Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#3251 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by mk ultra »

n+1 wrote: 06/01/2023 23:02
mk ultra wrote: 06/01/2023 22:59

Tu je bio kapak
Jer prava snaga se vidi poslije poremećaja
Italija je uspjela jer ima ko da uspije
Drzave bivse jugoslavije su tacno onakve kako su trebale i mogle
Slovenija, hrvatska, srbija, bosna... sta su mogli i kako su mogli, samo ono sto su sami znali 1995te. Ispostavilo se slabo bogami...

Masinu mozes unistiti
Ali pamet u covjeku koji je napravio NE
Napravit ce narednu 2x bolju
Jah, Jugoslavija se raspala jer smo glupi. Mislim da se ipak raspala zbog politike i geopolitike. Ili su glupi i SSSR inžinjeri koji su poslali čovjeka u svemir? Ni kod njih nije imao ko da uspije?

Gdje sam napisao da se raspala od glupog stanovnistva?

Jednostavno, limit postoji i svaki dan je manji.

Otkud sad sssr/rusija u prici citavoj?
n+1

#3252 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by n+1 »

konoplja wrote: 06/01/2023 23:01
n+1 wrote: 06/01/2023 22:34
Posmatraš Italiju kroz primjer jednog naučnika koji je pobjegao iz te Italije, a onda postigao sve što je postigao u drugoj državi.

Pročitaj nešto o Italiji tog vremena. Agrarna i uboga država iz koje milioni nisu bježali jer je Italija bila takva kakvom je zamišljaš.
Hmmm ovo nije bas cijela istina.

Fermi je nagradjen Nobelom 1938. godine. Valjda se mozemo sloziti da je to vrhunac za naucnika.
Do Nobela je vecinom radio u Italiji, a nakon toga u SAD-u. Tamo je radio na velikim projektima poput Manhattanovog, ali je pokvareno reci da je tek onda postigao sve sto je postigao u drugoj drzavi.
Kolega se više puta referisao na njegov doprinos razvoju atomske bombe, o čemu sam i ja govorio kada sam napisao da je sve to postigao van Italije. No, rečenica je nespretno formulisana, pa izgleda kao da sam napisao da ništa drugo nije ni postigao. Ipak, ne bih se složio da mu je vrhunac karijere bio sa 37. godina, mada je tada osvojio Nobela. Ono po čemu će zaista ostati upamćen, postigao je u Americi.
n+1

#3253 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by n+1 »

mk ultra wrote: 06/01/2023 23:11
n+1 wrote: 06/01/2023 23:02

Jah, Jugoslavija se raspala jer smo glupi. Mislim da se ipak raspala zbog politike i geopolitike. Ili su glupi i SSSR inžinjeri koji su poslali čovjeka u svemir? Ni kod njih nije imao ko da uspije?

Gdje sam napisao da se raspala od glupog stanovnistva?

Jednostavno, limit postoji i svaki dan je manji.

Otkud sad sssr/rusija u prici citavoj?
Napisao si da se prava snaga vidi poslije poremećaja, te da je Italija uspjela jer je imao ko da uspije. SSSR je u priči jer negira tu hipotezu. U SSSRu je, više nego u Italiji, imao ko da uspije, pa država ipak nije uspjela.
dale cooper

#3254 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dale cooper »

Zato što su temelji loši bili, kao i kod Jugoslavije.
n+1

#3255 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by n+1 »

dale cooper wrote: 06/01/2023 23:15 Zato što su temelji loši bili, kao i kod Jugoslavije.
Temelji čega?
dale cooper

#3256 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dale cooper »

n+1 wrote: 06/01/2023 23:15
dale cooper wrote: 06/01/2023 23:15 Zato što su temelji loši bili, kao i kod Jugoslavije.
Temelji čega?
Države.
Ozimician

#3257 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Ovo je sad krenulo u teški off-topic.

Ali da se razumijemo - i meni ide na živca priča kako su nekad jugoslovenski giganti proizvodili ovo, proizvodili ono .... pa čekaj - gdje su ti ljudi, majstori, inžinjeri ? Nisu valjda svi poginuli u ratu i iselili ?

Ako su tad proizvodili to sve, šta ih sprječava da ponovo pokrenu proizvodnju? Očito je da nisu baš imali toliko pameti koliko su se hvalili.

Njemačka je poslije 2. svjetskog rata, totalno devastirana - počela proizvoditi sve isto kao i prije rata, čak i bolje...

Također, ovo kod nas je OK stanje za zemlju ovog kalibra (očekivano) i ide u pravom pravcu, nama je Zapad prije 200 godina bježao puno više nego što nam sad bježi, smanjili smo zaostatak. Kina je zaostatak smanjila u rekordnom vremenu npr.

Negdje na YT sam našao video da je prvi slučaj "outsourcinga" zabilježen između Nizozemske i UK - UK je imala jeftiniju radnu snagu i Nizozemska je slala svoje inžinjere- brodograditelje u UK; a koristila tamošnju fizičku radnu snagu da gradi brodove. Tako da, manje više svaka zemlja je prošla isti put, neke prije, neke kasnije.
n+1

#3258 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by n+1 »

dale cooper wrote: 06/01/2023 23:15
n+1 wrote: 06/01/2023 23:15

Temelji čega?
Države.
Čovjek iznosi hipotezu da su nauka i inžinjering Italiju poveli od slomljene do razvijene države. A SSSR je bio beton u oboje pa se ipak raspao. Što znači da pomenuta hipoteza ne može objasniti stvarnost, pa razloge zašto je Italija uspjela, a SSSR nije, ipak moramo tražiti drugdje.
n+1

#3259 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by n+1 »

Ozimician wrote: 06/01/2023 23:15 Ovo je sad krenulo u teški off-topic.

Ali da se razumijemo - i meni ide na živca priča kako su nekad jugoslovenski giganti proizvodili ovo, proizvodili ono .... pa čekaj - gdje su ti ljudi, majstori, inžinjeri ? Nisu valjda svi poginuli u ratu i iselili ?

Ako su tad proizvodili to sve, šta ih sprječava da ponovo pokrenu proizvodnju? Očito je da nisu baš imali toliko pameti koliko su se hvalili.

Njemačka je poslije 2. svjetskog rata, totalno devastirana - počela proizvoditi sve isto kao i prije rata, čak i bolje...

Također, ovo kod nas je OK stanje za zemlju ovog kalibra (očekivano) i ide u pravom pravcu, nama je Zapad prije 200 godina bježao puno više nego što nam sad bježi, smanjili smo zaostatak. Kina je zaostatak smanjila u rekordnom vremenu npr.

Negdje na YT sam našao video da je prvi slučaj "outsourcinga" zabilježen između Nizozemske i UK - UK je imala jeftiniju radnu snagu i Nizozemska je slala svoje inžinjere- brodograditelje u UK; a koristila tamošnju fizičku radnu snagu da gradi brodove. Tako da, manje više svaka zemlja je prošla isti put, neke prije, neke kasnije.
Njemačka će biti ekonomsko srce Evrope i u slučaju Armagedona. To je više stvar geopolitike, nego bilo čega drugog.
dale cooper

#3260 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dale cooper »

n+1 wrote: 06/01/2023 23:19

Države.
Čovjek iznosi hipotezu da su nauka i inžinjering Italiju poveli od slomljene do razvijene države. A SSSR je bio beton u oboje pa se ipak raspao. Što znači da pomenuta hipoteza ne može objasniti stvarnost, pa razloge zašto je Italija uspjela, a SSSR nije, ipak moramo tražiti drugdje.
Ja sam se samo referirao na ovaj zadnji dio, razlozima kraha SSSR-a, ali i Jugoslavije.
Osmi Socrates

#3261 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

Pa pročitajte istoriju Italije pa će vam biti jasno zašto su uspjeli.
konoplja

#3262 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konoplja »

n+1 wrote: 06/01/2023 23:12
konoplja wrote: 06/01/2023 23:01

Hmmm ovo nije bas cijela istina.

Fermi je nagradjen Nobelom 1938. godine. Valjda se mozemo sloziti da je to vrhunac za naucnika.
Do Nobela je vecinom radio u Italiji, a nakon toga u SAD-u. Tamo je radio na velikim projektima poput Manhattanovog, ali je pokvareno reci da je tek onda postigao sve sto je postigao u drugoj drzavi.
Kolega se više puta referisao na njegov doprinos razvoju atomske bombe, o čemu sam i ja govorio kada sam napisao da je sve to postigao van Italije. No, rečenica je nespretno formulisana, pa izgleda kao da sam napisao da ništa drugo nije ni postigao. Ipak, ne bih se složio da mu je vrhunac karijere bio sa 37. godina, mada je tada osvojio Nobela. Ono po čemu će zaista ostati upamćen, postigao je u Americi.
Hajd' posteno. :thumbup:
Mada, kolega je napisao da je postavio temelje za proizvodnju atomske bombe. E sada, nisam strucnjak za biografiju Enrica Fermija i atomsku teoriju, a ne vjerujem ni da si ti, ali vjerujem da je dobio Nobela upravo za teorije koje su iskoristene kao temelji za proizvodnju atomske bombe.
Mozda sam u krivu. Nije bitno. Svakako je ovaj razvgovor tangenta nebitna za daljnu diskusiju.
A i pozivio je do 53. godine sto nije daleko od 37.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#3263 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by mk ultra »

Države.
Brko i mnogo nepismenih iza brke

I opet sto se tice dosta stvari, sssr je licencirao
I 2.5 puta manje patenata aktivnih nego italija

Odnosno,
Italija 490k patenata na 50mil stanovnika
Rusija 200k patenata na 300mil stanovnika

Nije to bas tako bajno u Rusiji niti naucno koliko se napricalo
Sad to vidimo i protiv ukrajine koliko su zaostali u vremenu
n+1

#3264 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by n+1 »

mk ultra wrote: 06/01/2023 23:31

Brko i mnogo nepismenih iza brke

I opet sto se tice dosta stvari, sssr je licencirao
I 2.5 puta manje patenata aktivnih nego italija

Odnosno,
Italija 490k patenata na 50mil stanovnika
Rusija 200k patenata na 300mil stanovnika

Nije to bas tako bajno u Rusiji niti naucno koliko se napricalo
Sad to vidimo i protiv ukrajine koliko su zaostali u vremenu
A nije bilo mnogo nepismenih iz talijanskog uredno obrijanog fašiste?

I šta je izvor ovih podataka o patentima? Na koji period se to odnosi? Da li je uopće relevantno za SSSR, a samim tim i za ovu priču?
Osmi Socrates

#3265 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

Jedan naučnik, pa čak i dobitnik Nobelove nagrade, nije referenca ni za šta, a pogotovo ne objašnjava zašto je Italija takva kakva jest danas.

Ne znam zašto se priča o ovome, ali temelji današnje italijanske države su uspostavljeni Maršalovim planom. I nije da nije bilo velikih problema, terorizma sa obje strane, i tako dalje, ali, to je otprilike to.

Grčka, Italija, Jugoslavija. Koje su sličnosti i razlike nakon Drugog Svjetskog Rata? Zašto baš ove tri zemlje?
Osmi Socrates

#3266 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

Zašto je Japan nakon Drugog Svjetskog Rata postao to šta je postao?
Rockefeller

#3267 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rockefeller »

Ozimician wrote: 06/01/2023 22:32
Rockefeller wrote: 06/01/2023 22:05

Nigdje u ugovoru ne stoji Netto plata :lol:
Naravno da ne stoji - ali mene zanima iznos koji dobijam na račun, je*e mi se za Brutto.
Boli poslodavca kurcina koliko ces ti dobijat Netto plate na racun.
Haris.ba

#3268 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Haris.ba »

Ozimician wrote: 06/01/2023 23:15 Ovo je sad krenulo u teški off-topic.

Tesko je nesta proizvoditi kompleksno bez patenta.

Ukratko - ne prima te trziste razvijene tek tako Evrope ako ces krasti. Jugoslavija je mogla uslovljavati transfer znanja pristupom trzistu. Nakon 1948.- Ameri rekli idemo saradnja sa Jugom i Jugoslavija je to iskoristila.

Prikupilo se znanja, pocelo se nesta i samostalno raditi i rat. Citav sistem zasticenog trzista unisten.....

Bio nedavno gore u TK, pa neka prica oko termoelektrane....prva je zakopana bila na skroz drugoj lokaciji od one u Tuzli. Ali, izbio sukob sa Sovjetima, nema tehnologije....
Mislim da je u hudroelektranama francuska turbina....
Mali milion primjera.
Last edited by Haris.ba on 06/01/2023 23:54, edited 1 time in total.
konoplja

#3269 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konoplja »

n+1 wrote: 06/01/2023 23:28
konoplja wrote: 06/01/2023 23:27

Hajd' posteno. :thumbup:
Mada, kolega je napisao da je postavio temelje za proizvodnju atomske bombe. E sada, nisam strucnjak za biografiju Enrica Fermija i atomsku teoriju, a ne vjerujem ni da si ti, ali vjerujem da je dobio Nobela upravo za teorije koje su iskoristene kao temelji za proizvodnju atomske bombe.
Mozda sam u krivu. Nije bitno. Svakako je ovaj razvgovor tangenta nebitna za daljnu diskusiju.
A i pozivio je do 53. godine sto nije daleko od 37.
Nisi u krivu, ali 1938. mijenjao je historiju teorijske fizike, dok je 1945. mijenjao historiju čovječanstva. I dalje mislim da je ovo drugo važnije. :D
HAHAH

Ajd' dobro. Slozit cu se s tim.

Tesko je izaci na kraj s vama sto se odlicno se sluzite jezikom. :D

Ali ne mogu se oteti dojmu da na ovoj temi kao da se preobrazis u nekog drugog lika. Cijenim tvoje postove na drugim temama. Rigorozan si, zahtjevas cinjenice, zdravu logiku i postujes naucnu metodu. Ipak, na ovoj temi ces pustiti da neki ublehas Didijer iznosi nebulozne znanstvene cinjenice.

Kao da imas blind spot i izrazen bias za ovu temu.
n+1

#3270 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by n+1 »

konoplja wrote: 06/01/2023 23:53
n+1 wrote: 06/01/2023 23:28

Nisi u krivu, ali 1938. mijenjao je historiju teorijske fizike, dok je 1945. mijenjao historiju čovječanstva. I dalje mislim da je ovo drugo važnije. :D
HAHAH

Ali ne mogu se oteti dojmu da na ovoj temi kao da se preobrazis u nekog drugog lika. Cijenim tvoje postove na drugim temama. Rigorozan si, zahtjevas cinjenice, zdravu logiku i postujes naucnu metodu. Ipak, na ovoj temi ces pustiti da neki ublehas Didijer iznosi nebulozne znanstvene cinjenice.

Na šta misliš pod Didijerovim nebuloznim činjenicama? Ne sjećam se tih postova?
konoplja

#3271 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konoplja »

n+1 wrote: 06/01/2023 23:56
konoplja wrote: 06/01/2023 23:53

HAHAH

Didier wrote: 08/12/2022 23:50
Ne znam koliko i kako poznaješ strane jezike, ali jezik koji ti nije maternji ti dokazano uzima 20-30% više energije, čak i ako ga odlično poznaješ.
Didier

#3272 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

_BataZiv_0809 wrote: 06/01/2023 21:40
mk ultra wrote: 06/01/2023 21:38
Nisu svi IT

Jbg ja prosle godine na sajmu u DE, dobio 4 ponude onako rekreativno, traze coveka sa iskustvom
Bombarduju te poslovima

Ovdje te niko ne jebe 2%
Hoces da napustis, jos ti se posere u sve sto moze
Navodno im fali ljudi
Fali im jeftinih a dobrih, toga im fali, a i to rijetko, jer vecinom lazu da im treba ljudi
Treba tk covjek, evo ti covjek, kosta 2500KM i radi odmah, sve zna
NEĆE niko takvog
Hoce nekog ko ce raditi sta mu se kaze za 1000KM
I to je generalni koncept koji otjera svakoga ko bilo sta zna.
Prilagodi se ili crkni, nece takvi ko sto ih ti opisujes moci jos dugo.
Ma i tako je svugdje na svijetu. Gluplji su poželjniji, nema previše pametovanja, niko to ne voli.
n+1

#3273 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by n+1 »

konoplja wrote: 06/01/2023 23:59
n+1 wrote: 06/01/2023 23:56

Didier wrote: 08/12/2022 23:50
Ne znam koliko i kako poznaješ strane jezike, ali jezik koji ti nije maternji ti dokazano uzima 20-30% više energije, čak i ako ga odlično poznaješ.
Ma dobro, mogu se složiti da su procenti iz guzice izvađeni. Međutim, kao što smo i pričali ranije, meni je potpuno zdravorazumski da je strani jezik teže pričati nego maternji, te da samim tim zahtijeva više i energije, na isti način na koji rješavanje integrala traži više energije od tablice množenja.

Dakle, ne vidim ništa nebulozno u toj tvrdnji, osim procenata koji su jasno ofrlje, te izuzetaka koje smo ranije spomenuli.
Almir_

#3274 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Almir_ »

Efendic ucjenjuje sada sestorku,da se SBiH popusti da dobiju ministarstvo Energetike.
I kazu Sda ...., a u svim bivsim i dalje zivi Sda,samo sto nisu u njoj a ona je u njima nazalost.
konoplja

#3275 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konoplja »

n+1 wrote: 07/01/2023 00:07
konoplja wrote: 06/01/2023 23:59

Ma dobro, mogu se složiti da su procenti iz guzice izvađeni. Međutim, kao što smo i pričali ranije, meni je potpuno zdravorazumski da je strani jezik teže pričati nego maternji, te da samim tim zahtijeva više i energije, na isti način na koji rješavanje integrala traži više energije od tablice množenja.

Dakle, ne vidim ništa nebulozno u toj tvrdnji, osim procenata koji su jasno ofrlje, te izuzetaka koje smo ranije spomenuli.
Pa gle, mogu se i ja sloziti s ovim sto je Didier napisao, ali bi to bilo nabadanje u mraku i svjesno ignorisanje pitanja na koja je potrebno odgovoriti.

Sam upis je toksican i u kategoriji onoga sto bi Wittgenstein nazvao language games. Zahtjeva da poznajem njegov um i znam tocno sta mu svaka rijec znaci i na kojim premisama pociva. Ali ja to ne znam, i da bi se vodila kudikamo konstruktivna diskusija potrebno je navuci hazmat kombinezon pa razraditi njegov upis i postaviti temelje.

Brojevi su bezvezni, tu se slazemo, ali da bi nesto tako napisao i da bi se to uzelo zaozbiljno potreban je citat. Zanima me kako se doslo do tih brojeva, koja je metodologija itd.
Gdje se razilazimo, cini mi se, je u znacenju rijeci. Sta je to maternji jezik? Sta to znaci tebi, meni, njemu? A sta to znaci "odliicno poznacanje stranog jezika", pa i kako se to mjeri? Mislim da je sve to vazno ako zelimo konstruktivno razgovarati o ovome. Ako se ne mozemo dogovoriti oko toga, onda razgovaramo sami sa sobom i ukrug.

Da objasnim bolje, uzet cu za primjer diskusiju koju vodis na pf. Religija posljednjih par dana. Vidim da si spominjao "znak" i "znacenje". Ja mislim da znam na sta se referiras, semiotika i teorije Ferdinanda De Saussurea i C.S. Piercea, ali o tome nisam nikada citao na maternjem jeziku pa nemam pojma kako se prevodi "signifier" i "signified". Ali bi mogao to na brzinu pronaci i nauciti. Ne mislim da bi potrosio nesto mnogo energije ili da je ta utrosena energija relevanta nesto.
Dok u kontekstu o kojem je Didier pisao, to je bila strava njemu na poslu, slomi se sav. Sto me dovodi do zakljucka da on nije bio kvalificiran da obavlja taj posao koji je radio jer ocito nije imao "odlicno poznavanje stranog jezika", pa je onda slozio pricu o tome kako je to tesko i dodao da je to naucna cinjenica.
Isto tako ne mislim da je znacajan taj visak utrosene energije za rjesavanje integrala u odnosu na tablicu mnozenja. Naravno, ako osoba koja rjesava integrale ima "odlicno poznavanje rjesavanja integrala".
Post Reply