Kosovo

Post Reply
GAU8

#826 Re: Kosovo

Post by GAU8 »

Tyke wrote: 27/12/2022 20:31 Sinoc pricam sa drugom, Kosovar ali zivi u Makedoniji, ima rodbine i dosta prijatelja na Kosovi i malo je i politicki angazovan. Pitam ga za moguci rat i kako kod nas mediji toliko pricaju o tome i najavljuju moguci rat, kaze "nije nista brate, filmovi za publiku". Nista od rata, nema ni govora.
Možda je u pravu, ali za rat NIJE potrebno dvoje. Dovoljan je agresor.
Pandakonda

#827 Re: Kosovo

Post by Pandakonda »

Pricao sam i ja sa frendom Srbinom iz Beograda, u pitanju je opozicionar Vucicu. U sustini njihovo misljenje je da je Vucic malo podigao tenziju radi ove katastrofe koja se desila u Pirotu da narodu skrene paznju. Tako barem razmisljaju ovi sto su kontra Vucica. Par njegovih poznanika sa Kosova kazu da ukoliko se i desi neki sukob, njega ce inicirati Albanci jer su Srbi dobili stroge instrukcije da nista ne iniciraju i da samo drze barikade dok se ne zavrsi situacija onog covjeka sto je uhapsen. Navodno je i KFOR dao jasne indikacije da ce ih oboje slupati ukoliko krenu neki sukobi.

Pritisak je vise na Kurtiju jer je on taj koji je Albancima rekao da ce u sto kracem roku ukloniti barikade, prvi je rok bio do bozica pa su na molbu KFOR-a to produzili da valjda to oni pokusaju ispregovarati sa Srbima bez da se Kosovo direktno mjesa. Situaciju je naravno samo potpalilo to sto patrijarhu nisu pustili da uđe.
Rothmans

#828 Re: Kosovo

Post by Rothmans »

Kosovari su vece pizde od nas. Ako drugi za njih ne intervenisu otjerace ih Srbi do Sarande. Just sayin'...
escobar__

#829 Re: Kosovo

Post by escobar__ »

Dakle standardno srpska posla - onemogućit normalan život nesrbima, isprovocirat drugu stranu i kad u konačnici dobiju po pički kmečat o udarima na golobrade mladiće i nejač i konstruisat još jednu vekovnu pobedu odnosno mit o stradanju miliona srba od strane "šiptarskih" zlikovaca.

Neviđena govna bili i ostali.
HarTar

#830 Re: Kosovo

Post by HarTar »

Rothmans wrote: 27/12/2022 23:17 Kosovari su vece pizde od nas. Ako drugi za njih ne intervenisu otjerace ih Srbi do Sarande. Just sayin'...
Mi uopšte nismo pi.de, sano smo nesložni, nemamo izgrađenu nacionalnu svijest i previše smo indolentni. To su tri naša najveća problema. Za Albance se slažem.
ladacoko

#831 Re: Kosovo

Post by ladacoko »

Tyke wrote: 27/12/2022 20:31 Sinoc pricam sa drugom, Kosovar ali zivi u Makedoniji, ima rodbine i dosta prijatelja na Kosovi i malo je i politicki angazovan. Pitam ga za moguci rat i kako kod nas mediji toliko pricaju o tome i najavljuju moguci rat, kaze "nije nista brate, filmovi za publiku". Nista od rata, nema ni govora.
Takvi su najgori, dok ne pukne ne vjeruju.

Ja sam se par puta cuo s parom iz kijeva, svaki put im je bila ista prica da mediji napuhuju dok rusi nisu uradili invaziju. Za 2 dana su izvuceni iz kijeva i prebaceni u bec. Otac od ukrajinke je milijarder pa su opet bili zabludjeni idejom da nema rata iako su sigurno imali 10x bolje informcije od ovih sto su se vrtile po medijama
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#832 Re: Kosovo

Post by PreWiBa »

video wrote: 27/12/2022 17:56
zavrzlama wrote: 27/12/2022 17:39 Srbija pokusava da od sjevera napravi rs....ono sto ih handri je cinjenica da su snage Kosova okolo tog sjevera Kosova...

Ne bi me iznenadilo da se KFOR povuce i da srbijanska vojska protjera kosovare sa granice sjevera Kosova,ameri su tokom vladavine Tacija prihvatili podjelu Kosova ,gdje je sjever trebao pripast srbiji....

Po Kurtijevim izjavama izmedju redova,naslucuje se ova mogucnost..
po tebi onda znaci da ce im se istim arsinom dodjeliti i dodikistan :roll:

Ne sanse da se podjeli Kosovo.
Ne baš da ga podjele bukvalno, već da se formira kosovska verzija RS-a.

2013. je Tači potpisao Briselski sporazum. Po njemu, trebala bi biti formirana Zajednica srpskih opština koja bi obuhvatala sve opštine sa srpskom većinom (ne samo na sjeveru), u zamjenu će se Srbi integrisati u kosovske institucije.

Image

Srbija je svoj dio bila ispunila. Kosovo je dobilo pozivni, nije bilo barikada, kosovski Srbi su se manje-više integrisali u kosovske institucije. Ne kažem da je sporazum fer, samo konstatujem da je Vučko svoj dio ispunio, koji nije obuhvatao priznanje Kosova.

Sada, pored Vučića, i zapadni zvaničnici sve češće spominju da kosovske vlasti moraju ispuniti svoj dio. Ako pažljivo pratiš saopštenja ambasada EU i SAD-a, više puta su pisali o tome, u zadnje vrijeme čak i direktno.
Po meni, ove barikade i jesu zapravo više vid ZAPADNOG pritiska na Kurtija. Vučić sa jedne strane pravi barikade, a KFOR (čitaj zapad) odbija da ih ukloni. Sve je to vid pritiska na njega, da bi ili dao ostavku ili prihvatio plan.
Ako da ostavku, opozicija će biti spremna pristati na Briselski sporazum, što već neko vrijeme nagovještava (optužujući npr. Kurtija da ruši odnose sa SAD-om i tkd.). Na kraju krajeva, to i jesu one stranke koje su ga potpisale. Ili to ili pristanak na famoznu razmjenu teritorija.
meridiyan

#833 Re: Kosovo

Post by meridiyan »

NATO je dao ultimatum Srbima da u roku 24 sata uklone barikade.
Vucic, ministar odbrane Vucević i drugi kljucni srpski zvanicnici sastali su se veceras sa predstavnicima kosovskih Srba i predvidja se da ce sastanak trajati do jutarnjih casova.

Ocekujem da Vucko podvuce rep.
Pandakonda

#834 Re: Kosovo

Post by Pandakonda »

Kurti je vise puta rekao da se moze razgovarati o ZSO ali samo u kontekstu priznanja kosova jer ne zeli da mu se ponovi scenario iz Bosne gdje je i kod nas krenulo sa barikadama, pa onda opstine i na kraju RS koja moze kociti sve. Naravno ovo je namjeran pritisak na njega jer je on taj koji nije bio kooperativan u zadnjem periodu dok se Vucic nekako provukao.

Znaci prvo da vucic prizna kosovo republicku hijerarhiju i onda tek mogu o ZSO pricati. Ovo je meni sasvim ok uslov obzirom na historiju regiona samo je pitanje kakvu bi onda ovlast imala ta zajednica ?
Vazna1

#835 Re: Kosovo

Post by Vazna1 »

HarTar wrote: 27/12/2022 23:37
Rothmans wrote: 27/12/2022 23:17 Kosovari su vece pizde od nas. Ako drugi za njih ne intervenisu otjerace ih Srbi do Sarande. Just sayin'...
Mi uopšte nismo pi.de, sano smo nesložni, nemamo izgrađenu nacionalnu svijest i previše smo indolentni. To su tri naša najveća problema. Za Albance se slažem.
Da tolike pizde da ih Srbi za toliko godina i kroz sve šta su im radili nisu uspjeli otjerati do Sarenade, nego su ovi uspjeli napraviti "funkcionalniju" državu nego što mi imamo. I dok su te pizde i fizički i psihički maltretirane desetljećima vi ste živjeli u bratstvu i jedinstvu. A što se tiče ko bi gdje završio bez čije pomoći bolje da ne počinjemo.
IagoAspas

#836 Re: Kosovo

Post by IagoAspas »

Vazna1 wrote: 28/12/2022 00:49

Da tolike pizde da ih Srbi za toliko godina i kroz sve šta su im radili nisu uspjeli otjerati do Sarenade
, nego su ovi uspjeli napraviti "funkcionalniju" državu nego što mi imamo. I dok su te pizde i fizički i psihički maltretirane desetljećima vi ste živjeli u bratstvu i jedinstvu. A što se tiče ko bi gdje završio bez čije pomoći bolje da ne počinjemo.
:?
Bukvalno su ih 90% protjerali/pobjegli pa se vratili nakon NATO intervencije..
Sociolog

#837 Re: Kosovo

Post by Sociolog »

meridiyan wrote: 28/12/2022 00:30 NATO je dao ultimatum Srbima da u roku 24 sata uklone barikade.
Vucic, ministar odbrane Vucević i drugi kljucni srpski zvanicnici sastali su se veceras sa predstavnicima kosovskih Srba i predvidja se da ce sastanak trajati do jutarnjih casova.

Ocekujem da Vucko podvuce rep.
Od kojeg je sata ta informacija?
Vidim nove neke barikade od 23h sata.
Sad su Srbi blokirali ove prelaze na Istoku Kosova, ne daju valjda albanskoj dijaspori da dodje kuci.
muha_sa

#838 Re: Kosovo

Post by muha_sa »

muha_sa

#839 Re: Kosovo

Post by muha_sa »

Sagovornici Danasa: Da li Vučićeve barikade na severu Kosova „čuvaju“ Milana Radoičića ili građane srpske nacionalnosti?

https://www.danas.rs/vesti/politika/sag ... a-radoici/
tranquil

#840 Re: Kosovo

Post by tranquil »

Vazna1 wrote: 28/12/2022 00:49

Da tolike pizde da ih Srbi za toliko godina i kroz sve šta su im radili nisu uspjeli otjerati do Sarenade, nego su ovi uspjeli napraviti "funkcionalniju" državu nego što mi imamo. I dok su te pizde i fizički i psihički maltretirane desetljećima vi ste živjeli u bratstvu i jedinstvu. A što se tiče ko bi gdje završio bez čije pomoći bolje da ne počinjemo.
:thumbup:

A dodao bih da, dok mi nismo pizde, jesmo šupci, šupci koji proglašavamo Albance za pizde samo zato što nisu nasjeli na prvu provokaciju Srba i uletili u sukob i ispali agresori kakvi Srbi tvrde da jesu.
PM72

#841 Re: Kosovo

Post by PM72 »

Pizde jesu jer su jaki kao i Srbi koji ulaze u sukob samo u slučaju da su deset puta jači i ako misle da ih neće koštat.
Albanci vazda besa,puška,pištolj...a kad je zapucalo bježe ko zečevi.Nijednu jedinu bitku nisu dobili niti su uništili jedan jedini tenk.Dobili državu na guzove i lobiranje i svaka im čast.
breuer

#842 Re: Kosovo

Post by breuer »

realno, nama odgovara da se ovakvo stanje drži što duže i da iscrpljuje Srbiju jer ukoliko riješe sa Kosovom sve snage će okrenuti na RS...
mali_balon

#843 Re: Kosovo

Post by mali_balon »

Spremaju srbi traktorijadu
GAU8

#844 Re: Kosovo

Post by GAU8 »

PM72 wrote: 28/12/2022 08:21 Pizde jesu jer su jaki kao i Srbi koji ulaze u sukob samo u slučaju da su deset puta jači i ako misle da ih neće koštat.
Albanci vazda besa,puška,pištolj...a kad je zapucalo bježe ko zečevi.Nijednu jedinu bitku nisu dobili niti su uništili jedan jedini tenk.Dobili državu na guzove i lobiranje i svaka im čast.
Možda nisu "veliki ratnici", ali igraju mudro i na duge staze.
Kako kažu: um caruje dok snaga klade valja...
escobar__

#845 Re: Kosovo

Post by escobar__ »

Albanci su - čak i ako je na guzove i uz lobiranje - dobili još jednu državu.

Mi ćemo izgubit i ovu.
PM72

#846 Re: Kosovo

Post by PM72 »

GAU8 wrote: 28/12/2022 08:42
PM72 wrote: 28/12/2022 08:21 Pizde jesu jer su jaki kao i Srbi koji ulaze u sukob samo u slučaju da su deset puta jači i ako misle da ih neće koštat.
Možda nisu "veliki ratnici", ali igraju mudro i na duge staze.
Kako kažu: um caruje dok snaga klade valja...
Slažem se
duh_sa_sjekirom

#847 Re: Kosovo

Post by duh_sa_sjekirom »

Fol je u tome da Albanci samo uzvraćaju na jedini način koji velikosrbi razumijju-jezik sile.
Ne mislim da smo mi pizde, ali da imamo potkupljive mlakonje, šarlatane i neznalice među vodećim pitičarima, to stoji.
Albanci-Organiziraniji su od nas, imaju izgrađeniji nacionalni identitet, jasnije definisane strateške ciljeve, mudrije političare, bolje lobiste i USA kao podršku.
U konačnici, ova će se kriza riješiti za stolom.
Srbija možda neće priznati Kosovo ali se neće protiviti da oni postanu punopravni član UN i drugih organizacija
Kosovo će morati dati neki oblik samouprave Srbima na sjeveru. Pitanje je kolika će ta autonomija biti i hoće li imati instrumente blokade kao što ih ima rs kod nas.
sefket_ramadani

#848 Re: Kosovo

Post by sefket_ramadani »

duh_sa_sjekirom wrote: 28/12/2022 08:52 Fol je u tome da Albanci samo uzvraćaju na jedini način koji velikosrbi razumijju-jezik sile.
Ne mislim da smo mi pizde, ali da imamo potkupljive mlakonje, šarlatane i neznalice među vodećim pitičarima, to stoji.
Albanci-Organiziraniji su od nas, imaju izgrađeniji nacionalni identitet, jasnije definisane strateške ciljeve, mudrije političare, bolje lobiste i USA kao podršku.
Srbija možda neće priznati Kosovo ali se neće protiviti da oni postanu punopravni član UN i drugih organizacija
Kosovo će morati dati neki oblik samouprave Srbima na sjeveru. Pitanje je kolika će ta autonomija biti i hoće li imati instrumente blokade kao što ih ima rs kod nas.
nikad. Nemaju oni izetbegovice i secirbegovice za pregovarace.
duh_sa_sjekirom

#849 Re: Kosovo

Post by duh_sa_sjekirom »

sefket_ramadani wrote: 28/12/2022 08:58
duh_sa_sjekirom wrote: 28/12/2022 08:52 Fol je u tome da Albanci samo uzvraćaju na jedini način koji velikosrbi razumijju-jezik sile.
nikad. Nemaju oni izetbegovice i secirbegovice za pregovarace.
Pa mislim da su već potpisali da pristaju na tzv zso. Pitanje je definicije nadležnosti te zajednice. Ako im dadnu previše kao mi, i znajuči pokvarenjački karakter velikosrpskih sljedbenika, popušit će ga...
Haris.ba

#850 Re: Kosovo

Post by Haris.ba »

duh_sa_sjekirom wrote: 28/12/2022 09:02 Pa mislim da su već potpisali da pristaju na tzv zso. Pitanje je definicije nadležnosti te zajednice. Ako im dadnu previše kao mi, i znajuči pokvarenjački karakter velikosrpskih sljedbenika, popušit će ga...
Pa definisane su i nadleznosti. Nije to nepoznato.

Ali, moguce je da je sve ovo dijelom i da se raspakuju te nadleznosti jer Srbija zna da su te nadleznosti skoro nista.
Post Reply