte molim vas
Je li toliko tesko shvatiti da ne mora nesta biti ili/ili, vec moze i/i?

A, da ne pricam da rjesavanje jednog ne znaci ne rjesavanje i drugog.

Ta vrsta votabautizma provejava izgleda sve vise nasim drustvom, i onemogucava racionalno sagledavanje situacije, a da o rjesenjima ne pricam.
Racionalno, da je do auta, onaj sistem par-nepar bi trebao smanjiti zagađenje i dati efekat.
Ali nije ništa značajno postigao.
Post Reply