Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
elcaliente

#3151 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

konoplja wrote: 05/01/2023 19:44 Skontajte prvo sta znaci "veliki" grad. Kao Sarajevo veliki? Mozda ipak kao Banjaluka ili su i Tuzla, Zenica i Mostar veliki gradovi?
Ako je ovo posljednje onda je to preko 50 gradova u Njemackoj.

Evo kao Sarajevo recimo. Prema broju glava.

Wuppertal

53m² 488€ Warmmiete

Karlsruhe
42m² 600€ Warmmiete

Augsburg
37m² 615€ Warmmiete

Eto, to sam namjerno iz 3 razlicite savezne drzave uzeo gradove i brzinski nesto pronasao.
Bayern ocekivano, najmanje se dobije za €.

Ali ko da gledam sad ce izgovori da su to bezveze gradovi, ko zna kakvi su to kvartovi, itd. Itd. :D
E hebiga, ispade Sarajevo sada veliki grad.
Nemoj naprdzivanja
konoplja

#3152 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konoplja »

Ozimician wrote: 05/01/2023 19:54
konoplja wrote: 05/01/2023 19:44 Skontajte prvo sta znaci "veliki" grad. Kao Sarajevo veliki? Mozda ipak kao Banjaluka ili su i Tuzla, Zenica i Mostar veliki gradovi?
Ako je ovo posljednje onda je to preko 50 gradova u Njemackoj.

Evo kao Sarajevo recimo. Prema broju glava.

Wuppertal

53m² 488€ Warmmiete

Karlsruhe
42m² 600€ Warmmiete

Augsburg
37m² 615€ Warmmiete

Eto, to sam namjerno iz 3 razlicite savezne drzave uzeo gradove i brzinski nesto pronasao.
Bayern ocekivano, najmanje se dobije za €.

Ali ko da gledam sad ce izgovori da su to bezveze gradovi, ko zna kakvi su to kvartovi, itd. Itd. :D
Zar trebaju izgovori za ovo što si postavio - u Augsburgu stan u potkrovlju 37m2 615€ Warm, vjerovatno u zgradi bez lifta. Mi svakako pričamo za stanove od 50-60 m2, dakle nešto iole pristojno.

Augsburg je praktično "predgrađe" Münchena, tamo idu oni kojima je München skup a vole da mogu brzo do Münchena.

Što se tiče Wuppertala, u tom dijelu Njemačke (dakle svi gradovi osim možda Düsseldorfa i Bonna) - Duisburg, Essen, Bochum, Gelsenkirchen, Dortmund, itd. - otvorio bih 4 oči kad bih stan iznajmljivao. Tu baš možeš uletjeti u loš kvart klizeći, da ti život postane horror. Ali Wuppertal ima cool tramvaj / voz :-D

Što se tiče Karlsruhe - tu nisam bio i ne mogu ništa reći.

I kao što @Škafiškafnjak kaže - nije isto u apsolutnim brojevima porediti gradove u BiH i u DE. U BiH je npr. Sarajevo grad koji ima međunarodni značaj, ambasade, televiziju, institucije - a grad slične veličine u Njemačkoj (evo npr. ovi koje si pobrojao) su obično no-name gradovi.
Napisa ja izgovori :D

Eto 37m2 nije pristojno za mladu osobu koja na prvi posao u stranu zemlju ide. Naravno da je pristojno. I vise nego dovojno, a treba ti manje za stan namjestiti i za cistiti - to su prednosti.
Sto to ne bi ljudi zivili sa cimerima u ranim 20tim? Eto to po Sarajevu svi nakon fakulteta direktno idu u stan od 50-60 m2 i zive sami. Daj ba. :lol:

Augsburg je pregrade Minkena. Nema nista u tim gradovima... Bundesliga je u Augsburgu. Kao i univerzitet, parkovi, institucije.

NRW je zabit i treba dobro se pripaziti.

Zato sam i pitao je li samo Sarajevo poredimo. Normalno da je tesko naci poredbu za glavni grad jedne drzave.
Last edited by konoplja on 05/01/2023 20:12, edited 1 time in total.
elcaliente

#3153 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

skafiskafsnjak wrote: 05/01/2023 19:49 Nisu bezveze sami po sebi, ali kada poredis sa Minhenom, Frankfurtom - onda jesu bezveze i manje prilika za posao tamo imas. Sve odredjuje cijenu.

A i nije isto veliki grad u BiH i Njemackoj. U BiH je Sarajevo i Banja Luka veliki .... a u Njemackoj su to srednji ili manji gradovi.

Augsburg uopste nije nesto veliki, bio sam pa znam. Ove druge ne znam
Augsburg je kao Sarajevo, 300 hiljada stanovnika.
Nije to veliki grad.
konoplja

#3154 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konoplja »

elcaliente wrote: 05/01/2023 20:09 E hebiga, ispade Sarajevo sada veliki grad.
Nemoj naprdzivanja
Ne smatram ni ja Sarajevo velikim gradom, sto se populacije tice.
Veliki je jer ima historiju i jer je glavni grad jedne drzave.
Najveci je u BiH i jedini koji mozemo iskoristiti za ovako neku usporedbu.
Ozimician

#3155 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

konoplja wrote: 05/01/2023 20:10 Napisa ja izgovori :D

Eto 37m2 nije pristojno za mladu osobu koja na prvi posao u stranu zemlju ide. Naravno da je pristojno. I vise nego dovojno, a treba ti manje za stan namjestiti i za cistiti - to su prednosti.
Sto to ne bi ljudi zivili sa cimerima u ranim 20tim? Eto to po Sarajevu svi nakon fakulteta direktno idu u stan od 50-60 m2 i zive sami. Daj ba. :lol:

Augsburg je pregrade Minkena. Nema nista u tim gradovima... Bundesliga je u Augsburgu. Kao i univerzitet, parkovi, institucije.

NRW je zabit i treba dobro se pripaziti.

Zato sam i pitao je li samo Sarajevo poredimo. Normalno je da ce biti tesko glavni grad jedne drzave porediti.
Ako ćeš iskreno - zavisi iz čega ta osoba dolazi u Njemačku. Ako je u BiH navikla na komfor - naravno da će joj biti problem, ako dolazi iz bijede - sve u Njemačkoj će joj biti "predsoblje raja" xD

To se mora dobro uzeti u obzir. Ali eto - svi idu iz BiH radi "sistema", niko zbog para...
elcaliente

#3156 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

konoplja wrote: 05/01/2023 19:55
skafiskafsnjak wrote: 05/01/2023 19:49 Nisu bezveze sami po sebi, ali kada poredis sa Minhenom, Frankfurtom - onda jesu bezveze i manje prilika za posao tamo imas. Sve odredjuje cijenu.

A i nije isto veliki grad u BiH i Njemackoj. U BiH je Sarajevo i Banja Luka veliki .... a u Njemackoj su to srednji ili manji gradovi.

Augsburg uopste nije nesto veliki, bio sam pa znam. Ove druge ne znam
Pa dobro ali necemo zajebavati, i BMW-ova najveca fabrika je koliko znam u gradicu Dingolfingu u Bajernu.
Vecinom su te najvece fabrike u manjim mjestima, a ne u najvecim gradovima.
Jeste Dingolfing, al on je fakticki nastao radi tvornice. U Minhenu im nisu dali vise zemlje da se sire zbog Olimpijade.
konoplja

#3157 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konoplja »

elcaliente wrote: 05/01/2023 20:15
konoplja wrote: 05/01/2023 19:55

Pa dobro ali necemo zajebavati, i BMW-ova najveca fabrika je koliko znam u gradicu Dingolfingu u Bajernu.
Vecinom su te najvece fabrike u manjim mjestima, a ne u najvecim gradovima.
Jeste Dingolfing, al on je fakticki nastao radi tvornice. U Minhenu im nisu dali vise zemlje da se sire zbog Olimpijade.
Naravno, ali prva greska je bila napisati - manji gradovi, manje prilika za posao. Tacno je to, ali kad to napises namigujes kao da je Njemacka Bosna pa da u "manjim" gradovima nema posla nikako. Kad ono Volkswagen u Wolfsburgu, najveca fabrika Audi-ja u Ingolstadtu, Bosch-ova najveca fabrika u Feuerbachu, BASF-ova u Ludwigschafenu itd.

Ima tu detalja koji se moraju razjasniti da bi se konstruktivna diskusija mogla voditi.
elcaliente

#3158 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

konoplja wrote: 05/01/2023 20:14
elcaliente wrote: 05/01/2023 20:09 E hebiga, ispade Sarajevo sada veliki grad.
Nemoj naprdzivanja
Kontam, imam jednu malu anegdotu staru najmanje 15 godina.
Idemo tako u neke sitne sate oko 4h sata ujutro kuci pjeske onako malo pod gasom ja i moj jaran Hamo kuci. Hamo zakleti Sarajlija. Prolazmo pjeske izmedju Pinakoteka, on onako pijan saztade i posto je nedavno dosao za Minhen pita mene sta je ovo ovako ljepo? Reko Pinakoteke, kaze on meni, mi u Sarajevu imamo vjecnicu i mislimo da je najljepsa. Gledaj ovo sta ljudi imaju grob te je…, vjecnica ko supa naspram ovoga. Tada sam ga prvi i zadnji put cuo da nesto prica protiv Sa, izgleda da je alkohol pricao iz njega😂
konoplja

#3159 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konoplja »

elcaliente wrote: 05/01/2023 20:26
konoplja wrote: 05/01/2023 20:14

Idemo tako u neke sitne sate oko 4h sata ujutro kuci pjeske onako malo pod gasom ja i moj jaran Hamo kuci. Hamo zakleti Sarajlija. Prolazmo pjeske izmedju Pinakoteka, on onako pijan saztade i posto je nedavno dosao za Minhen pita mene sta je ovo ovako ljepo? Reko Pinakoteke, kaze on meni, mi u Sarajevu imamo vjecnicu i mislimo da je najljepsa. Gledaj ovo sta ljudi imaju grob te je…, vjecnica ko supa naspram ovoga. Tada sam ga prvi i zadnji put cuo da nesto prica protiv Sa, izgleda da je alkohol pricao iz njega😂
Kontam tebra.
Tako slicno cujem od starije familije kada hvale nase planine i nase rijeke. Ma joj gledaj ovo ljepote! Gdje ovo ima? Nidze. :D
Sto je istina, i odgovorim ja njima da je sve to super i lijepo, ali isto tako kontam pa niste nigdje drugo bili pa da vidite planine i rijeke po Austriji, Svicarskoj itd.
A svaki kutak na planeti ima neku prirodnu ljepotu.
skafiskafsnjak

#3160 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

konoplja wrote: 05/01/2023 20:37
elcaliente wrote: 05/01/2023 20:26

Kontam tebra.
Tako slicno cujem od starije familije kada hvale nase planine i nase rijeke. Ma joj gledaj ovo ljepote! Gdje ovo ima? Nidze. :D
Sto je istina, i odgovorim ja njima da je sve to super i lijepo, ali isto tako kontam pa niste nigdje drugo bili pa da vidite planine i rijeke po Austriji, Svicarskoj itd.
Joj majke mi ko da sebe slusam.
Nema sume nidje ko kod nas, nema prirode .... prvi moj odlazak u Njemacku je bio busem. Vozim se po sata, sve suma .... pa neshto kontam, sta rekose nema niko ko mi :lol:

I u nas je jos problem sto je sve manja i manja
konoplja

#3161 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konoplja »

skafiskafsnjak wrote: 05/01/2023 20:41
konoplja wrote: 05/01/2023 20:37

Kontam tebra.
Nema sume nidje ko kod nas, nema prirode .... prvi moj odlazak u Njemacku je bio busem. Vozim se po sata, sve suma .... pa neshto kontam, sta rekose nema niko ko mi :lol:

Ali ovu pricu razumijem. To je cisti zdravi patriotizam. Pa i ja kad pricam sa strancima govorim o ljepotama nasim. Da vidite rijeke Unu i Neretvu, ta boja, taj kanjon, morate na rafting tamo. Bjela i Jahorina olimpijske planine, Sarajevo europski Jeruzalem, arhitektonsko cudo 500 godina star most u Mostaru.
elcaliente

#3162 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Al znate sta je meni misterija i gdje sebe uhvatim u Bosni kada sam da se bas iznerviram.
Kada odem nesto kupiti i stanem na kasu.
One kasirke u Bosni isto invalidi, kakva sporost, kakva nezainteresovanost za funkciju koju obavljaju.
Kontam se u sebi da vas je samo jednu subotu u Aldi u Minhenu na kasu staviti. Gdje prodje 11000 hiljada kupaca.Pa kada ti dvoje zagalami, zwiete kasse bitte a mendazer ti ocita bukvicu koliko produkata moras u minuti skenirati usrala bi se u gace.
Ozimician

#3163 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

elcaliente wrote: 05/01/2023 21:04 Al znate sta je meni misterija i gdje sebe uhvatim u Bosni kada sam da se bas iznerviram.
One kasirke u Bosni isto invalidi, kakva sporost, kakva nezainteresovanost za funkciju koju obavljaju.
Kontam se u sebi da vas je samo jednu subotu u Aldi na kasu staviti. Pa kada ti dvoje zagalami, zwiete kasse bitte a mendazer ti ocita bukvicu koliko produkata moras u minuti skenirati usrala bi se u gace.
Meni je u Njemačkoj stresno stati na kasu, nemaš kad pokupiti robu u kese xD + onaj dio iza kase je bezobrazno mali - baš napravljeno da te tjera s kase xD
I da, cijeli svijet pravi zaje*ancije na račun njemačkih kasirki zbog toga, čak i oni sami.

Kad dođem u Bosnu na kasu - razrahatim se :bih:
konoplja

#3164 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konoplja »

elcaliente wrote: 05/01/2023 21:04 Al znate sta je meni misterija i gdje sebe uhvatim u Bosni kada sam da se bas iznerviram.
Kontam se u sebi da vas je samo jednu subotu u Aldi u Minhenu na kasu staviti. Gdje prodje 11000 hiljada kupaca.Pa kada ti dvoje zagalami, zwiete kasse bitte a mendazer ti ocita bukvicu koliko produkata moras u minuti skenirati usrala bi se u gace.
HAHAHAHA

E jbg. To je do tebe. Ne treba da radi toga planes i gubis zivce.
PaulTracy

#3165 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PaulTracy »

Nadam se da ne živiš u većem gradu jer bi mogao kao Michael Douglas u Falling down izaći u gužvi na semaforu i Amoklauf započet😀
elcaliente

#3166 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Ozimician wrote: 05/01/2023 21:06
Kontam se u sebi da vas je samo jednu subotu u Aldi na kasu staviti. Pa kada ti dvoje zagalami, zwiete kasse bitte a mendazer ti ocita bukvicu koliko produkata moras u minuti skenirati usrala bi se u gace.
Meni je u Njemačkoj stresno stati na kasu, nemaš kad pokupiti robu u kese xD
I da, cijeli svijet pravi zaje*ancije na račun njemačkih kasirki zbog toga, čak i oni sami.

Ja nemam vremena za cekanje na kasi, odradi me, ja samo potrpam u kolica i slazem u autu u kese.
Nisam dosao da cekam 10 min na kasi.
A zamisli subotnju kupovinu iz Aldija u Minhenu negdje u Bosni, kasirke bi dobile odmah burn out.
I to je razlika npr. Nevjerovatno koliko je jedan radnik u Njemackoj efikasniji nego u BiH.
Slusalica u usima, sa kase skace slaze palete, uskace na kasu odradi 30 ljudi dok si rekao keks, menadzer mu na slusalicu javlja da izlazi iz kase i slaze nesto u frizider.
Velika brzina i spretnosta citavu radnu smjenu.
Dole kada odem u Bingo radnici isti kao da su na godisnjem odmoru, sve dizelasi.
elcaliente

#3167 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

konoplja wrote: 05/01/2023 21:07
HAHAHAHA

E jbg. To je do tebe. Ne treba da radi toga planes i gubis zivce.
Dobro je da sam na godisnjem al opet nervira.
Ne kontam ni odgovornog mrnadzera u toj radnji, pa valjda mu je cilj da sto vise produkta sto prije proda.
I vidi da mu Dzenana gusla na kasi, pa pridzi reci joj.
Kada vidis da ti 5 ljudi ceka u redu, otvaraj drugu kasu.
Ozimician

#3168 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

elcaliente wrote: 05/01/2023 21:11
Ozimician wrote: 05/01/2023 21:06

Meni je u Njemačkoj stresno stati na kasu, nemaš kad pokupiti robu u kese xD

Ja nemam vremena za cekanje na kasi, odradi me, ja samo potrpam u kolica i slazem u autu u kese.
A zamisli subotnju kupovinu iz Aldija u Minhenu negdje u Bosni, kasirke bi dobile odmah burn out.
I to je razlika npr. Nevjerovatno koliko je jedan radnik u Njemackoj efikasniji nego u BiH.
Slusalica u usima, sa kase skace slaze palete, uskace na kasu odradi 30 ljudi dok si rekao keks, menadzer mu na slusalicu javlja da izlazi iz kase i slaze nesto u frizider.
Dole kada odem u Bingo radnici isti kao da su na godisnjem odmoru, sve dizelasi.
Izvini druže - zar nije lakše potrpati sve u kese na kasi , nego u kolica - pa onda vani na kiši / snijegu / suncu - u autu to sve ponovo prepakivati, raditi dupli posao ? Kažeš da nemaš vremena čekati 10 min na kasi, a izgubiš još 2x toliko prepakivajući robu vani ispred auta xD

A da su efikasiniji jesu - ali zbog toga trpe i radnici i kupci. Samo gazda ostvaruje extra-profit.
Last edited by Ozimician on 05/01/2023 21:16, edited 2 times in total.
elcaliente

#3169 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

PaulTracy wrote: 05/01/2023 21:10
Nadam se da ne živiš u većem gradu jer bi mogao kao Michael Douglas u Falling down izaći u gužvi na semaforu i Amoklauf započet😀
Vidis dokle covjeka drugi ljudi mogu dovesti.
elcaliente

#3170 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Ozimician wrote: 05/01/2023 21:15
elcaliente wrote: 05/01/2023 21:11

Izvini druže - zar nije lakše potrpati sve u kese na kasi , nego u kolica - pa onda vani na kiši / snijegu / suncu - u autu to sve ponovo prepakivati ?

A da su efikasiniji jesu - ali zbog toga trpe i radnici i kupci. Samo gazda ostvaruje extra-profit.
Nije, prvo duze bi cekao na kasi, npr dok neka baba od 70 godina potrpa svoje stvari, drugo ovaj sljedeci ti vec dise za vratom.
Zato su i izmisljene ove kase gdje nema se gdje ostaviti roba nego odmah u kolica pa tebi onda volja sa strane na onom pultu pakovati ili u autu svojim tempom. Niti ko ceka na tebe niti ti cekas na nekoga.
Valja odraditi 11000 kupaca za dan za 5 kasa.
Ozimician

#3171 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

elcaliente wrote: 05/01/2023 21:18
Ozimician wrote: 05/01/2023 21:15

Izvini druže - zar nije lakše potrpati sve u kese na kasi , nego u kolica - pa onda vani na kiši / snijegu / suncu - u autu to sve ponovo prepakivati ?

Nije, prvo duze bi cekao na kasi, npr dok neka baba od 70 godina potrpa svoje stvari, drugo ovaj sljedeci ti vec dise za vratom.
Zato su i izmisljene ove kase gdje nema se gdje ostaviti roba nego odmah u kolica pa tebi onda volja sa strane na onom pultu pakovati ili u autu svojim tempom. Niti ko ceka na tebe niti ti cekas na nekoga.
Pa što se baba tiče - ako je ispred tebe - čekat ćeš u svakoj varijanti. Misliš da je baba sposobna da ubacuje stvari u kolica velikom brzinom ?
Jednostavno kasirke rade brže nego što jedan kupac (ukoliko je sam na kasi) može da popakuje robu u kolica/kese i plati sve to. A da ne govorim da prati kako mu kucaju artikle i hoće li ga tu zeznuti, nego kasnije račun moraš dobro pregledati, a namirnice često napišu generički pa nisi 100% siguran koja namirnica je koja na računu.

Tačno je naravno da je njemački radnik dosta produktivniji od bosanskog, ali mislim da je @n+1 stavljao grafik da njemačke plate ne prate produktivnost radnika.
elcaliente

#3172 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Ozimician wrote: 05/01/2023 21:24
elcaliente wrote: 05/01/2023 21:18

Pa što se baba tiče - ako je ispred tebe - čekat ćeš u svakoj varijanti. Misliš da je baba sposobna da ubacuje stvari u kolica velikom brzinom ?
Jednostavno kasirke rade brže nego što jedan kupac (ukoliko je sam na kasi) može da popakuje robu u kolica/kese i plati sve to. A da ne govorim da prati kako mu kucaju artikle i hoće li ga tu zeznuti, nego kasnije račun moraš dobro pregledati, a namirnice često napišu generički pa nisi 100% siguran koja namirnica je koja na računu.

Tačno je naravno da je njemački radnik dosta produktivniji od bosanskog, ali mislim da je @n+1 stavljao grafik da njemačke plate ne prate produktivnost radnika.
I babe su se navikle na tempo, vidio se kako se uspanice i samo guraju stvari u kolica.
Sto se tice plata, vjerovatno je njemacki radnik u trgovini jeftiniji od bosanskog jer mu je efikasnost 5 puta veca.
Gledam u Lidlu 3-5 radnika drze filijalu od 500 kvadrata.
Eh sada se tu vracamo na temu, isplati li se radniku dizelasu iz Binga doci i raditi u Njemacku u Lidl ili Aldi?
skafiskafsnjak

#3173 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

konoplja wrote: 05/01/2023 20:52
skafiskafsnjak wrote: 05/01/2023 20:41

Ali ovu pricu razumijem. To je cisti zdravi patriotizam. Pa i ja kad pricam sa strancima govorim o ljepotama nasim. Da vidite rijeke Unu i Neretvu, ta boja, taj kanjon, morate na rafting tamo. Bjela i Jahorina olimpijske planine, Sarajevo europski Jeruzalem, arhitektonsko cudo 500 godina star most u Mostaru.
Ma niko ne osporava ljepote. Ne moze mi Njemacka nikad biti ljepsa od BiH. Nego mi je smijesno ono kako nigdje nema tako sume i prirode ahaha
ibizza

#3174 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ibizza »

Svi ćete vi nazad u BiH za jedno 5 godina max :D
Ozimician

#3175 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

elcaliente wrote: 05/01/2023 21:30
Ozimician wrote: 05/01/2023 21:24

I babe su se navikle na tempo, vidio se kako se uspanice i samo guraju stvari u kolica.
Sto se tice plata, vjerovatno je njemacki radnik u trgovini jeftiniji od bosanskog jer mu je efikasnost 5 puta veca.
Gledam u Lidlu 3-5 radnika drze filijalu od 500 kvadrata.
Eh sada se tu vracamo na temu, isplati li se radniku dizelasu iz Binga doci i raditi u Njemacku u Lidl ili Aldi?
To bi trebao odgovoriti neko relevantniji od mene. Prije 3-4 godine - definitivno se isplatilo. Tad je Bingo važio za robovlasničku firmu.

U 2023. god. - kad Bingo isplaćuje 13. platu, regrese i još kojekakve zezancije + digao im je platu značajno. To pitanje dobija na kompleksnosti.
Post Reply