Sebija All about

Post Reply
hladan.preminger

#16551 Re: Sebija All about

Post by hladan.preminger »

Mene zanima kako će komisija medicinskog fakulteta u Sarajevu cijeniti validnost dokumenata čiji je izdavač medicinski fakultet u Zagrebu?

To je logički i pravni apsurd.
Bossona

#16552 Re: Sebija All about

Post by Bossona »

Seko, Sekice, gdje su ti diplomice?!
Papiri predati,rok istekao, šta će i kada će odlučiti rektorat?!

Osuđeni Sakib Pleh: Neću podnijeti ostavku, najbitnije je da sam direktor :D
VIJESTI Autor:N1 BiH21. dec 202216:007 komentara
Image

Sakib Pleh je presuđen jer je falsifikovao diplomu. No, vratio se u fotelju direktora. Ne razmišlja o ostavci, za njega je to završen slučaj. Radnici Biblioteke za slijepa i slabovidna lica su šokirani.

Sakib Pleh, direktor sarajevske Biblioteke za slijepa i slabovidna lica neće podnijeti ostavku, piše Interview.ba. Ne smatra da bi to bilo moralno.

Vratio se na radno mjesto na kojem 18 godina radi s lažnom diplomom.

Nakon povratka na posao otišao je na godišnji. Ali je od ponedjeljka ponovo na poslu. I radi užurbano, pa za sutra priprema proslavu 50. obljetnice Biblioteke.

“Što se mene tiče, meni je to završeno. Ne bih se referisao na te stvari (sudsku presudu, op. aut). Meni je najbitnije da sam ja po Ugovoru o radu direktor Biblioteke, a da je Tužilaštvo u tom predmetu tražilo da se zabrani djelatnost i da je taj prijedlog odbijen. Znači, ja nisam napravio nikakvu grešku vezanu za moju funkciju. Tako da je to konačna presuda”, kaže Pleh za Interview.ba.

Na pitanje ima li diplomu, je li je u međuvremenu stekao, Pleh odgovara: “Kažem Vam, ja sudske presude izvršavam, a ne komentarišem ih”.

Na pitanje da li bi bilo moralno da da ostavku, jer je Općinski sud u Sarajevu presudio da je radio s krivotvorenom diplomom, Pleh odgovara odgovara sa “Ne”.

“Ne! Jer mislim da nema potrebe. Sve dok sam upisan u sudski registar kao direktor bez ograničenja, dok se ne pojavi neko ko je osnivač, ko bi mogao rješavati neka pitanja, ja sam tu da spašavam biblioteku, da je čuvam”, rekao je.
:lol: :lol: :lol:

Tako govori Pleh i priprema za sutra proslavu 50. obljetnice Biblioteke.

Radnici su šokirani.

“On je presuđen, zna se da je predao krivotvorenu diplomu. Sad se bahati. Ponaša kao da je sve u redu. A mi ne znamo na čemu smo. Nemamo plaća”, kaže za Interview.ba jedan od njih.

Podsjetimo, u presudi Općinskog suda iz jula ove godine, a koja je postala pravosnažna 31. oktobra je navedeno:

“Sakib Pleh je kriv što je dana 22.11.2018. godine u Sarajevu, općina Centar, svjestan da upotrebljava lažnu javnu ispravu i htijući to, Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo predao ovjerenu kopiju krivotvorene diplome o završenom Pravnom fakultetu u Titogradu u Crnoj Gori broj: 10567 9-85 od 08.02.1986, zajedno sa prijavljenim obrazcem na javni konkurs za izbor i imenovanje predsjednika školskog odbora JU Osnovne škole „Aneks“ raspisan od Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS dana 19.11.2018. pod brojem: 11/04-05-37812/18, objavljen u Dnevnom Avazu 22.11.2018. te u Službenim novinama Federacije BiH br. 94/18 od 23.11.2018, iako je znao da se radi o krivotvorenoj diplomi i da Pravni fakultet nikad nije završio”.
https://ba.n1info.com/vijesti/osudjeni- ... -direktor/
Blixen

#16553 Re: Sebija All about

Post by Blixen »

Bossona wrote: 25/12/2022 20:26 Sakib Pleh
je ustvari Momir Peh iz TLN :D
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#16554 Re: Sebija All about

Post by izvrsni direktor »

Zamisli apsurda da pitas za moralnu ostavku covjeka koji je svjesno lazirao diplomu radi vlastite koristi?? Ja bi se sramotio postaviti tako pitanje uopce..
Blixen

#16555 Re: Sebija All about

Post by Blixen »

Sebija Izetbegović odlazi sa čela KCUS-a?

Direktorica Kliničkog centra u Sarajevu (KCUS) dr. Sebija Izetbegović nakon godišnjeg odmora, od srijede 4. januara, neće se više vraćati na poziciju, objavio je Interview.ba pozivajući se na nekoliko izvora sa KCUS-a.

“Prema mojim informacijama, ona je posljednjeg radnog dana iznijela svoje stvari iz kabineta”, kazao nam jedan od sugovornika za Interview.ba.

Na ovoj poziciji, kako nalažu pravila, dok je na godišnjem direktoricu prema njenom naređenju mijenja član njenog kabineta, dr. Alen Džubur, šef internističke discipline. Radi se o, kako dodaju izvori ovog portala, vrlo bliskom suradniku, koji ju je nerijetko podržavao u njenim odlukama.

Inače, kako dodaju, dr. Džubur je ovih dana tokom praznika neprekidno u kabinetu generalne direktorice. Navodno se upoznaje sa finansijama, pravnim odlukama i ostalim poslovima koji ga tek čekaju.

Jedan od sugovornika objašnjava šta se zapravo, prema njegovom mišljenju, dešava.

“Direktorici je jasno da neće više moći biti na ovoj poziciji i sama napušta KCUS, da je ne bi smijenili. Zato se odlučila na godišnji, kako bi na toj poziciji, ostavila svog čovjeka”, istakao je.

Dodaje da će Izebegović najvjerovatnije podnijeti ostavku. A onda na red stupa Upravni odbor KCUS-a.

Inače, UO KCUS-a, kojeg postavlja Vlada Federacije BiH ima 11 članova – 3 uposlenika KCUS-a, 2 predstavnika Vlade Federacije, te još 6 iz Sarajevskog (2), te po jednog iz Zeničko dobojskog, Srednje bosanskog, BPK i Unsko sanskog kantona.
HelaS

#16556 Re: Sebija All about

Post by HelaS »

Blixen wrote: 02/01/2023 14:03 Sebija Izetbegović odlazi sa čela KCUS-a?

Direktorica Kliničkog centra u Sarajevu (KCUS) dr. Sebija Izetbegović nakon godišnjeg odmora, od srijede 4. januara, neće se više vraćati na poziciju, objavio je Interview.ba pozivajući se na nekoliko izvora sa KCUS-a.

“Direktorici je jasno da neće više moći biti na ovoj poziciji i sama napušta KCUS, da je ne bi smijenili. Zato se odlučila na godišnji, kako bi na toj poziciji, ostavila svog čovjeka”, istakao je.

Dodaje da će Izebegović najvjerovatnije podnijeti ostavku. A onda na red stupa Upravni odbor KCUS-a.

Inače, UO KCUS-a, kojeg postavlja Vlada Federacije BiH ima 11 članova – 3 uposlenika KCUS-a, 2 predstavnika Vlade Federacije, te još 6 iz Sarajevskog (2), te po jednog iz Zeničko dobojskog, Srednje bosanskog, BPK i Unsko sanskog kantona.
Ko su trenutno članovi UO KCUS?

I UO KCUS će biti promijenjen uspostavnom nove federalne Vlade i Vlada - kojih kantona u FBiH?
dr_Evil

#16557 Re: Sebija All about

Post by dr_Evil »

hladan.preminger wrote: 22/12/2022 11:39 Mene zanima kako će komisija medicinskog fakulteta u Sarajevu cijeniti validnost dokumenata čiji je izdavač medicinski fakultet u Zagrebu?

To je logički i pravni apsurd.
Pa da postoji dokument lako bi ocijenili, uzme papir, pogleda ko je potpisao,nadje pecat, uporedi sa dokumentacijom u arhivu u Zagrebu i kaze super. Mozda dokument i postoji samo su ga krili pa ce sada isplivati.

Ovdje problem sto ona ima samo izjavu koju je ona potpisala.
preludezalude

#16558 Re: Sebija All about

Post by preludezalude »

To sto ce ona podnijeti ostavku nije satisfakcija. Pravo pitanje je da li ce i kada krivicno odgovarati zbog vise krivicnih djela poput: falsifikovanja sluzbene isprave (index), davanja lazne izjave ( njena izjava o polozenim ispitima), nesavjesnog i nestrucnog rada koji zalazi u zonu nadriljekarstva, zbog svjesnog ugrozavanja zivota pacijenata uvodjenjem respiratora u intenzivnu njegu a koji nisu namjenjeni za tu upotrebu...
Ali istovremeno se postavlja pitanje krivicne odgovornosti osobe na Medicinskom fakultetu koja je prihvatila Sebijine izjave i neovjeren indeks bez ikakve provjere.
seksi_ideje

#16559 Re: Sebija All about

Post by seksi_ideje »

Sultanijo, neeee! :(
Blixen

#16560 Re: Sebija All about

Post by Blixen »

HelaS wrote: 02/01/2023 14:14 Ko su trenutno članovi UO KCUS?
sigurno neki divni ljudi :D
ne znam ko su doticni
seksi_ideje

#16561 Re: Sebija All about

Post by seksi_ideje »

Odmah demanti na klixu :lol:
tramvajtrojka

#16562 Re: Sebija All about

Post by tramvajtrojka »

seksi_ideje wrote: 02/01/2023 14:25 Odmah demanti na klixu :lol:
nema sta brzi su od provjerenih stavova i faktora pri odbrani sultanije :oops: :lol:
PM72

#16563 Re: Sebija All about

Post by PM72 »

Probni balon :D
Edin H.

#16565 Re: Sebija All about

Post by Edin H. »

Dobro je, džaba se nasekirah. :oops:
konami666

#16566 Re: Sebija All about

Post by konami666 »

Sta bi sa provjerom diplome, do sad bi je provjerili da je na Marsu završila.
Nije mi jasno kako ni pravosuđe ni univerzitetska zajednica, niko ništa ne radi vezano za ovaj skandal.
Pa nemoguce da ova ološ drže čitavu državu za jaja.
Zamislite onda koliko vrijede BH diplome u inostranstvu kada ovakve stvari prolaze…
Logovan

#16567 Re: Sebija All about

Post by Logovan »

Ja mogu sve, ništa mi ne možete, radim šta hoću :run:
Blixen

#16568 Re: Sebija All about

Post by Blixen »

Logovan wrote: 02/01/2023 17:03 Ja mogu sve, ništa mi ne možete, radim šta hoću :run:
I jebem vam mater 🤣🤣 šta je, šta hoćete?
swanfilter

#16569 Re: Sebija All about

Post by swanfilter »

Ovu ce samo rumunski pristup maketi ...
Bossona

#16570 Re: Sebija All about

Post by Bossona »

Uskoro će dva mjeseca kako je dat mjesec dana da se pronađe diploma. Ja, i ?
https://www.hercegovina.info/vijesti/sp ... tu/208556/
zateznistub

#16571 Re: Sebija All about

Post by zateznistub »

swanfilter wrote: 02/01/2023 19:50 Ovu ce samo rumunski pristup maketi ...
Tačno,

ali mi ovdje nemamo ni volje ni muda da se to sprovede...
Novak20

#16572 Re: Sebija All about

Post by Novak20 »

Nadam se da nije moguće da plati kaznu i ostane na dvije funkcije. :D

https://avaz.ba/vijesti/bih/798544/zako ... stiti-kcus
Novi Zakon o prevenciji i suzbijanju korupcije u Kantonu Sarajevo, koji je stupio na snagu 1. januara 2023. godine, zabranjuje obavljanje više funkcija istovremeno!

Prema ovom zakonu, jedna osoba neće moći biti i zastupnik u kantonalnoj skupštini i direktor neke ustanove, kao što je to ranije bio slučaj. Radi se o dvojnim funkcijama, što je sada zabranjeno

Zakon jasan
To znači da Sebija Izetbegović, direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), koja je preuzela mandat zastupnice u Skupštini KS, mora podnijeti ostavku na čelu KCUS-a.

Za nju je, kako nam je rečeno, Ured za borbu protiv korupcije utvrdio da je u očitom sukobu interesa. Ali ne samo Sebija Izetbegović. Ured ima podatke za više od 20 funkcionera. Neki su, kako nam je potvrđeno, već podnijeli ostavke, dok drugi to, očito, ne žele.

Saznajemo da će Ured za borbu protiv korupcije već danas pristupiti detaljnoj analizi primjene Zakona i početi slati institucijama odluke o izjašnjenju.

- Od osoba za koje smo utvrdili da su u sukobu interesa prvo ćemo tražiti očitovanje, a zatim razrješenje s dužnosti u zakonskom roku - rečeno je za „Avaz“ iz Ureda za borbu protiv korupcije KS.

Novčana kazna
A sankcije, ukoliko se neka osoba ogluši na ovaj zakon, više su nego jasne. Kazne se kreću od 2.000 do 10.000 KM. Ovakva sankcija prijeti i direktorici KCUS-a.

- U slučaju da nosilac javne funkcije ne podnese ostavku ili na drugi način ne odstupi s nespojive funkcije, Ured će ga kazniti novčanom kaznom u iznosu od 2.000 do 10.000 KM, što je propisano u članu 65. Zakona - zaključili su iz Ureda.

Rok za odstupanje
Ukoliko nosilac javne funkcije ne podnese ostavku ili na drugi način ne odstupi s jedne ili više nespojivih funkcija u roku od 30 dana, Ured dostavlja odluku kojom se odlučuje o postojanju sukoba interesa instituciji, privrednom društvu, fondaciji ili udruženju u kojem nosilac vrši nespojivu funkciju.
Haris.ba

#16573 Re: Sebija All about

Post by Haris.ba »

Ide sudovanje za nenadleznost, mozda premijer cak podnese i ustavnom sudu na misljenje.

U krajnjem slucaju plati novcanu kaznu i sve ok.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#16574 Re: Sebija All about

Post by pici »

Ukoliko odbije da to uradi, zakon propisuje i kazne pa tako nosiocu javne funkcije, koji je u sukobu interesa, može biti izrečena novčana kazna te drugi oblici sankcija kao što su prijedlog za razrješenje s javne funkcije, poziv na podnošenje ostavke, opomena i javno objavljivanje odluke.
Ide smjena i to na najgori moguci nacin, javnim blacenjem za korupciju i sukobe interesa.Tako su lorda chivasa smijenili.
Roccohljup

#16575 Re: Sebija All about

Post by Roccohljup »

ma ništa bolje nije ni zaslužila
Post Reply