Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Naravno da će telekomi i elektroprivrede biti među prvima, to ima smisla. Pogledaj npr Dansku koja je razvijena zemlja sa površinom manjom od BiH i sa otprilike istom populacijom i nigdje supermarketa na top 10 listi.
U Bosni bi trebalo da su IT kompanije na prvih 5/10 mjesta minimalno jer Bosna nema niti industriju ako cemo iskreno niti neke druge usluge osim IT-a koje se mogu izvoziti u druge zemlje. Supermarket na prvom mjestu je nažalost surova realnost koja pokazuje koliko je ekonomija u kurki.
Ma to je logično, svakako, ali nismo Danska i ne mislimo da jesmo. Sve ove faktore gore na stranu, ali normalno da je manja elastičnost za ovakva dobra bez obzira na dohodak i da su tu BiH i Danska najbliže, a da je u drugim industrijama razlika ogromna.
U tom smislu, meni čak nije sporan Bingo, jer kod nas se Bingo bavi svim. U Bingu kupiš i odjeću, i bijelu tehniku, i luster, i kauč. Nema vani baš mnogo lanaca koji su takvi (što je opet karakteristika manje razvijenog svijeta valjda). Meni je specifičniji nastavak ove liste, nego što je Bingo prvi, i više ukazuje na to kakva smo rupa
Da ali sve te stvari sto se prodaju u bingu, ispod 10% su proizvedene u BiH. Dakle skoro sve su imported goods, sto čini ekonomiju još nazadnijom.
A nisam vidio ostatak liste, koje su firme iza Binga na listi, imas li link?
Čist primjer onoga o čemu pišem..
Došli juče u grad i odmah je njihovo najbolje, a oni koji su živjeli ovdje i još žive su “teško oboljeli” i nemaju pravo na svoje mišljenje.
Ako znaš šta je primitivizam, upravo si sebe opisao kao jednog takvog..
Jesam li ja negdje napisao da je "moje"najbolje?
I ja sam živio ovdje, i još živim..ali trebaš biti realan, a ti to nisi.
Primitivac si, i to sa teškom dijagnozom, i meni te žao iskreno.
Molim Vas, nemojte protiv BiMga.
Meni brisu komentare, a uposlenicima ovog vašara u zatvorenom, dozvoljavaju da vrijeđa neistomišljenike..
Bravo
PM72 wrote: ↑19/12/2022 09:25
Uzeh prije neki dan u Bingu pile.Dođem kući- isteko mu rok.Ne smrdi,nije promjenilo boju...kad se ispeklo nekakva mi šuha,pojedem samo komadić,ostalo ostavim cukama.
Rokove obavezno gledam. Mada, nije garant bilo čega, kupila sam pavlaku u roku, a kad sam otvorila buđ na vrhu.
Uzeh prije neki dan u Bingu pile.Dođem kući- isteko mu rok.Ne smrdi,nije promjenilo boju...kad se ispeklo nekakva mi šuha,pojedem samo komadić,ostalo ostavim cukama.
Nije mi jasno kako izmedju prodavnice i kuce je istekao rok ?
Jesam li ja negdje napisao da je "moje"najbolje?
I ja sam živio ovdje, i još živim..ali trebaš biti realan, a ti to nisi.
Primitivac si, i to sa teškom dijagnozom, i meni te žao iskreno.
Meni brisu komentare, a uposlenicima ovog vašara u zatvorenom, dozvoljavaju da vrijeđa neistomišljenike..
Bravo
Ma to je logično, svakako, ali nismo Danska i ne mislimo da jesmo. Sve ove faktore gore na stranu, ali normalno da je manja elastičnost za ovakva dobra bez obzira na dohodak i da su tu BiH i Danska najbliže, a da je u drugim industrijama razlika ogromna.
U tom smislu, meni čak nije sporan Bingo, jer kod nas se Bingo bavi svim. U Bingu kupiš i odjeću, i bijelu tehniku, i luster, i kauč. Nema vani baš mnogo lanaca koji su takvi (što je opet karakteristika manje razvijenog svijeta valjda). Meni je specifičniji nastavak ove liste, nego što je Bingo prvi, i više ukazuje na to kakva smo rupa
Da ali sve te stvari sto se prodaju u bingu, ispod 10% su proizvedene u BiH. Dakle skoro sve su imported goods, sto čini ekonomiju još nazadnijom.
Meni je ovdje fascinantnije kako Elektroprivereda BiH oprihoduje 1,1 milijardu sa 4.100 uposlenih, a Elektropriverda RS 825 miliona sa 470 zaposlenih Doduše, Elektroprivreda HZHB je najgora po tome.
Haris033 wrote: ↑19/12/2022 23:02
Bravo
Da li ti bude smijesno kada penzioner u tvom vašaru, kupi nesto po ”akcijskoj” cijeni, pa na kasi bude prevaren jer to na “akciji” bude skuplje za par KM!? Ili kad prodaju truhlo voće i povrće kao da je svježe??? Da, to je taj BiMgo, a iskustvo lopovluka od strane BiMga ima svako s kim sam pričao u svakom manjem i većem gradu u BiH..
Ako je govoriti istinu po tebi primitivizam, onda sam ja primitivac, kako ti reče sa teškom dijagnozom.. Wtf!
Meni je ovdje fascinantnije kako Elektroprivereda BiH oprihoduje 1,1 milijardu sa 4.100 uposlenih, a Elektropriverda RS 825 miliona sa 470 zaposlenih Doduše, Elektroprivreda HZHB je najgora po tome.
Ne znam odakle im brojevi uposlenih, ali nisu tacni. Elektroprivreda BiH u koncernu ima oko 12,000 zaposlenih. RS ima oko 8-9,000, oni dobro kriju ukupan broj u svojih 11 zavisnih preguzeca. Samo u proizvodnom dijelu ima oko 5,000 radnika.
Ti ko moja žena,kaže u šta si gledo. Ko biva danas 20. A juče mu isteko rok.
Da li ti bude smijesno kada penzioner u tvom vašaru, kupi nesto po ”akcijskoj” cijeni, pa na kasi bude prevaren jer to na “akciji” bude skuplje za par KM!? Ili kad prodaju truhlo voće i povrće kao da je svježe??? Da, to je taj BiMgo, a iskustvo lopovluka od strane BiMga ima svako s kim sam pričao u svakom manjem i većem gradu u BiH..
Ako je govoriti istinu po tebi primitivizam, onda sam ja primitivac, kako ti reče sa teškom dijagnozom.. Wtf!
470 ali u limburgu.
Oni su to razbili na manje kćerke firme, da je više baja na jačim pozicijama.
Haris033 wrote: ↑20/12/2022 05:47
_BataZiv_0809 wrote: ↑19/01/2023 20:35
Ako poklope i Lozionicku, Mercator moze kljuc u bravu u Sarajevu.
Ali odbit ce im se o glavu kao sto se i Konzumu odbila ekspanzija 2014.
Mercator je svakako Konzum u BiH, nikakve razlike u ponudi Mercator Ložionička i Konzum Wisa.
Konzumu se obilo o glavu preuzimanje Mercatora i neki loši poslovi i neplansko izvlačenje novca. Bingo nema tih problema, ali ih ograničava to što se ne šire van BiH. Mada, uspješno posluju u bar 5 privrednih grana, tako da nema zime.
tap3ah75 wrote: ↑19/01/2023 20:30
A ja Binga šupka
Pod svojim imenom NE prodaje više domaći kečap nego je sad srbijanski.
+ Još i majonezu ubacio pod svojim imenom - iz srbije naravno
Užasan im je bio taj ketchup. I Manju Bingo forsira, a znamo o kakvoj firmi se radi.