Uravo tako, nijedan advokat ti nece garantovati uspjeh u parnici. Niti moze.
"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Moderator: anex
- vjeshalica
#1801 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
- medvjed23
#1802 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
U radnim sporovima se počesto zna u čiju korist će ići presuda. Al hoće li se presuđeni iznos moći naplatiti, to je druga priča - sa više neizvjesnosti. U moje vrijeme, kad sam radio u pravnoj struci, advokati su se znali zalijetati. Uzmu slučaj radnika protiv firme, uz dogovor da će na kraju procesa naplatiti svoje, dobiju povoljnu presudu i tek onda se uvjere da firma nema za kifle.
- nepass1
#1803 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Tako je meni jedan iz centralne banke se zalio, ali svaki mjesec 3milje na racun legnuElRe wrote: ↑28/12/2022 09:07Prijatelj radi u ZZKS, VSS, ful primanja 1500 KM, ima ih sa VSS i sa manjim primanima. Kaže tako je atmosfera postala kancerogena, nesnošljiva na poslu da mu dodje da promijeni posao i radi za manje. Veliko je nezadovoljstvo u kolektivu zbog niskih plata, kredita... Na kraju kada se odbije kredit primanja budu 1000. On vikendom radi kao moler, keramičar, vodoinstalater pa zaradi još par stotina KM mjesečno i taj posao mu bude ispušni ventil.
-
gidra
#1804 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ovi su najgori, koji redovne odbitke ne racunaju u platu.nepass1 wrote: ↑02/01/2023 11:18Tako je meni jedan iz centralne banke se zalio, ali svaki mjesec 3milje na racun legnuElRe wrote: ↑28/12/2022 09:07
Prijatelj radi u ZZKS, VSS, ful primanja 1500 KM, ima ih sa VSS i sa manjim primanima. Kaže tako je atmosfera postala kancerogena, nesnošljiva na poslu da mu dodje da promijeni posao i radi za manje. Veliko je nezadovoljstvo u kolektivu zbog niskih plata, kredita... Na kraju kada se odbije kredit primanja budu 1000. On vikendom radi kao moler, keramičar, vodoinstalater pa zaradi još par stotina KM mjesečno i taj posao mu bude ispušni ventil.
Ima platu preko dvije milje, kad kredit, razne rate ili alimentaciju odbije ostane mu 7-8 stoja i to mu je kaže plata i još bi se svađo i ubjeđivo kako mu je mala plata.
Niko drugi nije kriv za vaše kredite, rate ili lične pogrešne izbore.
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#1805 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Imam jednog ovakvog. Kuka kako ne može sastaviti mjesec, radi u zabušantskom sektoru banke, radi kako mu se prahne, ima odliičnu platu, a ovamo ima tri mikrokredita za kojekave jebiguzluke i preseravanja sa ženkomgidra wrote: ↑02/01/2023 12:30 Ovi su najgori, koji redovne odbitke ne racunaju u platu.
Ima platu preko dvije milje, kad kredit, razne rate ili alimentaciju odbije ostane mu 7-8 stoja i to mu je kaže plata i još bi se svađo i ubjeđivo kako mu je mala plata.
Niko drugi nije kriv za vaše kredite, rate ili lične pogrešne izbore.
- -Chesterfield-
#1806 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Meni poslodavac duguje po presudi suda već desetak godina. Da li je advokat naplatio svoje? Ne sjećam se ni ko je bio advokat. Bila je kolektivna tužba.
-
Osmi Socrates
#1807 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Šta je tačno sadržano u presudi?
Zašto nije naplaćeno deset godina?
Inače, advokati sve češće i češće rade po principu da naplaćuju tek ako je presuda u korist njihove strane. Barem je tako na Zapadu, i kada su u pitanju ljudi koji nemaju para za razbacivanje kao Johnny Depp i Amber Heard.
Inače, advokati sve češće i češće rade po principu da naplaćuju tek ako je presuda u korist njihove strane. Barem je tako na Zapadu, i kada su u pitanju ljudi koji nemaju para za razbacivanje kao Johnny Depp i Amber Heard.
-
zippoo87
#1808 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Nemoj zapad i BiH u isti recenicu,ziv i zdrav bio.Osmi Socrates wrote: ↑02/01/2023 18:55 Šta je tačno sadržano u presudi?
Inače, advokati sve češće i češće rade po principu da naplaćuju tek ako je presuda u korist njihove strane. Barem je tako na Zapadu, i kada su u pitanju ljudi koji nemaju para za razbacivanje kao Johnny Depp i Amber Heard.![]()
-
Hakiz
#1809 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Jesi li na sudu tražio rješenje o izvršenju? Da li te/vas je advokat podučio da ga tražite?-Chesterfield- wrote: ↑02/01/2023 18:32Meni poslodavac duguje po presudi suda već desetak godina. Da li je advokat naplatio svoje? Ne sjećam se ni ko je bio advokat. Bila je kolektivna tužba.
Ako si dobio presudu, odeš na sud, u pisarnicu, i tamo na listu papira, rukom, napišeš da tražiš od suda da izda rješenje o izvršenju presude, u slučaju kolektivne onog dijela koji se odnosi na tebe.
Kada ga sud izda, firmi se blokiraju računi dok ne izvrši presudu.
Tako je bilo kada sam ja tužio firmu. Naplatio sam sve zaostatke i zatezne kamate u roku od 10 dana.
- -Chesterfield-
#1810 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Nas je zastupao sindikat. Oni su našli advokata. Bile su dvije tužbe. Jedna mi je isplaćena.Hakiz wrote: ↑02/01/2023 20:07Jesi li na sudu tražio rješenje o izvršenju? Da li te/vas je advokat podučio da ga tražite?-Chesterfield- wrote: ↑02/01/2023 18:32
Meni poslodavac duguje po presudi suda već desetak godina. Da li je advokat naplatio svoje? Ne sjećam se ni ko je bio advokat. Bila je kolektivna tužba.
Ako si dobio presudu, odeš na sud, u pisarnicu, i tamo na listu papira, rukom, napišeš da tražiš od suda da izda rješenje o izvršenju presude, u slučaju kolektivne onog dijela koji se odnosi na tebe.
Tako je bilo kada sam ja tužio firmu. Naplatio sam sve zaostatke i zatezne kamate u roku od 10 dana.
Nikakve presude ja nisam dobio. Od prve presude mi samo leglo na račun i to je to...
Nekima je i druga isplaćena - ko se odrekao kamate...
-
Hakiz
#1811 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
I kod mene je bila kolektivna. Samo što ja nisam čekao, čim je presuda donesena tražio sam rješenje o izvršenju. Pobrinuo se sam o sebi, pa mi je i bog pomogao, zar ne-Chesterfield- wrote: ↑02/01/2023 20:12Nas je zastupao sindikat. Oni su našli advokata. Bile su dvije tužbe. Jedna mi je isplaćena.Hakiz wrote: ↑02/01/2023 20:07
Jesi li na sudu tražio rješenje o izvršenju? Da li te/vas je advokat podučio da ga tražite?
Nikakve presude ja nisam dobio. Od prve presude mi samo leglo na račun i to je to...
Nekima je i druga isplaćena - ko se odrekao kamate...
- -Chesterfield-
#1812 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Pa zato si manje dobio.Hakiz wrote: ↑02/01/2023 20:16I kod mene je bila kolektivna. Samo što ja nisam čekao, čim je presuda donesena tražio sam rješenje o izvršenju. Pobrinuo se sam o sebi, pa mi je i bog pomogao, zar ne-Chesterfield- wrote: ↑02/01/2023 20:12
Nas je zastupao sindikat. Oni su našli advokata. Bile su dvije tužbe. Jedna mi je isplaćena.
Nekima je i druga isplaćena - ko se odrekao kamate...![]()
A nije mi hića za pare. Doduše pare su izgubile vrijednost, najviše u zadnjih godinu dana...
-
Hakiz
#1813 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Nisam. Kamata je iznosila skoro kao glavnica-Chesterfield- wrote: ↑02/01/2023 20:21Pa zato si manje dobio.Kod mene je sada kamata kao i glavnica.
A nije mi hića za pare. Doduše pare su izgubile vrijednost, najviše u zadnjih godinu dana...
Dobio sam skoro dvostruko od osnovnog duga.
- ShnjaZZZ
#1814 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Moj drug je u ZZO dao otkaz. Imao natprosječnu platu za grad u kojem živi, nije mu posao ni teretan bio ali kaže da nikad nije bio jadniji i nesretniji nego u toj kancerogenoj sredini. Mislio sam da nije normalan ali evo sad radi u nekoj biblioteci za skoro duplo manju platu i djeluje mi mnogo raspoloženiji i sretniji.nepass1 wrote: ↑02/01/2023 11:18Tako je meni jedan iz centralne banke se zalio, ali svaki mjesec 3milje na racun legnuElRe wrote: ↑28/12/2022 09:07
Prijatelj radi u ZZKS, VSS, ful primanja 1500 KM, ima ih sa VSS i sa manjim primanima. Kaže tako je atmosfera postala kancerogena, nesnošljiva na poslu da mu dodje da promijeni posao i radi za manje. Veliko je nezadovoljstvo u kolektivu zbog niskih plata, kredita... Na kraju kada se odbije kredit primanja budu 1000. On vikendom radi kao moler, keramičar, vodoinstalater pa zaradi još par stotina KM mjesečno i taj posao mu bude ispušni ventil.
- vjeshalica
#1815 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Moja je mater nakon 10 godina uspjela da dobije presudu koju smo naravno morali izvrsenjem uganjati da bi banka poslala obavijest da nema izvrsenik sredstava,pa kad bude imao i kad dodje na red. Zato je poslat dopis direktoru banke da ne jedu govna jer doticni gradi po Sarajevu zgrade i da para ima da ne foliraju. U nekoliko navrata su skidali i namireno je. Posto su izgubili spor, advokat je na njima namirio svoje troskove postupa tj parnice i kasnije izvrsenja jer nisu htjeli da izvrse mirnim putem.-Chesterfield- wrote: ↑02/01/2023 18:32Meni poslodavac duguje po presudi suda već desetak godina. Da li je advokat naplatio svoje? Ne sjećam se ni ko je bio advokat. Bila je kolektivna tužba.
- vjeshalica
#1816 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Izvini sto te dvaput citiram zaredom, kamata vise ne moze po zakonu biti veca od glavnice. Lopovi su i to izmislili samo da zajebu ljude koji se mrcvare po sudu GODINAMA!-Chesterfield- wrote: ↑02/01/2023 20:21
Pa zato si manje dobio.Kod mene je sada kamata kao i glavnica.
Msm, radni sporovi su hitni sporovi, ko je sa sudom imao posla taj najbolje zna kakve su to zajebancije u nedogled. Pogotovo ovaj sarajevski.
- -Chesterfield-
#1817 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Čuo sam nešto (po firmi pričaju) da bi ove godine to trebalo biti svima izmireno.vjeshalica wrote: ↑03/01/2023 11:02Izvini sto te dvaput citiram zaredom, kamata vise ne moze po zakonu biti veca od glavnice. Lopovi su i to izmislili samo da zajebu ljude koji se mrcvare po sudu GODINAMA!-Chesterfield- wrote: ↑02/01/2023 20:21
Pa zato si manje dobio.Kod mene je sada kamata kao i glavnica.
Msm, radni sporovi su hitni sporovi, ko je sa sudom imao posla taj najbolje zna kakve su to zajebancije u nedogled. Pogotovo ovaj sarajevski.
Više me zanimalo da li je advokat namirio svoje ili čeka da mi budemo isplaćeni?
- vjeshalica
#1818 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
To bi trebalo pitat advokata, a najvjerovatnije on ceka svoje da se usput namiri kad firma bude namirila radnike-Chesterfield- wrote: ↑03/01/2023 11:07Čuo sam nešto (po firmi pričaju) da bi ove godine to trebalo biti svima izmireno.vjeshalica wrote: ↑03/01/2023 11:02
Izvini sto te dvaput citiram zaredom, kamata vise ne moze po zakonu biti veca od glavnice. Lopovi su i to izmislili samo da zajebu ljude koji se mrcvare po sudu GODINAMA!
Više me zanimalo da li je advokat namirio svoje ili čeka da mi budemo isplaćeni?
-
elcaliente
- teskeredzic_22
- Grijem se na: Toplane
- Vozim: Peugeot
#1820 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ma tako sam i ja radio u ZZO i bilo mi je toliko dosadno da sam prešao u realni sektor gdje sam non-stop na mejlu , gdje telefon i viber prestanu zvoniti tek oko 18:00 , gdje krvavo izvlačim zadnjih 5 dana odmora koji mi ostaje a cijeli odmor naradim jer mene mijenjaju pa i ja mijenjam i vjeruj mi da sam ZZO napustio samo da mi bude dinamičnije iako je manja plata.nepass1 wrote: ↑02/01/2023 11:18Tako je meni jedan iz centralne banke se zalio, ali svaki mjesec 3milje na racun legnuElRe wrote: ↑28/12/2022 09:07
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#1821 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Plata jeste mala
Ali je posla vise
Apropo vijesti o gladnima u mostaru
Ako je covjek fizicki zdrav a treba javnu kuhinju
On je psihicki bolestan...znam to iz okruzenja i znam da kad sam potisten...kako ne mogu nista...eh sad zamislite da ste takvi 5 godina...onda nemas nista nisi ni za sta nit sta mozes radit
Sposobni odlaze a ostaju neambiciozni zadovoljni i radno nesposobni
Ali je posla vise
Apropo vijesti o gladnima u mostaru
Ako je covjek fizicki zdrav a treba javnu kuhinju
On je psihicki bolestan...znam to iz okruzenja i znam da kad sam potisten...kako ne mogu nista...eh sad zamislite da ste takvi 5 godina...onda nemas nista nisi ni za sta nit sta mozes radit
Sposobni odlaze a ostaju neambiciozni zadovoljni i radno nesposobni
-
zippoo87
#1822 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Covjek mora raditi i privredjivati,to utice na psihicko zdravlje...skrece razmisljanje od negativnosti i donosi zaradu.
Ovo kod nas ovdje je sve suprotno,bilo gdje da radis...evo vidim kukaju mnogi i u drzavnoj sluzbi...dakle nije do posla,tu su problem ljudi i toksicna atmosfera jer se tu nakotilo svakakvog sljama iz raznih stranaka i svi su zasticeni i nikog ne mozes otjerati a ne mozes sa njima ni raditi.
Ja potpuno razumijem ljude koji su izmedju ovih uhljebskih poslova i tokiscne atmosfere,otisli u pravatni sektor traziti nesto drugacije...nije da je u privatluku nesto bolja situacija sa ljudima i primitivcima ali ima ona,ako ne probas,neces ni znati.
Pisao sam na nekoj slicnoj temi,da sva sranja pocinnju i zavrsavaju sa ljudima...gdje je kolektiv dobar,sve je super...kada u kolektiv udje jedna toksicna osoba,sve razjebe a zamislite sada da je takvih 50-60%...to je bas tesko raditi u takvim uslovima.
Ovo kod nas ovdje je sve suprotno,bilo gdje da radis...evo vidim kukaju mnogi i u drzavnoj sluzbi...dakle nije do posla,tu su problem ljudi i toksicna atmosfera jer se tu nakotilo svakakvog sljama iz raznih stranaka i svi su zasticeni i nikog ne mozes otjerati a ne mozes sa njima ni raditi.
Ja potpuno razumijem ljude koji su izmedju ovih uhljebskih poslova i tokiscne atmosfere,otisli u pravatni sektor traziti nesto drugacije...nije da je u privatluku nesto bolja situacija sa ljudima i primitivcima ali ima ona,ako ne probas,neces ni znati.
Pisao sam na nekoj slicnoj temi,da sva sranja pocinnju i zavrsavaju sa ljudima...gdje je kolektiv dobar,sve je super...kada u kolektiv udje jedna toksicna osoba,sve razjebe a zamislite sada da je takvih 50-60%...to je bas tesko raditi u takvim uslovima.
- nepass1
#1823 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Vjerujem da bi svaki lik iz zzo da ga se stavi u banku na salter a kamo li jos sta zesce za mjesec dana na koljenima molio da se vrati na staro mjestoteskeredzic_22 wrote: ↑04/01/2023 20:28Ma tako sam i ja radio u ZZO i bilo mi je toliko dosadno da sam prešao u realni sektor gdje sam non-stop na mejlu , gdje telefon i viber prestanu zvoniti tek oko 18:00 , gdje krvavo izvlačim zadnjih 5 dana odmora koji mi ostaje a cijeli odmor naradim jer mene mijenjaju pa i ja mijenjam i vjeruj mi da sam ZZO napustio samo da mi bude dinamičnije iako je manja plata.
-
giannibelif
#1824 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Toksična je atmosfera zato što sve rade osim svog primarnog posla na radnom mjestu.
- vjeshalica
#1825 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ljudi su globalno losi ,gdje god dodjes osjeti se neljudska lesina. Pravila nema. Privatno,javno, sve je isto.