Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
elcaliente

#2951 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Ozimician wrote: 27/12/2022 18:20
elcaliente wrote: 24/12/2022 09:56

Studije pokazuju drugacije stanje. Radnik ima redovnu platu, za onoga ko profesionalno obavlja posao: pohvala, javna pohvala, veca odgovornost, pozicija, seminari, doskolovavanje, vece povjernje je veca motivacija nego bozicnica koju redovno dobija.
Jedine dodatne isplate koje motiviraju radnike su bonusi veza ni za ciljeve. Management by objectivs. Dogovore se ciljevi za godinu dana sa radnikom koje ce ispuniti 50 posto ciljevi firme i 50 posto ciljevi radnika. Poslije godinu dana se provjeri u kolikom omjeru ciljevi ispunjeni i ispalti bonus.

Ali nisi mi odgovorio koliko bi tebe motivirao slobodan dan?
Firma ocekuje uvjek 3 na prema 1.
Jedan dan slobodan tri puta veca motivacija.
Evo recimo da ti sef da jedan slobodan dan kako bi mu to vratio?
Vratio bih mu sto ne bih pisao bolovanje 5 dana, vec bih samo 1 dan izostao s posla da zavrsim to sto trebam.
Pa dobro uvjek ima radnika koji nisu pretjerano zaintersovani za napredovanje i to je uredu.
Zato ce neko drugi biti kandidat za strucni seminar koji firma placa. Na takvim stavrima se odvaja zito od kukolja.
I u proizvodnji gdje masine prave produkte imas 2 posto odpada, sa ljudima je to naravno vise.
Hakiz

#2952 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hakiz »

elcaliente wrote: 27/12/2022 18:52
Ozimician wrote: 27/12/2022 18:20

Vratio bih mu sto ne bih pisao bolovanje 5 dana, vec bih samo 1 dan izostao s posla da zavrsim to sto trebam.
Pa dobro uvjek ima radnika koji nisu pretjerano zaintersovani za napredovanje i to je uredu.
Zato ce neko drugi biti kandidat za strucni seminar koji firma placa. Na takvim stavrima se odvaja zito od kukolja.
I u proizvodnji gdje masine prave produkte imas 2 posto odpada, sa ljudima je to naravno vise.
Normalno, izađeš na ulicu i prvog za ruku. Ima ko hoće raditi umjesto ovih što neće da napreduju.

Doduše, ta ulica je sve dalje od firme, više nije ni na kontinentu, u Evropi, valja otići na Azijske ulice, ali svejedno, ulice su pune radnika koji jedva čekaju da ih se zgrabi za ruku.
elcaliente

#2953 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Hakiz wrote: 27/12/2022 20:00
elcaliente wrote: 27/12/2022 18:52

Normalno, izađeš na ulicu i prvog za ruku. Ima ko hoće raditi umjesto ovih što neće da napreduju.

Doduše, ta ulica je sve dalje od firme, više nije ni na kontinentu, u Evropi, valja otići na Azijske ulice, ali svejedno, ulice su pune radnika koji jedva čekaju da ih se zgrabi za ruku.
Sve to zavisi od posla do posla.
A konkurencija na trzistu se uvjek moze pojacati, samo za dan otvoris granice ili olakas vize.
Kod mene u firmi ljudi uglavom zele da napreduju, mladzima koji dolaze sa faksa novac kao stimulacija uopste nije vazna njima su seminari i webinari uvjek na pravom mjestu.
Kada pravimo ciljeve za sljedecih 12 mjeseci oni pod svoje zelje uvjek stavljaju da zele odredjene seminare ili kursove.
Moja firma ima spostveni akademiju, tu je bas uvjek puno ponuda i jako puno je zaintersovanih. Npr neki Seminar na trzistu kosta 3hiljade kod nas u akademiji kosta 2 hiljade, radnici se obavezu za odredjene ciljeve ako ih ispune nagrada bude seminar, mi iz budzeta odjela im platimo kod nas u firmi te dvije hiljade.
Ove godine smo imali kurs koji priprema radnike na Assessment Centar, skoro svaki drugi je izrazio zelju da tu ucestvuje. 5 dana taj kurs traje, oni svoj godisnji koriste a troskove firma pokriva.
Ozimician

#2954 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

elcaliente wrote: 27/12/2022 20:30
A konkurencija na trzistu se uvjek moze pojacati, samo za dan otvoris granice ili olakas vize.
Kod mene u firmi ljudi uglavom zele da napreduju, mladzima koji dolaze sa faksa novac kao stimulacija uopste nije vazna njima su seminari i webinari uvjek na pravom mjestu.
Kada pravimo ciljeve za sljedecih 12 mjeseci oni pod svoje zelje uvjek stavljaju da zele odredjene seminare ili kursove.
Moja firma ima spostveni akademiju, tu je bas uvjek puno ponuda i jako puno je zaintersovanih. Npr neki Seminar na trzistu kosta 3hiljade kod nas u akademiji kosta 2 hiljade, radnici se obavezu za odredjene ciljeve ako ih ispune nagrada bude seminar, mi iz budzeta odjela im platimo kod nas u firmi te dvije hiljade.
Ove godine smo imali kurs koji priprema radnike na Assessment Centar, skoro svaki drugi je izrazio zelju da tu ucestvuje. 5 dana taj kurs traje, oni svoj godisnji koriste a troskove firma pokriva.
Druže, ti i ja izgleda ne živimo ni u istom vremenu ni na istoj planeti.

Ja sam taj koji postavlja uslove, a ne poslodavac. Probezeit služi meni da vidim jel mi se poslodavac sviđa, a ne da li se ja njemu sviđam.

Jedan mi je poslodavac ponudio Probezeit 1 mjesec i Kundigungsfrist (otkazni rok) 6 mjeseci u ugovoru i kao to navodi kako "mi želi izaći u susret".

Rekoh - izvini, ali moze obrnuto - Probezeit 6 mjeseci, a K-frist 1 mjesec. Tako cete mi izaci u susret. 😆 Jer ako se vi meni ne svidite, mene ceka jos 4 ponude, a ovi agenti po Linkedinu i Xingu smaraju svaki dan.... tako da. Take it or leave it.
elcaliente

#2955 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Ozimician wrote: 27/12/2022 20:47
elcaliente wrote: 27/12/2022 20:30
Druže, ti i ja izgleda ne živimo ni u istom vremenu ni na istoj planeti.

Ja sam taj koji postavlja uslove, a ne poslodavac. Probezeit služi meni da vidim jel mi se poslodavac sviđa, a ne da li se ja njemu sviđam.

Jedan mi je poslodavac ponudio Probezeit 1 mjesec i Kundigungsfrist (otkazni rok) 6 mjeseci u ugovoru i kao to navodi kako "mi želi izaći u susret".

Rekoh - izvini, ali moze obrnuto - Probezeit 6 mjeseci, a K-frist 1 mjesec. Tako cete mi izaci u susret. 😆 Jer ako se vi meni ne svidite, mene ceka jos 4 ponude, a ovi agenti po Linkedinu i Xingu smaraju svaki dan.... tako da. Take it or leave it.
Neznam kako je u tvojoj bransi i tvojoj firmi. Vjetovatno je velika potraznja za radnom snagom, tvoja nafaka.
Naravno da se svi borimo za dobrog radnika, ali ja kada raspisem konkurs javi mi se 20 ljudi. Nisam do sada imao nekoga ko se ponasao sa take it or leave it.
Sve zavisi sta firma nudi, nekada je i samo ime firme u CV za nekoga dovoljno.
Ti si rekao koliko se sjecam da si inzinjer i spomenuo si neku platu ako se dobro sjecam koju odprililke u mojoj firmi imaju ljudi koji su tek sa fakulteta bez puno radnog iskustva. Mozda i za to nisam imao take it or leave it. Evo sada cu vjerovatno u februaru raspisati jedan konkurs i ubjedjen sam da cemo morati praviti assessment centar kako bi izabrali radnika.
nikeze

#2957 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by nikeze »

https://www.welt.de/wirtschaft/article2 ... elter.html
Jutros u novinama:
Prema tome, 1.066.895 zaposlenika u Njemačkoj imalo je te godine 67 ili više godina. To je 15.000 ljudi više nego prethodne godine i čak 200.000 više nego 2015. godine.

Odgovor Savezne vlade također pokazuje da je trenutno više od 400.000 zaposlenih starijih od 70 godina, a oko 138.000 čak i starijih od 75 godina.
rema informacijama, od više od 13.000 zaposlenih starijih od 85 godina, njih 446 i dalje je zaposleno kao vozači u cestovnom prometu.
" Siromaštvo u starosti i male mirovine tjeraju ljude natrag u svijet rada", rekao je čelnik parlamentarne skupine ljevice u Bundestagu, Dietmar Bartsch, RND. “Za mnoge ovo nije dobrovoljna odluka, već nužna jer je do kraja mirovine ostalo još dosta mjeseci.”
elcaliente

#2958 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

nikeze wrote: 28/12/2022 09:55 https://www.welt.de/wirtschaft/article2 ... elter.html
Jutros u novinama:
Prema tome, 1.066.895 zaposlenika u Njemačkoj imalo je te godine 67 ili više godina. To je 15.000 ljudi više nego prethodne godine i čak 200.000 više nego 2015. godine.

Odgovor Savezne vlade također pokazuje da je trenutno više od 400.000 zaposlenih starijih od 70 godina, a oko 138.000 čak i starijih od 75 godina.
rema informacijama, od više od 13.000 zaposlenih starijih od 85 godina, njih 446 i dalje je zaposleno kao vozači u cestovnom prometu.
" Siromaštvo u starosti i male mirovine tjeraju ljude natrag u svijet rada", rekao je čelnik parlamentarne skupine ljevice u Bundestagu, Dietmar Bartsch, RND. “Za mnoge ovo nije dobrovoljna odluka, već nužna jer je do kraja mirovine ostalo još dosta mjeseci.”
Stariji radnici su bogastvo u nekim bransama. Imaju puno dragocijenog znanja koje mogu prenjeti na mlade.
Dobro je sto im prihode drzava ne oporezuje puno tako da im se isplati raditi. Naravno nije u svim bransama tako ali evo i ovaj clanak dokazuje da stariji ljudi nisu za baciti i da su od koristi prvenstvno za sebe a i za drustvo. Mnogi ljudi u Njemackoj su u starosti jako usamljeni i kada idu starosnu penziju dobiju depresiju, radeci pomalo dok su u penziji im je i psihicka podpora, osjecaju se korisno.

Njemacka ima dva problema koja nikada nece moci rijestiti a to su stanogradnja tj, skupi stanovi i usamljenost ljudi pogotovo starijih.
Nisu penzije male koliko su kirije i rezije skupi.
Pokusavaju sada napraviti nesto sa modelima zajdenickog stanovanja ali starije osobe su tu jako krute.
Npr ako imaju dva penzionera koji zive sami u dvosobnom stanu, drzava subvencionira prseljenje da bi zivjeli u jednom dvosobnom stanu, ali stariji ljudi tesko napustaju svoje stanove sve dok ne dodje voda do grla.

A kada bi taj model uspio u punom formatu zamislite koliko bi se stanova oslobodilo za porodice.
Sada imamo stanje da u velikim gradovima puno porodica zivi u malim stanovima. Npr 4 osobe u dvije sobe.
Didier

#2959 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

elcaliente wrote: 28/12/2022 10:18 Stariji radnici su bogastvo u nekim bransama.
Posebno kada vozi autobus osoba od preko 85 godina. Bogatstvo, nema šta...
Nisu penzije male koliko su kirije i rezije skupi.
Zvučiš kao Fadil Novalić.
Npr ako imaju dva penzionera koji zive sami u dvosobnom stanu, drzava subvencionira prseljenje da bi zivjeli u jednom dvosobnom stanu, ali stariji ljudi tesko napustaju svoje stanove sve dok ne dodje voda do grla.
I kod nas bi taj model uspio, ali to se zove ekstremno siromaštvo.

Jebala vas Njemačka.
skafiskafsnjak

#2960 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Too Didier , reci nam :D

Ja sam vec spakovo kofere za nazad :run:
Didier

#2961 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

skafiskafsnjak wrote: 28/12/2022 12:05 Too Didier , reci nam :D

Tebi hajra nigdje nema jer si neradnik.
skafiskafsnjak

#2962 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Didier wrote: 28/12/2022 12:06
skafiskafsnjak wrote: 28/12/2022 12:05 Too Didier , reci nam :D

Tebi hajra nigdje nema jer si neradnik.
Ahahahahahaha pa ja , za tebe je neradnik onaj koji radi ispod 12 sati ... po mogucnosti za 1000KM. :skoljka:
elcaliente

#2963 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

@Didier

1. Zato sam i rekao u nekim bransama.
Nije sve crno bijelo.
2. Ni ovdje nije sve crno bijelo jer npr penzioner u manjem gradu sa istom penzijom ima veci standard nego penzioner u Minhenu. Zato i kazem penzije nisu male koliko su troskovi veliki u nekim mjestima.
Isto to vazi za BiH, 400 km penzije nije isto imati u Sarajevu i u Varesu. Tako je globalno, nije samo Njemacki problem. Uvjek postji mogucnost preseljenja.
3. I ovdje postoji opcija da se preselis gdje ti je jeftinije, nije to nikakvo ekstremno siromastvo.
Didier

#2964 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

elcaliente wrote: 28/12/2022 12:17 @Didier

1. Zato sam i rekao u nekim bransama.
Nije sve crno bijelo.
2. Ni ovdje nije sve crno bijelo jer npr penzioner u manjem gradu sa istom penzijom ima veci standard nego penzioner u Minhenu. Zato i kazem penzije nisu male koliko su troskovi veliki u nekim mjestima.
Isto to vazi za BiH, 400 km penzije nije isto imati u Sarajevu i u Varesu. Tako je globalno, nije samo Njemacki problem. Uvjek postji mogucnost preseljenja.
3. I ovdje postoji opcija da se preselis gdje ti je jeftinije, nije to nikakvo ekstremno siromastvo.

Naravno da je ekstremno siromaštvo živjeti s cimerom sa 80 godina, i gdje te jedna penzija dijeli od ulice i spavanja pod mostom.

Naši penzioneri mahom imaju više od toga, skoro svaki ima nekretninu u penziji, i kad bi je prodali, mogli bi do kraja života živjeti lagodnim životom iznajmljujući stan.

Ali valjda je to u Njemačkoj okej, a ovdje nije.
Didier

#2965 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

skafiskafsnjak wrote: 28/12/2022 12:17 Ahahahahahaha pa ja , za tebe je neradnik onaj koji radi ispod 12 sati ... po mogucnosti za 1000KM.
Nije tačno. Ko radi 12 sati za 1.000 KM, taj je budala.

Pa konobari u Sarajevu izlaze na 2.500 s bakšišom, a da ne pričam o zanatima. Ali jok, bolje to isto raditi u Švabiji, daleko od familije i prijatelja, i nikad ništa ne steći u životu.

Joj kako vas je Švabo izvarao, to je strašno.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#2966 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Sve sto ne valja u Njemackoj je ok, u Bosni nije ok
skafiskafsnjak

#2967 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Didier wrote: 28/12/2022 12:22
skafiskafsnjak wrote: 28/12/2022 12:17 Ahahahahahaha pa ja , za tebe je neradnik onaj koji radi ispod 12 sati ... po mogucnosti za 1000KM.

Pa konobari u Sarajevu izlaze na 2.500 s bakšišom, a da ne pričam o zanatima. Ali jok, bolje to isto raditi u Švabiji, daleko od familije i prijatelja, i nikad ništa ne steći u životu.

Sarajevo nije BiH. Ima i drugih gradova .....
Dope_Man

#2968 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

Jos malo pa ce konobari po Sarajevu izaci na okruglo.5 milja :lol:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#2969 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Ma generalno se ovdje puno kuka.

S kim god razgovaram ko je u biznisu govori da narod i dalje kupuje robe i usluge ko lud.

Nije samo u Sarajevu.
skafiskafsnjak

#2970 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

_BataZiv_0809 wrote: 28/12/2022 12:30 Ma generalno se ovdje puno kuka.

S kim god razgovaram ko je u biznisu govori da narod i dalje kupuje robe i usluge ko lud.

Nije samo u Sarajevu.
Nije Etiopija ... glad cemer tuga .... ali situacija jeste sranje koliko god vi to negirali.
Jbt bio sam u BiH 30 i kasur godina. Pa nisam corav ....
Didier

#2971 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

skafiskafsnjak wrote: 28/12/2022 12:25
Didier wrote: 28/12/2022 12:22

Tako je. U drugim gradovima ima drugih poslova, a i troškovi su niži, tako da je vrlo usporedivo.
skafiskafsnjak

#2972 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Didier wrote: 28/12/2022 12:40
skafiskafsnjak wrote: 28/12/2022 12:25
Tako je. U drugim gradovima ima drugih poslova, a i troškovi su niži, tako da je vrlo usporedivo.
Kao prvo, nisu toliko troskovi nizi, pusti suplju. U Sarajevu imas izbora dok u manjim mjestima nemas. Isti slucaj je i sa poslovima, vise izbora.
Tako da, glupo je samo Sarajevo navoditi kao primjer. Al dobro, shvatam ja da je pojedincima BiH od Ilidze do carsije....
elcaliente

#2973 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

@Didi pa nista drugo nije ni zivot u starackim domovima gdje vecina penzionera zeli da ide nego da imas u stanu cimera.Nisu sami i imaju aktivnosti.
Hvala Bogu da sadasnji penzioneri u BiH imaju nekretnine ali to im je omogucila Jugoslavija a ne BiH.
Vidjeti cemo sada kako ce aktuelni poslodavci obezbedjiti dovoljna primanja sadasnjim generacijama da sebi u penziji obezbijede nekretnine.
Maharadza

#2974 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Maharadza »

Nije samo u Sarajevu.
Normalno da kupuje, dok god "mrska" dijaspora šalje/donosi svojima po 4-5 milijardi svake godine...
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#2975 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

skafiskafsnjak wrote: 28/12/2022 12:32

Nije samo u Sarajevu.
Nije Etiopija ... glad cemer tuga .... ali situacija jeste sranje koliko god vi to negirali.
Jbt bio sam u BiH 30 i kasur godina. Pa nisam corav ....
Tebi je bolje nego nama. Skontali smo.
Post Reply