A i dobar dio "nisam za SDA, ali"dr_Evil wrote: ↑02/01/2023 13:59Pa desnicar i konzervativac jesi, ili te ja tako dozivljavam ali nema nista lose u tome, biti desnicar ne znaci po automatizmu biti los covjek, nacist ili ne do bog da si spreman biti ratni zlocinac. Nismo svi isti, a i covjek se mjenja, mozda si nekad bio ljevicar i liberal pa usao u SDP(na stranu nase supanje), a kako staris postajes konzerva. Churchil je rekao: "Ko u mladosti nije bio liberal, taj nema srca, a tko u starosti nije konzervativac, taj nema pameti".Spit_fire wrote: ↑02/01/2023 13:37
Desnicarom se ne smatram niti isti jesam, al patritom svakako. Primjera rad moji preci iako muslimani 1/1 svi su bili partizani neki cak i prvoborci, ne odredjuje religija i nacija sta je prava strana historije...a mnogi ovdje koji se dice nekakvim multi kulti pricama bi vjeorvatno podrzali neku drugu stranu zarad "relaksacije"...a ti vrlo dobro znas(jer si mostarac) sta je znacilo bit partizan u istocnoj hercegovini..otpadnik od svih naroda.
Iznenadio bi se koliko imam prijatelja/poznanika koji su poprilicno otovreni proSrbi ili proHrvati..al ok svakom svoje..dokel god bar u mom prisustvu ne slave stvari tipa genocid...Medjutim ni pred njima, niti pred bilo kim od svojih stavova necu odustat, necu savit kicmu i pljuvat sebe pricom "ko nas zavadi", "svi smo isti"...ako me to cini desnicarom onda jesam. Da bi bio pravedan i dobar ne moras omalovazat i pljuvat svoje..isto tako ne moras biti desnicar da bi postovao sebe
Tvoji kao i moji su bili muslimani ali i hercegovacki partizani, ali vidis vjerovatno nisu bili desnicari, biti vjernik ne znaci da si desnicar, to sa sobom vuce neke druge stavove koji se ticu vise razlicitih polja. Iskreno ne vjerujem da si ti desnicar sto se tice recimo ekonomskog uredjenja drzave, nemas neke velike zelje da zivis u novom fedualnom sistemu, iako podrzavas stranku koja se zalaze za feudalni sistem.
Jedno je pljuvat svoje, ja nikad ne pljujem svoj narod, vjeru, jezik, naciju, drzavu, nikad nisi od mene cuo nesto na Armiju. Ja pljujem iskljucivo po Aliji i SDA, jer ne smatram ih svojima. A i kada pljujem po Aliji nikad nisam pljuvao po njemu jer je palio, silovao, ubijao planski, nije jer Armija to nije radila PLANSKI, na stranu pojedini zlocini, nije to prica svi smo isti i ko nas zavadi. Ja pljujem jer tvrdim da je bio ubaceni SANU faktor, i da politika SDA vodi ka nestanku Bosnjaka, ponajvise jer stavljaju licne interese ispred drzave, evo vec 200 godina. Ako me zbog toga dio publike smatra izdajnikom, "neudi" sto bi rekao nas narod. Mozda nekoj S ili H strani se svidja kada ja pricam tako na Aliju, ali ja se njima i ne obracam niti pricam sa njima o tome, a na bilo kakve komentara s njihove strane je lako odgovoriti da je ne znam koji rat u pitanju. Mislim da su me svi "Hrvati" foruma stavila na foe listu.
A SDA nije BIH, niti je SDA =Bosnjak.
Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
- JohnnyS
#70926 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
- ¤ jelena ¤
#70927 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Tako su i onda mogli pa jedva dočekaše priliku da prošire te svoje ozidane teritorije gdje danas mogu i biti i raditi šta god požele.dr_Evil wrote: ↑02/01/2023 14:01Upravu si, ali mozemo biti ono sto zelimo u svoja 4 zida¤ jelena ¤ wrote: ↑02/01/2023 13:52 Čuj pošten komunista.
To je oksimoron eo već 40-ak godina, otkad uzjahaše ovi nacionalno osviješteni konstituenti naše slobode, sreće i prosperiteta.![]()
- dr_Evil
#70928 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Pa dobro, bilo je ipak nezamislivo da se tocak vladajucih familija nece oporaviti. I danas smo opet lansirani u feudalno 19st. Ne moze se vladati bez vjecnog neprijatelja.¤ jelena ¤ wrote: ↑02/01/2023 14:31Tako su i onda mogli pa jedva dočekaše priliku da prošire te svoje ozidane teritorije gdje danas mogu i biti i raditi šta god požele.
-
meridiyan
#70929 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Slava Ukraini. Sarajevo i okolne planine biju neprimjetnu bitku sa kanalizacijom. Ne može se to nazvati ni bitka, već jednostavno odsustvo kanalizacije, za koje nikog briga nije. Svaki dan slušamo, uloženo u skijaške staze na Bjelašnici tolko i tolko miliona, na Trebeviću se napravila poslovna zgrada, na Trebeviću se gradi cijelo naselje za bogate, pa prije toga Pino hotel, pa nekakvi bungalovi, pa ovo pa ono. A kanalizacije nema, već sve u zemlju. Sarajevska pivara vodu crpi iz podzemnog jezera, a vodu pijemo sa izvora rijeke Bosne. Pored Skenderije (sami centar Sarajeva) niklo prije par godina 5 zgrada (Benis) sa 100 stanova, na klizištu, a kanalizacija ide direktno u Miljacku. Ono što nigdje i nikad nisam vidio, toalet papiri i govna izlaze iz ogromne cijevi. Uopšte u gradu se radi samo na cestovnoj infrastukturu, koja isto kaska, a posljedice su svakodnevne gužve, dok od ostalih aspekata, kanalizacije, interneta, vodovodne mreže, strujne mreže, nema ništa. Tu i tamo se pokrpi neki kvar ili stavi nešto cijevi u jednu ulicu.
Izvorište pitke vode za gotovo pa cijelo Sarajevo, pod Igmanom je prvi put u istoriji zagađeno govnima sa Bjelašnice i Igmana.
Nikog ovo nije briga, nikog ne zanima gdje će srat ili pišat kad ode na planinu. Svi se ponašaju kao da se zaista radi o nekom savršenom mjestu gdje je sve usklađeno sa prirodom.
I dan danas se bezumno čudim da su građani Sarajeva koji muku muče sa osnovnim stvarima, pristali na to da se njihove pare troše po okolnim planinama da bi bogataši mogli da uživaju. Siguran sam da 70% njih nakon rata nije promolilo nosa "gore". Doduše, građani Sarajeva u tom pravom pozitivnom smislu gotovo da i ne postoje, već se to svelo na grupicu entuzijasta. No eto ja budala se i nakon 30 godina čudim. Ma koliko me realnost svaki dan ubjeđivala da je do mene, ne mogu sebi pomoći. Meni je to idalje za čuđenje.
Sve je to krunisano "dobro uhodanim sistemom" gdje grupica ljudi preko pomozi.ba skuplja pare za liječenje, hranu, smještaj i to ne samo sirotinje, već i ostalih.
Infrastruktura je naravno neprofitabilna, ona služi svima i preduslov je kvalitetnog života. Zato ona ne postoji na mapi vlastodržaca koji samo gledaju kako da se ugrade u novi poslovni centar, neku zgradurinu ili tako šta slično. Ono što je od infrastrukture napravljeno su uglavnom donacije.
Pa mislim, šta reći o zemlji u kojoj se ne plaćaju doprinosi za medicinske radnike, te su bolnice i klinički centri jedni od najvećih poreskih dužnika. Mislim, nije država već "država", a Sarajevo je "grad". No eto, dok je lažova tipa Benjamine Karić, bićemo retorički centar svijeta. Usta moja falite me, pa možda skupa zajebemo nekog.
Čitam maloprije, neko dijete u Srbiji, navodno, pitalo roditelje: "Zašto je kruna na našoj zastavi ako smo republika?". Ono što je očigledno, mi ne vidimo jer smo se navikli. E takvih "zašto?" kod nas ima masa, samo nema ko da primjeti.
Najveći internet medij kod nas, klix, sve više laže i manipuliše u korist SDA, a i definitivno je ostatak "zabavnog" sadržaja sve bliži srpskim tabloidima, Avazu, source.ba i sličnim "stručnjacima" za lokalnu primitivnu zabavu. Odavno su naravno ukinuli bilo kakve koluministe, analitičare, "pametnije" ljude koji imaju šta da kažu jer su svjesni da nema ko to da čita. Neko posmatra pažljivo svoje mušterije, analizira njihove potrebe i prilagođava im se, a ne treba zanemarit ni SDA finansije. Nije baš svi da sjede na ušima. Svaka čast klixu, još malo pa neće ni treba SAFF i STAV.
Najtragičniji dio je taj, da su se nacisti okupljeni oko SDA, HDZa, SNSDa, SDSa i sličnih, pretvorili doslovce u ono protiv čega su se navodno borili u smislu dijela koji se ticao nepravde. Uzeli su ono najnegativnije iz prošlog režima, komunističkog, kako znaju reći, ili partizanskog, a odbacili sve ono što je valjalo. Tako da još jednom se desila negativna selekcija, negativno rafiniranje društva i društvenih pojava. Rezultat su Sebije, Asimi, Zahiragići, Čavare, Dodici, Cvijanovićke, Fadili, Majkićke, Nešići, Osmice.
Tako da je i logično da nema infrastrukture, a ima zastava i povika "vještica", odnosno "izdaja". Sve je to tako već 1000 godina.
Ništa, čekamo 9. januar, friško-staro obilježavanje sad u Istočnom Sarajevu, oštrimo verbalne noževe, pripremamo govore, odnosno, vadimo one od prošle godine, koji nisu nimalo obajatili niti se narod išta adaptirao na beskonačna ponavljanja ničega o ničemu. Pa ćemo u toj patiotskoj i svetoj vjerskoj dužnosti, sa obje strane završiti mjesec januar, ako nas kako drugo zlo ili tragedija u tome ne preduhitri. Oni prave paradu da bi nas provocirali jer ko biva hoće da se otcjepe, a mi se po stoti put vrlo rado na to sve nerviramo i ko biva im ne damo. Ne zna se kome treba više ova parada, nama ili njima, glad je teško izvagati. Od februara, naće se neka nova glupost da utolimo glad za nacionalizmom i ostalim primitivizmima. Realno, može se računat na Milanovića ako ništa, mada i on je smanjio porcije. Komšić šuti i muti, biće i od njega nešto. Ne brini dobri moj i pošteni narode, neće zafalit ni ovaj put.
sa neta O.U.
-
Spit_fire
#70930 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Meni nije al "vama jest"..bilo ko sta da kaze da je za BiH odma je SDA...fanovi osmorke prave takav narativ da opravdaju svoje gluposti...jer onda ces morat odustat od stava inace ces bit ubacen u SDA kosdr_Evil wrote: ↑02/01/2023 13:59Pa desnicar i konzervativac jesi, ili te ja tako dozivljavam ali nema nista lose u tome, biti desnicar ne znaci po automatizmu biti los covjek, nacist ili ne do bog da si spreman biti ratni zlocinac. Nismo svi isti, a i covjek se mjenja, mozda si nekad bio ljevicar i liberal pa usao u SDP(na stranu nase supanje), a kako staris postajes konzerva. Churchil je rekao: "Ko u mladosti nije bio liberal, taj nema srca, a tko u starosti nije konzervativac, taj nema pameti".Spit_fire wrote: ↑02/01/2023 13:37
Desnicarom se ne smatram niti isti jesam, al patritom svakako. Primjera rad moji preci iako muslimani 1/1 svi su bili partizani neki cak i prvoborci, ne odredjuje religija i nacija sta je prava strana historije...a mnogi ovdje koji se dice nekakvim multi kulti pricama bi vjeorvatno podrzali neku drugu stranu zarad "relaksacije"...a ti vrlo dobro znas(jer si mostarac) sta je znacilo bit partizan u istocnoj hercegovini..otpadnik od svih naroda.
Iznenadio bi se koliko imam prijatelja/poznanika koji su poprilicno otovreni proSrbi ili proHrvati..al ok svakom svoje..dokel god bar u mom prisustvu ne slave stvari tipa genocid...Medjutim ni pred njima, niti pred bilo kim od svojih stavova necu odustat, necu savit kicmu i pljuvat sebe pricom "ko nas zavadi", "svi smo isti"...ako me to cini desnicarom onda jesam. Da bi bio pravedan i dobar ne moras omalovazat i pljuvat svoje..isto tako ne moras biti desnicar da bi postovao sebe
Tvoji kao i moji su bili muslimani ali i hercegovacki partizani, ali vidis vjerovatno nisu bili desnicari, biti vjernik ne znaci da si desnicar, to sa sobom vuce neke druge stavove koji se ticu vise razlicitih polja. Iskreno ne vjerujem da si ti desnicar sto se tice recimo ekonomskog uredjenja drzave, nemas neke velike zelje da zivis u novom fedualnom sistemu, iako podrzavas stranku koja se zalaze za feudalni sistem.
Jedno je pljuvat svoje, ja nikad ne pljujem svoj narod, vjeru, jezik, naciju, drzavu, nikad nisi od mene cuo nesto na Armiju. Ja pljujem iskljucivo po Aliji i SDA, jer ne smatram ih svojima. A i kada pljujem po Aliji nikad nisam pljuvao po njemu jer je palio, silovao, ubijao planski, nije jer Armija to nije radila PLANSKI, na stranu pojedini zlocini, nije to prica svi smo isti i ko nas zavadi. Ja pljujem jer tvrdim da je bio ubaceni SANU faktor, i da politika SDA vodi ka nestanku Bosnjaka, ponajvise jer stavljaju licne interese ispred drzave, evo vec 200 godina. Ako me zbog toga dio publike smatra izdajnikom, "neudi" sto bi rekao nas narod. Mozda nekoj S ili H strani se svidja kada ja pricam tako na Aliju, ali ja se njima i ne obracam niti pricam sa njima o tome, a na bilo kakve komentara s njihove strane je lako odgovoriti da je ne znam koji rat u pitanju. Mislim da su me svi "Hrvati" foruma stavila na foe listu.
A SDA nije BIH, niti je SDA =Bosnjak.
Genijalno..da ne kazem namjerno
- Styling
#70931 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
E, dobro je.
- ANamelessGhoul
-
mishic
#70933 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Boris Malagurski najavio sarajevsku premijeru filma o RS-u, pozvao Benjaminu Karić da dođe
Eh, da smo još i pravna država pa da dođe i neki od tužilaca za ratne zločine ne bi se više hapsili samo pripadnici ARBiH!
Eh, da smo još i pravna država pa da dođe i neki od tužilaca za ratne zločine ne bi se više hapsili samo pripadnici ARBiH!
-
Spit_fire
#70934 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Znaci od price da li su proBiH Srbi i Hrvati (mahom iz SDP) legitimni osmorka nas je dovela do toga da sad imamo Bosnjake koji su u sluzbi antiBiH politike...i jos dobit poziciju
Umjesto da BiH bude stastavljena od vise naroda koji voli BiH, sad imamo i Bosnjake koji rade na rusenju iste...plis ce u vlast
Svaka vam cast....
Dobro sam ja rekao, nez sto se ne ukine pravo glasa Bosnjacima pa nek Covic na FBiH a Dodik na BiH nivou izabere dovoljab broj podobnih abdica i dritana da popune kvotu...
Samo jos da dodam...oni koji ce ovog Dodikov ispr.dka poredit s Komsicem nek se slobodno uclane u SNSD ili HDZ jer taman tu i pripadaju
Umjesto da BiH bude stastavljena od vise naroda koji voli BiH, sad imamo i Bosnjake koji rade na rusenju iste...plis ce u vlast
Svaka vam cast....
Dobro sam ja rekao, nez sto se ne ukine pravo glasa Bosnjacima pa nek Covic na FBiH a Dodik na BiH nivou izabere dovoljab broj podobnih abdica i dritana da popune kvotu...
Samo jos da dodam...oni koji ce ovog Dodikov ispr.dka poredit s Komsicem nek se slobodno uclane u SNSD ili HDZ jer taman tu i pripadaju
-
Vaya
#70935 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Spit_fire wrote: ↑02/01/2023 17:49 Znaci od price da li su proBiH Srbi i Hrvati (mahom iz SDP) legitimni osmorka nas je dovela do toga da sad imamo Bosnjake koji su u sluzbi antiBiH politike...i jos dobit poziciju
Svaka vam cast....
Ma nisi upravu, to je samo Dodikov populizam, on zna gdje mu je granica i nikada je nece preci. Mi ne trebamo da obracamo paznju na Dodika, nego da se okrenemo ekonomiji. - Ovo je parafraziran zadnji post Ivane Maric na Facebooku.
Mene samo interesuje gdje nestade onaj kooperativni Dodik od prije mjesec dana? Do sada je bilo da Dodik i Bakir usaglaseno dizu tenzije i nabacuju jedan drugome. Evo sad kada nema Bakira, kome Dodik nabacuje za voleja iz Osmorke?
Eto nek je prije i bilo da Dodik kada zagalami, imali smo da Bakir udari backhand. Sada kada Dodik zagalami, Osmorka mu dadne da predlozi za ministra Bosnjaka u VM...
- ¤ jelena ¤
#70936 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Pa, nije dobro...dr_Evil wrote: ↑02/01/2023 14:37Pa dobro, bilo je ipak nezamislivo da se tocak vladajucih familija nece oporaviti. I danas smo opet lansirani u feudalno 19st. Ne moze se vladati bez vjecnog neprijatelja.¤ jelena ¤ wrote: ↑02/01/2023 14:31
Tako su i onda mogli pa jedva dočekaše priliku da prošire te svoje ozidane teritorije gdje danas mogu i biti i raditi šta god požele.
kad se uzme u obzir šta je građaninu ove zemlje danas sve nezamislivo i nedostupno, a trebalo bi da mu bude normalno i da o tome uopšte ne razmišlja.
-
mirza_15
#70937 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ipak ne može Šulić blokirati ako bude izabran:
https://www.klix.ba/vijesti/bih/koliko- ... /230102103
Dakle, moraju biti predsjedavajući ili jedan od zamjenika predsjedavajućeg. Ako je neko od njih spriječen onda onaj kojeg oni ovlaste. To je taj jedan, a ne bilo koji. I to samo u situacijama kada dođe do situacije da odlučuje taj jedan glas, a to je, ne postojanje konsenzusa, konsultacije od 7 dana, pa ponovno glasanje. Nemoguća je situacija da na takvu sjednicu gdje se odlučuje o nekom pitanju od ključne važnosti dođe samo Šulić. Izgleda još samo jedan loš spin mada je ovaj bio kvalitetan jer je i mene zabrinuo
Dakle, moraju biti predsjedavajući ili jedan od zamjenika predsjedavajućeg. Ako je neko od njih spriječen onda onaj kojeg oni ovlaste. To je taj jedan, a ne bilo koji. I to samo u situacijama kada dođe do situacije da odlučuje taj jedan glas, a to je, ne postojanje konsenzusa, konsultacije od 7 dana, pa ponovno glasanje. Nemoguća je situacija da na takvu sjednicu gdje se odlučuje o nekom pitanju od ključne važnosti dođe samo Šulić. Izgleda još samo jedan loš spin mada je ovaj bio kvalitetan jer je i mene zabrinuo
-
palermo
#70938 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Jel ovo znaci da ce Sulic biti sigurno ?mirza_15 wrote: ↑02/01/2023 18:38 Ipak ne može Šulić blokirati ako bude izabran:
Dakle, moraju biti predsjedavajući ili jedan od zamjenika predsjedavajućeg. Ako je neko od njih spriječen onda onaj kojeg oni ovlaste. To je taj jedan, a ne bilo koji. I to samo u situacijama kada dođe do situacije da odlučuje taj jedan glas, a to je, ne postojanje konsenzusa, konsultacije od 7 dana, pa ponovno glasanje. Nemoguća je situacija da na takvu sjednicu gdje se odlučuje o nekom pitanju od ključne važnosti dođe samo Šulić. Izgleda još samo jedan loš spin mada je ovaj bio kvalitetan jer je i mene zabrinuo![]()
-
mirza_15
#70939 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ne znači. Vjerovatno ne postoji osoba na forumu koja to zna. Sa tim imenom, za sada, špekulišu samo mediji "iz dobro obaviještenih izvora". A možda uopšte ne bude on.palermo wrote: ↑02/01/2023 18:55Jel ovo znaci da ce Sulic biti sigurno ?mirza_15 wrote: ↑02/01/2023 18:38 Ipak ne može Šulić blokirati ako bude izabran:
Dakle, moraju biti predsjedavajući ili jedan od zamjenika predsjedavajućeg. Ako je neko od njih spriječen onda onaj kojeg oni ovlaste. To je taj jedan, a ne bilo koji. I to samo u situacijama kada dođe do situacije da odlučuje taj jedan glas, a to je, ne postojanje konsenzusa, konsultacije od 7 dana, pa ponovno glasanje. Nemoguća je situacija da na takvu sjednicu gdje se odlučuje o nekom pitanju od ključne važnosti dođe samo Šulić. Izgleda još samo jedan loš spin mada je ovaj bio kvalitetan jer je i mene zabrinuo![]()
-
sajber87
#70940 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ako ga snsd zeli u svojoj kvoti bicepalermo wrote: ↑02/01/2023 18:55Jel ovo znaci da ce Sulic biti sigurno ?mirza_15 wrote: ↑02/01/2023 18:38 Ipak ne može Šulić blokirati ako bude izabran:
-
gubljenje_vremena
#70942 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
https://www.vijeceministara.gov.ba/pdf_ ... 2-2022.pdf
E hajm'o sad pravnici. Ovdje nam treba autenticno tumacenje autenticnog tumacenja. A nije bas tako cisto kako je klix napisao. Ne radi se o tome hoce li Denis Š nesto blokirati, vec mogucnosti da se odluka koju donosi VM a ne ide u parlament donese po prinicipu: HDZ + SNSD + Denis Š.
Cak i u tumacenju zakona je eksplicitno navedeno: "propisana većina će uključivati glas najmanje jednog (1) člana iz svakog konstitutivnog naroda. Ova odredba primjenjuje se podjednako na sve članove Vijeća ministara bez razlike"
Prema tome, ne spominje se nigdje da je neophdan glas predsjedavajuceg/zamjenika predsjedavajuceg, vec se eksplicitno navodi "podjednako na sve clanove" i "bez razlike".
U dijelu tumacenja na koje se poziva klix "ulaganje najvećih napora kako bi se osiguralo da glas najmanje jednog člana iz svakog konstitutivnog naroda iz navedene odredbe daje predsjedavajući Vijeća ministara i zamjenici predsjedavajućeg Vijeća ministara", kljucne rijeci su "ulaganja najvecih napora".
Prema tome, ako ne bude konsenzusa medju svim ministrima, onda se ulazu najveci napori da se osigura da taj jedan glas bude od strane predsjedavajuceg/zamjenika predsjedavajuceg. Skupe se negdje na kafi i onda mu kazu: 'ajde brale glasaj. Ako neces glasati onda ovlasti nekoga da glasa. Ako taj drugi ne glasa, ili nisi ovlastio nikoga, onda su se ulozili najveci napori, i prolazi glas od bilo kojeg clana VM.
U svakom slucaju super bi bilo da se donese jedna takva odluka pa da ode na Sud, tek bi onda bili nasigurno da li su pravno moguce ovakve odluke.
E hajm'o sad pravnici. Ovdje nam treba autenticno tumacenje autenticnog tumacenja. A nije bas tako cisto kako je klix napisao. Ne radi se o tome hoce li Denis Š nesto blokirati, vec mogucnosti da se odluka koju donosi VM a ne ide u parlament donese po prinicipu: HDZ + SNSD + Denis Š.
Cak i u tumacenju zakona je eksplicitno navedeno: "propisana većina će uključivati glas najmanje jednog (1) člana iz svakog konstitutivnog naroda. Ova odredba primjenjuje se podjednako na sve članove Vijeća ministara bez razlike"
Prema tome, ne spominje se nigdje da je neophdan glas predsjedavajuceg/zamjenika predsjedavajuceg, vec se eksplicitno navodi "podjednako na sve clanove" i "bez razlike".
U dijelu tumacenja na koje se poziva klix "ulaganje najvećih napora kako bi se osiguralo da glas najmanje jednog člana iz svakog konstitutivnog naroda iz navedene odredbe daje predsjedavajući Vijeća ministara i zamjenici predsjedavajućeg Vijeća ministara", kljucne rijeci su "ulaganja najvecih napora".
Prema tome, ako ne bude konsenzusa medju svim ministrima, onda se ulazu najveci napori da se osigura da taj jedan glas bude od strane predsjedavajuceg/zamjenika predsjedavajuceg. Skupe se negdje na kafi i onda mu kazu: 'ajde brale glasaj. Ako neces glasati onda ovlasti nekoga da glasa. Ako taj drugi ne glasa, ili nisi ovlastio nikoga, onda su se ulozili najveci napori, i prolazi glas od bilo kojeg clana VM.
U svakom slucaju super bi bilo da se donese jedna takva odluka pa da ode na Sud, tek bi onda bili nasigurno da li su pravno moguce ovakve odluke.
-
mirza_15
#70943 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Nisam pravnik, ali mislim da je jasno da navedeni glas može biti samo predsjedavajući ili jedan od zamjenika ili neko koga oni ovlaste.U autentičnom tumačenju izmjena i dopuna Zakona o Vijeću ministara, koje je donio Miroslav Lajčak, stoji da se upravo član 18. stavu 3. tumači "na način da se njime predviđa ulaganje najvećih napora kako bi se osiguralo da glas najmanje jednog člana iz svakog konstitutivnog naroda iz navedene odredbe daje predsjedavajući Vijeća ministara i zamjenici. U slučaju da su predsjedavajući ili zamjenici odsutni ili na drugi način spriječeni da na navedeni način glasaju, oni će ovlastiti po jednog člana Vijeća ministara, koji pripada istom konstitutivnom narodu da daju glas u njihovo ime. U slučaju da predsjedavajući ili zamjenici u tu svrhu ne ovlaste člana Vijeća ministara ili da je u tu svrhu ovlašteni član ministara odsutan ili na drugi način spriječen da da navedeni glas, bilo koji drugi član Vijeća ministara, koji pripada datom konstitutivnom narodu, ima pravo dati navedeni glas."
- Haris.ba
#70944 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ma jasno je sve napisano. Nema nikakvih nejasnoca.Član 18.
(1) Vijeće ministara donosi akta iz svoje nadležnosti većinom glasova članova koji su prisutni i glasaju o svim pitanjima i temama o kojima u daljnjoj proceduri konačno odlučuje Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine.
(2) O ostalim pitanjima Vijeće ministara u pravilu odlučuje konsensusom članova koji su prisutni i glasaju a osobito o propisima, imenovanjima i postavljenjima iz djelokruga Vijeća ministara, Poslovniku i njegovom tumačenju.
(3) U slučaju da se konsenzus ne postigne, predsjedavajući Vijeća ministara saziva člana, odnosno članove Vijeća ministara koji je (su) protiv kako bi se postiglo rješenje. U slučaju da konsensus ne bude postignut u roku od sedam dana ni na taj način, odluku donosi Vijeće ministara u skladu sa stavom (1) ovog člana, s tim da navedena većina podrazumijeva glas najmanje jednog člana iz svakog konstitutivnog naroda.
(4) U slučaju da zamjenik ministra zamjenjuje ministra u skladu s ovim zakonom, glas navedenog zamjenika ministra računa se za potrebe izračunavanja većine propisane u stavu (1) ovog člana i za potrebe utvrđivanja postojanja konsenzusa propisanog u stavu (2) ovog člana. Prilikom računanja većine propisane u stavu (3) ovog člana, uračunava se glas navedenog zamjenika ministra, ali se ne smatra glasom pripadnika bilo kojeg od konstitutivnih naroda.
Evo cak i u objasnjenjima.“(4) U slučaju da zamjenik ministra zamjenjuje ministra u skladu s ovim zakonom, glas navedenog zamjenika ministra računa se za potrebe izračunavanja većine propisane u stavu (1) ovog člana i za potrebe utvrđivanja postojanja konsenzusa propisanog u stavu
(2) ovog člana. Prilikom računanja većine propisane u stavu (3) ovog člana, uračunava se glas navedenog zamjenika ministra, ali se ne smatra glasom pripadnika bilo kojeg od konstitutivnih naroda.”
Izmjene i dopune donesene Zakonom u članu 18(3) Zakona o Vijeću ministara osiguravaju bolje funkcioniranje Vijeća ministara time što iziskuju da, ako konsenzus nije postignut, propisana većina će uključivati glas najmanje jednog (1) člana iz svakog konstitutivnog naroda. Ova odredba primjenjuje se podjednako na sve članove Vijeća ministara bez razlike. Neophodno je naglasiti da se ovo pravilo odnosi na konstitutivne narode a ne na entitete. U tom pogledu, upućuje se da se prethodna odredba isto tako nije odnosila ni na entitetsku zastupljenost. Kao takvo ovo pravilo ne spada u predmet člana V(4)b) Ustava BiH, kojim se predviđa da “Najviše dvije trećine svih ministara mogu biti imenovani sa teritorije Federacije.” [zatamnjeni dio naglašen]. Ovakva ustavna odredba se dakle primjenjuje na imenovanja i ne predstavlja pravilo o kvorumu ili donošenju odluka u Vijeću ministara. Vrijedi ponoviti da uvjet da konačna odluka Vijeća ministara treba dobiti podršku jednog ministra iz svakog konstitutivnog naroda nije ugrožen odsutnošću jednog ili dvojice ostalih ministara navedenog konstitutivnog naroda.
S obzirom na stav 2. u članu 6. Zakona, kojim se propisuje da su predsjedavajući Vijeća ministara i zamjenici predsjedavajućeg iz različitih konstitutivnih naroda, član 18. stav 3. Zakona o Vijeću ministara će se tumačiti na način da se njime predviđa ulaganje najvećih napora kako bi se osiguralo da glas najmanje jednog člana iz svakog konstitutivnog naroda iz navedene odredbe daje predsjedavajući Vijeća ministara i zamjenici predsjedavajućeg Vijeća ministara. U slučaju da su predsjedavajući ili zamjenici predsjedavajućeg odsutni ili na drugi način spriječeni da na navedeni način glasaju, oni će ovlastiti po jednog člana Vijeća ministara koji pripada istom konstitutivnom narodu da daju glas u njihovo ime. U slučaju da predsjedavajući ili zamjenici predsjedavajućeg u tu svrhu ne ovlaste člana Vijeća ministara ili u slučaju da je u tu svrhu ovlašteni član Vijeća ministara odsutan ili na drugi način spriječen da da navedeni glas, bilo koji drugi član Vijeća ministara koji pripada datom konstitutivnom narodu ima pravo dati navedeni glas.
-
mirza_15
#70945 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Kompletan stav 4 se odnosi samo na to kada predsjedavajućeg mijenja zamjenik.
Ovdje se radi o Lajčakovim izmjenama iz 2009. godine i autentičnog tumačenja upravo stava 3 koji sam gore citirao iz klixovog teksta. Onako kako ja shvatam ove Lajčakove izmjene, a posebno:
Ovdje se radi o Lajčakovim izmjenama iz 2009. godine i autentičnog tumačenja upravo stava 3 koji sam gore citirao iz klixovog teksta. Onako kako ja shvatam ove Lajčakove izmjene, a posebno:
I s obzirom da se odnosi eksplicitno na ovaj stav 3 koji je sporan mislim da je jasno da Šulić ne može dati taj glas nego ga mora dati zamjenik predsjedavajućeg iz reda bošnjačkog naroda. Ako je zamjenik spriječen onda onaj kojeg zamjenik ovlasti.....glas najmanje jednog člana iz svakog konstitutivnog naroda iz navedene odredbe daje predsjedavajući Vijeća ministara i zamjenici.
-
sajber87
#70946 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Po meni je ovo jasno, upravo ovako kako je mirza 15 rekao.
- tramvajtrojka
#70947 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
jos jedna izdaja pala u vodu a koliko se stranica napisalo o toboznjoj izdaji , vcrs se odmah kuha nova izdaja i tako u krug dok se boje ne rastopemirza_15 wrote: ↑02/01/2023 20:52 Kompletan stav 4 se odnosi samo na to kada predsjedavajućeg mijenja zamjenik.
I s obzirom da se odnosi eksplicitno na ovaj stav 3 koji je sporan mislim da je jasno da Šulić ne može dati taj glas nego ga mora dati zamjenik predsjedavajućeg iz reda bošnjačkog naroda. Ako je zamjenik spriječen onda onaj kojeg zamjenik ovlasti.....glas najmanje jednog člana iz svakog konstitutivnog naroda iz navedene odredbe daje predsjedavajući Vijeća ministara i zamjenici.
-
Klixuser02
#70948 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Sramota šta je Trojka dopustila.
-
Klixuser02
#70949 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
NiP koji je ovoliko pasivan prema Hrvatskoj od mene nikad glasa neće dobiti. Da se razumijemo ne bih glasao ni za DF i SDA iz poznatih razloga.
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#70950 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Znači da ovo što piše na Klixu ipak nije baš istina?Haris.ba wrote: ↑02/01/2023 20:38Ma jasno je sve napisano. Nema nikakvih nejasnoca.Član 18.
(1) Vijeće ministara donosi akta iz svoje nadležnosti većinom glasova članova koji su prisutni i glasaju o svim pitanjima i temama o kojima u daljnjoj proceduri konačno odlučuje Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine.
(2) O ostalim pitanjima Vijeće ministara u pravilu odlučuje konsensusom članova koji su prisutni i glasaju a osobito o propisima, imenovanjima i postavljenjima iz djelokruga Vijeća ministara, Poslovniku i njegovom tumačenju.
(3) U slučaju da se konsenzus ne postigne, predsjedavajući Vijeća ministara saziva člana, odnosno članove Vijeća ministara koji je (su) protiv kako bi se postiglo rješenje. U slučaju da konsensus ne bude postignut u roku od sedam dana ni na taj način, odluku donosi Vijeće ministara u skladu sa stavom (1) ovog člana, s tim da navedena većina podrazumijeva glas najmanje jednog člana iz svakog konstitutivnog naroda.
(4) U slučaju da zamjenik ministra zamjenjuje ministra u skladu s ovim zakonom, glas navedenog zamjenika ministra računa se za potrebe izračunavanja većine propisane u stavu (1) ovog člana i za potrebe utvrđivanja postojanja konsenzusa propisanog u stavu (2) ovog člana. Prilikom računanja većine propisane u stavu (3) ovog člana, uračunava se glas navedenog zamjenika ministra, ali se ne smatra glasom pripadnika bilo kojeg od konstitutivnih naroda.
Evo cak i u objasnjenjima.“(4) U slučaju da zamjenik ministra zamjenjuje ministra u skladu s ovim zakonom, glas navedenog zamjenika ministra računa se za potrebe izračunavanja većine propisane u stavu (1) ovog člana i za potrebe utvrđivanja postojanja konsenzusa propisanog u stavu
(2) ovog člana. Prilikom računanja većine propisane u stavu (3) ovog člana, uračunava se glas navedenog zamjenika ministra, ali se ne smatra glasom pripadnika bilo kojeg od konstitutivnih naroda.”
Izmjene i dopune donesene Zakonom u članu 18(3) Zakona o Vijeću ministara osiguravaju bolje funkcioniranje Vijeća ministara time što iziskuju da, ako konsenzus nije postignut, propisana većina će uključivati glas najmanje jednog (1) člana iz svakog konstitutivnog naroda. Ova odredba primjenjuje se podjednako na sve članove Vijeća ministara bez razlike. Neophodno je naglasiti da se ovo pravilo odnosi na konstitutivne narode a ne na entitete. U tom pogledu, upućuje se da se prethodna odredba isto tako nije odnosila ni na entitetsku zastupljenost. Kao takvo ovo pravilo ne spada u predmet člana V(4)b) Ustava BiH, kojim se predviđa da “Najviše dvije trećine svih ministara mogu biti imenovani sa teritorije Federacije.” [zatamnjeni dio naglašen]. Ovakva ustavna odredba se dakle primjenjuje na imenovanja i ne predstavlja pravilo o kvorumu ili donošenju odluka u Vijeću ministara. Vrijedi ponoviti da uvjet da konačna odluka Vijeća ministara treba dobiti podršku jednog ministra iz svakog konstitutivnog naroda nije ugrožen odsutnošću jednog ili dvojice ostalih ministara navedenog konstitutivnog naroda.S obzirom na stav 2. u članu 6. Zakona, kojim se propisuje da su predsjedavajući Vijeća ministara i zamjenici predsjedavajućeg iz različitih konstitutivnih naroda, član 18. stav 3. Zakona o Vijeću ministara će se tumačiti na način da se njime predviđa ulaganje najvećih napora kako bi se osiguralo da glas najmanje jednog člana iz svakog konstitutivnog naroda iz navedene odredbe daje predsjedavajući Vijeća ministara i zamjenici predsjedavajućeg Vijeća ministara. U slučaju da su predsjedavajući ili zamjenici predsjedavajućeg odsutni ili na drugi način spriječeni da na navedeni način glasaju, oni će ovlastiti po jednog člana Vijeća ministara koji pripada istom konstitutivnom narodu da daju glas u njihovo ime. U slučaju da predsjedavajući ili zamjenici predsjedavajućeg u tu svrhu ne ovlaste člana Vijeća ministara ili u slučaju da je u tu svrhu ovlašteni član Vijeća ministara odsutan ili na drugi način spriječen da da navedeni glas, bilo koji drugi član Vijeća ministara koji pripada datom konstitutivnom narodu ima pravo dati navedeni glas.