Evo Hinduizam, Brahma je sve stvorio, mada oni imaju vise teorija, ali u vecini je neki bog stvorio svemir. Sto vise, divno opisano.dr_Evil wrote: ↑03/01/2023 08:15Ah da, to je ona epizoda Star Trek-a kada kapetan Picard dodje do kraja svemira, udari brodom u ledeni zid, a tamo ga doceka ko drugi nego Bog, zvani Q. Jer big bang je stvorio vrijeme i prostor i mozes doci samo do granice sirenja svemira. Divno.. Sreca moja pa sam trekkie
Nema besmislice u pitanju, samo jos nismo dovoljno "pite jeli" da mozemo dati odgovor. Ali cinjenica je da je postojao svemir i prije big banga. Tu teoriju linearnog posmatranja vremena kakvog mi poznajemo sta je bilo prije i poslije, ne ulazi mi se iskreno u to filozofiranje, mi ljudi mozemo zamisliti samo linearno vrijeme.
Ako smo u stanju objasniti samo do neke tacke, ne znaci da za 10 godina necemo moci i prije te tacke. Pa i big bang je dosao prije nepunih 100 godina.
Od svih tih raznih, navedi samo jednu religiju gdje se kazuje da je božanstvo stvorilo i nebo i zemlju, a da ono samo nije dio svega toga.Ljudi su i prije biblije kroz razne religije tvrdili da je bog stvorio zemlju, i covjeka, jer je to bio jedini nacin da objasne stvari oko sebe. "bog je stvorio zemlju" i nije bas znanje.
Taoizam, Tao je stvorio zemlju i svemir.
Da zagrebemo dalje vjerovatno cu naci i prije njih.
[/quote]
Doktore, još si sav u epizodama Star Trek-a, pa SF i iluzije držiš činjenicama.Ali cinjenica je da je postojao svemir i prije big banga.
Kakva je to činjenica; općepoznata ili naučna?
Brahma je samo jedno hinduističko božanstvo od više njih, a tao nije nikakav bog, već jedno iracionalno počelo zbivanja.
Koncept monoteizma koji se pojavio u starih Hebreja i zapisan u biblijskim tekstovima, nepoznat je u svim tadašnjim religijama/filozofijama.
Također Stari Grci, na čijoj se filozofiji gradila zapadna civilizacija, imali su mnoštvo bogova.
Kaže se da je Sokrat srušio mitove u području općeg ljudskog mišljenja, a Mojsije sruši mitove u području religija.
Dakle, doktore, možeš se polomiti, ali nećeš naći ništa slično onome šta su znali, informacije koje su prema biblijskim tekstovima dobili stari Hebreji.
A ta informacija, prema teoriji informacije, smanjuje entropiju/nered, a uvodi/povećava red.