Berza (dionice i kupovina)

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Ci-Nick

#2726 Re: dionice, kupovina itd.

Post by Ci-Nick »

n+1 wrote: 22/12/2022 18:38 Prije 5 godina ja napisah:
ExNihilo wrote: 10/10/2017 18:11 Tesla još nikada nije poslovala s dobiti. O SpaceX da ne pričamo. S obzirom da se radi o biznisima koji zavise od miliona koje pumpaju investitori, Musk nema izbora doli u javnosti graditi imidž neprikosnovenog genija kako bi zadržao povjerenje investitora. Jer, u odsustvu standardnih poslovnih metrika, tj. finansijskih rezultata, to povjerenje je sve što ima. U kompaniju koja konzistentno ostvaruje gubitke ulagati može samo lud čovjek ili onaj koji vjeruje da iza iste stoji vizionar koji će kad-tad promijeniti svijet. Zbog svega toga frajer iskače iz paštete, i zapravo je marketinški genije više nego bilo šta drugo.
Sada kada je fijasko s Twitterom svima razbio iluziju genija i pokazao da frajer ne zna gdje udara, Tesla je kolateralna žrtva. I najednom je postalo jasno da tip poput Muska ne može i neće promijeniti svijet.
Uz sve navedeno Musk je dobar dio dionica u Tesli prodao uzeo je prekk 50 milijardi$ i sad je na nesto malo iznad 15% udjela. To sto kazeš, svaka mu čast na marketingu.
ultima_palabra

#2727 Re: dionice, kupovina itd.

Post by ultima_palabra »

n+1 wrote: 22/12/2022 18:38 Prije 5 godina ja napisah:
ExNihilo wrote: 10/10/2017 18:11 Tesla još nikada nije poslovala s dobiti. O SpaceX da ne pričamo. S obzirom da se radi o biznisima koji zavise od miliona koje pumpaju investitori, Musk nema izbora doli u javnosti graditi imidž neprikosnovenog genija kako bi zadržao povjerenje investitora. Jer, u odsustvu standardnih poslovnih metrika, tj. finansijskih rezultata, to povjerenje je sve što ima. U kompaniju koja konzistentno ostvaruje gubitke ulagati može samo lud čovjek ili onaj koji vjeruje da iza iste stoji vizionar koji će kad-tad promijeniti svijet. Zbog svega toga frajer iskače iz paštete, i zapravo je marketinški genije više nego bilo šta drugo.
Sada kada je fijasko s Twitterom svima razbio iluziju genija i pokazao da frajer ne zna gdje udara, Tesla je kolateralna žrtva. I najednom je postalo jasno da tip poput Muska ne može i neće promijeniti svijet.
Ma dobro, to je jasno, ni ja nikad nisam pio njegov Kool-Aid... pitanje je sta nosi buducnost. Ironija je da se pad vrijednosti desio kad je Tesla konacno postala profitabilna i stabilna kompanija. Na sadasnjih 20 i nesto forward P/E Tesla bi i mogla biti dobra investicija, ali sada je Muskov brand negativna asocijacija kao sto je nekad bio pozitivna, plus tu su njegova stalna istovaranja dionica. Pitanje je do kad ostali veliki dionicari Tesle mogu trpiti njegova sranja.
pOZz

#2728 Re: dionice, kupovina itd.

Post by pOZz »

toska wrote: 15/12/2022 23:51 iz nešto mog iskustva, odbiti će te svaka banka u BiH.

razlog: plaćanje pravnim licima u inostranstvu bez računa tj. fakture nije moguće zbog tog i tog zakona.

kod jedne banke su malo popustili pa tražili preveden ugovor sa brokerom, čini mi se od sudskog prevodioca.
čak i tad bi to išlo na neku višu instancu banke za odlučivanje.

cirkus pravi,
zato ne postoje nikakve smetnje da to isto radiš sa njihovim karticama (Visa),
direktno ili preko nekog posrednika kao Skrill i sl. ali tad su veće provizije.

u obrnutom slučaju, kad povlačiš novac od stranog brokera na karticu ili sa Skrill na devizni račun nije bilo nikakvih problema.
Sa VISA karticom si uspio uplatiti novac na račun stranog brokera i isplatiti? Koji iznos je u pitanju ako nije tajna? Da možda nemaju neke limite?
sencobih

#2729 Re: dionice, kupovina itd.

Post by sencobih »

TomANDJerry wrote: 15/12/2022 20:56 Gdje li ce EPBiH sa profitom sljedece godine ... ako sam dobro skontao sa 12 prosle, 6 mil ove godine, sljedece ocekuju 160 :-) ...

Mislim, ni vlada FBiH ne moze povlaciti pare drugacije nego dividendom iz EPBiH --- a nije da investicije u obnovljive izvore energije ce da budu prioritet naredne dvije-tri godine dok je energetska kriza.
kad ti neka firma isplati dividendu, plaća li se porez na to, i kolika je stopa ako se plaća?
zigzag

#2730 Re: dionice, kupovina itd.

Post by zigzag »

Ovo sve neko žestoko poštenje.

Samo za poreze pitaju.

Nema ba ljudi. Nema

I nema......
Ajs_Nigrutin

#2731 Re: dionice, kupovina itd.

Post by Ajs_Nigrutin »

Možda više strah da se ne dobije po zicagu :mrgreen:
zigzag

#2732 Re: dionice, kupovina itd.

Post by zigzag »

Naš čovjek? Da se boji države?

Ovdje je svaki treći post o porezu. Ne postoji ni jedna biznis aktivnost kao ova da se samo o porezu priča i ispituje.
Kao da stotine hiljada ljudi u bih nisu dioničari.

A čak i da ima, ispituju ko da će milione ulagat pa eto kako ćemo platit 15 % poreza.
sencobih

#2733 Re: dionice, kupovina itd.

Post by sencobih »

zigzag wrote: 29/12/2022 08:36 Ovo sve neko žestoko poštenje.

Samo za poreze pitaju.

Nema ba ljudi. Nema

I nema......
moj rahmetli dedo je govorio da državno sjeme nikne i nakon deset godina , pa čisto da ne bude kakva koverta iznenađenja :D
zigzag

#2734 Re: dionice, kupovina itd.

Post by zigzag »

mnjah......

Evo govore više od 10 godina o nekakvog dodatnom porezu za d.o.o a i d.d. firme oko dobiti pa nikad ništa.

E sad kad se već toliko zakačilo oko poreza za ovo, puno ljudi se interesuje za izgradnju solarnih elektrana i traži mišljenja a niko nikad ne upita koliko ću poreza platiti na prodanu struju.
Logičnije je za te stvari pitati nego za ovo.
toska

#2735 Re: dionice, kupovina itd.

Post by toska »

pOZz wrote: 28/12/2022 11:49
toska wrote: 15/12/2022 23:51 iz nešto mog iskustva, odbiti će te svaka banka u BiH.

razlog: plaćanje pravnim licima u inostranstvu bez računa tj. fakture nije moguće zbog tog i tog zakona.

kod jedne banke su malo popustili pa tražili preveden ugovor sa brokerom, čini mi se od sudskog prevodioca.
čak i tad bi to išlo na neku višu instancu banke za odlučivanje.

cirkus pravi,
zato ne postoje nikakve smetnje da to isto radiš sa njihovim karticama (Visa),
direktno ili preko nekog posrednika kao Skrill i sl. ali tad su veće provizije.

u obrnutom slučaju, kad povlačiš novac od stranog brokera na karticu ili sa Skrill na devizni račun nije bilo nikakvih problema.
Sa VISA karticom si uspio uplatiti novac na račun stranog brokera i isplatiti? Koji iznos je u pitanju ako nije tajna? Da možda nemaju neke limite?
limit? iskreno ne znam, duže od decenije sam u ovome i uplaćivao sam uvijek manje iznose po više puta, ali do 1000-2000KM sigurno prolazi, za više treba pokušati.

banke zadnjih 2,3 godine ne puštaju direktnu kartičnu uplatu brokeru, prije je moglo.
to opet može biti do pojedinačne banke ili brokera, ne znam šta je u pitanju.
u slučaju kad može svaki broker dopušta povlačenje na karticu samo do iznosa uplate sa iste.
za novac preko toga zahtjevano povlačenje je na devizni račun ili posrednika kao Skrill.
tu je i kvaka 22, da bi povukao novac na devizni broker traži prvu uplatu sa istog kao dokaz indetiteta računa,
banke ne daju ni dolar uplate rade tog glupog zakona o fakturi (broker ne može izdati fakturu) tako da i ta opcija otpada.

za sadašnji trenutak najefikasniji način je posrednik Skrill, Neteller itd. ali uzimaju 3,5% po uplati.
uplata isto karticama, a povlačenje ovdje može i na devizni (bilo je 5,5 dolara) i na kartice (tu je preskupo, 7,5%).
Horcrux

#2736 Re: dionice, kupovina itd.

Post by Horcrux »

toska wrote: 29/12/2022 15:10
pOZz wrote: 28/12/2022 11:49
limit? iskreno ne znam, duže od decenije sam u ovome i uplaćivao sam uvijek manje iznose po više puta, ali do 1000-2000KM sigurno prolazi, za više treba pokušati.

banke zadnjih 2,3 godine ne puštaju direktnu kartičnu uplatu brokeru, prije je moglo.
to opet može biti do pojedinačne banke ili brokera, ne znam šta je u pitanju.
u slučaju kad može svaki broker dopušta povlačenje na karticu samo do iznosa uplate sa iste.
za novac preko toga zahtjevano povlačenje je na devizni račun ili posrednika kao Skrill.
tu je i kvaka 22, da bi povukao novac na devizni broker traži prvu uplatu sa istog kao dokaz indetiteta računa,
banke ne daju ni dolar uplate rade tog glupog zakona o fakturi (broker ne može izdati fakturu) tako da i ta opcija otpada.

za sadašnji trenutak najefikasniji način je posrednik Skrill, Neteller itd. ali uzimaju 3,5% po uplati.
uplata isto karticama, a povlačenje ovdje može i na devizni (bilo je 5,5 dolara) i na kartice (tu je preskupo, 7,5%).
Ovo je u pitanju:
Član 2.
...
Kapitalni poslovi su poslovi zaključeni između rezidenata i nerezidenata koji nisu tekući
poslovi sa inostranstvom. U kapitalne poslove ubrajaju se:
...
• poslovi s vrijednosnim papirima,
• poslovi sa udjelima u investicijskim fondovima
...

Član 7.
...
Platnim karticama ne može se vršiti plaćanje po kapitalnim poslovima.
...

Član 18.
...
Rezidenti - fizička lica mogu vršiti plaćanja radi kupovine stranih vrijednosnih papira na stranom i
domaćem tržištu kapitala ako je ta kupovina izvršena preko ovlaštenih učesnika na tržištu
vrijednosnih papira u Federaciji u skladu s propisima koji uređuju tržište vrijednosnih papira,
međunarodnim ugovorima i drugim posebnim propisima.
toska

#2737 Re: dionice, kupovina itd.

Post by toska »

Taj zakon je vjerovatno pisan davno kad je osnova sveg prava još bila SFRJ gdje su ove stvari tretirane kao kriminal, čini se da države zapadne civilizacije nemaju takva ograničenja niti posebnih "ovlaštenih učesnika na tržištu" kao posrednika, žal za SDK i državnom kontrolom svega.

Nebitno, opcije uvijek postoje i u ovom sistemu, problem je drugdje.

Nije ovo igra za sitni kapital koji smo mi uglavnom spremni uložiti niti za rekreativno, hobi praćenje tržišta, teško dostižna zarada od 10 ili čak 20% na manje iznose nije čemu, a pritom se rizikuje veći mogući gubitak.
drndalo

#2738 Re: dionice, kupovina itd.

Post by drndalo »

Alfons Kauders

#2739 Re: dionice, kupovina itd.

Post by Alfons Kauders »

Zdravo narode, zanima me je li iz BiH moguće investirati u US fondove? Ne zanimaju me daytrading i pojedinačne dionice - samo ETFs ili index fondovi, dugoročno. Ako je moguće, koji brokeri se bave tim stvarima i da li sam ograničen samo na domaće brokere?

BTW - CFD me ne zanima, kao ni Forex, crypto i sl. U pitanju je ušteđevina i ne bih se igrao s tim iznosima. Hvala!
n+1

#2740 Re: dionice, kupovina itd.

Post by n+1 »

Krajnje je vrijeme da se odgovor na gornje pitanje zakači za prvi post, s obzirom da se postavlja manje-više na svakoj stranici.

I da se tema preimenuje u "Berza (dionice i kupovina)".

@anex

:D
anex
Nindža revizor
Grijem se na: čumur
Vozim: Scott i Kuga
Horoskop: imam

#2741 Re: Berza (dionice i kupovina)

Post by anex »

Ime je tu...
goredole

#2742 Re: dionice, kupovina itd.

Post by goredole »

Alfons Kauders wrote: 03/01/2023 12:41 Zdravo narode, zanima me je li iz BiH moguće investirati u US fondove? Ne zanimaju me daytrading i pojedinačne dionice - samo ETFs ili index fondovi, dugoročno. Ako je moguće, koji brokeri se bave tim stvarima i da li sam ograničen samo na domaće brokere?

BTW - CFD me ne zanima, kao ni Forex, crypto i sl. U pitanju je ušteđevina i ne bih se igrao s tim iznosima. Hvala!
i mene je to zanimalo jer robinhood ne radi kod nas, a niko nije odgovorio na moje pitanje.
Alfons Kauders

#2743 Re: dionice, kupovina itd.

Post by Alfons Kauders »

goredole wrote: 03/01/2023 12:55
Alfons Kauders wrote: 03/01/2023 12:41 Zdravo narode, zanima me je li iz BiH moguće investirati u US fondove? Ne zanimaju me daytrading i pojedinačne dionice - samo ETFs ili index fondovi, dugoročno. Ako je moguće, koji brokeri se bave tim stvarima i da li sam ograničen samo na domaće brokere?

i mene je to zanimalo jer robinhood ne radi kod nas, a niko nije odgovorio na moje pitanje.
A ne znam, listao sam temu i nisam našao odgovor. Sudeći prema odgovorima iznad, fulao sam temu, jer se ovdje valjda piše o dionicama i daytradingu a ja tražim nešto drugo...
goredole

#2744 Re: dionice, kupovina itd.

Post by goredole »

Alfons Kauders wrote: 03/01/2023 13:00
goredole wrote: 03/01/2023 12:55
A ne znam, listao sam temu i nisam našao odgovor. Sudeći prema odgovorima iznad, fulao sam temu, jer se ovdje valjda piše o dionicama i daytradingu a ja tražim nešto drugo...
tema je dionice, kupovina itd. pa su valjda ETF-ovi ovo itd. :D
n+1

#2745 Re: Berza (dionice i kupovina)

Post by n+1 »

Morate imati domaćeg brokera. Teoretski, možete napraviti račun na Interactive Brokers i kupovati, ali time kršite Zakon o deviznom poslovanju, i pitanje je da li ćete uspjeti primiti sredstva nazad, jer banka može i hoće praviti probleme. Ista stvar vrijedi i za sve druge slične aplikacije-brokere.

Opcije su da se ide preko Raiffeisena ili kombinacije Nova banka - Monet/Eurobroker - Interactive Brokers, a o čemu je detaljno pisao @Diverse. Raiffeisen je skup, a Eurobroker je siva zona.

Čak i nakon svega toga, ograničeni ste na evropske ETF koji, ako tako želite, prate američko tržište.
Alfons Kauders

#2746 Re: dionice, kupovina itd.

Post by Alfons Kauders »

goredole wrote: 03/01/2023 13:03
Alfons Kauders wrote: 03/01/2023 13:00

tema je dionice, kupovina itd. pa su valjda ETF-ovi ovo itd. :D
:)

Onda se izvinjavam moderaciji na smetnji, idem pronaći temu za "itd." koji me zanima. Hvala.
Alfons Kauders

#2747 Re: Berza (dionice i kupovina)

Post by Alfons Kauders »

n+1 wrote: 03/01/2023 13:04 Morate imati domaćeg brokera. Teoretski, možete napraviti račun na Interactive Brokers i kupovati, ali time kršite Zakon o deviznom poslovanju, i pitanje je da li ćete uspjeti primiti sredstva nazad, jer banka može i hoće praviti probleme. Ista stvar vrijedi i za sve druge slične aplikacije-brokere.

Opcije su da se ide preko Raiffeisena ili kombinacije Nova banka - Monet/Eurobroker - Interactive Brokers, a o čemu je detaljno pisao @Diverse. Raiffeisen je skup, a Eurobroker je siva zona.

Čak i nakon svega toga, ograničeni ste na evropske ETF koji, ako tako želite, prate američko tržište.
Da, zato i ne gledam te aplikacije - možda je simpatično nekom ko bi se kockao s 5-6 dionica Tesle ili neke slične hype dionice na kojoj se zaradi ili zijani 90%. Mene zanimaju malo veći iznosi na duge staze. Ukratko, ne bih da mi penzija bude app na mobitelu, ikona između Duolinga i IMDB-a, a da poslije ne mogu sigurno povući lovu...

Bojim se da mi EU fondovi ne bi bili prvi izbor, mada bih pogledao. Međutim, ako su Raif i Eurobroker tako loši, onda vala nije ni bitno. Ne bih da rizikujem ozbiljne pare u "sivoj zoni" ili kod slaboumnika iz Raifeissena s kojim sam već imao previše problema... Hvala na odgovoru i linku!
n+1

#2748 Re: Berza (dionice i kupovina)

Post by n+1 »

Alfons Kauders wrote: 03/01/2023 13:18
n+1 wrote: 03/01/2023 13:04 Morate imati domaćeg brokera. Teoretski, možete napraviti račun na Interactive Brokers i kupovati, ali time kršite Zakon o deviznom poslovanju, i pitanje je da li ćete uspjeti primiti sredstva nazad, jer banka može i hoće praviti probleme. Ista stvar vrijedi i za sve druge slične aplikacije-brokere.

Da, zato i ne gledam te aplikacije - možda je simpatično nekom ko bi se kockao s 5-6 dionica Tesle ili neke slične hype dionice na kojoj se zaradi ili zijani 90%. Mene zanimaju malo veći iznosi na duge staze. Ukratko, ne bih da mi penzija bude app na mobitelu, ikona između Duolinga i IMDB-a, a da poslije ne mogu sigurno povući lovu...

Bojim se da mi EU fondovi ne bi bili prvi izbor, mada bih pogledao. Međutim, ako su Raif i Eurobroker tako loši, onda vala nije ni bitno. Ne bih da rizikujem ozbiljne pare u "sivoj zoni" ili kod slaboumnika iz Raifeissena s kojim sam već imao previše problema... Hvala na odgovoru i linku!
Ništa, ako skontaš nešto što mi ne znamo ovdje, svakako javi. :)
lissics

#2749 Re: Berza (dionice i kupovina)

Post by lissics »

Alfons Kauders wrote: 03/01/2023 13:18

Mozes uredno kupiti "americke fondove" na interactive brokers. To ti nije preporucljivo iz razloga veceg poreza.
Pametni ljudi van US kupuju recimo index ETFove koji prate neki americki index/ sadrze dionice a domicilni su u Irskoj i tako nam je manji porez. Recimo ako vec hoces nesto za dugorocnu investiciju mozes pogedati VWRA za equities i IGLA ako hoces bonds.
Last edited by lissics on 03/01/2023 14:41, edited 1 time in total.
lissics

#2750 Re: Berza (dionice i kupovina)

Post by lissics »

------
Last edited by lissics on 03/01/2023 14:40, edited 1 time in total.
Post Reply