Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
walter_071

#4126 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by walter_071 »

GAU8 wrote: 26/12/2022 08:56
Hakiz wrote: 23/12/2022 11:55 Rješenje je obogaćivanje stanovništva, smanjenje broja onih koji ne mogu priuštiti "čistu" energiju.

Znači, rješenja kod nas nema
Daj mu sve, opet će ono ložiti ćumur.
Nije samo bogatstvo u pitanju već i svijest, kultura i obrazovanje.
Upravo tako, kuća prva do moje, ono je izbacilo plinski bojler ubacilo na drva/ćumur, iako imaju 2 natprosječne plate. I opet sam siguran da potroši isto, ako ne i više od mene koji sam na plinu.
addem

#4127 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by addem »

Dok smo siromasni ovako kako smo siromasni nema rjesenja. Ne mozes ljudim zabraniti da loze drva ako im je to jeftinije. Rijesio bi problem kad bi kuce presle na toplotne pumpe al bi cijena toga mogla da se mjeri u milijadrama a mi tih para nemamo.
Sid the sloth

#4128 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Sid the sloth »

addem wrote: 26/12/2022 09:06 Dok smo siromasni ovako kako smo siromasni nema rjesenja. Ne mozes ljudim zabraniti da loze drva ako im je to jeftinije. Rijesio bi problem kad bi kuce presle na toplotne pumpe al bi cijena toga mogla da se mjeri u milijadrama a mi tih para nemamo.
Mozes zabraniti, ljudi ce samo malo reorganizovati prioritete, smanjiti malo cigare, pive ili kladionice da bi ispostovali zakon. Oni koji stvarno nemaju morali bi dobiti subvenciju od Kantona i to je to. Samo ne smije niko dirnuti u glasacko tijelo, jer naravno i politicari prvo misle na svoju guzicu.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#4129 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Truba »

Drva su dobra sto se lozi
Sused na vikendici grasova plata plus boracka plus zena mirovinu jer je ratna udovica nevjencana sada plus iznajmljivanje sprata...
Loze stari stub od struje

Ljetos kupili mali apartman 1.5 km od mora :mrgreen:
Truba

#4130 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Truba »

GAU8 wrote: 26/12/2022 08:56
Hakiz wrote: 23/12/2022 11:55 Rješenje je obogaćivanje stanovništva, smanjenje broja onih koji ne mogu priuštiti "čistu" energiju.

Znači, rješenja kod nas nema
Daj mu sve, opet će ono ložiti ćumur.
Nije samo bogatstvo u pitanju već i svijest, kultura i obrazovanje.
To je to...ziva istina

Kakva je to sirotinja s kucetinama automobilima i poslovima

Sirotinja je umotana u deke bez posla u rentanoj rupi
addem

#4131 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by addem »

Truba wrote: 26/12/2022 09:35 Drva su dobra sto se lozi
Sused na vikendici grasova plata plus boracka plus zena mirovinu jer je ratna udovica nevjencana sada plus iznajmljivanje sprata...

Prijavi ga inspekciji.
laik1981

#4132 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by laik1981 »

Ja juce bio u Konicu.. Zrak otprilike kao na Trebevicu.. Lijepo, vedro, sjedi raja u bastama.. Do ulaza u onaj novootvoreni tunel na Bradini cisto.. Izadjes iz tunela kao da u neki horor ulazis.. Onaj Ivan treba poravnati :D
BadBoy

#4133 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by BadBoy »

Hakiz wrote: 25/12/2022 23:08
BadBoy wrote: 25/12/2022 22:53

Ja ne znam je li se ljudi prave ludi ili jednostavno ne mogu da shvate ovu prostu činjenicu: što ti je zajebanija geografija to moraš biti oprezniji.
Kako oprez pomaže kada ljudi nemaju novca za čistu energiju? Nije da ljudi ne znaju šta treba, a šta ne treba koristiti, ali to šta treba je skupo. I zdrava hrana je skuplja od nezdrave, kao i energija.

I ta priča da ko nema novca neka ne živi u gradu. Svako ima pravo živjeti gdje hoće. Ako treba tjerati iz grada one koji nemaju za čistu energiju, da prvo počnemo sa onima koji su bespravno izgradili kuće? Kada njima poruši kuće, vlast neka slobodno udari na sirotinju. A to vlast baš i ne smije, zar ne.

Ili će vlast "obogatiti" građane, ili ćemo trpjeti. Kako će ih obogatiti? Stvaranje uslova da se građanima poveća standard itd, pa na kraju subvencije u većem i širem nivou nego sada. Prestati izdavati dozvole ili uvjetovati njihovo obnavljanje ako može pumpama koje nemaju ozbiljan broj punjača za E-vozila, olakšavanje nabave tih vozila, olakšavanje nabave i instalacije i kolektivnih i individualnih solarnih i vjetro izvora, "pošumljavanje" gradova, ozelenjavanje krovova, famozne ruže vjetrova pri gradnji i stroga inspekcija i kažnjavanje itd.

Praktično, nema rješenja.
Ima rješenja uvijek ga ima samo mi nismo narod koji želi da radi na tome. Nemam sada vremena ni volje ulaziti u dublju diskusiju po ovoj temi jer je složena, ali sve se na kraju svodi na svijest i volju.
Haris.ba

#4134 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Haris.ba »

addem wrote: 26/12/2022 10:06

Prijavi ga inspekciji.
Za sta da ga prijavi?
PM72

#4135 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by PM72 »

Haris.ba wrote: 26/12/2022 10:14

Prijavi ga inspekciji.
Za sta da ga prijavi?
Ljubomora :-D
tramvajtrojka

#4136 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by tramvajtrojka »

laik1981 wrote: 26/12/2022 10:10 Ja juce bio u Konicu.. Zrak otprilike kao na Trebevicu.. Lijepo, vedro, sjedi raja u bastama.. Do ulaza u onaj novootvoreni tunel na Bradini cisto.. Izadjes iz tunela kao da u neki horor ulazis.. Onaj Ivan treba poravnati :D
Image

nista osmanovo proročanstvo hahahahha :lol: :lol: koji nama debili uce omladinu i jos se pozivaju da su neki autoriteti :run:

supak evrope pa to ti je :roll:
HD_2015

#4137 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by HD_2015 »

Pobošljašti javni prevoz, pa uvesti ograničenja na korištenje ličnih automobila.
Samo je problem što su sve vlade populističke, pa nijedna neće imati snage za ikakva ograničenja.

Uvesti poreske olakšice onima koji kupuju električna auta.
PM72

#4138 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by PM72 »

tramvajtrojka wrote: 26/12/2022 10:23
laik1981 wrote: 26/12/2022 10:10 Ja juce bio u Konicu.. Zrak otprilike kao na Trebevicu.. Lijepo, vedro, sjedi raja u bastama.. Do ulaza u onaj novootvoreni tunel na Bradini cisto.. Izadjes iz tunela kao da u neki horor ulazis.. Onaj Ivan treba poravnati :D
Image

nista osmanovo proročanstvo hahahahha :lol: :lol: koji nama debili uce omladinu i jos se pozivaju da su neki autoriteti :run:

Nemoj tako.Eno se stanovnici Bradine žale da sarajevski smog kulja iz tunela... :lol: za par hefti sve će izać na onu stranu
tramvajtrojka

#4139 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by tramvajtrojka »

PM72 wrote: 26/12/2022 10:34

Image

Nemoj tako.Eno se stanovnici Bradine žale da sarajevski smog kulja iz tunela... :lol: za par hefti sve će izać na onu stranu
Image

slika i prilika svih zbivanja u drzavi ovaj levat je do sad imao izjave
- pokretne trake u titovoj sa staklenicima iznad
-ukopavanje tramvaja na obali
- vjetrenjace na bembasi
- prednost autobusa u odnosu na tramvaje

i ocekivati ovaj debil da odgoji i nauci neki novi akademski kadar kao sto sam naveo slika i prilika propasti drzave
PM72

#4140 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by PM72 »

Zna trnovljak,nemoj tako.U ratu završio saobraćajni fakultet.
SmokingMan

#4141 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by SmokingMan »

Da, potrena je neka strategija iza koje će stajati država, iako ona mora reagovati na način da se uzme veliki zajam od insotranih fondova i krene sa dugoročnom strategijom smanjenja udjela korištenja fosilnih goriva u sistemima grijanja. Svaki kreditor se raduje kada mu klijent dođe sa velikim zahtjevima, pa se molioc udvara za povoljniji aranžman. Mi nemamo na žalost funkcionalne isntitucije koje su voljne da once in a liftime za ovo društvo rade i prekomjerne volonterske sate, osim što "masno" aparat uzima od društva, iako mu ništa ne daje zauzvrat. :D
Truba

#4142 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Truba »

Drzava treba otkupljivati stare automobile lupam 1200 za golfa eko norma 1 i tako
Truba

#4143 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Truba »

Prijavi ga inspekciji.
Nije problem sto je sprzio svoj
Nego sto hoce i moj
A ja ga prepilao za druge stvari...prostor za puzavac i podmetac za namicanje sloja zemlje
PM72

#4144 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by PM72 »

Truba wrote: 26/12/2022 11:26 Drzava treba otkupljivati stare automobile lupam 1200 za golfa eko norma 1 i tako
Država?
Šta ima država s tim?
Onda bi ovdje bio najveći otpad na Balkanu.
Truba

#4145 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Truba »

PM72 wrote: 26/12/2022 11:30
Truba wrote: 26/12/2022 11:26 Drzava treba otkupljivati stare automobile lupam 1200 za golfa eko norma 1 i tako
Država?
Šta ima država s tim?
Mislio sam na kanton...uvjet da je vozilo registritano u kantonu i da vazi registracija...pa gledao sam videe u normalnim zemljama unistavaju i normalne automobile samo da pospjese kupovinu novih

Zabraniti prolazak kombija s ugljem...kroz kanton

Velike kazne za drvni otpad u gradjevinarastvu
HelaS

#4146 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by HelaS »

Image

Samo "gromada budali" može pasti na pamet, i samo takva osoba može zagovarati rušenje brda i planina i posebno njihovo probijanje radi izgradnje nekakvih zračnih tunelskih koridora. Nevjerovatno ko sve ima poziciju profesora :-) :(

Zrak strujanjem u Sarajevo dolazi sa zapadne i južne strane, i odlazio bi ka istoku da može od Hojte, Rogoja ili Treskavice, ili Borija i Romanije :-)
Truba

#4147 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Truba »

Izvini sta fali uklanjanju jednog brda ili planine ako ce to razbiti casu tojest kotlinu u sarajevu
HelaS

#4148 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by HelaS »

Truba wrote: 26/12/2022 11:32

Država?
Šta ima država s tim?
Mislio sam na kanton...uvjet da je vozilo registritano u kantonu i da vazi registracija...pa gledao sam videe u normalnim zemljama unistavaju i normalne automobile samo da pospjese kupovinu novih

Zar nedavno nije bila zabrana prodaje uglja domaćinstvima i industriji, svima osim termoelektranama?
PM72

#4149 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by PM72 »

Truba wrote: 26/12/2022 11:32

Država?
Šta ima država s tim?

Pa sam si rekao...u normalnim zemljama.Koga će policija zaustavit i kaznit kad prvi taj policajac loži okorke i šperploče u bespravno napravljenoj kući u Zabrđu ili na Mojmilu.
Na sve strane imaš stovarišta drva i sumnjivog uglja..
ZoomZoomKiwi

#4150 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by ZoomZoomKiwi »

Država treba da bude sistem koji će da stvori civilizovane, obrazovane i nadasve pismene individue. A onda će te individue same od sebe da paze na zagađenje, a i da rade na tome da imaju dovoljno novca da priušte sebi adekvatno grijanje, adekvatno vozilo i tako dalje. Ali i da svako nezadovoljstvo sistemom (bilo to zdravstvo, školstvo ili nešto treće) ispoljavaju na demokratski civilizovan način, i na izborima.

Pošto to ekipi na vlasti nije u ličnom interesu, onda se u mentalitet i navike zatucanog polupismenog stanovništva, koje ne vidi dalje od nosa, ne zadire.

E tu onda dolazimo do naših paušalnih, ad-hoc, rješenja.

Daj sirotinji malo da pojede da provoza i to ti je, nemoj ga naučiti da život može biti bolji i kvalitetniji, nemoj ga opismenjavati, ne daj mu da gdje putuje da vidi slučajno da se može bolje živjeti, da infrastruktura nije cent' asfalta ispred avlije. Da može željezara i čist zrak i tako dalje.

Ja bih npr. sve Zeničane "kaznio" sa jedno heftu (i to u zimskim mjesecima) u hotel najbliži Mittalovoj željezari u Linzu u Austriji, pa da vide šta je apoteka od industrije, i kako zrak, a i ulice mogu biti čisti kad te država natjera. Al' šta fukara zna, kod nas je priča - znaš li ti koliko ljudi Mittal hrani, koliko firmi postoji samo zbog Mittala, pa makar mi svi u sljedećem desetljeću pomrli od raka pluća, jebo to, ko to jebe.

Ad-hoc država.
Post Reply