Jel bilo ovo od jutros kakve brojke aalan pominje
Edit.
Ako dodju Challenger-I pa do Japana ce ih tjerat sa cajom u ruci
Izgleda da mu je kosovski boj presudio. Ubode ga murat u srce....

Ministar obrane Oleksiy Reznikov rekao je da Ukrajina još ne treba objavljivati masovnu mobilizaciju, iako bi se situacija mogla promijeniti.
- Prikupljamo, popunjavamo. Nažalost, obnavljamo gubitke naših borbenih brigada, uzimamo posebne stručnjake koji su nam potrebni za određene zadaće, ali još ne vidimo potrebu za takvom masovnom mobilizacijom – kaže Reznikov.
On je podsjetio da je u Ukrajini od veljače započela mobilizacija koja nije dovršena. Prema njegovim riječima, mobilizacija se nastavlja u mirnom režimu, a Ukrajina još nije iscrpila sav potencijal uveden zakonom u veljači.
- Naravno, situacija na fronti može se promijeniti na bilo koji način u bilo kojem trenutku, tako da će se ovisno o razvoju događaja donositi odluke Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu, predsjednika, Vrhovne rade i onda će biti poznato treba li da povećavamo potrebe sektora sigurnosti i obrane a samim tim i mobilizaciju - dodao je Reznikov.
Narod se jako rijetko buni, bune se pojedinci pa prodje ako uspiju okupiti narod oko sebe. A ti ljudi su uglavnom siromasni, nepismeni i bez pojma o bilo cemu izvan njihovog mikrokosmosa. Lokalne kabadahije rade za putlera, i kontrolisu lokalno stanovnistvo.Sociolog wrote: ↑05/01/2023 18:02 Jeziva smrt, da te tenk pregazi.
https://funker530.com/video/ukrainian-t ... ng-battle/
Nije mi jasno kako se narod u Dagestanu, Ingusetiji,Tuvi..ostali iz Sibira ne pobune..pa i Kareli ugrofinci iz Karelie.
M55S je dobio baš L7 top, koji je standard na svim tenkovima te ere: od M60a3, Leopard 1, Abrams A1...geralt wrote: ↑05/01/2023 16:29 Mislim da Ukrajinci logisticke probleme rjesavaju tako sto odredjenu vrstu opreme daju malom broju jedinica, i onda logistiku za tu opremu fokusiraju na te jedinice. Tako su svi slovenacki M-55 tenkovi otisli u istu jedinicu, novoformiranu 47. brigadu.
Da li bi bilo bolje da su poslali Leclerce? Naravno da bi. No, ikakvo vozilo je bolje od nikakvog vozila.
Oružje je već poznato i Tow i Javelin imaju veći domet od topova na ruskim tenkovima. Top 25 mm je odličan za skoro sve.drug_profi wrote: ↑05/01/2023 22:04 Britanija bi mogla posalti Warriorse, ali tesko da ce MBT slati.
Ocekuje se da Leopard 2 budu prvi NATO tenkovi u Ukrajini.
Kad ce, ne znam.
A za ovaj Bradley top 25 mm.
Veterani Zaljevskog rata kazu da je sa pancirnom municijom probijao T72 ko sir. Pretpostavljam sa boka.
Cak kazu da se iracka pjesadija pokusavala sakriti iza olupina tenkova bezuspjesno. Ovo je probijalo sve.
Plus Javelini na lanseru i brzina preko 80 km/h.
Ne znam da li im uopste trebaju MBT.
U Iraku, uništeno je oko 150 Bradleya i manje od 10 Abramsa, od čega ni jedan nije uništen od strane iračkog tenka.
+1