Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
zavrzlama wrote: ↑03/01/2023 17:45
Da li ste upratili da je svaka ofanziva Ukrajinskih snaga,obicno bila poslije predhodnih himarisanja po skladistima i objektima gdje je stacionirana saromanova vojska...za ocekivat je uskoro novu UA ofanzivu
Ja mislim da zbog stabilizacije na Bahmutu dodatni HIMARS-i su oslobodjeni da rokaju u dubinu. Novogodisnje slavlje je posluzilo Ukre kao unaprijed poznato vrijeme okupljanja. Lokacije su vjerovatno vec znali neko vrijeme ali su cekali za max efekat.
Ako je ipak neka priprema za napad onda ove sedmice bi se ocekivalo intezivno gadjanje ovakvih objekata jer pocetkom slijedece nastupa smrzavanje tla i niske temperature.
Ukrajinci rade paklen posao i to vrlo efikasno. Imam osjećaj da je na terenu se pojavila neka nova količina Himarsa i Haubica, o kojoj se za sada ništa ne zna. Broj orka koji su suncokretisani drastično raste iz dana u dan, bez neke velike ofanzive, mene upućuje na veliku isporuku američkog oružja, a na koju je stavljena oznaka tajnosti.
U svakom slučaju, ogromni gubitci putlerovaca u zadnjih 7 dana, ukrajinci omekšavaju odbranu pred ofanzivu. Koliko god mobiksa bilo, moral im je na nuli i očekujem u narednih desetak dana, masovnu bježaniju, poznatiju među rujama kao " herojsko taktičko povlačenje ".
U Makiivki izvuceno dosad 196 leseva mobiksa, 270 ih je nestalo i toliki se procjenjuje finalni broj mrtvih.
Dodatne himarisane ruske baze (da ne opterecujem temu tvitovima): Veluki Kopani, Kostohryzove, Kudryashivka. Rusi zauzvrat granatirali trolejbuski parking (forum mi ne da na napisem rijec na "d") u Hersonu i unistili 5 trolejbusa.
Gandalf wrote: ↑03/01/2023 18:21
Ukrajinci rade paklen posao i to vrlo efikasno. Imam osjećaj da je na terenu se pojavila neka nova količina Himarsa i Haubica, o kojoj se za sada ništa ne zna. Broj orka koji su suncokretisani drastično raste iz dana u dan, bez neke velike ofanzive, mene upućuje na veliku isporuku američkog oružja, a na koju je stavljena oznaka tajnosti.
U svakom slučaju, ogromni gubitci putlerovaca u zadnjih 7 dana, ukrajinci omekšavaju odbranu pred ofanzivu. Koliko god mobiksa bilo, moral im je na nuli i očekujem u narednih desetak dana, masovnu bježaniju, poznatiju među rujama kao " herojsko taktičko povlačenje ".
Mislim da su Ukrajinci jednostavno cuvali municiju za pripremu za ofanzivu, i da su zato novembar i decembar bili onako mirni. Pri tome su i dali Rusima priliku da se opuste, ubijede sami sebe da su HIMARSi unisteni ili ostali bez municije, te da se opet pocnu okupljati i dovlaciti municiju unutar njihovog dometa.
AFU pametno gadja ruska skladista municije nakon sto su skupili dovoljno informacija sa terena. Ne moze ovo proci bez posljedica na terenu nikako. Dal' AFU sprema neku novu ofanzivu pokazat ce naredni dani. Uskoro ce dvocifreni minusi sto je otezavajuca okolnost za orke ciji je moral dobro narusen.
Ono sto je zanimljivo jeste da udari nisu n ajednom uskom dijelu fronta, vec duz fronta. Nagrdili su ih u mts i u ljudstvu.svi mi ocekujemo ofanzivu i afu i rusa, samo je pitanje gdje i kada
zavrzlama wrote: ↑03/01/2023 17:45
Da li ste upratili da je svaka ofanziva Ukrajinskih snaga,obicno bila poslije predhodnih himarisanja po skladistima i objektima gdje je stacionirana saromanova vojska...za ocekivat je uskoro novu UA ofanzivu
sve vodi u tom pravcu.
neko je prije stranicu-dvije, postavio "dugorocnu" vremensku prognozu kojom se najavljuju malo deblji minusi.
kad se to pomnozi, sabere i oduzme s ovim himarisanjem rezultat je logican
ofanziva predstoji uskoro...
gdje....?
gdje se najmanje ocekuje.....
Brojne rasprave na prethodnim stranicama koje se vode o mogućim ishodima ove situacije uopšte ne uključuju dvije važne činjenice.
Prva je ona dugoročnija a tiče se biologije i zdravstvenog stanja Putlera. Koliko god se to snimcima nastojalo prikriti više je nego jasno da je njegovo zdravlje ozbiljno ugroženo. Ljekari i lijekovi ipak nisu svemoćni.
Drugo, i Rusi i Ukrajinci su očekivali nešto raniju promjenu vremenskih prilika nadajući se da će zimu iskoristiti kao vlastitu prednost. Zima kasni ali ipak stiže i već se uveliko najavljuju debeli minusi i snijeg. Mislim da je Ukrajina spremnija da promjenu vremenskih prilika iskoristi u svoju korist. A to ćemo brzo gledati. I ova stradanja ruja oko Nove godine imaju veze sa zimom. Masovnija okupljanja rezultirala su msovnim bubovima.
Nešto najmorbidnije što sam vidio od početka. Dakle šef Wagnera, Putinov intimus, estremni desničar i neofašist snima se pored leševa svojih sopstvenih vojnika i ladno govori ugovor im je istekao idu kući...
Inžinjer brodogradnje Sergej Miljakov pronađen je mrtav u luci u istočnoj Indiji što je treća misteriozna smrt Rusa u toj zemlji u posljednje dvije sedmice.
Važno je da se tope a kako, kada i gdje nije bitno. Što je manje putlerovaca i Putler je slabiji
dragan53 wrote: ↑03/01/2023 20:04
Nešto najmorbidnije što sam vidio od početka. Dakle šef Wagnera, Putinov intimus, estremni desničar i neofašist snima se pored leševa svojih sopstvenih vojnika i ladno govori ugovor im je istekao idu kući...
Konzervativni Hudson Institute predviđa disoluciju Rusije po završetku rata u Ukrajini, kad god to bilo, te smatra da već sada treba početi sa planiranjem poteza u okviru te nove geopolitičke realnosti.
Future historians will likely describe Russia's February 2022 invasion of Ukraine as the most consequential moment, if not the final moment, of the Soviet Union’s collapse. When the war in Ukraine will end is unknown, but it will likely mark the dissolution of the Russian Federation (the legal successor of the Soviet Union) as it is known today. Russia has undeniably suffered a major blow to its economy, devastation to its military capability, and degradation of its influence in regions where it once had clout. The borders of the Russian Federation will likely not look the same on a map in 10 or 20 years as they do now. As the final collapse of the Soviet Union plays out and as the Russian Federation faces the possibility of dissolving, policymakers need to start planning for the new geopolitical reality on the Eurasian landmass.
The dissolution of the Russian Federation, whether de facto or de jure, could shatter Russia geopolitically. This further fragmentation will likely not be as straightforward or “clean cut” as the emergence of the 15 new states after the legal dissolution of the USSR in 1991. Policymakers should assume that further fragmentation of Russia will be more like Chechnya in 1994 (brutal conflict) than Estonia in 1991 (peaceful and straightforward), for example.
mishic wrote: ↑03/01/2023 20:23
Inžinjer brodogradnje Sergej Miljakov pronađen je mrtav u luci u istočnoj Indiji što je treća misteriozna smrt Rusa u toj zemlji u posljednje dvije sedmice.
Važno je da se tope a kako, kada i gdje nije bitno. Što je manje putlerovaca i Putler je slabiji
Nelogicno mi je da ih rusi ubijaju osim ako su napustili rusiju i dali im srednji prst? To su inzinjeri i projektanti, direktori brodogradilista (za nuklearne podmornice) a ovo je mozda zastrasivanje strucnjaka za kriticne tehnologije da ostanu u RU. Ali nisam vidio indikacija da su ovo neki izdajnici nego obicni turisti koji su kanili vratiti se na poso'. Jer sta drugo bi sprjecavalo jednog iskusnog strucnjaka da ide van zemlje i ponudi svoje dragocjeno znanje za vise love i zivot u normalnoj zemlji? Odmah na pocetku agresije stotine hiljada mahom strucnih i vise-obrazovanih su napustili rusiju. I inace taj segment drustva prvi smugne kad se zapuca. Zaustaviti odljev mozgova zastrasivanjem: gdje god da odes napices se caja ili ce te propuh sa prozora izbaciti na trotoar.
Druga teorija: Da nisu Ukri mozda vec poceli loviti ruske naciste po svijetu? Opasna je to igra.
Mislim da ćemo uskoro vidjeti "zapadno-ukrajinski" ekvivalent iranskim jeftinim dronovima u masovnoj upotrebi koji će biti vjerovatno i kvalitetniji(barem tiši).
Također očekujem masu Switchblade-ova 300 i 600.
Iako se nešto nisu prikazivali u akciji , mislim da njihovo vrijeme tek dolazi upravo sada u periodu bez vegetacije.
Ova uništavanja rusa po kasrnama i sl., pokazuju koliko Ukrajinci rade mirne glave.
Ne pucaju na prvu već čekaju, izviđaju i skupljaju podatke i navlače MTS.
Ovu južinu i rasputicu koriste za pripremu.
Spremaju se i vrijedno rade. Disciplinirani su i visoko motivirani.
dragan53 wrote: ↑03/01/2023 20:04