pitanje za sve vjernike

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
apsidejzi

#226 Re: pitanje za sve vjernike

Post by apsidejzi »

-Chesterfield- wrote: 28/12/2022 21:21
apsidejzi wrote: 28/12/2022 21:05
Pisaj ih i ti. Niko nije govorio o razmnozavanju. Allah lijepo kaze: SAMO IH ON DRZI DA NE PADNU.
Pa jes...
Neko ih je konstruisao da lete, razmnožavaju se, izbušio im kosti...
Jednom riječju treba konstruktor da to sve uredi i posloži. Baš kao što i avion, munja... treba konstruktora - TVORCA.
S tim da nije rekao: konstrukovao nego drzi. On ih drzi.
apsidejzi

#227 Re: pitanje za sve vjernike

Post by apsidejzi »

Hakiz wrote: 28/12/2022 21:20
Pisaj ih i ti. Niko nije govorio o razmnozavanju. Allah lijepo kaze: SAMO IH ON DRZI DA NE PADNU. Orginalno pitanje je bilo: daj nesto iz Kur'ana sto ne odgovara nauci. Ja kazem da ovaj ajet ne odgovara nauci jer je jasno kako ptice lete. Niko ih ne drzi da ne padnu. Kur'an ima gresku, jednu od mnogih.

Isto se moze reci za munje kojima Allah pogadja koga on zeli. Mogao je to raditi dok nije dosao Nikola Tesla i isto tako poceo proizvoditi munje i gadjati koga zeli.

Ovo su samo primjeri gdje Kur'an odstupa od nauke i tvrdi nesto sto je netacno. TI trebas sam zakljuciti sta ces sa tom informacijom. Meni kao ateisti to je dokaz vise da postojece svete knjige nisu ni po cemu svete. Pisali su ih ljudi koji su u tom periodu znali tacno to sto su i napisali. Da su znali kako ptice lete ne bi napisali da ih Allah drzi. Nego nisu znali i onda im se to ucinilo kao dobar fazon da ljudima prodaju suplju. LJudi se svakako boje gromova pa se onda i to moze iskoristiti za izazivanje strahopostovanja.

Jbg, tesko je prihvatiti da te naguzio neko iz 7 stoljeca :) Valjda je strah od smrti i zelja za besmrtnosti jaca od logike.
Ovo boldirano, griješiš. Princip da se može letjeti zbog razlike u pritiscima je Allahova volja, on ih drži. On je rekao "A avioni će letjeti zbog razlike u pritiscima, jer nam je to ugodno".

Samo to nije poslao u medije, pa ljudi nisu pročitali da je njegovom voljom sve to. Zato misle, jadni, da tu ima neke nauke, tehnologije itd. A, zapravo, samo je njegovo čudo to omogućilo.
A Allah najbolje zna :D
dr_Evil

#228 Re: pitanje za sve vjernike

Post by dr_Evil »

Pisaj ih i ti. Niko nije govorio o razmnozavanju. Allah lijepo kaze: SAMO IH ON DRZI DA NE PADNU.
Pa jes...
Jednom riječju treba konstruktor da to sve uredi i posloži. Baš kao što i avion, munja... treba konstruktora - TVORCA.
I onda ih konstrusiao, a njima nije naredio da se moraju klanjati 5 puta na dan, i oni ne mogu u dzenet.

Ako danas inzinjer moze da napravi dron, koji moze letjeti bez pilota, sam izraditi drugi dron, i sam sebi nasuti goriva jer ebi ga ima vjestacku inteligenciju, da li to znaci da je inzinjer Bog, neuzubilah.
broj dva

#229 Re: pitanje za sve vjernike

Post by broj dva »

dr_Evil wrote: 29/12/2022 08:49

Pa jes...
I onda ih konstrusiao, a njima nije naredio da se moraju klanjati 5 puta na dan, i oni ne mogu u dzenet.

Ako danas inzinjer moze da napravi dron, koji moze letjeti bez pilota, sam izraditi drugi dron, i sam sebi nasuti goriva jer ebi ga ima vjestacku inteligenciju, da li to znaci da je inzinjer Bog, neuzubilah.

Jedna od teoloskih zavrzlama i besmislica je to sto su boga izglasali za nestvorenog stvaratelja i tako susreli argumente koji lice na tvoj.
To sto se ukopavaju u filozofska govna im ne smeta. Odakle nestvoreni stvaratelj, kako je on nastao ...? Cuj kako, jednostavno - ON je van vremna, ON je van prostora, ON je van kauzaliteta. Na sta ja odgovorim da je ON van razuma. Jednostavno prljava glupa metafizika, murdoserenje, rjeci bez smisla i bez znacaja.
Edouard

#230 Re: pitanje za sve vjernike

Post by Edouard »

apsidejzi wrote: 28/12/2022 21:05 Allah lijepo kaze: SAMO IH ON DRZI DA NE PADNU. Orginalno pitanje je bilo: daj nesto iz Kur'ana sto ne odgovara nauci. Ja kazem da ovaj ajet ne odgovara nauci jer je jasno kako ptice lete. Niko ih ne drzi da ne padnu. Kur'an ima gresku, jednu od mnogih.
Zašto se zagrijava voda u đezvi na uključenom rešou dok ne provri ?
Zato da bi Haki sebi pripremio i popio vrući čaj jer je dosta prehlađen.
Ali apsi bi reko da taj odgovor ne odgovara nauci, jer dobro znamo da voda kuha zato jer toplinska energija s grijaćeg elementa rešoa prelazi na đezvu i zagrijava vodu u njoj dok ne provri.
Dakle, to je ta smiješna vrsta prigovora.

Naravno da Stvoritelj svega stvorenog, tj. svega onog šta je ušlo u postojanje, u svakom trenutku i uzdržava to stvoreno, uključujući i zakone prirode, pa se tako bez greške, slobodno može kazati da "SAMO IH ON DRZI DA NE PADNU".
apsidejzi

#231 Re: pitanje za sve vjernike

Post by apsidejzi »

Edouard wrote: 29/12/2022 14:20
apsidejzi wrote: 28/12/2022 21:05 Allah lijepo kaze: SAMO IH ON DRZI DA NE PADNU. Orginalno pitanje je bilo: daj nesto iz Kur'ana sto ne odgovara nauci. Ja kazem da ovaj ajet ne odgovara nauci jer je jasno kako ptice lete. Niko ih ne drzi da ne padnu. Kur'an ima gresku, jednu od mnogih.
Ali apsi bi reko da taj odgovor ne odgovara nauci, jer dobro znamo da voda kuha zato jer toplinska energija s grijaćeg elementa rešoa prelazi na đezvu i zagrijava vodu u njoj dok ne provri.

Naravno da Stvoritelj svega stvorenog, tj. svega onog šta je ušlo u postojanje, u svakom trenutku i uzdržava to stvoreno, uključujući i zakone prirode, pa se tako bez greške, slobodno može kazati da "SAMO IH ON DRZI DA NE PADNU".
Veoma blijed i nesiguran odgovor. Rijec SAMO implicira da je to iskljucivo bozije djelo. Inace je komotno mogao reci: samo On cini da voda kuha. Samo on cini da se djeca sa kancerom radjaju.

Po tvojoj logici Muhamed i Isus mogu lupiti sta zele bez ikakve potrebe da budu konsekventni. Mozda to kod tebe pali, ali ja sam skeptik i upravo ovakvi primjeri govore o temeljnoj postavci ateizma: Ateizam ne kaze da bog ne postoji, on samo kaze da trenutne religije i svete knjige ne nude dovoljno jak dokaz da su od boga poslane.

Bog ne bi cinio tako trivijalne greske da izjavi kako samo on kontrolise pojave koje se par stoljeca kasnije objasne i u potpunosti razumiju. Bog ne bi trebao pogrijesiti raspored stvaranja Sunca i Zemlje, a pogrijesio je u svim navodnim objavama.

Meni to vise zvuci kao neciji pokusaj da prodaju svoju filozofiju pod boziju mudrost nego na boziju objavu.
Edouard

#232 Re: pitanje za sve vjernike

Post by Edouard »

apsidejzi wrote: 29/12/2022 14:34

Veoma blijed i nesiguran odgovor. Rijec SAMO implicira da je to iskljucivo bozije djelo. Inace je komotno mogao reci: samo On cini da voda kuha. Samo on cini da se djeca sa kancerom radjaju.

Po tvojoj logici Muhamed i Isus mogu lupiti sta zele bez ikakve potrebe da budu konsekventni. Mozda to kod tebe pali, ali ja sam skeptik i upravo ovakvi primjeri govore o temeljnoj postavci ateizma: Ateizam ne kaze da bog ne postoji, on samo kaze da trenutne religije i svete knjige ne nude dovoljno jak dokaz da su od boga poslane.

Bog ne bi cinio tako trivijalne greske da izjavi kako samo on kontrolise pojave koje se par stoljeca kasnije objasne i u potpunosti razumiju. Bog ne bi trebao pogrijesiti raspored stvaranja Sunca i Zemlje, a pogrijesio je u svim navodnim objavama.

Meni to vise zvuci kao neciji pokusaj da prodaju svoju filozofiju pod boziju mudrost nego na boziju objavu.
Rijec SAMO implicira da je to iskljucivo bozije djelo.
Da, zakoni prirode su isključivo Božje djelo, i oni su pretpostavka da ptice, a i avioni, mogu letjeti.
naravno, ptice moraju i zamahnuti krilima, a avion postići dovoljnu brzinu.
apsidejzi

#233 Re: pitanje za sve vjernike

Post by apsidejzi »

Edouard wrote: 29/12/2022 14:47
apsidejzi wrote: 29/12/2022 14:34

Rijec SAMO implicira da je to iskljucivo bozije djelo.
Da, zakoni prirode su isključivo Božje djelo, i oni su pretpostavka da ptice, a i avioni, mogu letjeti.
naravno, ptice moraju i zamahnuti krilima, a avion postići dovoljnu brzinu.
Jah. Klasicni bog izuzetaka. Sah mat.
Hakiz

#234 Re: pitanje za sve vjernike

Post by Hakiz »

Kada postaneš bezobrazan znaš da gubiš. To prehlađen svojima u kući prosipaj.

U stvari, nisi ti kriv. Tvorac te takvim stvorio.
Edouard

#235 Re: pitanje za sve vjernike

Post by Edouard »

Hakiz wrote: 29/12/2022 16:56

E moj Haki, nije mi bilo ni na kraj pameti da ti išta bezobraznog podvalim ili, da bi se ti mogao uvrijediti radi rečenog.
Šta je tu bezobrazno, uvredljivo u tome šta sam spomenuo tebe i prehladu, a ne nekog drugog, ili sebe, da pokažem na tom primjeru koliko je smiješna apsijeva argumentacija.
Izvini za to, ali ne znam, a volio bih znati da li u napisanom još netko ovdje na temi vidi moj bezobrazluk kao šta ga vidiš ti.
Hakiz

#236 Re: pitanje za sve vjernike

Post by Hakiz »

Edouard wrote: 29/12/2022 20:23
Hakiz wrote: 29/12/2022 16:56

E moj Haki, nije mi bilo ni na kraj pameti da ti išta bezobraznog podvalim ili, da bi se ti mogao uvrijediti radi rečenog.
Šta je tu bezobrazno, uvredljivo u tome šta sam spomenuo tebe i prehladu, a ne nekog drugog, ili sebe, da pokažem na tom primjeru koliko je smiješna apsijeva argumentacija.
Izvini za to, ali ne znam, a volio bih znati da li u napisanom još netko ovdje na temi vidi moj bezobrazluk kao šta ga vidiš ti.
Znaš vrlo dobro šta u slengu znači "biti prehlađen"
apsidejzi

#237 Re: pitanje za sve vjernike

Post by apsidejzi »

Kad sam vec kod ovih ptica i bozijeg drzanja istih, naumpade mi da je isti princip odgovoran zasto trkaci automobili ne odlete sa staze pri velikim brzinama. TU smo primjenili isti princip samo naopako. Umjesto da zrak putuje brze sa gornje strane (kao u ptica i aviona), mi smo napravili da zrak putuje brze sa donje strane automobila. Mi to nazivamo aerodinamika ali je i dalje razlika u pritisku gdje atmosferski pritisak DRZI auto da ne odleti bas kao sto Allah DRZI ptice da ne padnu.

Ima formula. Moze se izracunati snaga Allaha i ne samo to. Moze se manipulisati istom. Kakav je to bog kojem svaki smoljo moze odrediti hoce li nesto drzati na nebu ili ne :lol:
Hakiz

#238 Re: pitanje za sve vjernike

Post by Hakiz »

apsidejzi wrote: 31/12/2022 14:01 Kad sam vec kod ovih ptica i bozijeg drzanja istih, naumpade mi da je isti princip odgovoran zasto trkaci automobili ne odlete sa staze pri velikim brzinama. TU smo primjenili isti princip samo naopako. Umjesto da zrak putuje brze sa gornje strane (kao u ptica i aviona), mi smo napravili da zrak putuje brze sa donje strane automobila. Mi to nazivamo aerodinamika ali je i dalje razlika u pritisku gdje atmosferski pritisak DRZI auto da ne odleti bas kao sto Allah DRZI ptice da ne padnu.

Ima formula. Moze se izracunati snaga Allaha i ne samo to. Moze se manipulisati istom. Kakav je to bog kojem svaki smoljo moze odrediti hoce li nesto drzati na nebu ili ne :lol:
To ti je izraz njegove milosti, dozvolio nam da koristimo njegove tvorevine, a jedna od njih je zakoni fizike.

To je i razlog zašto postoji zlo. Kao što je nama, i đavolu/šejtanu je ukazao milost dozvolivši mu da postoji i radi svoj pisao.

Pa su ratovi, zločini, bolesti, silovanja, mučenja, prirodne katastrofe, istrebljene živih vrsta od strane ljudi, trgovina ljudima zbog organa/seksa/ropstva i ostale igrarije, zapravo, izraz njegove milosti.

Amin.
apsidejzi

#239 Re: pitanje za sve vjernike

Post by apsidejzi »

Hakiz wrote: 31/12/2022 14:11
apsidejzi wrote: 31/12/2022 14:01 Kad sam vec kod ovih ptica i bozijeg drzanja istih, naumpade mi da je isti princip odgovoran zasto trkaci automobili ne odlete sa staze pri velikim brzinama. TU smo primjenili isti princip samo naopako. Umjesto da zrak putuje brze sa gornje strane (kao u ptica i aviona), mi smo napravili da zrak putuje brze sa donje strane automobila. Mi to nazivamo aerodinamika ali je i dalje razlika u pritisku gdje atmosferski pritisak DRZI auto da ne odleti bas kao sto Allah DRZI ptice da ne padnu.

To ti je izraz njegove milosti, dozvolio nam da koristimo njegove tvorevine, a jedna od njih je zakoni fizike.

To je i razlog zašto postoji zlo. Kao što je nama, i đavolu/šejtanu je ukazao milost dozvolivši mu da postoji i radi svoj pisao.

Pa su ratovi, zločini, bolesti, silovanja, mučenja, prirodne katastrofe, istrebljene živih vrsta od strane ljudi, trgovina ljudima zbog organa/seksa/ropstva i ostale igrarije, zapravo, izraz njegove milosti.

Amin.
Bog ima cudan nacin iskazivanja svoje milosti. Prospe je tek onda kad mi sami skontamo.

Stotinama hiljada godina ljudi umirali od raznih virusa i bakterija i tek kad smo razumjeli dovoljno dobro zasto bivamo bolesni i da mozemo napraviti vakcinu, bog se smilovao i uklonio kugu, koleru, dizenteriju, polio, tifus i ostale bolescure koje su covjecanstvo povremeno dovodile do pred izumiranje.

Svoju milost je pokazao i u 18 stoljecu kad amerikanci skontase da robovlasnistvo i nije najbolji oblik odnosa prema ljudima. Do tad mu nije smetalo isto.

U istom periodu bog skonta da ni autokratija i tiranija nije jedini oblik vladavine. Moze i demokratija.

Bog je svoju milost prosuo 90tih godina proslog stoljeca kad smo haman unistili ozon. Sreca ljudi skontase alternativnu hemiju koja nece unistavati ozon. Sam se oporavi i sad vise nema ozonskih rupa.

Ako iko cini zlo na zemlji to je bog. Moze sad uzeti Putina i zaustaviti zlo u Ukrajini, ali nece. Sto tu ne pokaze svoju milost?

:D
Edouard

#240 Re: pitanje za sve vjernike

Post by Edouard »

Nismo pravo ni zakoračili u Novu godinu (ni 2 sata iza ponoći), a brdo izrečenih gluposti. A šta će tek onda ubuduće slijediti?

Evidentno kako jedna loša svjetonazorska mutacija ostavlja traume i dugoročno producira jake frustracije.
Hakiz

#241 Re: pitanje za sve vjernike

Post by Hakiz »

Edouard wrote: 01/01/2023 18:50 Nismo pravo ni zakoračili u Novu godinu (ni 2 sata iza ponoći), a brdo izrečenih gluposti. A šta će tek onda ubuduće slijediti?

Evidentno kako jedna loša svjetonazorska mutacija ostavlja traume i dugoročno producira jake frustracije.
Nije tebi lako. Da je srednji vijek znao bi šta da radiš, naložio bi vatru i spalio nevjernike.

Ali, nije, nije srednji vijek, pa sada jedino šta možeš je ispisivati gorčinu.
Edouard

#242 Re: pitanje za sve vjernike

Post by Edouard »

Nema nikakve gorčine Haki. Ja se zaista samo dobro nasmijem kad vidim ovakve upise.

A da mi na određeni način i nije lako, u pravu si. Pa kako bi ikome bilo lako diskutirati s ljudima koji imaju vrlo oskudno znanje, logiku, argumentaciju, a k tome su lako zapaljivi, uvredljivi?
dr_Evil

#243 Re: pitanje za sve vjernike

Post by dr_Evil »

Edouard wrote: 01/01/2023 23:38 Nema nikakve gorčine Haki. Ja se zaista samo dobro nasmijem kad vidim ovakve upise.

A da mi na određeni način i nije lako, u pravu si. Pa kako bi ikome bilo lako diskutirati s ljudima koji imaju vrlo oskudno znanje, logiku, argumentaciju, a k tome su lako zapaljivi, uvredljivi?
Bez uvrede kolega forumas, ovdje samo ti pokazujes oskudno znanje, logiku i argumentaciju. NIje dovoljno odgovoriti sa "to je samo bog". Cinjenica je da ti nemas odgovore na ova pitanja drugih forumasa, koja istini za volju jesu postavljena na zajedljiv nacin, ali si odlucio vjerovati. I to je sasvim uredu, ali nije logicno.

Prvo nismo poznavali zakone u prirodi, pa smo sve opisivali sa "bozjom voljom", onda kad smo shvatili kako stvari funkcionisu danas kazemo "e pa to je zato jer je bog stvorio zemlju i sa njom prirodne zakone pa ih mi mozemo objasniti i upotrijebiti", ali cinjenica jeste da niti jedna Knjiga ne opisuje ove zakone nego samo pojave koje covjek je u stanju bio vidjeti, a nije znao objasniti tipa da bog drzi pticu.

I zaista niti jedna Knjiga ne pokazuje znanje kakvo covjek u tom periodu nije imao. Nazalost spalise aleksandrijsku biblioteku pa necemo nikada znati koliko je njihovo znanje zapravo bilo.

Za vjeru ne treba logika, ako trazis logiku kao postavljac teme, to znaci da si davno ispao iz religije.
Edouard

#244 Re: pitanje za sve vjernike

Post by Edouard »

dr_Evil wrote: 02/01/2023 08:47
Edouard wrote: 01/01/2023 23:38 Nema nikakve gorčine Haki. Ja se zaista samo dobro nasmijem kad vidim ovakve upise.

Bez uvrede kolega forumas, ovdje samo ti pokazujes oskudno znanje, logiku i argumentaciju. NIje dovoljno odgovoriti sa "to je samo bog". Cinjenica je da ti nemas odgovore na ova pitanja drugih forumasa, koja istini za volju jesu postavljena na zajedljiv nacin, ali si odlucio vjerovati. I to je sasvim uredu, ali nije logicno.

Prvo nismo poznavali zakone u prirodi, pa smo sve opisivali sa "bozjom voljom", onda kad smo shvatili kako stvari funkcionisu danas kazemo "e pa to je zato jer je bog stvorio zemlju i sa njom prirodne zakone pa ih mi mozemo objasniti i upotrijebiti", ali cinjenica jeste da niti jedna Knjiga ne opisuje ove zakone nego samo pojave koje covjek je u stanju bio vidjeti, a nije znao objasniti tipa da bog drzi pticu.

I zaista niti jedna Knjiga ne pokazuje znanje kakvo covjek u tom periodu nije imao. Nazalost spalise aleksandrijsku biblioteku pa necemo nikada znati koliko je njihovo znanje zapravo bilo.

Za vjeru ne treba logika, ako trazis logiku kao postavljac teme, to znaci da si davno ispao iz religije.
Cinjenica je da ti nemas odgovore na ova pitanja drugih forumasa, koja istini za volju jesu postavljena na zajedljiv nacin, ali si odlucio vjerovati. I to je sasvim uredu, ali nije logicno.
Doktore, ne smetaju mi zajedljiva, već priglupa pitanja i opservacije, koji usto pokušavaju biti zajedljivi.
I zašto ne bi bilo logično vjerovati? O kojoj logici pričaš, o Aristotelovoj ili ateističkoj i njezinim postulatima?
I zaista niti jedna Knjiga ne pokazuje znanje kakvo covjek u tom periodu nije imao.
Krivo. Na primjer u biblijskim tekstovima stoji zapisano još od prije više od 3.000 godina, i u šta su Abrahamovi potomci već tada vjerovali, da je Bog stvorio nebo i Zemlju. Dakle, da su nebo i Zemlja, tj. svemir, imali svoj početak.
A stari Grci su držali da je svemir vječan, slično kao i ateisti, ali ovi čak do sredine 20-tog stoljeća.
dr_Evil

#245 Re: pitanje za sve vjernike

Post by dr_Evil »

Edouard wrote: 02/01/2023 15:15
Doktore, ne smetaju mi zajedljiva, već priglupa pitanja i opservacije, koji usto pokušavaju biti zajedljivi.
I zašto ne bi bilo logično vjerovati? O kojoj logici pričaš, o Aristotelovoj ili ateističkoj i njezinim postulatima?
I zaista niti jedna Knjiga ne pokazuje znanje kakvo covjek u tom periodu nije imao.
Krivo. Na primjer u biblijskim tekstovima stoji zapisano još od prije više od 3.000 godina, i u šta su Abrahamovi potomci već tada vjerovali, da je Bog stvorio nebo i Zemlju. Dakle, da su nebo i Zemlja, tj. svemir, imali svoj početak.
A stari Grci su držali da je svemir vječan, slično kao i ateisti, ali ovi čak do sredine 20-tog stoljeća.

Dakle biblija kaze: Bog stvori nebo i Zemlju. Ovo tj. svemir je prozivoljno tvoje, oduzimam.
Grci kazu: Svemir je vjecan
Ateisti kazu: Svemir je vjecan.

Dakle ti tvrdis da svemir nije vjecan, sta je bilo prije svemira? Ako krenemo od toga da referiras na big bang, da li je svemir svemir prije big banga, kako cemo nazvati taj prasvemir. Da li su onda Grci rekli tacno?

Biblija kaze da bog stvori nebo i zemlju. Sta je tu cudno, cudno bi bilo da biblija opisala neki hemijski proces, matematicku formulu, ili bilo sta sta ima veze sa naukom. Ljudi su i prije biblije kroz razne religije tvrdili da je bog stvorio zemlju, i covjeka, jer je to bio jedini nacin da objasne stvari oko sebe. "bog je stvorio zemlju" i nije bas znanje.
apsidejzi

#246 Re: pitanje za sve vjernike

Post by apsidejzi »

dr_Evil wrote: 02/01/2023 15:23

Dakle biblija kaze: Bog stvori nebo i Zemlju. Ovo tj. svemir je prozivoljno tvoje, oduzimam.

Dakle ti tvrdis da svemir nije vjecan, sta je bilo prije svemira? Ako krenemo od toga da referiras na big bang, da li je svemir svemir prije big banga, kako cemo nazvati taj prasvemir. Da li su onda Grci rekli tacno?

Biblija kaze da bog stvori nebo i zemlju. Sta je tu cudno, cudno bi bilo da biblija opisala neki hemijski proces, matematicku formulu, ili bilo sta sta ima veze sa naukom. Ljudi su i prije biblije kroz razne religije tvrdili da je bog stvorio zemlju, i covjeka, jer je to bio jedini nacin da objasne stvari oko sebe. "bog je stvorio zemlju" i nije bas znanje.
Biblija a i Kur'an kazu: Bog stvori Zemlju pa nebo. Cisto da stvari stavimo u pravilan kontekst :D
Hakiz

#247 Re: pitanje za sve vjernike

Post by Hakiz »

dr_Evil wrote: 02/01/2023 08:47

Cinjenica je da ti nemas odgovore na ova pitanja drugih forumasa, koja istini za volju jesu postavljena na zajedljiv nacin, ali si odlucio vjerovati. I to je sasvim uredu, ali nije logicno.
Nema ateističke logike. Koja bi bila njena definicija?

Postoje vjera i nasuprot nje ateizam, a logika tu učestvuje tako da i vjernici kao i ateisti pokušavaju (i) logikom objasniti i odbraniti svoja stajališta.
Edouard

#248 Re: pitanje za sve vjernike

Post by Edouard »

dr_Evil wrote: 02/01/2023 15:23

Dakle ti tvrdis da svemir nije vjecan,..
Ne samo ja nego i nauka.
...sta je bilo prije svemira?

Doktore, s ovim pitanjem pokazuješ oskudno znanje i logiku.
S Big Bangom započinje i vrijeme, pa je besmislica pitati šta je bilo prije big banga, i kako to nazvati.
Ljudi su i prije biblije kroz razne religije tvrdili da je bog stvorio zemlju, i covjeka, jer je to bio jedini nacin da objasne stvari oko sebe. "bog je stvorio zemlju" i nije bas znanje.
Od svih tih raznih, navedi samo jednu religiju gdje se kazuje da je božanstvo stvorilo i nebo i zemlju, a da ono samo nije dio svega toga.
Edouard

#249 Re: pitanje za sve vjernike

Post by Edouard »

Hakiz wrote: 02/01/2023 20:27 Nema ateističke logike. Koja bi bila njena definicija?
Ironija.
dr_Evil

#250 Re: pitanje za sve vjernike

Post by dr_Evil »

Edouard wrote: 02/01/2023 21:37
...sta je bilo prije svemira?

Doktore, s ovim pitanjem pokazuješ oskudno znanje i logiku.
S Big Bangom započinje i vrijeme, pa je besmislica pitati šta je bilo prije big banga, i kako to nazvati.
Ah da, to je ona epizoda Star Trek-a kada kapetan Picard dodje do kraja svemira, udari brodom u ledeni zid, a tamo ga doceka ko drugi nego Bog, zvani Q. Jer big bang je stvorio vrijeme i prostor i mozes doci samo do granice sirenja svemira. Divno.. Sreca moja pa sam trekkie

Nema besmislice u pitanju, samo jos nismo dovoljno "pite jeli" da mozemo dati odgovor. Ali cinjenica je da je postojao svemir i prije big banga. Tu teoriju linearnog posmatranja vremena kakvog mi poznajemo sta je bilo prije i poslije, ne ulazi mi se iskreno u to filozofiranje, mi ljudi mozemo zamisliti samo linearno vrijeme.

Ako smo u stanju objasniti samo do neke tacke, ne znaci da za 10 godina necemo moci i prije te tacke. Pa i big bang je dosao prije nepunih 100 godina.

Ljudi su i prije biblije kroz razne religije tvrdili da je bog stvorio zemlju, i covjeka, jer je to bio jedini nacin da objasne stvari oko sebe. "bog je stvorio zemlju" i nije bas znanje.
Od svih tih raznih, navedi samo jednu religiju gdje se kazuje da je božanstvo stvorilo i nebo i zemlju, a da ono samo nije dio svega toga.
[/quote]

Evo Hinduizam, Brahma je sve stvorio, mada oni imaju vise teorija, ali u vecini je neki bog stvorio svemir. Sto vise, divno opisano.

Taoizam, Tao je stvorio zemlju i svemir.

Da zagrebemo dalje vjerovatno cu naci i prije njih.
Post Reply