Vam wrote: ↑25/12/2022 16:32
Realno fast food hrana nije nista novo ni specijalno, a razlika izmedju proizvodnje i usluznih djelatnosti nije mala po uticaju na domacu ekonomiju. Zaposljavanje radnika u stranom lancu "restorana" je dobro za te radnike, firma placa porez drzavi i to je sve, ali se sam kapital generise strancima, zato i jeste bosanac glup, hocemo da smo "svijet" po normama koje nista ne nude.
Nama je glupo i "seljacki" raditi na brendiranju domacih proizvoda, upakovati ih u neku satro pricu (kao sto se nama radi) i servirati svijetu ribu, sir, meso i sl. Ali przeni krompir u kartonskoj kutiji, kafa u kartonskoj casi itd je nesto aman zaman.
Nisam ja protiv toga, ok je to, za pauzu na poslu, uzinu skolarcima, ali da je kvalitet nije, realno sranje je, a ono sto sigurno nije, nije restoranski kvalitet.
Odbojnost prema kompanijama "zlatnih lukova" i "pukovnika" je i vise nego ocekivana, dok zanesenost ili bar privlacnost, da ne pretjerujem, istim ne mogu da razumijem nikako.
KFC kao i svi ostali medjunarodni fast food lanci funkcionise tako sto od njih kupis licencu, i placas im mjesecnu "kiriju", tvoje je da nadjes lokaciju, ulozis novac, zaposlis i placas radnike itd itd. Firma je iz Bosne, vlasnik Bosanac, cak je i piletina domaca.
Kreiranje domaceg brenda "from scratch" koji ce biti veoma uspjesan u BiH, kamoli u inostranstvu je fantazija kakva u mnogo vecim i razvijenijim drzavama nije uspjela. A cak i gdje je koliko toliko uspjela, i dalje su mnogo manji od McD, KFC, BK, Starbucks i ostalih. Jednostavno, ovi brendovi dolaze iz kulturoloski najutjecajnije drzave na planeti, i imali su decenije da se razviju.
Drago bi mi bilo da neko pokusa sa skroz domacim brendom, ali to i kupovanje licence stranog brenda su dva razlicita svijeta. Za prvo ti trebaju desetine miliona samo da nesto napravis unutar BiH, stotine da se siris dalje, a i decenije dok se to razvije. S druge strane, sa nekoliko miliona KM mozes kupiti licencu i otvoriti McD, KFC, Starbucks i slicne.
Isto tako, bitno je naglasiti da Bosna internacionalno nit je poznata nit je atraktivna. "Made in Bosnia" ima istu privlacnost ko "Made in Bangladesh", sto znaci da ako zelis napraviti uspjesan brend bosanskog porijekla, uspjesniji ces biti ako prikrijes cinjenicu da je iz Bosne.
I sto se tice kvaliteta/ukusa, to je subjektivna stvar. Meni je ovaj pileci sendvic u KFC bolji od 90% drugih. Kvaliteta hrane je konstantna, ne moras se nadat da je onaj tvoj omiljeni kuhar u kuhinji, uvijek znas sta ces dobiti, i da neces cekati duze od 10-15min da ti narudzba bude spremna.