Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
klixoris

#4176 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by klixoris »

neki wrote: 26/12/2022 14:58
klixoris wrote: 26/12/2022 14:45

Upravo tako ! :thumbup:

Drzava ne treba otkupljivati smece, nego treba stimulirati kupovinu novijih auta koja manje zagadjuju.
A mi ovdje imamo potpunu suprotnost - placas veci namet (porez na imovinu) ako ti je vozilo mladje od 7 godina, a samim ispunjava i visu eko normu.
Isto ogule i ljude koji ugrade plin, umjesto da to podrzavaju dodatnom rasterecenjima od nameta
Imas dakle sistem koji stimulira voznju smeca, a dodatno oporezuje voznju novog, sigurnijeg i ekoloski prihvatljivijeg. Potpuni paradoks.

Al gdje prestaje logika, pocinje Bosna
Auti su najmanji problem...jedna ulica na Buća Potoku zagađuje ko svi golfovi u Sarajevu zajedno
Slazem se da su auto (manji) dio problema, ali negdje se treba poceti. A regulisanje tih nameta i eventualne stimulacije ekoloski prihvatljivijih automobila bi se moglo relativno lako odraditi kroz izmjene zakona.
Ali kod nas je i to problem, jer bi takve izmjene znacile da se vlasti trebaju odreci nesto para, a vidjeli smo kako to (ne) ide na primjeru akciza…
Pa FBiH ima namet za eko takse koje je Sud proglasio nezakonitim, ali i dalje se placaju i niko ni da odgovara…
dječak sa šibicama

#4177 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by dječak sa šibicama »

evo strucnjak na BHT objasnjava da gradjani imaju pare za plin i da im je sve izgovor, samo izgovor, i da je uradjeno jako puno na problemu smanjenja zagadjenja zraka

zrak nije zagadjen, zrak je malo zagadjen
ZoomZoomKiwi

#4178 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by ZoomZoomKiwi »

Ponovnom analizom je utvrđeno da zrak nijednog proizvođača uopće nije zagađen.
dječak sa šibicama

#4179 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by dječak sa šibicama »

fond za zastitu okolisa ima viskove para, ne znaju sta ce sa parama citiram

znam ja sta ce, i gdje idu te pare, da se ne lazemo
BadBoy

#4180 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by BadBoy »

John Cleese wrote: 26/12/2022 16:11
PM72 wrote: 26/12/2022 14:26 U Beogradu od brda imaš Avalu i to je sve a Beograd nije u kotlini okružen planinama kao Sarajevo
Avala nije u Beogradu, a i kad bi bila, ne bi bila jedino brdo u tom gradu :D

Tacno je, naravno, da Beograd, iako nije "u ravnici", nije ni u kotlini i zracna strujanja bi mozda i mogla odnijeti dalje plinoviti i lebdeci otpad kad bi ga tamo proizvodili barem malo manje.
Pored spaljivanja svega i svacega (izmedju ostalog, vlasti losim ugljem direktno, donacijom siromasnima, kupuju socijalni mir, a i placaju svoje agilnije partijske aktiviste, koji poklonjeni ugalj mahom prodaju) i prekobrojnih naprava s motorima sa unutrasnjim sagorijevanjem, od kojih mnoge u kakvoj uredjenijoj drzavi ne bi ni smjele biti na cesti, tu su i obrenovacka termoelektrana i vjecito tinjajuce dubine ogromne vincanske deponije smetlja.

A kad se "javnost" konacno odluci ispoljiti zabrinutost, gradonacelnik im objasni kako je zagadjenje posljedica klimatskih promjena i to s lakocom proguta dovoljno idiota da onemoguce bilo kakvu promjenu :D

I da vas "obradujem" - osim cestica razne mikrometraze, vodikovog sulfida, ozona i oksida kojekakvih nemetala, u zraku su i gadosti ciji procentualni sadrzaj niko izgleda ne prati. (Dioksini, na primjer.)

P.S.

Neposredno nakon Drugog svjetskog rata, u Pofalicima je jos uvijek bila zracna banja gdje su vecinom, u nedostatku spasonosnog streptomicina, zadnje dane provodili nesretnici koji su fasovali TBC. Bila, ali ne zadugo.

Helem, ni kotlina ne bi morala biti tako nepovoljna sa aspekta provjetravanja, ali pod uvjetom da zagadjenje nije posve nekontrolirano i da lose planirana gradnja ne poremeti zracna strujanja. Na te je stvari davno upozoravao stari Najdhart - uzalud.
Znaš koliko ljudi zna za dioksine? Ja mislim sedam u kantonu Sarajevo, a u državi nije više od 100.
ZoomZoomKiwi

#4181 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by ZoomZoomKiwi »

Za te dioksine kažu u Maglaju da malo više smrdi nego u Zenici, al’ je kažu mnogo manje opasno :lol:
HelaS

#4182 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by HelaS »

akcija007 wrote: 26/12/2022 14:14 Kako Beograd iskace u top 10 gradova po zagadjenosti, ako je u ravnici ?
"PAVGORD" im jeftino prodaje ugalj iz Miljevine :D
BadBoy

#4183 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by BadBoy »

EFD22 wrote: 26/12/2022 18:41 Za te dioksine kažu u Maglaju da malo više smrdi nego u Zenici, al’ je kažu mnogo manje opasno :lol:
Pa u Mostaru i negdje još u RS-u je bio cijeli incident sa zagađenjem piralenom ali niko ništa, siromašan narod pa se valjda ne treba ništa raditi, ne smiješ sirotinju bihuzuriti samo ih trovati.

Da ne spominjem PFAS i ostale stvari koje čak ni full prelazak na električna auta neće odstraniti...
ZoomZoomKiwi

#4184 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by ZoomZoomKiwi »

Šuti dobro je, samo nek ne puca.
John Cleese

#4185 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by John Cleese »

BadBoy wrote: 26/12/2022 18:33
John Cleese wrote: 26/12/2022 16:11 I da vas "obradujem" - osim cestica razne mikrometraze, vodikovog sulfida, ozona i oksida kojekakvih nemetala, u zraku su i gadosti ciji procentualni sadrzaj niko izgleda ne prati. (Dioksini, na primjer.)
Znaš koliko ljudi zna za dioksine? Ja mislim sedam u kantonu Sarajevo, a u državi nije više od 100.
Vjerujem da vecina ne zna - zato treba o tome pricati i pisati, ne bi li se u dogledno vrijeme neko od nadleznih konacno nakanio da barem pocne redovito pratiti i biljeziti koncentraciju tih polutanata u zraku (kao i drugih koje trenutno ne prate).
Better Man

#4186 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Better Man »

Haris.ba wrote: 26/12/2022 14:28
PM72 wrote: 26/12/2022 14:26

U Beogradu od brda imaš Avalu i to je sve a Beograd nije u kotlini okružen planinama kao Sarajevo
Dao sam ti primjer Londona. Kakva brda imaš po Londonu? Suština je - da nije smisao hoće li neki grad bizi zagađen je li u ravnici ili nije.

To su neke okolnosti koje mogu pojačati ili smanjiti zagađenje.
London se davnih dana riješio smoga i zagađenosti. Samo treba prepisati od njih i krenuti u rješavanje problema.
Naslovnica

#4187 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Naslovnica »

Ovih dana je Banjaluka bila zagađenija od Sarajeva.
Blixen

#4188 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Blixen »

Better Man wrote: 27/12/2022 08:25 London se davnih dana riješio smoga i zagađenosti. Samo treba prepisati od njih i krenuti u rješavanje problema.
tako sto je zabranio cumur
hajde ga ti (ja) zabrani u BiH?
AleksoMKD

#4189 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by AleksoMKD »

https://www.iqair.com/world-air-quality-ranking

Danas Skopje preuzima vodstvo u regionu. :D
Peacean

#4190 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Peacean »

AleksoMKD wrote: 27/12/2022 15:58 https://www.iqair.com/world-air-quality-ranking

Uživajte u svom trenutku slave, vratiće se titula kod istinskih prvaka :D :bih: ... :(
AleksoMKD

#4191 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by AleksoMKD »

Peacean wrote: 27/12/2022 16:22 Uživajte u svom trenutku slave, vratiće se titula kod istinskih prvaka :D :bih: ... :(
Nazalost jedina dva grada u Evropi u top 30.

Skopje je u kotlini a ludacka gradnja i divogradnja u zadnjih 20ak godina je skroz poremetila pa i presekla protok zraka i vetrova. Plus fabrike, toplana na mazut, grejanje na drva i cumur, saobracaj i sakupi se.
HelaS

#4192 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by HelaS »

AleksoMKD wrote: 27/12/2022 15:58 https://www.iqair.com/world-air-quality-ranking

To smo mi vama omogućili da se ne osjećate zapostavljeno, ipak ste vi nama prijateljsko društvo, Makedonci :D

Ne brinite, za koji dan opet ćemo mi na primat, ne u regionu, već u svijetu :-)
SmokingMan

#4193 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by SmokingMan »

Ovo je ne oprostivo, bošnjaci, ložite šta stignete, da napokon odemo na 1.000.ku. :mrgreen:
AleksoMKD

#4194 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by AleksoMKD »

HelaS wrote: 27/12/2022 17:40 To smo mi vama omogućili da se ne osjećate zapostavljeno, ipak ste vi nama prijateljsko društvo, Makedonci :D

Nema sanse.

Nasa prenatrpanost novih gradnji sprecava svaki povjetarac a ljudi se griju na sve sto gori, cak i plastiku. :D

Salu na stranu, pre 20ak godina kada je pocinjala ona ludacka izgradnja je grupa arhitekata i eksperta za saobracaj tocno predvidela posledice i pokusala upozoriti no optuzeni su da zele kociti razvitak grada i ekonomije i jos gore gluposti i eto.....
Peacean

#4195 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Peacean »

AleksoMKD wrote: 28/12/2022 10:43
HelaS wrote: 27/12/2022 17:40 To smo mi vama omogućili da se ne osjećate zapostavljeno, ipak ste vi nama prijateljsko društvo, Makedonci :D

Nema sanse.

Nasa prenatrpanost novih gradnji sprecava svaki povjetarac a ljudi se griju na sve sto gori, cak i plastiku. :D

Salu na stranu, pre 20ak godina kada je pocinjala ona ludacka izgradnja je grupa arhitekata i eksperta za saobracaj tocno predvidela posledice i pokusala upozoriti no optuzeni su da zele kociti razvitak grada i ekonomije i jos gore gluposti i eto.....
Ista priča sa Sarajevom, još prije više decenija eksperti su govorili ako želite čist(iji) zrak držite se dalje od korita Miljacke. Ali uvijek se nađe neko ko zna "bolje".
Blixen

#4196 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Blixen »

Peacean wrote: 28/12/2022 11:05 držite se dalje od korita Miljacke.
sta si rek`o? :D
https://www.klix.ba/biznis/investicije/ ... /221227138

NASELJE POFALIĆI
Počeli radovi na novom modernom stambeno-poslovnom kompleksu u Sarajevu
AleksoMKD

#4197 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by AleksoMKD »

Peacean wrote: 28/12/2022 11:05 Ista priča sa Sarajevom, još prije više decenija eksperti su govorili ako želite čist(iji) zrak držite se dalje od korita Miljacke. Ali uvijek se nađe neko ko zna "bolje".
Ma jasno, dodje novi gradonacelnik, bace mu 3-4 stana i jedan poslovni prostor i eto dozvole za gradnju.
nepass1

#4198 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by nepass1 »

Jutros ilidza sigurno preko 300 zagadjene, stari grad vedro lijepo odokativno oko 50 :D
Politicarko

#4199 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Politicarko »

AleksoMKD wrote: 28/12/2022 10:43

Nema sanse.

Kako onda Dubai ili New York nisu toliko zagađeni, a imaju mnogo nebodera. Ne kažem da to nema utjecaja, ali nema tolikog.
konami666

#4200 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by konami666 »

Image

Još samo malo fali Sarajlije i živjet ćete u najsmrdljivijem gradu na svijetu! :bih:
Mislim da je vrijeme da se počnu na carsiji prodavati majice na kojim piše: “jebo zemlju koja nije ovako prljava” ili “OI’84 & polution world record 2023” i tako te parole.
Post Reply