Berza (dionice i kupovina)
Moderator: anex
- Slo Burner
- Grijem se na: Pelet
- Vozim: Bembaru
#2701 Re: dionice, kupovina itd.
Ko je na temi broker, da mu se obratim na pp ?
-
Prodice
#2702 Re: dionice, kupovina itd.
Kako se plaća porez prema novom zakonu ako sam kupovao 20 godina svaki mjesec te nakon 20 godina odlučio prodati sve dionice? Kako to uopće izračunati.Ci-Nick wrote: ↑03/11/2022 09:39
Ovo je zanimljivo u novom zakonu,..
Kod vrijednosnih papira koji su stečeni kupovinom, a kojima se trguje na reguliranom tržištu kapitala
u skladu sa zakonom kojim se uređuje tržište kapitala, nabavnom cijenom smatra se cijena koju
obveznik dokumentuje kao stvarno plaćenu, odnosno, ako to ne učini, najniža zabilježena cijena po
kojoj se trgovalo u periodu od godinu dana od dana koji prethodi prodaji tog vrijednosnog papira.
Dakle ne računa se period duži od godinu dana osim ako ti to odgovara.
Može se uzeti najniža cijena po kojoj se trgovalo u posljednjih godinu dana od prodaje dionica.
- gentoo
- Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25
#2703 Re: dionice, kupovina itd.
Ukratko.. ako kupim dionice (bilo koje) u iznosu od cca 1000BAM, da li sam i koliko duzan platiti drzavi za to (porez) ?
-
zigzag
#2704 Re: dionice, kupovina itd.
Jeste dosadni sa porezom.
Ko vam je utuvio u glavu da morate plaćati porez.
Nema. Ne plaća se ništa i to je sve što treba znati.
Ko vam je utuvio u glavu da morate plaćati porez.
Nema. Ne plaća se ništa i to je sve što treba znati.
-
Tripilipi
#2705 Re: dionice, kupovina itd.
Pozdrav investiciona ekipa
Imam pitanje oko trgovanje preko Interactive Brokers (a za koje nisam skontao odgovor u ovih preko 100 stranica).
Nalog sam tamo uredno otvorio bez problema. Medjutim ne mogu direktno poloziti depozit preko banke (devizna uplata). Dvije banke su me odbile (RfB i Nova Banka) jer traze da imam ugovor sa brokerom. Da li neko ima drugacija iskustva ili nacin da ovo premostim (a da ne saradjujem direktno sa Eurobrokerom ili Monte Brokerom - pozdrav za njih jer ovo citaju
) Zaista ne zelim da im placam za nista (ne trebam njihove usluge), a i imam paranoju da su mi zakaceni za nalog.
Trgovao sam ranije iz drugih zemalja pa nisam skontao da kod nas u BiH mozda postoje ogranicenja ovog tipa. Malo sam citao nas zakon - da li to oni uslovljavaju da mora biti domaci broker kao posrednik ili ja nisam dobro razumio?
Imam pitanje oko trgovanje preko Interactive Brokers (a za koje nisam skontao odgovor u ovih preko 100 stranica).
Nalog sam tamo uredno otvorio bez problema. Medjutim ne mogu direktno poloziti depozit preko banke (devizna uplata). Dvije banke su me odbile (RfB i Nova Banka) jer traze da imam ugovor sa brokerom. Da li neko ima drugacija iskustva ili nacin da ovo premostim (a da ne saradjujem direktno sa Eurobrokerom ili Monte Brokerom - pozdrav za njih jer ovo citaju
Trgovao sam ranije iz drugih zemalja pa nisam skontao da kod nas u BiH mozda postoje ogranicenja ovog tipa. Malo sam citao nas zakon - da li to oni uslovljavaju da mora biti domaci broker kao posrednik ili ja nisam dobro razumio?
- VladaFBiH
-
Horcrux
#2707 Re: dionice, kupovina itd.
Koristim ja jedan od tih _posrednika_ i nemam problema. Ako imas razloga zasto mislis da ih ne bi mogao koristiti reciTripilipi wrote: ↑13/12/2022 14:47 Pozdrav investiciona ekipa
Nalog sam tamo uredno otvorio bez problema. Medjutim ne mogu direktno poloziti depozit preko banke (devizna uplata). Dvije banke su me odbile (RfB i Nova Banka) jer traze da imam ugovor sa brokerom. Da li neko ima drugacija iskustva ili nacin da ovo premostim (a da ne saradjujem direktno sa Eurobrokerom ili Monte Brokerom - pozdrav za njih jer ovo citaju) Zaista ne zelim da im placam za nista (ne trebam njihove usluge), a i imam paranoju da su mi zakaceni za nalog.
Uslovljavaju. Moras imati posrednika.
-
lissics
-
Tripilipi
#2709 Re: dionice, kupovina itd.
Ne mislim da ih ne mogu koristiti, nego ne zelim.
RfB jeste bas skup, koliko sam procitao 50KM za odrzavanje racuna - ako je to istina to je i bezobrazno. Ali moguce da nisam skontao.
MonetBroker uzima 3KM ili 0.30% od transakcije, ali uzima i Ineractive. Ali veca mi je problematika sto su nakaceni na moj nalog.
p.s. hvala za PM
-
Prodice
#2710 Re: dionice, kupovina itd.
I ja sam paranoican pa zam istrazivao kako su nakaceni. Možeš pročitati na IB-u o advisor client account type https://www.interactivebrokers.com/en/? ... ctures.php
-
zigzag
#2711 Re: dionice, kupovina itd.
Hoće li biti šta od ovoga..
Elektroprivreda BiH očekuje rekordne prihode u ovoj i narednim godinama. Također, očekuje se da u narednim godinama ostvari rekordnu dobit koja premašuje zaradu bilo koje domaće kompanije, izvještava BiznisInfo.ba.
Rekordno visokom iznosu prihoda prvenstveno doprinosi visok nivo tržišnih cijena energije koja se planira plasirati u prodaju na slobodnom tržištu.Kompanija za ovu godinu očekuje rekordne operativne prihode od milijardu i 275 miliona KM. To je oko 177 miliona KM više nego lani, kada je također ostvaren rekord.
Ove godine očekuje se skomna dobit prije poreza od 6,1 milion KM. No, u narednoj godini ta dobit trebala bi narasti na skoro 116 miliona KM, potom na 264 miliona KM, da bi 2025. godine dosegla čak 393 miliona KM..
- drug_profi
#2712 Re: dionice, kupovina itd.
Ako se zadrze cijene struje na evropskom trzistu kakve su sada. A pomoglo bi kad se ne bi pravio gubitak prodajom ispod cijene na domacem trzistu. Dakle da struja za građane bude makar "po nabavnoj"-zigzag wrote: ↑14/12/2022 20:53 Hoće li biti šta od ovoga..
Elektroprivreda BiH očekuje rekordne prihode u ovoj i narednim godinama. Također, očekuje se da u narednim godinama ostvari rekordnu dobit koja premašuje zaradu bilo koje domaće kompanije, izvještava BiznisInfo.ba.
Rekordno visokom iznosu prihoda prvenstveno doprinosi visok nivo tržišnih cijena energije koja se planira plasirati u prodaju na slobodnom tržištu.Kompanija za ovu godinu očekuje rekordne operativne prihode od milijardu i 275 miliona KM. To je oko 177 miliona KM više nego lani, kada je također ostvaren rekord.
Ove godine očekuje se skomna dobit prije poreza od 6,1 milion KM. No, u narednoj godini ta dobit trebala bi narasti na skoro 116 miliona KM, potom na 264 miliona KM, da bi 2025. godine dosegla čak 393 miliona KM..
-
belse
#2713 Re: dionice, kupovina itd.
Mnogi dioničari su već shvatili da im ove dionice vrijede mnogo više, nego što se sa njima trgovalo u prethodnom periodu.
Prvi dokaz tome je da na berzi, prodajna strana se baš povukla.
Prvi dokaz tome je da na berzi, prodajna strana se baš povukla.
- drndalo
#2714 Re: dionice, kupovina itd.
Najava dividende Mtel-a u januaru (privremene, prije zavrsnog racunaza cijelu godinu) je 0.08 maraka po dionici... Obicno nije bila tolika.
- VladaFBiH
- gentoo
#2716 Re: dionice, kupovina itd.
Da li za eventualnu isplatu dividende emitent povlaci podatke o broju racuna i sl od RVP ili im ja moram nesto dostaviti.. ? Ako sam novi dionicar
-
Ci-Nick
#2717 Re: dionice, kupovina itd.
Moraš dostaviti podatke,.. kopiju lične i bankovni račun.
Ako se radi o Mtelu, mozeš to odraditi u bilo kojoj njihovoj poslovnici.
- gentoo
#2718 Re: dionice, kupovina itd.
-
TomANDJerry
#2719 Re: dionice, kupovina itd.
Gdje li ce EPBiH sa profitom sljedece godine ... ako sam dobro skontao sa 12 prosle, 6 mil ove godine, sljedece ocekuju 160
...
Mislim, ni vlada FBiH ne moze povlaciti pare drugacije nego dividendom iz EPBiH --- a nije da investicije u obnovljive izvore energije ce da budu prioritet naredne dvije-tri godine dok je energetska kriza.
Mislim, ni vlada FBiH ne moze povlaciti pare drugacije nego dividendom iz EPBiH --- a nije da investicije u obnovljive izvore energije ce da budu prioritet naredne dvije-tri godine dok je energetska kriza.
-
zigzag
#2720 Re: dionice, kupovina itd.
Za veće elektrane iz vjetra i sunca se uzimaju povoljni krediti iz EU. Bolje je investicije ove vrste tako raditi.
Pošto već sad imaju preko 400 miliona KM na računima a u idućoj bi trebalo ići bar na 600 miliona KM onda je moguće da se u entitetski budžet isplati i nešto veća dividenda.
Još uvijek se radi tunel Hranjen a neko bi radio i aerodromsku pistu u Bihaću. To košta a para u entitetskom budžetu nikad dovoljno.
Pošto već sad imaju preko 400 miliona KM na računima a u idućoj bi trebalo ići bar na 600 miliona KM onda je moguće da se u entitetski budžet isplati i nešto veća dividenda.
Još uvijek se radi tunel Hranjen a neko bi radio i aerodromsku pistu u Bihaću. To košta a para u entitetskom budžetu nikad dovoljno.
- drug_profi
#2721 Re: dionice, kupovina itd.
Štimaju oni te rezultate. Kažu 6,1 mil ova godine i to kazu 20 dana prije kraja godine. A u tih 20 dana ce na izvozu zaraditi 40 miliona maraka.TomANDJerry wrote: ↑15/12/2022 20:56 Gdje li ce EPBiH sa profitom sljedece godine ... ako sam dobro skontao sa 12 prosle, 6 mil ove godine, sljedece ocekuju 160...
Prije ce biti da oni skrivaju profit da bi mogli provuci poskupljenje struje.
Da se razumijemo, struja se ne smije prodavati ispod cijene kostanja. Ona mora biti 20% skuplja da makar pokrije trosak proizvodnej i distribucije bez ikakve zarade, a da od izvoza imamo profit iz kojeg cemo subvencionirati ugrozene i podizati nove kapacitete.
Inace... necemo jos dugo biti energetski neovisni.
-
Ci-Nick
#2722 Re: dionice, kupovina itd.
A bit će minimalno 0,20 KM jer su dali penzionerima dodatne subvencije.
Al nije dividenda toliko bitna,. Bitan je rast trzišne cijene koja moze biti visestruka u odnosu na trenutnu.
-
toska
#2723 Re: dionice, kupovina itd.
iz nešto mog iskustva, odbiti će te svaka banka u BiH.Tripilipi wrote: ↑13/12/2022 14:47 Pozdrav investiciona ekipa
Nalog sam tamo uredno otvorio bez problema. Medjutim ne mogu direktno poloziti depozit preko banke (devizna uplata). Dvije banke su me odbile (RfB i Nova Banka) jer traze da imam ugovor sa brokerom. Da li neko ima drugacija iskustva ili nacin da ovo premostim (a da ne saradjujem direktno sa Eurobrokerom ili Monte Brokerom - pozdrav za njih jer ovo citaju) Zaista ne zelim da im placam za nista (ne trebam njihove usluge), a i imam paranoju da su mi zakaceni za nalog.
razlog: plaćanje pravnim licima u inostranstvu bez računa tj. fakture nije moguće zbog tog i tog zakona.
kod jedne banke su malo popustili pa tražili preveden ugovor sa brokerom, čini mi se od sudskog prevodioca.
čak i tad bi to išlo na neku višu instancu banke za odlučivanje.
cirkus pravi,
zato ne postoje nikakve smetnje da to isto radiš sa njihovim karticama (Visa),
direktno ili preko nekog posrednika kao Skrill i sl. ali tad su veće provizije.
u obrnutom slučaju, kad povlačiš novac od stranog brokera na karticu ili sa Skrill na devizni račun nije bilo nikakvih problema.
-
Ci-Nick
#2724 Re: dionice, kupovina itd.
Tesla samo još 123 $,.. Kompanija koja je prije godinu vrijedila navodno 1200 milijardi$ sada vrijedi 400 milijardi$. Istina i to je više nego svi njemacki proizvođači skupa.
- n+1
#2725 Re: dionice, kupovina itd.
Prije 5 godina ja napisah:
Sada kada je fijasko s Twitterom svima razbio iluziju genija i pokazao da frajer ne zna gdje udara, Tesla je kolateralna žrtva. I najednom je postalo jasno da tip poput Muska ne može i neće promijeniti svijet.ExNihilo wrote: ↑10/10/2017 18:11 Tesla još nikada nije poslovala s dobiti. O SpaceX da ne pričamo. S obzirom da se radi o biznisima koji zavise od miliona koje pumpaju investitori, Musk nema izbora doli u javnosti graditi imidž neprikosnovenog genija kako bi zadržao povjerenje investitora. Jer, u odsustvu standardnih poslovnih metrika, tj. finansijskih rezultata, to povjerenje je sve što ima. U kompaniju koja konzistentno ostvaruje gubitke ulagati može samo lud čovjek ili onaj koji vjeruje da iza iste stoji vizionar koji će kad-tad promijeniti svijet. Zbog svega toga frajer iskače iz paštete, i zapravo je marketinški genije više nego bilo šta drugo.