Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
skafiskafsnjak

#3101 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Ozimician wrote: 04/01/2023 15:21
skafiskafsnjak wrote: 04/01/2023 15:18

Inzinjer za 2200e da radi .... pa to je debilizam zestoki.
Iznenadio bi se koliko je inzinjera raznih profila doslo u Njemacku za platu od 3500-4000 € brutto -naravno to vremenom raste, ali na pocetku, iz BiH - tesko da ce ti neko ponuditi vise. Vjeruj da danas svaki zanatlija prolazi bolje od visokoobrazovanih na trzistu rada. (ponovo iskljucujem IT)
Pa vidi, ako je to tako, dobro je rekao forumas , prekratak je period da se kaze, e ne valja Njemacka, plata mala.

Nisam inzinjer pa ne znam, ali mi je smijesno da inzinjer zaradi skoro kao dostavljac paketa , s tim da ne omalovazavam nijedan posao , pa ni dostavljaca. Ali 2200 netto za inzinjera je premalo.

Ali dobro, u Njemackoj je tesko kada si sam, realno. Da ima nekoga jos sa tom platom, pa da je budzet 4500 netto , onda cekati povecanje .... to je nesto drugo.
Ozimician

#3102 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

skafiskafsnjak wrote: 04/01/2023 15:26
Ozimician wrote: 04/01/2023 15:21

Iznenadio bi se koliko je inzinjera raznih profila doslo u Njemacku za platu od 3500-4000 € brutto -naravno to vremenom raste, ali na pocetku, iz BiH - tesko da ce ti neko ponuditi vise. Vjeruj da danas svaki zanatlija prolazi bolje od visokoobrazovanih na trzistu rada. (ponovo iskljucujem IT)
Pa vidi, ako je to tako, dobro je rekao forumas , prekratak je period da se kaze, e ne valja Njemacka, plata mala.

Nisam inzinjer pa ne znam, ali mi je smijesno da inzinjer zaradi skoro kao dostavljac paketa , s tim da ne omalovazavam nijedan posao , pa ni dostavljaca. Ali 2200 netto za inzinjera je premalo.

Ali dobro, u Njemackoj je tesko kada si sam, realno. Da ima nekoga jos sa tom platom, pa da je budzet 4500 netto , onda cekati povecanje .... to je nesto drugo.
Jeste, ali prvi poslovi su uvijek daj sta das - nisi u poziciji da pregovaras. Moja sestra je kao doktorica imala prvi ugovor u Njemackoj na 2500€ netto- naravno, sad je cifra skoro 50% veca. Slazem se s forumasem, a i s tobom, a vec sam rekao da u Njemackoj mozes birati posao za 2000€ - kakav hoces, ali ako zelis da prebacis 3000€- dobro ces se pomuciti da nadjes takav posao.
elcaliente

#3103 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Ozimician wrote: 04/01/2023 15:31
skafiskafsnjak wrote: 04/01/2023 15:26

Jeste, ali prvi poslovi su uvijek daj sta das - nisi u poziciji da pregovaras. Moja sestra je kao doktorica imala prvi ugovor u Njemackoj na 2500€ netto- naravno, sad je cifra skoro 50% veca. Slazem se s forumasem, a i s tobom, a vec sam rekao da u Njemackoj mozes birati posao za 2000€ - kakav hoces, ali ako zelis da prebacis 3000€- dobro ces se pomuciti da nadjes takav posao.
Prvi macici se u vodu bacaju.
Problem je sto ljudi ostano gdje pocnu godinama i onda bude kasno.
Kada vidim u Bewerbungu nekoga da je preko 5 godina na istoj poziciji onda pocenem razmiljati.
Da li je neambiciozan ili ljen.
skafiskafsnjak

#3104 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

elcaliente wrote: 04/01/2023 16:55
Ozimician wrote: 04/01/2023 15:31

Kada vidim u Bewerbungu nekoga da je preko 5 godina na istoj poziciji onda pocenem razmiljati.
A pojedini poslodavci ne vole kad se prijavi neko gdje vide da je dosta poslova promjenio :D
konami666

#3105 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konami666 »

skafiskafsnjak wrote: 04/01/2023 17:07

A pojedini poslodavci ne vole kad se prijavi neko gdje vide da je dosta poslova promjenio :D
Ako mijenjaš svakih godinu dana onda nije ok. Dvije godine i na vise je ok ali ako predugo ostaneš (iznad 3 godine) a ne napreduješ unutar firme onda je gore nego da mijenjaš svakih godinu dana. Ljudi sa balkana su generalno lojalni, valjda zaovstavstina od komunizma ili vidjeli od roditelja, pa ostaju duže vremena sa istim poslodavcem bez da traže bolje pozicije unutar firme.
Edit: osim ako na visokoj/ključnoj poziciji onda ovo pravilo za godine ne vazi :D
Last edited by konami666 on 04/01/2023 17:16, edited 1 time in total.
elcaliente

#3106 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Sve zavisi naravno od vremena provedenog na istom
radnom mjestu dvije godine ili pet.
Ako je preko pet godina radio samo isto znaj da nije bas nesto posebno motivisan. Jer kako inace drugacije steci iskustvo. To je prije bilo dugo godina na jednom
radnom mjestu sada to vise ne pije vode.
Sto se tice gastronomije i dobrih hotela npr tu je svake tri godine vrijeme za novi turnus i novi hotel.
A koji ti posao radis Skafe?
elcaliente

#3107 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

konami666 wrote: 04/01/2023 17:14

Ako mijenjaš svakih godinu dana onda nije ok. Dvije godine i na vise je ok ali ako predugo ostaneš (iznad 3 godine) a ne napreduješ unutar firme onda je gore nego da mijenjaš svakih godinu dana. Ljudi sa balkana su generalno lojalni, valjda zaovstavstina od komunizma ili vidjeli od roditelja, pa ostaju duže vremena sa istim poslodavcem bez da traže bolje pozicije unutar firme.
Edit: osim ako na visokoj/ključnoj poziciji onda ovo pravilo za godine ne vazi :D
Vazi tada ali tu vise obadvije strane igraju ulogu.
Npr predjedavajuci ili clan upravnog odbora je na 4 ili 5 godina u firmi vecina ih ide sama poslije prvog mandata. Jer sto vise upravnih odbora to ih vise firmi zeli. Znaju i sami sebe na dvije godine ograniciti. Pogledaj upravne odbore u autoindustriji.
Evo kod nas, bio 3 godine u BMW, sada 2 godine kod nas i od 1.1. Porsche.
konami666

#3108 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konami666 »

elcaliente wrote: 04/01/2023 17:20

Npr predjedavajuci ili clan upravnog odbora je na 4 ili 5 godina u firmi vecina ih ide sama poslije prvog mandata. Jer sto vise upravnih odbora to ih vise firmi zeli. Znaju i sami sebe na dvije godine ograniciti. Pogledaj upravne odbore u autoindustriji.
Ma ja, ima i tu kombinacija, svaki put kada promijeni posao ide preko 20% povećanje plate a zavisno od struke i mnogo vise.
skafiskafsnjak

#3109 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

elcaliente wrote: 04/01/2023 17:15

Ako je preko pet godina radio samo isto znaj da nije bas nesto posebno motivisan. Jer kako inace drugacije steci iskustvo. To je prije bilo dugo godina na jednom
Sto se tice gastronomije i dobrih hotela npr tu je svake tri godine vrijeme za novi turnus i novi hotel.
Pa nekim poslodavcima treba pouzdan radnik. Ne mora napredovati. Ima puno poslova gdje i ne mozes nesto napredovati.

Pricate o nekim idealnim situacijama ili po svojim iskustvima. Isto kao da nemate dodir sa realnoscu, pogotovo ti koji si u Deu. Pa koliko radnih mjesta ima gdje je tako kako je ? Ako firma ima 100 radnika, ne mogu svi biti timlajteri i sefovi. Mozda se ti trudis, ali drugi su izabrani ... iz nebitnih razloga. To ne znaci da si lijen.
Ev moj prijatelj 5 godina tu, stvarno je radnik za 10. Nedavno bio konkurs za timlajtere. Prijavio se, nisu ga primili. Naveli beki bezveze razlog, a svi znamo da je razlog sto nije bio na listi za betriebsrat kad su izbori bili.

I sad se taj radnik prijavi kod tebe na posao ... ti vidis 5 godina jedan posao , lijen i nemotivisan?
elcaliente

#3110 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

konami666 wrote: 04/01/2023 17:25
elcaliente wrote: 04/01/2023 17:20

Ma ja, ima i tu kombinacija, svaki put kada promijeni posao ide preko 20% povećanje plate a zavisno od struke i mnogo vise.
Uvjek bi svima preporucio promjenu firme ako hoce vecu platu, tvoja firma u kojoj radis ti nikada nece dati toliku platu kao nova.
elcaliente

#3111 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

skafiskafsnjak wrote: 04/01/2023 17:27
elcaliente wrote: 04/01/2023 17:15

Pa nekim poslodavcima treba pouzdan radnik. Ne mora napredovati. Ima puno poslova gdje i ne mozes nesto napredovati.

Pricate o nekim idealnim situacijama ili po svojim iskustvima. Isto kao da nemate dodir sa realnoscu, pogotovo ti koji si u Deu. Pa koliko radnih mjesta ima gdje je tako kako je ? Ako firma ima 100 radnika, ne mogu svi biti timlajteri i sefovi. Mozda se ti trudis, ali drugi su izabrani ... iz nebitnih razloga. To ne znaci da si lijen.
Ev moj prijatelj 5 godina tu, stvarno je radnik za 10. Nedavno bio konkurs za timlajtere. Prijavio se, nisu ga primili. Naveli beki bezveze razlog, a svi znamo da je razlog sto nije bio na listi za betriebsrat kad su izbori bili.

I sad se taj radnik prijavi kod tebe na posao ... ti vidis 5 godina jedan posao , lijen i nemotivisan?
Mislis bio je na listi za Betriebsrat pa iz tog razloga.
Svakako bi ga pitao zasto je 5 godina na istoj poziciji i zasto bas sada zeli da mjenja poziciju, na osnovu njegovog odgovora bi onda mu postavio jos par pitanja iz prirucnika da vidim koliko je iskren. Jeli isao na seminare, neko skolu pored posla itd.
A nisi u pravu sa tim sto kazes da ima puno poslova gdje se ne moze napredovati, pogotovo u Njemackoj mozes promjeniti firmu jako brzo.
skafiskafsnjak

#3112 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

elcaliente wrote: 04/01/2023 17:33
skafiskafsnjak wrote: 04/01/2023 17:27

Svakako bi ga pitao zasto je 5 godina na istoj poziciji i zasto bas sada zeli da mjenja poziciju, na osnovu njegovog odgovora bi onda mu postavio jos par pitanja iz prirucnika da vidim koliko je iskren. Jeli isao na seminare, neko skolu pored posla itd.
A nisi u pravu sa tim sto kazes da ima puno poslova gdje se ne moze napredovati, pogotovo u Njemackoj mozes promjeniti firmu jako brzo.
Bio na listi, ali gubitnickoj :lol:

Ne, ja kazem da ima dosta firmi gdje mozes duze raditi , a da ne napredujes.
Ev npr kod mene nema veze jesi vrijedan ili ne, jel pises krank ili ne . Jel radis svoj posao kako treba .

Izdrzao sam tu duze jer mi je bila ulazna viza, a i jezik mi nije bio najbolji na pocetku. Sad svakako gledam drugo nesto ...
elcaliente

#3113 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

skafiskafsnjak wrote: 04/01/2023 17:45
elcaliente wrote: 04/01/2023 17:33

Bio na listi, ali gubitnickoj :lol:

Ne, ja kazem da ima dosta firmi gdje mozes duze raditi , a da ne napredujes.
Ev npr kod mene nema veze jesi vrijedan ili ne, jel pises krank ili ne . Jel radis svoj posao kako treba .

Izdrzao sam tu duze jer mi je bila ulazna viza, a i jezik mi nije bio najbolji na pocetku. Sad svakako gledam drugo nesto ...
Hm, malo cudno. Ne znam kakva kultura u toj firmi vlada. Jer uglavnom ljudi koji idu u sindikat idu iz nekog posebnog razloga i nisu bas omiljeni kod rukovodioca.
A rukovdioci uglavnom ne idu u sindikat to je sukob interesa
Rugafet

#3114 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rugafet »

Pa i da je lova glavni razlog povratka u BiH u čemu je problem. Ja to gledam ovako, libo me racq kakav je sistem ako imam lovu da hendlam situaciju. Ono lakše mi je sa 5000 nego sa 500 zajebavat se sa korupcionasima i lokalnim stranačkim bossovima i ‘patriotama’
Bodkin

#3115 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

U principu na njemackom govornom podrucju ces tesko gore nakon dvije godine na poziciji. Ne racunam ulazne
konami666

#3116 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konami666 »

Bodkin wrote: 04/01/2023 19:38

U principu na njemackom govornom podrucju ces tesko gore nakon dvije godine na poziciji. Ne racunam ulazne
Izvini, nisam razumio, kako misliš gore nakon dvije godine? Misliš na povećanje Plate?
Ozimician

#3117 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

https://tuzlanski.ba/carsija/sejla-i-di ... e42Qe61hiU

Evo jedan jedan svjež zanimljiv članak na ovu temu. Zanimljivo je da zemlju napušta situiran bračni par - kao razlog ne navode ništa konkretno, samo kažu da žele promjenu i "nešto više".

Meni je lično u ovom slučaju zanimljivo to što žena radi kao prof. violine u muzičkoj školi i kaže da ne zna nimalo njemački (muž zna B2).

Eh sad mene zanima, ako je neko bolje upućen, kakve su šanse ovoj ženi da u svojoj profesiji ostvari "nešto više" u Njemačkoj? Kolike su joj uopšte šanse da predaje u njemačkoj školi, posebno ako trenutno ne zna nimalo njemački..
ZoomZoomKiwi

#3118 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

Bez njemačkog min B2 nikakve.
Sa njemačkim odlične.

Moja kolegica iz muzičke predaje violinu u srednjoj u Heidelbergu. Ali je kroz cijelu srednju školu (gimnaziju paralelno s muzičkom) išla ma Goethe njemački i vrhunski ga naučila.

Kaže da joj je super. Ne znam, ne da mi žena da je posjetim :mrgreen:
moonca

#3119 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moonca »

Vech su bili Vani.. studirali. zivjeli.. .pokushali u Bosni.. to znanje unovchiti... izgleda da se ochekivanja nisu ispunila i idu nazad...
Ne kazu . gdje idu i koji su uslovi.... :-)
tuitamo

#3120 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by tuitamo »

Ozimician wrote: 04/01/2023 23:21 https://tuzlanski.ba/carsija/sejla-i-di ... e42Qe61hiU

Evo jedan jedan svjež zanimljiv članak na ovu temu. Zanimljivo je da zemlju napušta situiran bračni par - kao razlog ne navode ništa konkretno, samo kažu da žele promjenu i "nešto više".

Meni je lično u ovom slučaju zanimljivo to što žena radi kao prof. violine u muzičkoj školi i kaže da ne zna nimalo njemački (muž zna B2).

Eh sad mene zanima, ako je neko bolje upućen, kakve su šanse ovoj ženi da u svojoj profesiji ostvari "nešto više" u Njemačkoj? Kolike su joj uopšte šanse da predaje u njemačkoj školi, posebno ako trenutno ne zna nimalo njemački..
Mozda je pogresna percepcija preseljenja u smislu odose zauvijek. Ljudi migriraju po cijelom svijetu. Vratice se a mozda i nece. Sasvim normalna stvar. Kod nas nije jer je u ovom obimu. Nazalost
nikeze

#3121 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by nikeze »

Razne radne kulture.
U Japanu se cijeni radnik koji je promijenio što manje firmi i koji je lojalan firmi do kraja.
Stranac teško može uspjeti u Japanu. Zatvoreno i tradicionalno društvo.
U Americi se cijeni onaj ko je promijenio puno firmi jer se smatra da je sposoban kad ga svi hoće.
Stranac u Americi može dospjeti do najviših funkcija u korporaciji i ograničenja plate nema, to je imigrantska zemlja.
U Njemačkoj su stranci prema njihovim statistikama plaćeni do 30 % manje od Nijemaca. Djeca stranaca prema člancima iz njihovih časopisa
dobijaju niže ocjene u školi što kasnije ima implikacije na školovanje i ograničenje napredovanja. Ipak ima divnih ljudi.
Mislim da su top pozicije teško dostupne za stranca.
U Americi nema granica, samo što je društvo veoma kompetitivno i traži veoma zdravog i sposobnog pojedinca.
Dope_Man

#3122 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

Nisam nikad u tim clancima koji spominju nize ocjene il nize plate vidio da ulaze duboko u faktore iza toga. Plate se u vecini firmi danas pregoraraju individualno, dakle moze neko za isti posao traziti 2500, neko drugi 3000, i da obojica dobiju, i tako u BiH kao i po EU. Firmi dobro jer ima dva jednako dobra covjeka, za 2750 u prosjeku. Naravno, u toj situaciji covjek koji slabije zna jezik, bitno mu je da dobije posao zbog vize, pa i koji dolazi iz zemlje sa manjim primanjima, ce vjerovatno traziti manje jer mu je bitno dobit/zadrzat vizu, a 2500 eura je puno vise nego 2000 maraka u BiH (u glavi, ako ne u standardu) i biti sretan sa tim mozda i dugo vremena.

Isto tako, roditelj koji ne poznaje sistem i jezik ce manje biti sposoban pomoci svom djetetu u skoli. Jos ako je i dijete izolovao, ono druzenja samo sa balkancima, furanje da "nauci nas jezik" i slicne stvari, a pri tom zaboravi da mu je dijete rodjeno i odrasta u drzavi X, svjesno il nesvjesno hendikepira svoje dijete koje ce sutra imati poteskoca da razumije gradivo napisano na jeziku drzave X.
Bodkin

#3123 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

konami666 wrote: 04/01/2023 22:43
Bodkin wrote: 04/01/2023 19:38

Izvini, nisam razumio, kako misliš gore nakon dvije godine? Misliš na povećanje Plate?
Mislim da napredak u firmi i da ides gore sa pozicijom. Plata je nevezana za to
Dope_Man

#3124 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

Isplati se kada ustanes ujutro i ne brines da ce ti par kilometara od kuce biti potencijalni sukob i barikade kao 92ge

https://www.klix.ba/vijesti/bih/ko-bi-d ... /230105002
BiBi911

#3125 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by BiBi911 »

Bodkin wrote: 05/01/2023 08:52
konami666 wrote: 04/01/2023 22:43

Mislim da napredak u firmi i da ides gore sa pozicijom. Plata je nevezana za to
Mogu li da te razocaram. Godina I dva mjeseca
Post Reply