Xiaomi mobiteli
Moderator: Benq
-
zippoo87
#20376 Re: Xiaomi mobiteli
Ma smije se spojiti,imaju razni protokoli...uzmi svoj adapter i pogledaj tamo gdje pise output i vidjeti ces da ima prokol ispod 10W i onda postepeno raste snaga i amperaza.
Dakle adapteri su sada pametni i prilagodjavaju se uredjajima koje pune.
Dakle adapteri su sada pametni i prilagodjavaju se uredjajima koje pune.
- Laplace
#20377 Re: Xiaomi mobiteli
To bi ti valjda bio argument u prilog brzom punjenju. Valjda je bolje brzo ga napuniti kad dođeš sa posla, dok večeraš i istuširaš se on je pun, nego da ti za tri do četiri sata napuni punu bateriju a onda ostatak noći oscilira između 99% i 100%.skafiskafsnjak wrote: ↑23/12/2022 07:42Nema bezveze pitanja, samo bezveze odgovora , a ti bas letis da odgovoris na svako.zippoo87 wrote: ↑22/12/2022 23:04 Iskljuci se on sam kada napuni bateriju,znamo to svi.
Mi se malo zezamo sa tobom jer bas si postavio bezveze pitanje i ja ne bi koristio znj adapter ako bas ne moram,bas iz razloga da se on ne zapali a ne da ce nastetiti telefonu nesto.
Samsunga opcija za iskljucivanje brzog punjenja je vise komicna,jer oni i nemaju neke brze punjace,pa sta ces iskljucivati...da sa 15w predje na 10w punjenje![]()
Da da, iskljuci se punjenje .... i sta kad padne na 99% u toku noci? I dalje stoji iskljuceno?
I sta ako je u Samsunga komicna ? Ja ovdje kazem da bi to dobro bilonu kombinaciji sa ovim brzim punjenjima koja imamo danas.
Sta bi zadnji put sa Alfa Romeo?![]()
![]()
Kad vec letis da odgovoris ...
-
Hakiz
#20378 Re: Xiaomi mobiteli
Zna li neko kako resetovati postavke Data plana? Ne gdje je opcija, to znam, nego kako je resetovati?
Stavljane vrijednosti 0 ne pomaže.
Redmi Note 9, Android 10, EU verzija.
Stavljane vrijednosti 0 ne pomaže.
Redmi Note 9, Android 10, EU verzija.
-
Hakiz
#20379 Re: Xiaomi mobiteli
Pa, valjda uređaj prekine punjenje kada je pun, iako istane prikopčan na punjač?zippoo87 wrote: ↑23/12/2022 11:39 Iskreno,imao sam to usporavanje i znam da je bilo na MIUI 12 ali ne znam ima li na MIUI 13.
Sada mi puni do 100% odmah a na proslom modelu je bilo to da uspori punjenje .
Ne znam kako se zove opcija ako se moze iskljucivati/ukljucivati
Edit:
Pa vec smo ti odgovorili...kupis slabiji adapter ako ces puniti cijelu noc.
Rekao sam da sada max pola sata punim telefon dnevno...dva tri puta po par minuta a prije sam ga ostavljao na punjacu preko noci.
Kako bi, inače, radila opcija punjenja do određenog nivoa? Imaju aplikacije, neki mobiteli imaju tu opciju u svom softveru, sa kojima možeš odrediti do koliko želiš da ti napuni bateriju. Najčešće se stavi 80 % kapaciteta, baterije za mobitele "ne vole" da ih se stalno puni "do vrha".
-
citroen xm
#20380 Re: Xiaomi mobiteli
Xiaomi koristi prilično kvalitetne baterije. Ja svoj evo skoro 3 godine baš drndam maksimalno. Koristim punjače po kući koje stignem, punim od 0-100 i nazad i u međuvremenu kako stignem bez ikakvih pravila. I evo ja stvarno ne primjećujem neku degradaciju baterije. Tako da kada zamjenim telefon i kada bude imao brzi punjač, sigurno ću ga maksimalno koristiti.
Sada i ja ovo vidjeh na Note 8 običnom. Kod mene je 12.5 verzija i to je valjda zadnja predviđena za ovaj model, a i ispeglana je do kraja.
- Laplace
#20381 Re: Xiaomi mobiteli
Slično je i kod mene. Najčešće preko noći napunim bateriju do 100% jer nikad ne znam koliko ću se zadržati na poslu a i mobitel koristim za posao. I pored toga mi baterija kad krenem kući rijetko bude ispod 50% a nisam primijetio neko degradiranje. Čak ni kod moje žene, kojoj često baterija padne ispod 10%, nekad skoro na nulu, prije nego što se sjeti da ga stavi na punjenje.citroen xm wrote: ↑24/12/2022 21:38 Xiaomi koristi prilično kvalitetne baterije. Ja svoj evo skoro 3 godine baš drndam maksimalno. Koristim punjače po kući koje stignem, punim od 0-100 i nazad i u međuvremenu kako stignem bez ikakvih pravila. I evo ja stvarno ne primjećujem neku degradaciju baterije. Tako da kada zamjenim telefon i kada bude imao brzi punjač, sigurno ću ga maksimalno koristiti.
Sada i ja ovo vidjeh na Note 8 običnom. Kod mene je 12.5 verzija i to je valjda zadnja predviđena za ovaj model, a i ispeglana je do kraja.
-
zippoo87
#20382 Re: Xiaomi mobiteli
Slazem se da Xiaomi koristi dobre baterije...nisam ni ja do sada ni na jednom primjetio neku osjetnu degradaciju.
Doduse ja nisam nijedan koristio duze od 2 godine a ne pazim ni kako punim...vazda do 100% a prije cijelu noc na punjacu.
Doduse ja nisam nijedan koristio duze od 2 godine a ne pazim ni kako punim...vazda do 100% a prije cijelu noc na punjacu.
- Laplace
#20383 Re: Xiaomi mobiteli
Redmi Note 8 pro koristi se od 2019. a 9 pro od 2020., bez primjetnog opadanja kapaciteta baterije. Za 8 pro uopšte nismo vodili računa kako se puni baterija a za 9 pro ponekad dopunim do 80%, ponekad malo dopunim ali najčešće od dvadesetak procenata do 100% preko noći.
- Laplace
#20384 Re: Xiaomi mobiteli
Interesantna stvar kod XIaomija (ne znam da li je tako i sa ostalim proizvođačima, to sam primijetio tek otkad koristim Xiaomi): nekako je maltene pravilo da odradi update pri prvom pokretanju. Tako je bilo i kod Redmi Note 8 Pro i kod Redmi Note 9 Pro, sad i kod Amazfit GTR smartwatcha (čim sam ga povezao sa mobitelom) i kod Mi Mop 2 Pro+ (također, čim sam povezao sa mobitelom putem SmartHome aplikacije uradio je update firmwarea).
- Sanjarko
#20385 Re: Xiaomi mobiteli
Jbga ima video na YouTubeu neki, negdje. U onoj traci gdje su opcije rotiranje ekrana i sl pritisneš trakicu u dnu, piše koliko je dnevna potrošnja i izbaci sve, ima i reset.
Negdje je orginal u postavkama baterije ako se ne varam ali ne drži me za riječ.
Jedva i ja skontao na Redmi 9A ovom mom.
-
Hakiz
#20386 Re: Xiaomi mobiteli
Znam gdje i kako se postavlja, ali ne vidim nigdje opciju da se ponište postavljene vrijednosti, a to mi treba.Sanjarko wrote: ↑25/12/2022 16:43Jbga ima video na YouTubeu neki, negdje. U onoj traci gdje su opcije rotiranje ekrana i sl pritisneš trakicu u dnu, piše koliko je dnevna potrošnja i izbaci sve, ima i reset.
Negdje je orginal u postavkama baterije ako se ne varam ali ne drži me za riječ.
- thekupus
#20387 Re: Xiaomi mobiteli
Imal načina da se ubrza ovo rotiranje ekrana, il je to čisto do slabog procesora na Mi Note 10? Moram ga držati na zaključanom rotiranju, inače čim ga pomjerim zakoči. Kad gledam video na YouTube-u i hoću da ga stavim na full screen isto tako, pet, šest sekundi zaledi
-
zippoo87
#20388 Re: Xiaomi mobiteli
Kod mene instant rotira...djelic skunde traje prebacivanje .thekupus wrote: ↑25/12/2022 20:05 Imal načina da se ubrza ovo rotiranje ekrana, il je to čisto do slabog procesora na Mi Note 10? Moram ga držati na zaključanom rotiranju, inače čim ga pomjerim zakoči. Kad gledam video na YouTube-u i hoću da ga stavim na full screen isto tako, pet, šest sekundi zaledi
Ko ce znati do cega je ali moguce sto je slabiji model mada ne bi trebalo 5-6 sekundi da to radi svakako.
Probaj ocistiti cache i smece iz Youtube aplikacije pa se ponovo uloguj pa probaj.
Ako ti se samo u toj app desava a testiraj je li i u drugim aplikacijama isto toliko treba...tipa video player ili nesto trece.
-
citroen xm
#20389 Re: Xiaomi mobiteli
Kod mene na YT trunku zastane, 1-2 sekunde. Ali telefon je za današnje standarde baš nejak, taj 10T je bar duplo bolji tako da ne bi trebalo da je do procesora.
- Sanjarko
#20390 Re: Xiaomi mobiteli
Ima reset negdje ako se nevaram, samo neznam tacno gdje. I mene ovo kopka. Ukoliko mi bude bez limita ikako, ali cisto sumnjam da ce bit.Hakiz wrote: ↑25/12/2022 19:29Znam gdje i kako se postavlja, ali ne vidim nigdje opciju da se ponište postavljene vrijednosti, a to mi treba.Sanjarko wrote: ↑25/12/2022 16:43
Jbga ima video na YouTubeu neki, negdje. U onoj traci gdje su opcije rotiranje ekrana i sl pritisneš trakicu u dnu, piše koliko je dnevna potrošnja i izbaci sve, ima i reset.
- xoklix
#20391 Re: Xiaomi mobiteli
Gdje bih mogao fabricku displej foliju kupiti za Xiaomi 12 Pro?
Kaljeno staklo ne dolazi u obzir.
Kaljeno staklo ne dolazi u obzir.
-
zippoo87
#20392 Re: Xiaomi mobiteli
Ne znam ni prodaju li se vise te folije.
Imaju sada neki kao gelovi za zakrivljene ekrane...koristio sam kratko telefone sa tim,na prvu ne djeluje lose.
Pa pogledaj malo po mobitel shopovima.
Zbog toga ja nisam ljubiteelj zakrivljenih ekrana i optickih citaca otiska prsta.
-
zippoo87
#20393 Re: Xiaomi mobiteli
Da razbijemo jedan forumski MIT 
Evo samo da se jos jednom nadovezem na pricu o tome da brzi punjaci stete telefonu...evo Mark je to istrazio i nema uporista u tome...jer brzi punjaci pune na maximumu samo na pocetku i jako kratko a poslije usporavaju.A nije jacina punjaca ono sto potencijalno steti bateriji,nego toplota a haman pa svi noviji telefoni imaju neki nacin da hlade bateriju,pa tako da i na to misle proizvodjaci.
Takodjer nesto sto ni ja nisam znao a to je industrijski standard haman...da baterija treba da zadrzi barem 80% kapaciteta nakon 800 punjenja a to je nesto malo vise od 2 godine.
Evo video pa pogledajte...naravno podrazumjeva se da engleski razumijete
Evo samo da se jos jednom nadovezem na pricu o tome da brzi punjaci stete telefonu...evo Mark je to istrazio i nema uporista u tome...jer brzi punjaci pune na maximumu samo na pocetku i jako kratko a poslije usporavaju.A nije jacina punjaca ono sto potencijalno steti bateriji,nego toplota a haman pa svi noviji telefoni imaju neki nacin da hlade bateriju,pa tako da i na to misle proizvodjaci.
Takodjer nesto sto ni ja nisam znao a to je industrijski standard haman...da baterija treba da zadrzi barem 80% kapaciteta nakon 800 punjenja a to je nesto malo vise od 2 godine.
- Laplace
#20394 Re: Xiaomi mobiteli
Brzo punjenje nije neka novost, nije da se počelo uvoditi odjutros. Ovdje na forumu neki misle da se za sve to vrijeme kako je ta tehnologija dostupna niko nije dosjetio da spriječi značajno degradiranje baterije upotrebom brzog punjenja.
-
Crithagra
#20395 Re: Xiaomi mobiteli
Ne kontam koliko ljudi uopšte očekuju da im traje baterija?
Ja nikad nisam kupio telefon s namjerom da mi traje 10 godina. Koristiću ga valjda tri-četiri godine, možda pet, pa zamijeniti.
A toliko može trajati bilo koja baterija s bilo kakvim punjačem.
Ja nikad nisam kupio telefon s namjerom da mi traje 10 godina. Koristiću ga valjda tri-četiri godine, možda pet, pa zamijeniti.
A toliko može trajati bilo koja baterija s bilo kakvim punjačem.
-
Shiba
#20396 Re: Xiaomi mobiteli
Ima li kakva forumska preporuka za neke bluetooth slusalice? Nisam u toku a vidim na Piku svega ima po svakakvim cijenama. Trebaju mi earbuds koji zvuce pristojno, uglavnom za setnju i tako.
-
noviclan
-
Hakiz
#20398 Re: Xiaomi mobiteli
Ama, ne "gura" punjač struju u mobitel/bateriju, uređaj je vuče.zippoo87 wrote: ↑26/12/2022 22:30 Da razbijemo jedan forumski MIT
To jeste, ako punjač može da isporuči 10 A, a za punjenje uređaj vuče 100 mA, u uređaj će ući 100 mA. I kada se napuni, softver/hardver će "isključiti" punjenje, neće ući više struje nego što treba. U suprotnom bi se desilo da svaki telefon koji se ostavi prikopčan na punjač eksplodira ako se ne iskopča odmah kada je punjenje završeno. Ne bi ni jedan mobitel, laptop, bilo koji uređaj mogao raditi ako je prikopčan na punjač dok je baterija u njemu. Baterije bi pucale kao petarde.
-
zippoo87
#20399 Re: Xiaomi mobiteli
Pa dzaba sve,kada mnogi vise vjeruju u mitove nego u nauku.
Jbga Balkan je poznat po mitologiji
- skafiskafsnjak