Ne bih ja to nazvao predvidjanjem. USSR je uvijek bio fasisticka tvorevina, tu negdje sa Njemackom u WWII. Samo sto su imali srece da se svijet morao zabaviti Njemackom tada.
RUSIJA
- Dope_Man
#14376 Re: RUSIJA
-
Bossona
#14377 Re: RUSIJA
U Vodkalandu je sve veći level ludila
-
mishic
#14378 Re: RUSIJA
LAVROV KRIVI ZAPAD: "Rusija želi da završi rat u Ukrajini što prije"
Čini se da Lavor kraj rata zamišlja na način da Ukrajinci treba da se povuku iz Ukrajine
Što prije to bolje ali svakako prije nego što Rusija doživi potpuni fijasko i poraz od heroja Ukrajune
Čini se da Lavor kraj rata zamišlja na način da Ukrajinci treba da se povuku iz Ukrajine
Što prije to bolje ali svakako prije nego što Rusija doživi potpuni fijasko i poraz od heroja Ukrajune
-
mishic
#14379 Re: RUSIJA
Zaista ne postoji racionalno objašnjenje koje može opisati, definirati i odrediti dijagnozu za ove kolektivne šizofrene ispade u Rusiji.
Mi smo se toga nagledali i na domaćem terenu ali je neobjašnjivo kako može tako visok procenat nekog naroda, zemlje, kraja, otići u toliki iracionalizam. Podsjeća me to na neke srednjovjekovne hajke, na ganjanja vještica i masovna smaknuća koja su se dešavala.
Kada pojedinci ili manje grupice "frce" nađe se neki uzrok, razlog ili okidač za takvu pojavu, ali kada to postane masovno i kada procenti normalnih postanu skoro zanemarivi i na nivou statističke greške, onda je to zaista zabrinjavajuće. Ako su Putler, Vučko i Dodon frcili, svatko iz svojih razloga, pa i ako i jedan i drugi i treći imaju grupacije koje ih iz interesa podržavaju kako je onda moguće da se to razlije ili kao pandemija proširi na skoro čitave narode?
Mi smo se toga nagledali i na domaćem terenu ali je neobjašnjivo kako može tako visok procenat nekog naroda, zemlje, kraja, otići u toliki iracionalizam. Podsjeća me to na neke srednjovjekovne hajke, na ganjanja vještica i masovna smaknuća koja su se dešavala.
Kada pojedinci ili manje grupice "frce" nađe se neki uzrok, razlog ili okidač za takvu pojavu, ali kada to postane masovno i kada procenti normalnih postanu skoro zanemarivi i na nivou statističke greške, onda je to zaista zabrinjavajuće. Ako su Putler, Vučko i Dodon frcili, svatko iz svojih razloga, pa i ako i jedan i drugi i treći imaju grupacije koje ih iz interesa podržavaju kako je onda moguće da se to razlije ili kao pandemija proširi na skoro čitave narode?
-
Seyfo
#14380 Re: RUSIJA
Slažem se, ali pogledaj i komentare Srba općenito, odakle god da su. Neki Srbin koji živi npr u Francuskoj ili Americi, ima na uvid sve informacije kao bilo ko drugi, ali džaba, to se i dan danas pravda rat kao "neizbježan", Putina se uzdiže, NATO je izazvao rat, Ukrajinci su kolateralna šteta...heej a ko je počeo rat? Tu se umukne.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#14381 Re: RUSIJA
nemamo idealne uvjete da vidimo kakva bi rusija bila da se nato nije širio poslije pada SSSR-a
također... misterij je zašto je europa otvorila vrata stranim radcnicima iz bangladeša i nikaragve
a rusija???
ukrajina?
bjelorusija
ti ljudi su 100 godina bili izolirani možda i 300
onda je došao mali period demokracije
onda medijska propaganda
i imamo što imamo
također... misterij je zašto je europa otvorila vrata stranim radcnicima iz bangladeša i nikaragve
a rusija???
ukrajina?
bjelorusija
ti ljudi su 100 godina bili izolirani možda i 300
onda je došao mali period demokracije
onda medijska propaganda
i imamo što imamo
- tranquil
#14382 Re: RUSIJA
NATO je kriv za rusku agresiju, kako god okreneš. Naravno, istom tom logikom, SSSR je kriv za Vijetnamski rat. Jebiga, čačkali su tamo, pa su prinudili amere da intervenišu. To tako jednostavno ide.
- Truba
#14383 Re: RUSIJA
dobro ba
ok shvaćam
joj
rušisti
jaoj
jadni mi
dosadni ste više agresori su i zločinci
ali ste dojadili više s antičetničkom pričom i povezivanjem svake puše na balkanu i svijetu sa rusima
govorim o hipotetičkoj situaciji da se nato nije širio i da se europa nije otvorila bliskoistčnim i afričkim narodima nego rusiji bjelorusiji i ukrajini prije 2014.
takodjer na prvi primijet muljanja oko demokracije u rusiji trebalo je reagirati
sada je kasno
ali ste dojadili više s antičetničkom pričom i povezivanjem svake puše na balkanu i svijetu sa rusima
govorim o hipotetičkoj situaciji da se nato nije širio i da se europa nije otvorila bliskoistčnim i afričkim narodima nego rusiji bjelorusiji i ukrajini prije 2014.
takodjer na prvi primijet muljanja oko demokracije u rusiji trebalo je reagirati
sada je kasno
- tranquil
#14384 Re: RUSIJA
Ti hipotetički pitaš, a ja ti odgovaram, druga stvar je to što ti se moj odgovor ne sviđa.Truba wrote: ↑29/12/2022 11:56 dobro baok shvaćam
joj
rušisti
jaoj
jadni mi
![]()
sada je kasno
Rusija je, u svakoj svojoj formi (SSSR, Rusija, komunistička, kapitalistička, feudalna) imala imperijalne pretenzije, ali samo ponekad vođe koji su to stvarno i pokušali da ostvare. Očito je Putin jedan od takvih vođa.
NATO ekspanzija je dakle nerelevantna za ruski ekspanzionizam. Rusija bi se pokušala pokušavala širiti i bez NATO. Zapravo, vjerovatno čak i više, bez faktora koji bi je mogli zadržati.
Otvaranje Europe je takođe nerelevantno za unutrašnje stanje Rusije, kao i za ruske imperijalne snove. Da se desilo otvaranje otvaranje zapadne prema istočnoj Europi o kakvom ti špekulišeš, bilo bi više istočnih europljana u zapadnoj Europi, ali bi se Rusija svejedno pokušavala širiti.
Muljanje u demokraciji u Rusiji je konstantno, još od pokušaja puča, kada ono, 1991., kada su pokušali vojno smijeniti Jeljcina. Kada i kako reagirati? Ni tada, ni bilo kada poslije, niko ništa nije mogao konkretno uraditi, jer bi to bilo petljanje u unutrašnje stvari Rusije, koja je možda ovakva ili onakva, ali znamo da niko ništa ne smije tamo petljati, kao što se može raditi sa malim zemljama. Naravno, zapadnjaci i svi ostali mogu pisati saopćenja, kao što su i radili, podržavati ovog ili onog, kao što su i radili, ali ništa konkretno se nije moglo stvarno uraditi, isto kao što se ni sada ništa ne može uraditi da se promijeni vlast u Kremlju.
- Truba
#14385 Re: RUSIJA
ne morate mi govoriti da govno smrdi i da mi je ujak nije ženio
znam to
do 2014. sam mislio da je rat u bih mogao biti izbjegnut
da nismo ratovali 1992. ratovali bi 2014 ili 2022 to je činjenica
mene ko sf filozofa zanima koji je ključni događaj u svijetu i rusiji doveo do ovoga...
ciljam na popuštanje prilikom prvih nedemokratskih događanja u rusiji poslije 1991.
kap koja je prelila čašu je prvi prvobitno neustavni mandat putina
jel se sa totalnim sankcijama trebao čekati 24.2.2022
znam to
do 2014. sam mislio da je rat u bih mogao biti izbjegnut
da nismo ratovali 1992. ratovali bi 2014 ili 2022 to je činjenica
mene ko sf filozofa zanima koji je ključni događaj u svijetu i rusiji doveo do ovoga...
ciljam na popuštanje prilikom prvih nedemokratskih događanja u rusiji poslije 1991.
kap koja je prelila čašu je prvi prvobitno neustavni mandat putina
jel se sa totalnim sankcijama trebao čekati 24.2.2022
-
Osmi Socrates
#14386 Re: RUSIJA
Jedino ispravno postupanje prema Rusiji devedesetih je bilo plaćanje cijene gubljenja Hladnog Rata. Ni manje ni više.
Ako izigravaš svjetsku silu, i upuštaš se u avanture kao što je Hladni Rat, kada si ga izgubio trebao si platiti najveću moguću cijenu, a to sa Rusijom nije urađeno. To su konsekvence, ili bi trebale biti, izigravanja velike sile.
Previše lako im je dopušteno da se izvuku iz tog poraza. Ne treba mi napominjati šta su preživljavali devedesetih, kme, kme, evo mi suze niz leđa idu. Trebalo im je biti daleko gore. Imali su oni sreću da su Ameri bili milosrdni. Ja im ne bih dao hljeba da jedu decenijama.
Ako izigravaš svjetsku silu, i upuštaš se u avanture kao što je Hladni Rat, kada si ga izgubio trebao si platiti najveću moguću cijenu, a to sa Rusijom nije urađeno. To su konsekvence, ili bi trebale biti, izigravanja velike sile.
Previše lako im je dopušteno da se izvuku iz tog poraza. Ne treba mi napominjati šta su preživljavali devedesetih, kme, kme, evo mi suze niz leđa idu. Trebalo im je biti daleko gore. Imali su oni sreću da su Ameri bili milosrdni. Ja im ne bih dao hljeba da jedu decenijama.
Last edited by Osmi Socrates on 29/12/2022 15:33, edited 1 time in total.
- tranquil
#14387 Re: RUSIJA
Tako nekako. Da je Rusija nakon hladnog rata nastavljena da bude tretirana kao konkurent i potencijalni neprijatelj, umjesto što su joj pomagali da stane na noge, nadajući se da će biti prijatelj (i vidi do čega je došlo), ovo se ne bi desilo. Da su nastavili da ih šutaju, da su pomogli da se otcijepe i Čečenija (dok je još bila pod Dudajevim), i Dagestan, i svako ko je tada htio, današnja Rusija možda ne bi bila agresivna prijetnja civilizaciji.
Kada vidiš ranjenog medvjeda, dotučeš ga, a ne pokušavaš da se sprijateljiš s njim.
Naravno, i za te hipotetičke akcije je uvijek bio ograničavajući faktor: činjenica da ipak još pričamo o nuklearnoj sili.
Kada vidiš ranjenog medvjeda, dotučeš ga, a ne pokušavaš da se sprijateljiš s njim.
Naravno, i za te hipotetičke akcije je uvijek bio ograničavajući faktor: činjenica da ipak još pričamo o nuklearnoj sili.
- geralt
#14389 Re: RUSIJA
Cijena mirne tranzicije vlasti '91. je bilo pomirenje sa svim KGB mracnjacima koji su promijenili dres. Oni koji su podrzali "demokrate" su dobili dio kolaca i vecu vlast nego sto su imali, oni koji su se protivili su opet dobili priliku da mirno zive. Pa je KGB samo preimenovan u FSB, vodje avgustovskog puca su svi dobili amnestiju i razne drzavne poslove i penzije, cak i Jeljcinovi protivnici na koje su se slali tenkovi '93. su dobili amnestije i ostali aktivni u politici.
Da li je moglo drukcije? Mislim da nije bez gradjanskog rata.
Interesantno da je Srbija u 2000-im prosla skoro isti proces.
Da li je moglo drukcije? Mislim da nije bez gradjanskog rata.
Interesantno da je Srbija u 2000-im prosla skoro isti proces.
- Truba
#14390 Re: RUSIJA
mislim da je cijeli svijet
a i ruski narod također žrtva veličine rusije
a i ruski narod također žrtva veličine rusije
- HarTar
- SmokingMan
- SmokingMan
#14394 Re: RUSIJA
Dupli....
- HarTar
#14395 Re: RUSIJA
Obični kloc, nije ni čudo što jadni Čečeni bježe čak i u BiH i traže azile po Hrvatskoj....
- SmokingMan
#14396 Re: RUSIJA
Čekali ljudi najbolju situaciju, ali na žalost pogubnu za većinu ukrajinaca. Naumpade mi ona scena gdje, sa mitraljezom ili šta već, trči sa svojim glumcima pod prislilom. Pravi South park karakter.
- Truba
#14397 Re: RUSIJA
ja mislim da ovdje nema pomoći
izoliranje rusije će samo privremeno riješiti problem
puni su oni putina i staljina
samo čekaju
nadam se da su one nuklearne baze naciljane i da će biti srokane prije nego neka poleti prema europi i americi
izoliranje rusije će samo privremeno riješiti problem
puni su oni putina i staljina
samo čekaju
nadam se da su one nuklearne baze naciljane i da će biti srokane prije nego neka poleti prema europi i americi
- Sanjarko
#14398 Re: RUSIJA
Podmornice, ne baze i to doktrinom, podmornica na podmornicu.
- HarTar
#14399 Re: RUSIJA
Život ruskog predsjednika nije tako opušten u posljednjih godinu dana. Čini se da strah od atentata iznutra nikad nije bio veći.

- Sanjarko