Vala bas tako.
Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
- JohnnyS
-
Osmi Socrates
#72128 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
SDA je na vlasti i kad je u opoziciji.
- apsidejzi
#72129 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Pa to je upravo ono sto ja pisem. Svi u osmorci su znali protiv cega su, ali su samo trojica od njih imali uskladjene stavove za sta su. Za i Protiv su dvije strane istog novcica. Ne mozes imati samo Protiv. Moras imati jedinstveno Za ili makar minimum jedinstvenog za. Meni se licno sinoc svidjela ideja Ogresevica da se nadje 10 zajednickih projekata na kojima ce se raditi naredne 4 godine pa tek onda birati kadrove. Tih 10 projekata se trebalo nacelno dogovoriti cak i prije izbora ali tad se nije znalo koliko ce ko dobiti ruku pa je malo tesko praviti detaljnije dogovore.saale wrote: ↑07/01/2023 00:50Tebi je valjda jasno da je Osmorka postojala samo na papiru. Iz vecerasnjeg CD je jasno da su se oko svega pitali i odlucivali Nerko, Kifla i Forto, ostali su bili samo puki promatraci dok im nije dopizdiloapsidejzi wrote: ↑07/01/2023 00:41 Problem osmorke je sto su se dogovorili PROTIV cega ce se boriti a ne za sta ce se boriti. BIlo je bitno srusiti SDA i tu su haman svi slozni. Medjutim, rusenje SDA je samo jedna strana medalje. Druga strana je sta uraditi kad ih srusis. Onda moras ti nesto napraviti. TU nemaju nikakav dogovor i tu dolazi do raskola. To je jasno i vecerasnjeg nastupa u CD-u.
Ja se prosto nadam da ce svi u osmorki imati dovoljno sluha da skontaju da MORAJU popustiti kako bi uspjelo ono sto ih je okupilo. Ako ne budu popustali, vratice se SDA i onda nisu nista napravili. Lagano ukljuciti sve strane u dogovore i lagano zajedno donositi odluke. Ono sto nije problem, odmah donijeti odluku, ono sto je problem vidjeti sta je zajednicko tlo i koji je najmanji zajednicki sadrzitelj. Jbg, politika je igra popustanja i zatezanja a da ne bude ni labavo a da ni ne pukne.![]()
Alternativno, osmorka mora uvesti neki oblik demokratskog glasanja u pitanjima gdje se razilaze pa ako bude 5:3 onda da ono troje i dalje podrze jer su preglasani iako nisu za tu ideju. Cisto demokratski. Ali nismo mi vjerovatno sazrili za toga. Ovo ce biti mucan mandat u kojem svi zele protiv SDA ali ne znaju kako.
Ja mislim da je ovo bio jedan od boljih CD-ova sinoc. Odavno nije bolje kristalizirano stvarno stanje u politici. Kao sto Senad rece na kraju, vjerovatno nisu bili 100% otvoreni, ali dosta toga je receno i dosta se stvari moze zakljuciti bez da se kazu.
-
Officer Crabtree
#72130 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Možemo li mi koji nemamo nikog u parlamentu BiH reći mišljenje ko bi tamo trebao biti.
Ili mora mi amidža biti parlamentarac?
Ili mora mi amidža biti parlamentarac?
-
Osmi Socrates
#72131 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Taman bi možda to bilo rješenje.
Da svaka BiH porodica bira jednog parlamentarca iz svojih redova. Vjerovatno bi se posvađali oko termina "porodica", ali, na kraju bi nešto ispalo.
I onda da svaki tako izabrani parlamentarac ima pravo veta na svaku odluku. Izglasalo bi se nešto za par miliona godina.
Da svaka BiH porodica bira jednog parlamentarca iz svojih redova. Vjerovatno bi se posvađali oko termina "porodica", ali, na kraju bi nešto ispalo.
I onda da svaki tako izabrani parlamentarac ima pravo veta na svaku odluku. Izglasalo bi se nešto za par miliona godina.
- JohnnyS
#72132 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Pa izborna pravila su vrlo jasna. SDA mora biti u vlasti, ako je netko drugi zamijeni, izdajnici su
-
Osmi Socrates
#72133 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Pa koliko ja vidim ne znaju je ni zamjeniti.
Dobro je primjetio apsi, znaju protiv čega su, ne znaju za šta su.
SDA ne mora ni znati za šta je. Prirodno je da su samo za korupciju, pljačku, laž i budalaštinu.
Haos je lakše održavati, nego uvoditi red.
Dobro je primjetio apsi, znaju protiv čega su, ne znaju za šta su.
SDA ne mora ni znati za šta je. Prirodno je da su samo za korupciju, pljačku, laž i budalaštinu.
Haos je lakše održavati, nego uvoditi red.
Last edited by Osmi Socrates on 07/01/2023 10:47, edited 1 time in total.
-
mirza_15
#72134 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Jaka matematika. Formiraš vlast, a dodik i čović imaju 8 od 15 u DN i po 4 od 5 u klubovima Srba i Hrvata. Čović sa FBiH nije Čović sa državnog nivoa pa bi to lagano prihvatio. I tim potezom ne samo da bi blokirao državu, blokirao bi federaciju i imao nabrijanu atmosferu na 70% teritorije BiH. Kako bi izgledale naredne četiri godine, ali i puno duži period može se samo pretpostaviti. Budžeti se ne bi usvajali, državni i federalni službenici ne bi dobijali plate, sve bi stagniralo i izazvao bi se potpuni haos u kojem bi se stvorila atmosfera za razne incidente. Za to vrijeme bi nas svi iz međunarodne zajednice tapšali po ramenu znog tako mudrih poteza. Ko vjeruje da je ovo moguće je dobro glup ili itekako zna da nije moguće ali je licemjeran. Efendić nije glup. Znači da svjesno baca bombe. Efendić gradi bolje pozicije na nivou FBiH jer na državnom nivou svakako nema ni jednog poslanika. Njemu je ovakav izlazak win-win situacija. Plus, ko je bolje slušao, daj mi pozicije u vladi FBiH (energetika i rudarstvo) i pare da ja pravim blok 7 (ovo je poslije svega jako upitno. Do sada je trebao biti napravljen. Sada je kasno. Sada dok ga napraviš taman ćeš ga koristiti par godina i morati da ugasiš. Da ne pričam o tome da kredit za njega možeš dobiti, možda, od Kine jer ti niko sa zapade neće dati pare da praviš pogon na ugalj u eri priče o obnovljim izvorima energije, globalnom zagrijavanju, ekološki prihvatljivim izvorima...) i druge projekte gdje bi on gradio vlastitu karijeru i bio baja. Kao ja sam nešto završio. Naučio tako u NG gdje ga Kanton pogura i završi 90% posla nekog projekta na području općine NG, a on se pohvali kao da je on to sve sam završio. Hebe se njega ba i za državu i za Dodika. On samo sebe gleda.made_in_sarajevo wrote: ↑07/01/2023 08:47
Bez dodika i moze uzmes opoziciju, ali kako bez covica eto haj sam skontaj ko je konkurencija covicu da ima priblizno glasova i mjesta. Dobro je to rumeni sracuno, 1 tebi 2 meni, 1 tebi 3 meni...
Last edited by mirza_15 on 07/01/2023 10:49, edited 1 time in total.
- Styling
#72135 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Tu se onda postavlja pitanje priznanja LGBTQ zajednica kao porodice? Mogu li i oni delegirati svoje predstavnike u parlament?Osmi Socrates wrote: ↑07/01/2023 10:27 Taman bi možda to bilo rješenje.
- Styling
#72136 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Od bloka 7 nema ništa. Ne mogu ni dijelove nabaviti a kamoli izgraditi.mirza_15 wrote: ↑07/01/2023 10:46Jaka matematika. Formiraš vlast, a dodik i čović imaju 8 od 15 u DN i po 4 od 5 u klubovima Srba i Hrvata. Čović sa FBiH nije Čović sa državnog nivoa pa bi to lagano prihvatio. I tim potezom ne samo da bi blokirao državu, blokirao bi federaciju i imao nabrijanu atmosferu na 70% teritorije BiH. Kako bi izgledale naredne četiri godine, ali i puno duži period može se samo pretpostaviti. Budžeti se ne bi usvajali, državni i federalni službenici ne bi dobijali plate, sve bi stagniralo i izazvao bi se potpuni haos u kojem bi se stvorila atmosfera za razne incidente. Za to vrijeme bi nas svi iz međunarodne zajednice tapšali po ramenu znog tako mudrih poteza. Ko vjeruje da je ovo moguće je dobro glup ili itekako zna da nije moguće ali je licemjeran. Efendić nije glup. Znači da svjesno baca bombe. Efendić gradi bolje pozicije na nivou FBiH jer na državnom nivou svakako nema ni jednog poslanika. Njemu je ovakav izlazak win-win situacija. Plus, ko je bolje slušao, daj mi pozicije u vladi FBiH (energetika i rudarstvo) i pare da ja pravim blok 7 (ovo je poslije svega jako upitno. Do sada je trebao biti napravljen. Sada je kasno. Sada dok ga napraviš taman ćeš ga koristiti par godina i morati da ugasiš. Da ne pričam o tome da kredit za njega možeš dobiti, možda, od Kine jer ti niko sa zapade neće dati pare da praviš pogon na ugalj u eri priče o obnovljim izvorima energije, globalnom zagrijavanju, ekološki prihvatljivim izvorima...) i druge projekte gdje bi on gradio vlastitu karijeru i bio baja. Kao ja sam nešto završio. Naučio tako u NG gdje ga Kanton pogura i završi 90% posla nekog projekta na području općine NG, a on se pohvali kao da je on to sve sam završio. Hebe se njega ba i za državu i za Dodika. On samo sebe gleda.made_in_sarajevo wrote: ↑07/01/2023 08:47
Bez dodika i moze uzmes opoziciju, ali kako bez covica eto haj sam skontaj ko je konkurencija covicu da ima priblizno glasova i mjesta. Dobro je to rumeni sracuno, 1 tebi 2 meni, 1 tebi 3 meni...
-
Osmi Socrates
#72137 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Da sam ja prosječni "pokvareni zapadni moćnik", imao bih problem kako pristupiti BiH problemu.
Kad kažem "pokvareni zapadni moćnik", mislim na one na koje i vi mislite.
Dakle, kako i gdje usmjeriti BiH?
Kad kažem "pokvareni zapadni moćnik", mislim na one na koje i vi mislite.
Dakle, kako i gdje usmjeriti BiH?
-
sajber87
#72138 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Pa cilj takve izjave je da se ne napravi vlast nikad i da tehnicki mandat ostane so sledecih izbora, a sda df na vlasti, da bude ogromna kriza gdje bi sda df uz kokice gledali kako se ameri i zapad kolju sa dodikom a oni ubirali politicke poene. Zapad nece dodiku nista sve dok su u vlasti sda i df
-
sajber87
#72139 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Bila je i do sada pa mi reci zasto sda i df nisu sa opozicijom isli umjesto sa dodikom u ovom aktuelnom mandatu. Jeftino spinujes i pokusavas manipulisati ljudima koji citaju a nisu upuceni
-
sajber87
#72140 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Sda nije trenutno u opoziciji i ima ministra sigurnosti, trebali bi da zabrane odrzavanje 9. Januara
-
Osmi Socrates
#72141 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
I?
Koji efekat ima zabranjivanje održavanja 9. januara? De ba ne lupajte bezveze. Kako ja gledam, trebalo bi ukinuti RS potpuno, ali to nema nikakve veze sa realnošću.
Koji efekat ima zabranjivanje održavanja 9. januara? De ba ne lupajte bezveze. Kako ja gledam, trebalo bi ukinuti RS potpuno, ali to nema nikakve veze sa realnošću.
-
sajber87
#72142 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ironican sam, naravno da ne mogu nista ali zato za sve sto oni ne mogu iz pozicije vlasti optuzuju da urade oni koji su trenutno opozicijaOsmi Socrates wrote: ↑07/01/2023 11:13 I?
- 512MB
#72143 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Pa zaboli me za SDA. Zasto ne sad? Opozicija u RS je daleko relaksiranija od Dodika.
- Point.
-
Osmi Socrates
#72145 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Tehnički govoreći, zabranjivanje održavanja 9. januara bi više narušilo sigurnost nego samo održavanje.
Ako nešto zabraniš, moraš upotrijebiti silu da tu zabranu i sprovedeš. Samim tim, narušavaš sigurnost, jer teško da bi tako nešto prošlo bez sukoba.
Ako je obilježavanje nečega neustavno, ne mora značiti neophodno da narušava i sigurnost građana.
Svejedno, nisam ni ja ni bilo ko od vas potpisao Daytonski sporazum. Koje je rješenje, ne znam. Ne zna ni niko od vas.
Ako nešto zabraniš, moraš upotrijebiti silu da tu zabranu i sprovedeš. Samim tim, narušavaš sigurnost, jer teško da bi tako nešto prošlo bez sukoba.
Ako je obilježavanje nečega neustavno, ne mora značiti neophodno da narušava i sigurnost građana.
Svejedno, nisam ni ja ni bilo ko od vas potpisao Daytonski sporazum. Koje je rješenje, ne znam. Ne zna ni niko od vas.
-
sajber87
#72146 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Pomenuo sam i df ne samo sda. Mislis opozicija ne zeli 9. Januar mislis opozicija kaze da je imovina drzavna a ne entitetska pa oni nisu glasali ovaj put za dodikov zakon(za prosli jesu) samo iz razloga sto je po njima blag, mislis opozicija je protiv cetnistva itd. Da se razumijemo prvi bi ja volio da je naprimjer vukanovic umjesto dodika ali trenutno dodik ima kapacitet vise da uradi za bosnu 10 puta nego sto bi opozicija to uradila. Slicno kao vucic u srbiji za kosovo, kad slusas izjave to sve puca gori predratno stanje ali jedno po jedno prepusta kosovu , znaci jedno prica drugo radi, a sad zamisli ona cetnicka opozicija(cast nekim rijetkim izuzetcima) u srbiji da moze da odlucuje, to je sve go fasista od dveri zavjetnika kuraca palaca itd. Da rezimiram ne gledajte sta ce u ovom mandatu dodik da prica nego sta ce da u konacnici da glasa i potpise. Politika se vodi glavom i dugorocno, ovo sto rade sda i df je pucanj u nogu bosne i bosnjaka
-
Osmi Socrates
#72147 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Dok je Vučić takav, Zapadu ni Dodik pretjerano ne smeta. Naravno da će vršiti manji ili veći pritisak na njega, ali još nisu načisto šta poslije Dodika.
-
PM72
- Point.
#72149 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Je li ovo relaksacija odnosa? Da glume privjeske i da plešu kako političari u pokupaju Dino i Nerko kažu?Styling wrote: ↑07/01/2023 09:01Meni samo nije jasno odakle se ovaj Efendić našao da se petlja u državnu vlast kad frajer nema nikakvog kredibiliteta. Nema nijednog zastupnika na državnom nivou a on bi da se petlja u formiranje državne vlasti. Hoće li njemu konačno neko reći da na nivou države nije bitan. Neka smanji doživljaj.
- Haris.ba