n+1 wrote: ↑04/01/2023 13:20
konami666 wrote: ↑04/01/2023 13:13
To je istina međutim da li se vrate za stalno? Ili provode pola godine u BiH a pola odakle su već? Recimo ako u BiH provedu vise od 183 dana u godini onda moraju u BiH platiti porez, zdravstveno im vrlo moguće neće važiti u matičnoj zemlji itd. I ja sam u IT sektoru i mogu raditi odakle hoću i kad/koliko hoću ali opet je dobro kada imas f2f kontakt sa ljudima sa kojim radiš kao i klijentima. Ljetos sam radio iz hrvatske npr, ove godine ću se opet negdje ispaliti na par mjeseci ali opet je to zato sto mi penzija ide ovdje kao i ostale kerefeke
Pa ovi koje spominjem vratili su se za stalno. Dio radi kontraktorski, a dio je na ugovoru o radu, ali se pojavi u Njemačkoj samo po potrebi. Ali vjerujem da ima daleko više ovih kao @Oz koji moraju dio vremena provesti u Njemačkoj, mada bi radije full prešli u BiH.
Ako si duže od 6 mjeseci u Bosni i Hercegovoni, formalno-pravno si poreski rezident BiH. Međutim, ako imaš adresu i dokumente u Njemačkoj, plaćaš tamo poreze, niko te neće dirati, makar u Bosni i Hercegovini proveo cijelu godinu.
Ma neće te niko dirati ali opet mi je to malo glupo, vratiš se u Bosnu da radiš iz Bosne a na početku odeš kako bivše riješio ovog sistema
I ti sto se vrate za stalno, da li razmišljaju dugoročno, da li žele da napreduju u karijeri, šta će biti dalje kada/ako im ugovor istekne ili poslodavac pravi rezove i riješe se njega/nje, kako održavaju kontakt sa ljudima koji su gore?
Recimo Njemačka ne dozvoljava dvojno državljanstvo, ti možeš doći u Bosnu i biti 3 mjeseca ali onda moraš izaći iz zemlje ako si uzeo njihovo državljanstvo. Drugačije je sa skandinavijom npr, tu su dvojna drzavljanstva dozvoljena pa možeš izvoditi te folove.
Ali opet, ako nemaš nikakvo društvo gore onda je ok raditi iz Bosne. Ako si pustio korjenje onda je zajebanije.
I onda sto me dovodi do zadnje takcke, ako već nećeš da si u Norveškoj, Njemačkoj itd čitavu godinu dana a možeš raditi na distancu, zašto se vratiti u Bosnu iz koje je većina uglavnom otišla radi sistema kada možeš raditi i sa Kanarskih otoka

ili Tajlanda. Ili Kankuna

na kraju krajeva svakom njegovo ali ovako ja razmišljam npr.a imam u Bosni i rodbinu i stan i sve