Pa kud ces tako, Jaganjac je na svoju ruku sve oruzje sa Podvelezja dao HVO-u, a Alija ga mudro savjetovao da to ne radi. Jel tako?
Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
- dr_Evil
-
palermo
#71102 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ne vjerujem da sam s tobom bio susjed...mozda sa babom ti, sa.tobom jok...barem po tvojim ranijim postovima.....dr_Evil wrote: ↑03/01/2023 15:03Ko bi rekao da smo i u logoru bili susjedi.palermo wrote: ↑03/01/2023 14:40
Naravno da ne bi bilo samo se trebalo pristati na Karadordevo I rijesen problem.
A o Arminu Pohari e, njega se sjecam kada nas je postrojio ( nas zatvorenike heliodroma) onako polupijan u uniformi HVO-a i vazio kako mi ne bi bili sada zatvorenici da Alija nije izazvao sukob sa HVO-om jer je , zamisli, Alija srpski covjek. I kaze, onako zaplicuci jezikom, I rahmetli Hujku su ubili Alijini vojnici jer nije htio da se bori protiv HVO-a......
Jel ti poznata ova prica....podsjeca li te na nesto...
Ne podsjeca aspolutno, znam ja malu hrpicu tih likova sta su kao Bosnjaci zaglavili u HVOu, pa postali gore ustase od crnokosuljasa da se dokazu, ali ne svi i ne vecinom.
Taj sukob je bio neminovan, dogovorene i podijeljene teritorije izmedju S i H komponente, a B komponenta je jednostavno trebala da nestane sa te teritorije(na bilo koji nacin). To ne mjenja cinjenicu koju sam gore naveo da B komponenta nije imala vodstvo koje radi za njih, nego naprotiv protiv njih citaj nas. Nama je bila dodijeljena sudbina Foce, Visegrada, Prijedora i ostalih nebranjenih teritorija.
A prica da su Hujku ubili nasi, pa ta se rado prepricava u svakoj kafani iza 2. Samo verzija koju ja uvijek cujem je da je ubijen jer nije htio stati kada je Mostar prodat, a ne da nije htio u sukob sa UZP-ovcima.
eleneis......ne.pisem ja ovo tebi, vise radi drugih, mladjih koji ovo citaju.....
- Styling
#71103 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Hajde, može još malo. U februaru nova federalna vlada i pedala.duh_sa_sjekirom wrote: ↑03/01/2023 15:05 Šta ono vele, Seka planira ostati direktorica i istovremeno zadržati mandat u SKS.
Znači, mjesečno oko deset milja KM sa grbače poreskih obveznika u Sekinu torbicu
Mašalla, što bi rekli ljudi, tako se bori za svoju državu i za svoj narod....
![]()
-
palermo
#71104 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Pa naknadna historija svasta moze......u njoj se svasta desava.....
I naravno, naknadna historija se uvijek stvara sa razlogom...
- dr_Evil
#71105 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Za mene je to bila vrlo kratka epizoda. Nazalost nisu svi bili te srece. Presaltali su nas dalje jako brzo.palermo wrote: ↑03/01/2023 15:06Ne vjerujem da sam s tobom bio susjed...mozda sa babom ti, sa.tobom jok...barem po tvojim ranijim postovima.....dr_Evil wrote: ↑03/01/2023 15:03
Ko bi rekao da smo i u logoru bili susjedi.
Ne podsjeca aspolutno, znam ja malu hrpicu tih likova sta su kao Bosnjaci zaglavili u HVOu, pa postali gore ustase od crnokosuljasa da se dokazu, ali ne svi i ne vecinom.
Taj sukob je bio neminovan, dogovorene i podijeljene teritorije izmedju S i H komponente, a B komponenta je jednostavno trebala da nestane sa te teritorije(na bilo koji nacin). To ne mjenja cinjenicu koju sam gore naveo da B komponenta nije imala vodstvo koje radi za njih, nego naprotiv protiv njih citaj nas. Nama je bila dodijeljena sudbina Foce, Visegrada, Prijedora i ostalih nebranjenih teritorija.
A prica da su Hujku ubili nasi, pa ta se rado prepricava u svakoj kafani iza 2. Samo verzija koju ja uvijek cujem je da je ubijen jer nije htio stati kada je Mostar prodat, a ne da nije htio u sukob sa UZP-ovcima.
eleneis......ne.pisem ja ovo tebi, vise radi drugih, mladjih koji ovo citaju.....
Babo nije tu gulio, ali ostatak rodbine jeste. Zacudjujuce babo(nikad ga nisam tako zovnuo, meni sramota), gulio je i u Bileci 2 sedmice, kada ih je Fikret Abdic dosao i oslobodio, ali to je bio srpski logor, funny fact of the day.
- duh_sa_sjekirom
#71106 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Kakva je situacija u Mostaru?
Jesu li Mostarke k'o što su nekad bile?

-
palermo
#71107 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Fikkret Abdic oslobodio neke iz Bilece ? Zanimljivo, prvi put to cujem, a pola moje rodbine je proslo bilecki logor....dr_Evil wrote: ↑03/01/2023 15:16Za mene je to bila vrlo kratka epizoda. Nazalost nisu svi bili te srece. Presaltali su nas dalje jako brzo.
Babo nije tu gulio, ali ostatak rodbine jeste. Zacudjujuce babo(nikad ga nisam tako zovnuo, meni sramota), gulio je i u Bileci 2 sedmice, kada ih je Fikret Abdic dosao i oslobodio, ali to je bio srpski logor, funny fact of the day.
Bilo bi bolje da se ti vratis sadasnjim desavanjima, osmorka, SDA...ovo, ono....tu si na svom, imas svoje misljenje, neko se slaze sa tobom, neko ne slaze....sve je to ok, al pusti se historije....
-
NediM17
#71108 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Historia est magistra vitae.
-
palermo
#71109 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Kao sto bi stari legendarni grafit na Mihacicevoj kuci rekao...."mostarske glumice, jebo vas Radovan" ( legendarni Radovan Savic, jedan od prvih mostqrskih hasisara)duh_sa_sjekirom wrote: ↑03/01/2023 15:20 Kakva je situacija u Mostaru?
![]()
- Dr. Kuca
#71110 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Samo smo trebali leci da nas pobiju, ne bi bilo rata. Joj sta sve pisu srpsko hrvatski botovi i jos to prolazi bez opomene. Nevjera.
Papak misli da je fgr ako slusa dubiozu.
Papak misli da je fgr ako slusa dubiozu.
- dr_Evil
#71111 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Kako da se pustim historije kad mi jos uvijek zivimo to, nista se nije promijenilo, iste stranke, akteri dogadjaja, prijatelji i neprijatelji.palermo wrote: ↑03/01/2023 15:22Fikkret Abdic oslobodio neke iz Bilece ? Zanimljivo, prvi put to cujem, a pola moje rodbine je proslo bilecki logor....dr_Evil wrote: ↑03/01/2023 15:16
Za mene je to bila vrlo kratka epizoda. Nazalost nisu svi bili te srece. Presaltali su nas dalje jako brzo.
Bilo bi bolje da se ti vratis sadasnjim desavanjima, osmorka, SDA...ovo, ono....tu si na svom, imas svoje misljenje, neko se slaze sa tobom, neko ne slaze....sve je to ok, al pusti se historije....
Neg, to ti je ziva istina za bilecki logor i Abdica, zato i rekoh funny fact. Malo se u Mostaru o tome prica, a njih je odvedeno tamo par buseva, svi se vratili zivi i zdravi.
- duh_sa_sjekirom
#71112 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Pa nisu sve glumice...one što sam upoznao i družio se, bile su ok.palermo wrote: ↑03/01/2023 15:25Kao sto bi stari legendarni grafit na Mihacicevoj kuc. rekao...."mostarske glumice, jebo vas Radovan" ( legendarni Radovan Savic, jedan od prvih mostqrskih hasisara)duh_sa_sjekirom wrote: ↑03/01/2023 15:20 Kakva je situacija u Mostaru?
![]()
Ehh, bijahu to lijepa vremena...
- Dr. Kuca
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#71114 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Kada gledam one Kajanove snimke sa televizija u tom nekom post-ratnom periodu, ne bih baš rekao da je sve ostalo isto.dr_Evil wrote: ↑03/01/2023 15:28Kako da se pustim historije kad mi jos uvijek zivimo to, nista se nije promijenilo, iste stranke, akteri dogadjaja, prijatelji i neprijatelji.palermo wrote: ↑03/01/2023 15:22
Fikkret Abdic oslobodio neke iz Bilece ? Zanimljivo, prvi put to cujem, a pola moje rodbine je proslo bilecki logor....
Neg, to ti je ziva istina za bilecki logor i Abdica, zato i rekoh funny fact. Malo se u Mostaru o tome prica, a njih je odvedeno tamo par buseva, svi se vratili zivi i zdravi.
U kojem kontekstu govorite o Bileći? Ja ga samo znam po pričama o Bošnjacima iz Trebinja i Bileće...
- PreWiBa
-
palermo
#71116 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Tanko si ti onda upoznao mostarkeduh_sa_sjekirom wrote: ↑03/01/2023 15:30Pa nisu sve glumice...one što sam upoznao i družio se, bile su ok.
![]()
-
palermo
#71117 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
O logoru Bilecasehohari wrote: ↑03/01/2023 15:33Kada gledam one Kajanove snimke sa televizija u tom nekom post-ratnom periodu, ne bih baš rekao da je sve ostalo isto.dr_Evil wrote: ↑03/01/2023 15:28
Kako da se pustim historije kad mi jos uvijek zivimo to, nista se nije promijenilo, iste stranke, akteri dogadjaja, prijatelji i neprijatelji.
U kojem kontekstu govorite o Bileći? Ja ga samo znam po pričama o Bošnjacima iz Trebinja i Bileće...
-
Osmi Socrates
#71118 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Dubioza - Merlin "sukob" je dosad najinteresantniji na ovoj temi. Još malo pa će biti nepremostive razlike između fanova Merlina i fanova Dubioze.
-
HelaS
#71119 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Gdje vidiš taj sukobOsmi Socrates wrote: ↑03/01/2023 15:38 Dubioza - Merlin "sukob" je dosad najinteresantniji na ovoj temi. Još malo pa će biti nepremostive razlike između fanova Merlina i fanova Dubioze.
- Grean
#71120 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Jeko Dragan Bradavica? Ovo mu je drugi clanak u sedam dana gdje proziva osmorku.‘Osmorka’ četiri godine ‘razapinjala’ SDA jer je dobila samo ‘dva i pol ministarstva’. Onda i ‘osmorka’ dobije isto
3. siječnja 2023.0
Piše: Dragan Bradvica
Kako strankama ‘osmorke’ principi i obećanja ne znače mnogo bilo je jasno netom nakon proteklih izbora. U samo mjesec dana ljudi su uspjeli pogaziti sve ono što su pričali i obećavali u proteklom razdoblju.
Sve ono što su zamjerali (i to s potpunim pravom) SDA sada rade isti ili još i gore. Da stvar bude gora, kad im slobodni mediji i civilni sektor postave pitanje oko toga, odgovor je: ‘Pa i SDA je tako radila’.
Samo još jedan dokaz kako između stranaka ‘osmorke’ i SDA nema gotovo nikakve razlike, te je cilj samo jedan – fotelje, proračun i širenje vlastite moći. I upravo zbog ambicija, koje su često mnogo veće od sposobnosti, imamo situaciju da stranke ‘osmorke’ rade čak i ono što su gotovo svaki dan kritizirale u proteklom mandatu.
‘Osmorka’ u svom filmu
Eklatantan primjer su posljednji dogovori oko Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Naime, kako sada stvari stoje, HDZ BiH imati će predsjedavajući i dva ministra, SNSD četiri ministra, a ‘osmorka’ tri ministra. I to od ta tri jedan je ministra obrane BiH.
I sve bi to bilo u rade da čelnici stranaka ‘osmorke’ nisu protekle četiri godine ‘razapinjali’ SDA da je zbog svojih osobnih i stranačkih interesa izdala državu i tako Bošnjacima osigurala ‘dva i pol ministarstva’.
Ovo ‘pola’ je upravo ministarstvo obrane jer u njemu postoje dva zamjenika i oko ključnih odluka se moraju svi složiti. A onda dolazi vijest kako će ‘osmorka’ dobiti ministarstvo vanjskih poslova, u koje će najvjerojatnije čelnik NiP-a Elmedin Konaković, ministarstvo prometa i veza, gdje će prvi čovjek NS Edin Forto i ministarstvo obrane, tu će Zukan Helez (SDP).
Dakle, po logici same ‘osmorke’, zbog kojih interesa su oni uzeli samo ‘dva i pol’ ministarstva? Je li zbog beskrupuloznih ambicija čelnika stranaka da se nađu u premijerskim i ministarskim foteljama sve ono što su ranije govorili i obećavali palo u vodu? Može li se onda od takvih ljudi očekivati bilo kakav pomak naprijed?
Dodik i Čović imaju volan u rukama
Zbog svega toga, predsjednik SNSD-a Milorad Dodik i prvi čovjek HDZ-a BiH Dragan Čović zadovoljno trljaju ruke.
Dodik je već punom parom krenuo ka jačanju Republike Srpske i slabljenju BiH, a ‘osmorka’ nemuštim pojašnjenjima to bespomoćno promatra. Ne treba sumnjati kako će Dodik svoje aktivnosti još više pojačati, a državna razina vlasti će mu služiti tek kao bankomat jer mu je nasušno potreban novac.
Hrvati u BiH su posljednjih dvadesetak godina politički majorizirani i bilo bi iznimno važno da se u ovoj godini napokon završe peripetije oko Izbornog zakona BiH, odnosno da Hrvati budu sigurni da će sami izabrati svoje legitimne predstavnike (prvenstveno u Predsjedništvu BiH i domovima naroda).
Na taj način bi se konačno relaksirala situacija u Federaciji, a kod Hrvata otvorio politički pluralizam (koji je nasušno potreban jer jako dugo živimo maltene u jednostranačju, koje je jedino dobro i korisno isključivo stranci i podobnima).
Međutim, pitanje je kako će se u novoj vlasti ponašati i HDZ BiH s obzirom kako ima čvrsto partnerstvo sa SNSD-om, a skupa imaju volan BiH, entiteta i dobrog dijela županija u svojim rukama.
HDZ podjebava ili je ovo znak pluralizma u Hrvata?
- PreWiBa
#71121 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Evo tek sam sad malo čitao o njemu na internetu. Nisam znao da su i tamo Mostarci završili.
Ja ga samo znam u tom periodu 91-92. Tamo su vodili rekrute (često Bošnjake) za napad na Dubrovnik, i vojnosposobne koji nisu htjeli/bježali od vojske.
Neko iz rodbine mi je tada gore završio, da nije imao dubrovačko prebivalište završio bi u vojsci.
-
Osmi Socrates
#71122 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Pa vidio sam da neko spominje Merlina kao SDA čovjeka, s sad je, kao, Dubioza predstavnik FGR-ova. Tako da samo naprijed.
Interesantna diskusija u kojoj su na kraju svi izdajnici za nekoga.
Interesantna diskusija u kojoj su na kraju svi izdajnici za nekoga.
- anelsol
#71123 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Pa majku mu Humo, koji je bio tu kada je Hujka poginuo, jasno kaže da ga je u vrijeme napada, u momentu dok su pretrčavali na čistini u Sjevernom logoru, pogodila minobacačka granata direktno. I Humo je tada teško ranjen. I sada kao kafana zna bolje od čovjeka koji je bio tu kad se to desilo.dr_Evil wrote: ↑03/01/2023 15:03Ko bi rekao da smo i u logoru bili susjedi.palermo wrote: ↑03/01/2023 14:40
Naravno da ne bi bilo samo se trebalo pristati na Karadordevo I rijesen problem.
A o Arminu Pohari e, njega se sjecam kada nas je postrojio ( nas zatvorenike heliodroma) onako polupijan u uniformi HVO-a i vazio kako mi ne bi bili sada zatvorenici da Alija nije izazvao sukob sa HVO-om jer je , zamisli, Alija srpski covjek. I kaze, onako zaplicuci jezikom, I rahmetli Hujku su ubili Alijini vojnici jer nije htio da se bori protiv HVO-a......
Jel ti poznata ova prica....podsjeca li te na nesto...
- duh_sa_sjekirom
#71124 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Bogumi, meni nije bilo tanko...palermo wrote: ↑03/01/2023 15:36Tanko si ti onda upoznao mostarkeduh_sa_sjekirom wrote: ↑03/01/2023 15:30
Pa nisu sve glumice...one što sam upoznao i družio se, bile su ok.
![]()
![]()
Imadoh ih dvije, doduše jeste kratko trajalo, ali je bilo dobro....daljina, jebiga
- 512MB
#71125 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Kifla i Trenerka su glupi ako ne vide da im Dodik i Covic upravo zavlace sazada, katapultirajuci SDA nazad u koaliciju.
Il mozda Kifla kuzi pa se zato ne javlja od Bozica?
Il mozda Kifla kuzi pa se zato ne javlja od Bozica?