McDonalds Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#951 Re: McDonalds Sarajevo

Post by mk ultra »

mali_balon wrote: 01/01/2023 23:25
mk ultra wrote: 01/01/2023 21:19

Od svega toga mi najgore palo kad mi je u onoj šupi od dalasa u šijama naplatio 2.5km kafu
Neka hvala vise nece
I nakon te kafe jedva stignes do prve puNpe da se ne useres
Bingo maglaj :bih:
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#952 Re: McDonalds Sarajevo

Post by laserShow »

Koliko laznih moralista na ovoj temi, to je prosto nevjerovatno.

Koji vrag vi imate nekome zagledati u tanjir, jos komentarisati i govoriti sta je kome bolje? Cime opravdavate svoje uvazeno misljenje da je dobro da se zatvori BILO STA?

Ne mogu da vjerujem da ono komentarise gdje ces tu, sta ces tu, gdje ces djecu voditi tu i na to trositi vrijeme.

Jos vise ne mogu vjerovati da neko kaze "imamo mi nasu domacu kuhinju, to je bolje". Pa i da je bolje, a nije, kakve veze ima više izbora? To sto ste vi zatvoreni, niste vidjeli, niti u mogucnosti da otvorite um, je apsolutno vas problem.

Koja je razlika izmedju vas koji zagledate u tanjir drugoga, komentarisete da li valja ili ne, od onih mahalusa sto stoje po prozorima i gledaju ko kome dolazi?

Daj ba rijesite se vise tog luzerskog mentaliteta da gledate sta neko drugi radi. Zivite svoj zivot, citajte kakve knjige, sigurno ce vam biti lakse s psihicke strane.

McD ko restoran nista posebno, ali ima KONTINUITET. Ne radi toga sto ima dobrog menadzera, ili nesto slicno, vec jer mu LICENA NALAZE. Ako ne radi, kao sto je nas baliluk to pokazao, licenca se gasi, pa makar imao desetine miliona profita.

Ne vidite vi dalje od svoga nosa. Evo ng, juce puno turista, nemas gdje otici da jedes, pa ni u te pitare, ili cevapdzinice. NULA!

Druga bitna stvar, jeste li vi svjesni koliko je raje ostalo bez posla? Da li ste svjesni da je student, koliko god tezak posao, mogao da zaradi nesto novca tu? Hajde, dajte mi sada alternativu gdje ce stotinjak radnika da nadje posao?

Jeste li svjesni da su dostavljaci imali fin broj dostava iz tih restorana? Da li znate da ce njima biti umanjena zarada?

Niste, vi ste svjesni onog svog malog zivota, po kojem mislite da se neko treba ponasati i ne izlaziti iz vasih nekih okvira, koje ni sami ne znate zasto ste ih usvojili. Valjda se prenosi s koljena na koljeno.

Na kraju da kazem da smo mi bas zaostali. Evo i ja s vama, umjesto da pricamo i tipkamo o necemu normalnom, zdravijem, necemu sto daje konkrentu vrijednost, mi pricamo je li dobro ili lose ako se neki strani lanac zatvori.

Samo debil moze reci da je dobro sto se zatvorilo, bez da ponudi neku alternativu. Ali hajde, meni je samo utjeha sto mladja raja ne jebe ni 1% ove starohane koji su ostali u nekoj svojoj zoni. Polako se filtira taj zaostali mentalitet, pa ce za 30-40g biti dosta bolje.
ZoomZoomKiwi

#953 Re: McDonalds Sarajevo

Post by ZoomZoomKiwi »

^^ Upravo tako!

Još da dodam ako smijem.

Samo putovanja otvaraju um.

Putujte ljudi svijetom, bilo gdje, samo hodajte, uvijek na različite destinacije.

Manite se raspalih premium kanti od auta koje ne možete održavati, manite se televizora od milion inča, hodajte jebo vas kralj, obogatite um.
Manite se baliluka...

Tek tada ćete vidjeti da ovo što mi živimo ovdje nije civilizacijski maksimum, nije čak ni civilizacija dostojna jednog ljudskog bića. Tek tada ćete vidjeti kako je smeću mjesto u kanti, a ne uz korito rijeke. I da ne serem dalje...
breuer

#954 Re: McDonalds Sarajevo

Post by breuer »

Kant nije putovao...
MehmedPasaMoric

#955 Re: McDonalds Sarajevo

Post by MehmedPasaMoric »

Haris.ba wrote: 02/01/2023 00:47
MehmedPasaMoric wrote: 01/01/2023 21:41
Interesantno kako su se cevapi jeli 100 godina i nikad niko nije spominjao ni kvalitet mesa, ni masnocu, ni stetnost po zdravlje ni bilo sta drugo dok McKancer nije dosao u Sarajevo, otkako je dosao od tad su pocela i poredjenja :? Od jednom bukvalno preko noci, sva jela koja smo jeli decenijama ako ne i stoljecima, koja su othranila nas, nase roditelje i njihove roditelje, postadose sinonim za nezdravu hranu a McKancer dodje kao spasilac zdravlja za one osvjestene koji su eto njegovom pojavon progledali na oci

Na rende kora
Nisam znao da su se cevapi jeli prije 100 godina. Imas li vise informacija o tome?
Imam naravno, prva cevabdzinica je bila kod Begove dzamije, tacnije blizu Medrese, tamo negdje 20tih ili 30tih godina 19tog stoljeca, a Mrkva je prvi otvorio privatnu radnju mislim 60tih. Priupitaj nekog starijeg za potvrdu ove informacije, valjda se jos uvijek moze naci neko sa vise od dva koljena porodicnog stabla rodjena u Sarajevu
dr_Evil

#956 Re: McDonalds Sarajevo

Post by dr_Evil »

MehmedPasaMoric wrote: 02/01/2023 10:47

Nisam znao da su se cevapi jeli prije 100 godina. Imas li vise informacija o tome?
Imam naravno, prva cevabdzinica je bila kod Begove dzamije, tacnije blizu Medrese, tamo negdje 20tih ili 30tih godina 19tog stoljeca, a Mrkva je prvi otvorio privatnu radnju mislim 60tih. Priupitaj nekog starijeg za potvrdu ove informacije, valjda se jos uvijek moze naci neko sa vise od dva koljena porodicnog stabla rodjena u Sarajevu
Cevap se jede vec stoljecima, ali prva cevabdzinica zasigurno nije bila 20ih 19 stoljeca, vjerovatno referiras na 20-o stoljece.
dr_Evil

#957 Re: McDonalds Sarajevo

Post by dr_Evil »

laserShow wrote: 02/01/2023 10:38
Spoiler
Show
Koliko laznih moralista na ovoj temi, to je prosto nevjerovatno.

Koji vrag vi imate nekome zagledati u tanjir, jos komentarisati i govoriti sta je kome bolje? Cime opravdavate svoje uvazeno misljenje da je dobro da se zatvori BILO STA?

Ne mogu da vjerujem da ono komentarise gdje ces tu, sta ces tu, gdje ces djecu voditi tu i na to trositi vrijeme.

Jos vise ne mogu vjerovati da neko kaze "imamo mi nasu domacu kuhinju, to je bolje". Pa i da je bolje, a nije, kakve veze ima više izbora? To sto ste vi zatvoreni, niste vidjeli, niti u mogucnosti da otvorite um, je apsolutno vas problem.

Koja je razlika izmedju vas koji zagledate u tanjir drugoga, komentarisete da li valja ili ne, od onih mahalusa sto stoje po prozorima i gledaju ko kome dolazi?

Daj ba rijesite se vise tog luzerskog mentaliteta da gledate sta neko drugi radi. Zivite svoj zivot, citajte kakve knjige, sigurno ce vam biti lakse s psihicke strane.

McD ko restoran nista posebno, ali ima KONTINUITET. Ne radi toga sto ima dobrog menadzera, ili nesto slicno, vec jer mu LICENA NALAZE. Ako ne radi, kao sto je nas baliluk to pokazao, licenca se gasi, pa makar imao desetine miliona profita.

Ne vidite vi dalje od svoga nosa. Evo ng, juce puno turista, nemas gdje otici da jedes, pa ni u te pitare, ili cevapdzinice. NULA!

Druga bitna stvar, jeste li vi svjesni koliko je raje ostalo bez posla? Da li ste svjesni da je student, koliko god tezak posao, mogao da zaradi nesto novca tu? Hajde, dajte mi sada alternativu gdje ce stotinjak radnika da nadje posao?

Jeste li svjesni da su dostavljaci imali fin broj dostava iz tih restorana? Da li znate da ce njima biti umanjena zarada?

Niste, vi ste svjesni onog svog malog zivota, po kojem mislite da se neko treba ponasati i ne izlaziti iz vasih nekih okvira, koje ni sami ne znate zasto ste ih usvojili. Valjda se prenosi s koljena na koljeno.

Na kraju da kazem da smo mi bas zaostali. Evo i ja s vama, umjesto da pricamo i tipkamo o necemu normalnom, zdravijem, necemu sto daje konkrentu vrijednost, mi pricamo je li dobro ili lose ako se neki strani lanac zatvori.

Samo debil moze reci da je dobro sto se zatvorilo, bez da ponudi neku alternativu. Ali hajde, meni je samo utjeha sto mladja raja ne jebe ni 1% ove starohane koji su ostali u nekoj svojoj zoni. Polako se filtira taj zaostali mentalitet, pa ce za 30-40g biti dosta bolje.

Sve OK, ali kud ces bolan ovo izjavit:"Pa i da je bolje, a nije, kakve veze ima više izbora?"

McDonalds kao i ostali fast food-ovi su obicno smece, i okusom i kvalitetom. Ne moze se porediti sa bosanskom tradicionalnom kuhinjom, pa cak ni nasom street food.

Samo budala moze zeljeti da se Mc zatvori, treba da ga ima, ali to nije razlog da mi sta postujemo svoj stomak jedemo u njemu. On je tu radi tinejdzera i turista. Kad ne znas gdje si, i sta ces pojesti da se ne otrujes, onda ides na sigurno u Mc.
laserShow

#958 Re: McDonalds Sarajevo

Post by laserShow »

dr_Evil wrote: 02/01/2023 10:56 Sve OK, ali kud ces bolan ovo izjavit:"Pa i da je bolje, a nije, kakve veze ima više izbora?"
Mislim u globalu. Nasa kuhinja nije top 20 svjetskih kuhinja, mislim da je na 35 mjestu. Zato kazem da se ima probati jos barem 30tak kuhinja i da se onda kaze nesto za nase.

Ja najvise volim nase, neovisno na kojem je mjestu, ali necu odbijati postojanje drugog i drugacijeg. Meni je sushi ogavan, ali neka ga. Razni morski plodovi isto tako, ali neka ga.

Zamisli da imas 10 sushi restorana, 10 specijalizranih azijskih resotrana, 20mcd, 10kfc, 5 BG i 100 cevabdzinica. Pa to bi bila metropola (uz sve ostalo) a ovako je kasaba, uz sve nas koji smo u njoj i doprinosimo da ostane kasaba.
dr_Evil wrote: 02/01/2023 10:56 ali to nije razlog da mi sta postujemo svoj stomak jedemo u njemu. On je tu radi tinejdzera i turista. Kad ne znas gdje si, i sta ces pojesti da se ne otrujes, onda ides na sigurno u Mc.
Apsolutno. To je poenta svega. To sto ti i ja ne idemo u McD je apsolutno nebitno. Bitno je da postoji, da ima klijentelu, pa koja god da je, svako odgovara za sebe.

Da nismo licemjerni, sutra bi sve kladionice bile zatvorene, jer je gore ta vrsta trovanja. :D
laserShow

#959 Re: McDonalds Sarajevo

Post by laserShow »

MehmedPasaMoric wrote: 02/01/2023 10:47 Priupitaj nekog starijeg za potvrdu ove informacije, valjda se jos uvijek moze naci neko sa vise od dva koljena porodicnog stabla rodjena u Sarajevu
Eto i tebi dedo objasnio gdje je bila prva McCevap lokacija, opisao ti okuse i slicno. Brza hrana, vazda ista.

Nasao si na google kada si upisao "prva cevabdzinica u Sarajevu" https://makanje.me/clanak/2764 i onda ovdje "prepricao" mali dio. Eh eh..
HelaS

#960 Re: McDonalds Sarajevo

Post by HelaS »

laserShow wrote: 02/01/2023 10:38
Zar je (ne)plaćanje kirije, ili zakup marketing prostora na javnim površinama, licencom uređeno? Mislio sam da je tim licencnim normama uređena samo hrana, njen sastav, kvalitet, ambalaža i rekviziti :?
Možda će Ihtijarević pokrenuti kontra-tužbu protiv McD zbog izgubljenog tržišta i narušenog rejtinga, ako je labava tužba i ako je zasnovana na plakatiranju i sl.
Za tih stotinjak radnika država treba da brine svojim socijalnim projektima za ovakve situacije. Ne može privatna pravna osoba brinuti o svima njima, ukoliko postane nesolventna.
Trgovina, kolega, trgovina... Rizici uvijek postoje, na obje strane.
Trgovac postavlja svoje objekte i usluge upravo radi "nas", naših "malih života", jer na njima zasniva i ostvaruje svoj profit. Trgovac od nas, "malih" živi, razvija se i na nama pada. Mi, "mali" smo njegov osnov. Ne zavisimo mi od trgovca, nego obrnuto :-)
McD je svjetska kategorija, i upravo trebamo o takvoj tipkati.
:thumbup:
dr_Evil

#961 Re: McDonalds Sarajevo

Post by dr_Evil »

laserShow wrote: 02/01/2023 10:59
dr_Evil wrote: 02/01/2023 10:56 Sve OK, ali kud ces bolan ovo izjavit:"Pa i da je bolje, a nije, kakve veze ima više izbora?"
Mislim u globalu. Nasa kuhinja nije top 20 svjetskih kuhinja, mislim da je na 35 mjestu. Zato kazem da se ima probati jos barem 30tak kuhinja i da se onda kaze nesto za nase.

Ja najvise volim nase, neovisno na kojem je mjestu, ali necu odbijati postojanje drugog i drugacijeg. Meni je sushi ogavan, ali neka ga. Razni morski plodovi isto tako, ali neka ga.

Zamisli da imas 10 sushi restorana, 10 specijalizranih azijskih resotrana, 20mcd, 10kfc, 5 BG i 100 cevabdzinica. Pa to bi bila metropola (uz sve ostalo) a ovako je kasaba, uz sve nas koji smo u njoj i doprinosimo da ostane kasaba.
Mislim da smo mi previse mali kao narod da bi bili ikakav relevantan faktor. Nisam hodao po Aziji i Africi, ali sam Europu obisao i vecinom sam ostajao gladan, mozda su moji nepci jednostavno previse navikli na nasu klopu.

Ali slazem se da bi bili metropola ili makar oveci grad treba svega da ima. Slaviti gasenje bilo cega je van svake pameti. Moze mi biti samo drago iz razloga da su privremeno dohakali jednom SDA lopovu, mada se on ni ocesati nece zbog toga. Zao mi je da Mc odlazi, to je samo jedan dokaz koliko je u nas razvijen prevarantski mentalitet, a pokazuje koliko oni drze do sebe kad je poslovanje u pitanju.
scarr

#962 Re: McDonalds Sarajevo

Post by scarr »

Cuj nasa kuhinja 35. u svijetu :-)
Bukvalno svjetski gastronomi i food bloggeri hvale ovaj prostor, pod tim ne mislim na Sarajevo nego na ovu nasu balkansku regiju kao mjesto gdje se pravo dobro i ukusno jede..
Bas bih volio da mi neko nabroji te 34 kuhinje koje su ispred kvalitetom
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#963 Re: McDonalds Sarajevo

Post by konektovan »

Ako se mcdonalds ne vrati, eto prilike za domaće da nešto "izmisle" i nastave u svojoj režiji. :mrgreen:
broj dva

#964 Re: McDonalds Sarajevo

Post by broj dva »

McD je neukusan, meso loše i tanko, lepinja nikakva, sokovi falš al ko voli nek izvoli, nisu bez razloga mega popularni. Nek jede ko šta hoće i može
Haris.ba

#965 Re: McDonalds Sarajevo

Post by Haris.ba »

MehmedPasaMoric wrote: 02/01/2023 10:47

Pa nije Ep o Muji Hrnjici.

Valjda ima nesta napismeno. Kod Medrese bila cevabdzinica oko 1830? Ili oko 1930? To nesta onda u vlasnistvu Vakufa?
Thorgerson

#966 Re: McDonalds Sarajevo

Post by Thorgerson »

scarr wrote: 02/01/2023 11:11 Cuj nasa kuhinja 35. u svijetu :-)
Bukvalno svjetski gastronomi i food bloggeri hvale ovaj prostor, pod tim ne mislim na Sarajevo nego na ovu nasu balkansku regiju kao mjesto gdje se pravo dobro i ukusno jede..
Tesko i da smo 35.

Evo ajd nabroj mi ta nasa bosanska jela.

Gledano sa aspekta kulinarstva mislim da smo tesko dno. Najkompleksnije jelo izrezano povrce s mesom u serpi... daj ba.

Plus, koje to imamo nase autohtono jelo, da kazes da je bosansko. Sve su twistovi jela nasih osvajaca.

Previse se uzdizemo. I razumljivo je jer raja nigdje ne putuje.
laserShow

#967 Re: McDonalds Sarajevo

Post by laserShow »

Eo, ako ti nesto znaci "tasteatlas".

https://www.tasteatlas.com/best/cuisines
PM72

#968 Re: McDonalds Sarajevo

Post by PM72 »

Thorgerson wrote: 02/01/2023 11:20
Tesko i da smo 35.

Gledano sa aspekta kulinarstva mislim da smo tesko dno. Najkompleksnije jelo izrezano povrce s mesom u serpi... daj ba.

Plus, koje to imamo nase autohtono jelo, da kazes da je bosansko. Sve su twistovi jela nasih osvajaca.

Kljukuša :lol:
Edin H.

#969 Re: McDonalds Sarajevo

Post by Edin H. »

problemnatravunu wrote: 02/01/2023 07:06 Prevrnuh po svojoj arhivi slika da ovo nađem ,
ko ne zna u pitanju je Visoko, poodavno , ima i datum na slici .... dakle nema nego da se opet domaći bizMismeni bace u kreativitet :lol:

Image
Još ima i kladionica u sklopu ponude. :D
Blixen

#970 Re: McDonalds Sarajevo

Post by Blixen »

broj dva wrote: 02/01/2023 11:15 McD je neukusan, meso loše i sokovi falš al` ko voli nek izvoli,
sve se kanim da isto napisem
probao sam i ne svidja mi se
dr_Evil

#971 Re: McDonalds Sarajevo

Post by dr_Evil »

Thorgerson wrote: 02/01/2023 11:20
Tesko i da smo 35.

Tesko je reci autohtono jelo za bilo koju zemlju. Sve su to varijacije na "temu". Uzmi talijansku kuhinju, jasno se vide primjese grcke, turske, libanona, pa cak i balkana. Europa je mala, cesto se vladalo velikim carstvima, razmjena znanja i namirnica.

Ono sta pogoni hranu je podneblje i klima, komplet mediteran je minorna razlika u hrani, dok recim kad uporedis sa skandinavijom, tu je vec razlika ogromna.

Kako su koje lokalne zajednice prilagodile sebi, tu moze postojati razlike. Meni je mnogo bolji burek u Bosni nego u Turskoj, i dolma mi je bolja. Ali burek u Turskoj i u Bosni nije isti.

Uzmi ichiju, tradicionalno jelo u BiH, u vecini BiH se razlicito priprema.
dr_Evil

#972 Re: McDonalds Sarajevo

Post by dr_Evil »

PM72 wrote: 02/01/2023 11:24
Kljukuša :lol:
Kljukusu nisam jeo, ali kvrgusa je fantasticna. U Hercegovini se ne pravi :D
MehmedPasaMoric

#973 Re: McDonalds Sarajevo

Post by MehmedPasaMoric »

laserShow wrote: 02/01/2023 11:02
MehmedPasaMoric wrote: 02/01/2023 10:47 Priupitaj nekog starijeg za potvrdu ove informacije, valjda se jos uvijek moze naci neko sa vise od dva koljena porodicnog stabla rodjena u Sarajevu
Eto i tebi dedo objasnio gdje je bila prva McCevap lokacija, opisao ti okuse i slicno. Brza hrana, vazda ista.

Nasao si na google kada si upisao "prva cevabdzinica u Sarajevu" https://makanje.me/clanak/2764 i onda ovdje "prepricao" mali dio. Eh eh..
Ne nego znam jer su i moji radili nesto u tom dijelu grada tih godina, nije valjda da mislis da svako poznaje historiju Sarajeva samo od 1984 kad je dosao prvi val pridoslica pa na ovamo? Doduse jesam napravio nenamjernu gresku i napisao 19 umjesto 20 stoljece, ali sve drugo napisano su poznate cinjenice koje znaju hiljade ljudi u ovom gradu bez potrebe za Googlanjem. Ako se ne kreces u takvim krugovima ljudi pa ti je to neobicno to je tvoj problem
laserShow

#974 Re: McDonalds Sarajevo

Post by laserShow »

Znas sta je ironija? Radi pridoslica ti tipkas na ovom forumu :lol:
Haris033

#975 Re: McDonalds Sarajevo

Post by Haris033 »

Hoće li ovaj Ihtijarević biti inada uhapšen i procesuiran za već dokazani kriminal?
Da li će mu se parking ispred SCC-a oduzeti i sva nekegalno stečena imovina?
Locked