Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
n+1

#3276 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by n+1 »

konoplja wrote: 07/01/2023 00:45
n+1 wrote: 07/01/2023 00:07

Ma dobro, mogu se složiti da su procenti iz guzice izvađeni. Međutim, kao što smo i pričali ranije, meni je potpuno zdravorazumski da je strani jezik teže pričati nego maternji, te da samim tim zahtijeva više i energije, na isti način na koji rješavanje integrala traži više energije od tablice množenja.

Dakle, ne vidim ništa nebulozno u toj tvrdnji, osim procenata koji su jasno ofrlje, te izuzetaka koje smo ranije spomenuli.
Pa gle, mogu se i ja sloziti s ovim sto je Didier napisao, ali bi to bilo nabadanje u mraku i svjesno ignorisanje pitanja na koja je potrebno odgovoriti.

Sam upis je toksican i u kategoriji onoga sto bi Wittgenstein nazvao language games. Zahtjeva da poznajem njegov um i znam tocno sta mu svaka rijec znaci i na kojim premisama pociva. Ali ja to ne znam, i da bi se vodila kudikamo konstruktivna diskusija potrebno je navuci hazmat kombinezon pa razraditi njegov upis i postaviti temelje.

Brojevi su bezvezni, tu se slazemo, ali da bi nesto tako napisao i da bi se to uzelo zaozbiljno potreban je citat. Zanima me kako se doslo do tih brojeva, koja je metodologija itd.
Gdje se razilazimo, cini mi se, je u znacenju rijeci. Sta je to maternji jezik? Sta to znaci tebi, meni, njemu? A sta to znaci "odliicno poznacanje stranog jezika", pa i kako se to mjeri? Mislim da je sve to vazno ako zelimo konstruktivno razgovarati o ovome. Ako se ne mozemo dogovoriti oko toga, onda razgovaramo sami sa sobom i ukrug.

Da objasnim bolje, uzet cu za primjer diskusiju koju vodis na pf. Religija posljednjih par dana. Vidim da si spominjao "znak" i "znacenje". Ja mislim da znam na sta se referiras, semiotika i teorije Ferdinanda De Saussurea i C.S. Piercea, ali o tome nisam nikada citao na maternjem jeziku pa nemam pojma kako se prevodi "signifier" i "signified". Ali bi mogao to na brzinu pronaci i nauciti. Ne mislim da bi potrosio nesto mnogo energije ili da je ta utrosena energija relevanta nesto.
Dok u kontekstu o kojem je Didier pisao, to je bila strava njemu na poslu, slomi se sav. Sto me dovodi do zakljucka da on nije bio kvalificiran da obavlja taj posao koji je radio jer ocito nije imao "odlicno poznavanje stranog jezika", pa je onda slozio pricu o tome kako je to tesko i dodao da je to naucna cinjenica.
Isto tako ne mislim da je znacajan taj visak utrosene energije za rjesavanje integrala u odnosu na tablicu mnozenja. Naravno, ako osoba koja rjesava integrale ima "odlicno poznavanje rjesavanja integrala".
Meni se, opet, čini da bi ti na ovom pitanju definisao pojmove do tačke u kojoj više ne znamo ni šta pričamo. :D

Didijer se, ako ćemo razgovarati striktno akademski, nije najpreciznije izrazio. Energija je jasno definisan pojam u fizici, a uz to je veoma nejasno definisan pojam u kolokvijalnoj upotrebi. :D Ako bismo išli mak pod konac, pa zaista računali, recimo, kalorijsku potrošnju čovjeka koji priča strani jezik u odnosu na čovjeka koji priča maternji, to ne bi imalo nikakvog smisla.

Ali Didijer nije ni koristio pojam energije u tom značenju. Ono što je želio reći jeste, kako sam više puta i naglasio, a što je bilo jasno iz konteksta: komunikacija na stranom jeziku jednostavno predstavlja veći intelektualni izazov od komunikacije na maternjem jeziku. Ako želiš to prevesti na jezik nauke, mogli bismo reći da, ukoliko bismo skenirali moždanu aktivnost čovjeka koji priča na stranom jeziku, u odnosu na čovjeka koji priča na maternjem, moždana aktivnost ovog prvog bi bila veća.

Vjerovatno postoje neki akademski članci koji govore o tome, ali ne, ja ih nisam tražio. A nisam tražio jer je to konzistentno sa svim što znamo o mozgu: mozak angažuje više resursa i pokazuje više aktivnosti kada obavlja funkciju koja mu nije rutinska. Tablica množenja je, za većinu nas, rutina. Integrali nisu. Da, sa vježbom, rješavanje integrala postaje lakše. Da, vjerovatno postoje ljudi kojima je rješavanje integrala rutina kao i tablica množenja. Ali to ne mijenja osnovni argument koji je, ustvari, Didijer iznio: rješavanje integrala je jednostavno teži problem, i za ogromnu većinu ljudi uvijek će zahtijevati veću angažiranost mentalnih kapaciteta od tablice množenja.

Back to maternji jezik. Za većinu nas, pričati na maternjem je rutina. Pričati na stranom jeziku nije. Da, s upotrebom istog, postaje lakše. Da, postoje ljudi kojima će strani jezik doseći (ili prevazići) nivo maternjeg. Ali to ne mijenja osnovnu činjenicu: za ogromnu većinu ljudi komunikacija na stranom jeziku uvijek će zahtijevati barem malo veći trud i angažiranost mentalnih kapaciteta od komunikacije na maternjem.

I to je, ustvari, ono što je Didijer rekao, uz sve manjkavosti načina na koji je to rekao. I ništa šarlatanski nema u tome.
Dope_Man

#3277 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

Ozimician wrote: 06/01/2023 23:15 Također, ovo kod nas je OK stanje za zemlju ovog kalibra (očekivano) i ide u pravom pravcu, nama je Zapad prije 200 godina bježao puno više nego što nam sad bježi, smanjili smo zaostatak. Kina je zaostatak smanjila u rekordnom vremenu npr.
Mislim da ovo nije nikakav nas uspjeh, pa ni kineski, vec posljedica mnogo brzeg protoka informacija. Prije 100 godina je mogao da napravi nesto Amerikanac i da u Bosni to i ne vidi niko za 20 godina mozda, a danas sve instant znas, razmjena dobara itd . Eto ti igracke u kuci za mjesec.

Kinezi su specifican slucaj jer je Kina izabrana kao jeftina fabrika smeca za zapadni svijet, pa su kroz to razvili infrastrukturu i poslovne modele, a tehnologiju uglavnom kopirali/ukrali od zapadnih inzinjera kroz te poslove.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#3278 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by mk ultra »

n+1 wrote: 06/01/2023 23:33
mk ultra wrote: 06/01/2023 23:31
Brko i mnogo nepismenih iza brke

I opet sto se tice dosta stvari, sssr je licencirao
I 2.5 puta manje patenata aktivnih nego italija

Odnosno,
Italija 490k patenata na 50mil stanovnika
Rusija 200k patenata na 300mil stanovnika

Nije to bas tako bajno u Rusiji niti naucno koliko se napricalo
Sad to vidimo i protiv ukrajine koliko su zaostali u vremenu
A nije bilo mnogo nepismenih iz talijanskog uredno obrijanog fašiste?

I šta je izvor ovih podataka o patentima? Na koji period se to odnosi? Da li je uopće relevantno za SSSR, a samim tim i za ovu priču?
Nauka nije nista, bez tehnologije proizvodnje (patenta) koji je baziran na toj nauci, same proizvodnje, i na kraju plasmana proizvoda i prodaje

1 dio lanca ne radi, nesto ne valja.

SSSR koliki je bio opet je od talijana uzimao licence za proizvodnju Lade, i mašine i vozila samog. (Sve bazirano na Fiatu)

Jednostavno, gore u ovom lancu nesto nije funkcionksalo, ni u Jugoslaviji ni u SSSR

Papir svasta trpi na fakultetu, crtaju motore, racunaju, ali ja nisam cuo da je masinski fakultet napravio svoj motor i patentirao nesto (neku izmjenu)
Pisali su na drugim temama, kad god je zapelo u FAMOSu, morao je svabo doci da vidi sto motori ne pale, domaci jok.

Koliki je energoinvest bio, nikad nisu svoj transformator imali, vec su radili po licenci. A to je najjednostavniji sklop koji postoji.
HelaS

#3279 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by HelaS »

mk ultra wrote: 07/01/2023 08:57
Koliki je energoinvest bio, nikad nisu svoj transformator imali, vec su radili po licenci. A to je najjednostavniji sklop koji postoji.
Nemoj zajebavati :-)
elcaliente

#3280 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

n+1 wrote: 06/01/2023 23:33

A nije bilo mnogo nepismenih iz talijanskog uredno obrijanog fašiste?

I šta je izvor ovih podataka o patentima? Na koji period se to odnosi? Da li je uopće relevantno za SSSR, a samim tim i za ovu priču?
Nauka nije nista, bez tehnologije proizvodnje (patenta) koji je baziran na toj nauci, same proizvodnje, i na kraju plasmana proizvoda i prodaje

1 dio lanca ne radi, nesto ne valja.

SSSR koliki je bio opet je od talijana uzimao licence za proizvodnju Lade, i mašine i vozila samog. (Sve bazirano na Fiatu)

Jednostavno, gore u ovom lancu nesto nije funkcionksalo, ni u Jugoslaviji ni u SSSR

Papir svasta trpi na fakultetu, crtaju motore, racunaju, ali ja nisam cuo da je masinski fakultet napravio svoj motor i patentirao nesto (neku izmjenu)
Pisali su na drugim temama, kad god je zapelo u FAMOSu, morao je svabo doci da vidi sto motori ne pale, domaci jok.

Sada kada se vrate hiljade itjevaca koji su otisli iz BiH biti ce to zemlja inovacija, uspjeha i prospariteta.
Uz vec podjeljenje zlatne kasike konacno ce svi dobiti po teglu meda. Jerbo sta je zlatna kasika ako je nemas gdje umociti.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#3281 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by mk ultra »

HelaS wrote: 07/01/2023 09:07
Nemoj zajebavati :-)
Ne zajebavam
Končar jeste imao svoje transformatore velikih snaga
Manje transformatore su kupili nekad 60tih talijansku licencu, a neke su i "javna tajna" ukrali od siemensa.

Energoinvest je bio dobar prodavac, ugovarac, i projektni menadzer
Proizvodnja je bila licencirana za 95% elemenata ili su kupovali dijelove ili komplet opremu iz italije i njemacke.

Zasto je u HE Capljina (pustena u rad 1979) generator od koga?
Pa reći ću ti, njemački AEG, vodikom hlađen, dan danas radi

Nije ni končar, ni EI, a bili su prilicno jaki
Turbina/pumpa i predturbinski zatvarac Riva Milano
Last edited by mk ultra on 07/01/2023 10:21, edited 1 time in total.
Ludzak

#3282 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ludzak »

Kad god iz ove plemenske državice se isplati.
Osmi Socrates

#3283 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

Da bi ovaj priželjkionizam postao stvarnost mora se mjenjati karakter stanovnika, karakter države, karakter dodaj šta hoćeš.

Teško i nikako.

Karakter se možda i može mjenjati, ali nikad se to ne radi dobrovoljno, nego mora biti upotreba sile. Ne dao Bog nikome.

Možda za dva miliona godina.
elcaliente

#3284 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Trazili ste, evo vam ga:
UDARNE NOVOSTI: DPA-njemackoj agencija za novosti je na raspolaganju prijedlog dopune zakona za migraciju, po tom ce se godisnji broj viza za NK radnike po pravilu Zapadnig Balkana uduplati sa sadasnjih 25.000viza na 50.000 godisnje!!! I pravilo nece biti vise ograniceno, do kraja ove godine kako je planirano bilo.

Znaci idu siroko otovorena vrata.
skrbavi-admin

#3285 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skrbavi-admin »

dje li samo kontaju smjestit silne te ljude? i NK radnik mora nedje spavat boravit mozda dovuc familiju :?:
elcaliente

#3286 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

skrbavi-admin wrote: 07/01/2023 16:23 dje li samo kontaju smjestit silne te ljude? i NK radnik mora nedje spavat boravit mozda dovuc familiju :?:
NK radnik moze par godina i sa cimerima spavati.

Ovo je tek pocetak, 3,5 miliona treba nadomjestiti.
A drazi su im ovi bijele puti sa balkana koji se lako asimiliraju nego afrikanci i arapi.

Ovo pravilo za zapadni balkan ide u sljedece tri godine na 100hiljada godisnje.
Treba bruka NK radnika, stotine hiljada radnika u gradskoj cistoci koji su uglavnom Turci idu u penziju isto tako u proizvodnji svi oni koji su dosli 80tih godina.
Smjena generacija gastarbajtera. Turke mjenjaju nasi.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#3287 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Nema bolan ljudi, mogu oni stavit milion kvotu, dzaba je kad su sve ovdje ispraznili.
Ozimician

#3288 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

elcaliente wrote: 07/01/2023 16:44
skrbavi-admin wrote: 07/01/2023 16:23 dje li samo kontaju smjestit silne te ljude? i NK radnik mora nedje spavat boravit mozda dovuc familiju :?:

A drazi su im ovi bijele puti sa balkana koji se lako asimiliraju nego afrikanci i arapi.

Treba bruka NK radnika, stotine hiljada radnika u gradskoj cistoci koji su uglavnom Turci idu u penziju isto tako u proizvodnji svi oni koji su dosli 80tih godina.
Sve to lijepo zvuči iz njemačke perpektive - kad bi uzeli u obzir da Balkan ima beskonačno mnogo NK radne snage koja je spremna da dođe u Njemačku da radi za minimalac i da živi par godina u radničkom smještaju. Ali realnost nije takva.

Broj radnosposobnog stanovništva se na Balkanu rapidno smanjuje - što zbog iseljavanja, što zbog lošeg nataliteta.

Već sad firmama u BIH fali NK radne snage - već je krenuo uvoz radnika iz Bangladeša i Nepala.
U HR u ugostiteljstvu skoro da i nema Hrvata više - u Splitu u Radison Blu hotelu se moraš sporazumjevati na "lošem engleskom"- jedino radnice na recepciji znaju BHS.
konami666

#3289 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konami666 »

_BataZiv_0809 wrote: 07/01/2023 17:21 Nema bolan ljudi, mogu oni stavit milion kvotu, dzaba je kad su sve ovdje ispraznili.
Ma iscijedit će oni i vodu iz kamena :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#3290 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

konami666 wrote: 07/01/2023 17:24
_BataZiv_0809 wrote: 07/01/2023 17:21 Nema bolan ljudi, mogu oni stavit milion kvotu, dzaba je kad su sve ovdje ispraznili.
Ma iscijedit će oni i vodu iz kamena :D
Predgradje raja
dječak sa šibicama

#3291 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dječak sa šibicama »

Ne znam koliko bi se nekom NK radniku isplatilo u Njemacku, stan moras imati a stan kosta da li 500 ili 1000 eura mjesecno ali kosta. Platu tesko da ce imati preko 2000.

Mada, to je dobro kao start, ako si iole sposoban za par mjeseci ces nauciti nesto da ne budes NK, bices vozac bices gradjevinac sta god, Svabo ce platiti skolovanje. Eno ga Gartner austrijski placa sve buducim vozacima, i kod 95 i svu ostalu papirologiju, nude platu od 2300 do 3000 eura, tvoje je samo da polozis C i E i da se snadjes za volanom.

Da bi radio kao negovatelj u nekom domu ili bolnici, takodje se zavrsi kurs ili nesto slicno. Tu ne treba neka ober skola.
Ozimician

#3292 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

dječak sa šibicama wrote: 07/01/2023 17:32 Ne znam koliko bi se nekom NK radniku isplatilo u Njemacku, stan moras imati a stan kosta da li 500 ili 1000 eura mjesecno ali kosta. Platu tesko da ce imati preko 2000.

Mada, to je dobro kao start, ako si iole sposoban za par mjeseci ces nauciti nesto da ne budes NK, bices vozac bices gradjevinac sta god, Svabo ce platiti skolovanje. Eno ga Gartner austrijski placa sve buducim vozacima, i kod 95 i svu ostalu papirologiju, nude platu od 2300 do 3000 eura, tvoje je samo da polozis C i E i da se snadjes za volanom.

Da bi radio kao negovatelj u nekom domu ili bolnici, takodje se zavrsi kurs ili nesto slicno. Tu ne treba neka ober skola.
Naravno, te ponude se isplate omladini koja tek završava srednje škole - svakako.

Austrijski Gartner nudi platu u brutto ili netto iznosu - ako je brutto (što pretpostavljam da jeste) - onda taj radnik može u BH špedicijama zaraditi sličan iznos i svaki vikend biti kući. Da ne govorim o tome da mora imati prijavljen stan i plaćati kiriju, a npr. u BiH ima već stambeno pitanje riješeno.

Glavni problem je u tome što je u BiH ostalo jako malo takve radne snage, koja je spremna na takvu žrtvu i odricanje.
dječak sa šibicama

#3293 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Neto plata, inace su dnevnice vozacima vec u Hrvatskoj i Sloveniji 80-100 eura, na ruke.

U Njemackoj ili Austriji su u spediciji i vece dnevnice, samo je teze dobiti posao.

U BiH spediciji mozes zaraditi 2 milje maraka mjesecno, gore dole sto dvjesto. Dobra plata za BiH uvjete ali duplo manja nego preko. Da ne govorim o uslovima rada. Zato i odlaze nasi vani.
Ozimician

#3294 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

dječak sa šibicama wrote: 07/01/2023 17:49 Neto plata, inace su dnevnice vozacima vec u Hrvatskoj i Sloveniji 80-100 eura, na ruke.

U Njemackoj ili Austriji su u spediciji i vece dnevnice, samo je teze dobiti posao.

U BiH spediciji mozes zaraditi 2 milje maraka mjesecno, gore dole sto dvjesto. Dobra plata za BiH uvjete ali duplo manja nego preko. Da ne govorim o uslovima rada. Zato i odlaze nasi vani.
Iz svoje okoline sam primjetio da većina bira Sloveniju i da ovi u Njemačkoj nisu baš najzadovoljniji. Kako-zašto - ne znam...
Problem je i priznavanje naših vozačkih dozvola.

Što se tiče duple plate - jbg, ako moraš tu razliku na plati da daš za kiriju - onda je isplativost vrlo upitna, posebno ako si već stabilan u poslu.
elcaliente

#3295 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Ozimician wrote: 07/01/2023 17:22
elcaliente wrote: 07/01/2023 16:44

Sve to lijepo zvuči iz njemačke perpektive - kad bi uzeli u obzir da Balkan ima beskonačno mnogo NK radne snage koja je spremna da dođe u Njemačku da radi za minimalac i da živi par godina u radničkom smještaju. Ali realnost nije takva.

Broj radnosposobnog stanovništva se na Balkanu rapidno smanjuje - što zbog iseljavanja, što zbog lošeg nataliteta.

Već sad firmama u BIH fali NK radne snage - već je krenuo uvoz radnika iz Bangladeša i Nepala.
U HR u ugostiteljstvu skoro da i nema Hrvata više - u Splitu u Radison Blu hotelu se moraš sporazumjevati na "lošem engleskom"- jedino radnice na recepciji znaju BHS.
Oni ce izvuci koliko mogu, sve dok se redovi u njemackoj ambasadi ne smanje oni ce uzimati radnike.
Ima i opcija da i oni NK radnici koji vec rade daju otkaz u BiH i odu za Njemacku. Kada Njemci vide da nema vise dolazaka iz BiH prebace ce na npr Kazahstan i Jovo nanovo.
Iz BiH, Srbije, Kosova, Albanije, Crne Gore i Makedonije ce sigurno jos sljedecih 5 godina bez problema dobijati radnike.
dječak sa šibicama

#3296 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

vjerovatno biraju Sloveniju jer je kraci put do kuce :D u spediciji ti ne treba stan, spavas u kamionu, i ides kuci u BiH kad je pauza. Dogovor sa gazdom, hoces li kuci svaki vikend ili naradis dvije tri sedmice u kamionu pa sedmicu dvije kuci.

To je dobar posao za onoga ko zeli skupiti pare za dvije tri godine, i bataliti posao jer to nije humano raditi duzi period. Ali u Njemackoj ili Austriji mozes uhvatiti posao recimo mjesalica za beton, kiper ili nesto slicno, moze se solidno zivjeti i preseliti tamo. Tada trebas i stan :D

Sta ja znam, mozes biti operativac na kranu, i to se dobro placa. Naravno ako se ne plasis popeti gore :D

U svakom slucaju ne moras biti NK godinama. Snadji se ako si sposoban.
dječak sa šibicama

#3297 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Ako imas neku dobru skolu i zanimanje koje se tamo trazi, tim bolje. Mada, imam drugara koji je aplicirao i prosao za posao RTG tehnicara, evo vec tri godine odlazi tamo. Mislim, ne moze otici jos uvijek, takvih imaju pa mu odgadjaju zaposlenje. A on da radi nesto mimo toga, ne zeli.
Ozimician

#3298 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

dječak sa šibicama wrote: 07/01/2023 18:00 Ako imas neku dobru skolu i zanimanje koje se tamo trazi, tim bolje. Mada, imam drugara koji je aplicirao i prosao za posao RTG tehnicara, evo vec tri godine odlazi tamo. Mislim, ne moze otici jos uvijek, takvih imaju pa mu odgadjaju zaposlenje. A on da radi nesto mimo toga, ne zeli.
Problem je što oni pričaju da im treba "kvalificirana radna snaga" - a za većinu "viših" struka, dakle praktično sve osim inžinjerskih i IT - problematično je priznavanje stranih kvalifikacija. Tj. dugo traje, često treba polagati kojekakve ispite, jezik mora biti top. Puno komplikacija, poslodavci slabo pomažu (ili nikako). Itd. Oglasa za RTG struku ima more, tako da će prije biti da on sa BH kvalifikacijama ne može direktno na taj posao - već mora još dodatno odrađivati neko doškolovavanje u Njemačkoj, na koje on nije spreman.
elcaliente

#3299 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Sve u svemu izgleda da ce u BiH NK radnike od blata praviti.
Biti ce NK radnik nece da radi ispod 1000 KM pa cak ni u Banovicima u Sarajevu 2000 ili neka ti se cumur sam
unosi.
elcaliente

#3300 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Ozimician wrote: 07/01/2023 18:04
dječak sa šibicama wrote: 07/01/2023 18:00 Ako imas neku dobru skolu i zanimanje koje se tamo trazi, tim bolje. Mada, imam drugara koji je aplicirao i prosao za posao RTG tehnicara, evo vec tri godine odlazi tamo. Mislim, ne moze otici jos uvijek, takvih imaju pa mu odgadjaju zaposlenje. A on da radi nesto mimo toga, ne zeli.
Problem je što oni pričaju da im treba "kvalificirana radna snaga" - a za većinu "viših" struka, dakle praktično sve osim inžinjerskih i IT - problematično je priznavanje stranih kvalifikacija. Tj. dugo traje, često treba polagati kojekakve ispite, jezik mora biti top. Puno komplikacija, poslodavci slabo pomažu (ili nikako). Itd. Oglasa za RTG struku ima more, tako da će prije biti da on sa BH kvalifikacijama ne može direktno na taj posao - već mora još dodatno odrađivati neko doškolovavanje u Njemačkoj, na koje on nije spreman.
Al sada su promijenili ton, sada im treba i NK radnika masa.
Evo gradske cistoce npr imaju probleme jer jednostsvno nema radnika.
Eh sada neko ko je u Bosni radio za 600-800 Km npr u Bingu ode da cisti ulicu u Njemackoj za 2000 eur i zivi kako treba.
Post Reply