Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Adnan55

#56951 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Adnan55 »

art vandeley wrote: 13/12/2022 21:29 7 prisoners
https://www.imdb.com/title/tt14168118/
prikaz modernog ropstva, mreže korupcije, kriminala, zlostavljanja, iskorištavanja i na kraju bogaćenja na trgovini ljudima.
Dobar film koji prikazuje muku jednih ali s druge strane bogaćenje i korist drugih, i tako u krug... najranjiviji su ljudi iz provincije (siromašni).
Izgubih dva sata zivota.. kraj je kriminalan😂
johnnykola

#56955 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by johnnykola »

kakavdanakneiskustvu wrote: 25/12/2022 10:44
Odličan.
n+1

#56956 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by n+1 »

Tito_i_Partija wrote: 23/12/2022 16:36
n+1 wrote: 22/12/2022 23:57 Danas akcioni heroji pričaju viceve. Vidi pod Marvel. :D
Danas? Pogledaj svaki Arnoldov film posle Conana.
Pa ja, Arnold tad bio izuzetak, danas si izuzetak ako ne pričaš viceve.

Inače, priča o Die Hard me podsjeti na još jedno remek djelo akcionog minimalizma.

Image

Nikada neću prežaliti što ovo nije dobilo nastavak, dok čMarvel sranja prosperiraju.

The sentence is death. :D
Snake Eyes

#56957 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Snake Eyes »

Dredd razvaljuje, i meni je žao što ne dobismo nastavak, opet s druge strane možda bi ga usrali nastavkom.
Slo-Mo droga
Last edited by Snake Eyes on 25/12/2022 13:11, edited 1 time in total.
n+1

#56958 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by n+1 »

Die Hard, Dredd, i Fury Road. Sveto trojstvo.
Snake Eyes

#56959 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Snake Eyes »

Mad Max FR je na vrhu, s tim sto je meni Terminator 2 drazi od Die hard. Mad Max ti je poput orgazma od 2h, cisti uzitak, od pocetka do kraja.
n+1

#56960 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by n+1 »

Da, ova tri nekako grupiram po tom minimalizmu i no bullshit approachu.
Snake Eyes

#56961 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Snake Eyes »

Slazem se.
Tito_i_Partija

#56962 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Tito_i_Partija »

n+1 wrote: 25/12/2022 12:47
Tito_i_Partija wrote: 23/12/2022 16:36

Danas? Pogledaj svaki Arnoldov film posle Conana.
Jel' i Bruce Willis bio izuzetak? Die Hard serijal je takođe pun zajebancija, k'o što i njegovi drugi filmovi, poput Fifth Element i Last Boy Scout. :-D

Mislim da je taj trend počeo sredinom osamdesetih jer je ljudima bio već pun kurac smrknutih akcionih heroja koji se uzimaju previše ozbiljno, koje je nezvanično predvodio Stallone. Demolition Man mu je bio jedini izuzetak, i nije ni čudo što se danas smatra jednim od njegovih najboljih filmova.

Evo recimo prije par mjeseci uzmem da pogledam svoj favorite iz djetinjstva, Cobra. Izdrž'o svega 15 minuta i ugasio, film je teški treš. Ne mogu 90 minuta gledat' karikaturu od čovjeka koji se uzima toliko ozbiljno da, između ostalog, vadi komad pice iz zamrzivača, siječe je makazama, i onako zamrznutu je jede dok čisti svoj pištolj. Jer je on toliko jeben tip. A Stalloneov katalog je pun takvih filmova.

Zato neka ba malo viceva u filmovima, sve ide bolje uz humor. :D
Rothmans

#56963 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Rothmans »

Neki imaju komplekse od alfa muzjaka :roll:
tranquil

#56964 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by tranquil »

Tito_i_Partija wrote: 25/12/2022 15:52

Jel' i Bruce Willis bio izuzetak? Die Hard serijal je takođe pun zajebancija, k'o što i njegovi drugi filmovi, poput Fifth Element i Last Boy Scout. :-D

Mislim da je taj trend počeo sredinom osamdesetih jer je ljudima bio već pun kurac smrknutih akcionih heroja koji se uzimaju previše ozbiljno, koje je nezvanično predvodio Stallone. Demolition Man mu je bio jedini izuzetak, i nije ni čudo što se danas smatra jednim od njegovih najboljih filmova.

Evo recimo prije par mjeseci uzmem da pogledam svoj favorite iz djetinjstva, Cobra. Izdrž'o svega 15 minuta i ugasio, film je teški treš. Ne mogu 90 minuta gledat' karikaturu od čovjeka koji se uzima toliko ozbiljno da, između ostalog, vadi komad pice iz zamrzivača, siječe je makazama, i onako zamrznutu je jede dok čisti svoj pištolj. Jer je on toliko jeben tip. A Stalloneov katalog je pun takvih filmova.

Kad smo već kod starih akcionih junaka..

Američki nindža :D

Da li neko od poznavatelja ovog serijala može potvrditi sljedeće, informaciju sam čuo od poznanika, a predavno sam gledao filmove da bih se mogao sjetiti i potvrditi.

U jednom od filmova glavni junak se sprema da napadne bazu protivnika, neku tvrđavu, i pravi vlastitu katanu. I sad, kao u dosta filmova 80-ih, ide montaža uz muziku tog perioda od par minuta gdje on kuje, isprobava, brusi katanu, ovo ono, i taj dio se završi, i on krene do te tvrđave. I tiho se prikrade prvom stražaru (valjda takođe nindži), slomi mu vrat, UZME NJEGOVU KATANU I CIJELI OSTATAK FILMA KORISTI TU KATANU, A NE ONU KOJU JE ISKOVAO :lol:

Nemam pojma da li je ovo istina, ali me ne bi čudilo :D
Tito_i_Partija

#56965 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Tito_i_Partija »

tranquil wrote: 25/12/2022 16:08

Kad smo već kod starih akcionih junaka..

Američki nindža :D

Da li neko od poznavatelja ovog serijala može potvrditi sljedeće, informaciju sam čuo od poznanika, a predavno sam gledao filmove da bih se mogao sjetiti i potvrditi.

U jednom od filmova glavni junak se sprema da napadne bazu protivnika, neku tvrđavu, i pravi vlastitu katanu. I sad, kao u dosta filmova 80-ih, ide montaža uz muziku tog perioda od par minuta gdje on kuje, isprobava, brusi katanu, ovo ono, i taj dio se završi, i on krene do te tvrđave. I tiho se prikrade prvom stražaru (valjda takođe nindži), slomi mu vrat, UZME NJEGOVU KATANU I CIJELI OSTATAK FILMA KORISTI TU KATANU, A NE ONU KOJU JE ISKOVAO :lol:

Nemam pojma da li je ovo istina, ali me ne bi čudilo :D
Američki Nindža, još jedan favorite iz dana mog djetinjstva. :lol:

Odgled'o sam svih 5 dijelova, al' ne sjećam se tog specifičnog detalja sa katanom. Možda nisam obrać'o dovoljno pažnje, bio sam ipak dijete, mada je definitivno moguće. Filmovi koji su imali toliko ograničen budžet i talenat generalno zahtijevaju da njihovi gledaoci nemaju baš dobar smisao za detalje i kontinuitet. :lol:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#56966 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by _BataZiv_0809 »

Mozda bih trebao pogledat Mad Maxa @n+1
Snake Eyes

#56967 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Snake Eyes »

I tada nekada je Amercki nindja bio smece.
n+1

#56968 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by n+1 »

_BataZiv_0809 wrote: 25/12/2022 16:38 Mozda bih trebao pogledat Mad Maxa @n+1
Pogledaj. Poezija.
Spoiler
Show
Onaj trenutak kada se film prelomi, a lovina postaje lovac. Genijalno. Baš sam nedavno kontao kako je i Gibsonov Apokalipto imao sličnu dinamiku.
n+1

#56969 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by n+1 »

Hajd ne zajebavaj. :D John McLean baci pogleda na poster sisate ženske dok bježi od Hans Gruberovih katila, i to je funny moment. S druge strane, danas imaš infantilni, imbecilni, maloumni, poluretardirani, lobotomizirani humor Deadpoola.

Yeah, mislim da ne govorimo o istom. :D

A može se biti zajeban akcioni heroj i bez tih cringe Cobra momenata. Recimo, Dredd (2012). The sentence is death. :D

https://youtu.be/SLkHd-m7o3s?t=88
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#56970 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by _BataZiv_0809 »

n+1 wrote: 25/12/2022 16:57
_BataZiv_0809 wrote: 25/12/2022 16:38 Mozda bih trebao pogledat Mad Maxa @n+1
Pogledaj. Poezija.
Spoiler
Show
Onaj trenutak kada se film prelomi, a lovina postaje lovac. Genijalno. Baš sam nedavno kontao kako je i Gibsonov Apokalipto imao sličnu dinamiku.
Da idem hronoloski?
n+1

#56971 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by n+1 »

_BataZiv_0809 wrote: 25/12/2022 17:10
n+1 wrote: 25/12/2022 16:57

Pogledaj. Poezija.
Spoiler
Show
Da idem hronoloski?
Ma jok, pogledaj samo Fury Road. Ove starije što ih je Tito gledao kao dijete nemoj ni gledati. Nisu svakako povezani sa Fury Road. :D

A i ostarili su loše. :skoljka: Fury Road je modern cinema, bez bullshita i prenemaganja. :D
Tito_i_Partija

#56972 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Tito_i_Partija »

n+1 wrote: 25/12/2022 16:59 Hajd ne zajebavaj. :D John McLean baci pogleda na poster sisate ženske dok bježi od Hans Gruberovih katila, i to je funny moment. S druge strane, danas imaš infantilni, imbecilni, maloumni, poluretardirani, lobotomizirani humor Deadpoola.

Normalno da ne govorimo o istom, jer ti porediš kruške i jabuke. Ja pričam o tome da komedija u akcionim filmovima nije nova pojava, da je ima još od osamdesetih, dok ti vadiš najekstremniji primjer koji nema ni deset godina u džepu, i koji je baziran na karakteru koji je svjesno napisan da bude što više infantilan, imbecilan, malouman, itd. I gledajući ga k'o adaptaciju comica, ovaj film je itekako vjerodostojan. A bio je uspješan zato što su ga današnji ukusi napravili uspješnim.
A može se biti zajeban akcioni heroj i bez tih cringe Cobra momenata. Recimo, Dredd (2012). The sentence is death. :D

Kad već govorimo o vjerodostojnim adaptacijama, i Dredd je isto, samo što je totalno suprotan karakter od Deadpoola. A meni oba bila super, svaki na svoj način.

Mislim da je problem što ti tražiš estitetiku i atmosferu DC-a u Marvelovim materijalima. DC i Marvel nemaju nikako isti pristup svojim superherojima i worldbuildingu. Dok je DCov mračniji i ozbiljniji, Marvelov je više šaren i "lighthearted", ponajviše jer gotov svi najpoznatiji Marvelovi heroji dolaze od jednog čovjeka, Stana Lee-a, koji je svoj šmek stavio na svakog superheroja kojeg je stvorio.
Sanjarko

#56973 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Sanjarko »

100 metros
Snake Eyes

#56974 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Snake Eyes »

Deadpool parodija na svijet kojem navodno pripada. Parodira tim nekim kretenskim humorom, zato je i dobar.
n+1

#56975 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by n+1 »

Tito_i_Partija wrote: 25/12/2022 17:42
n+1 wrote: 25/12/2022 16:59 Hajd ne zajebavaj. :D John McLean baci pogleda na poster sisate ženske dok bježi od Hans Gruberovih katila, i to je funny moment. S druge strane, danas imaš infantilni, imbecilni, maloumni, poluretardirani, lobotomizirani humor Deadpoola.

Normalno da ne govorimo o istom, jer ti porediš kruške i jabuke. Ja pričam o tome da komedija u akcionim filmovima nije nova pojava, da je ima još od osamdesetih, dok ti vadiš najekstremniji primjer koji nema ni deset godina u džepu, i koji je baziran na karakteru koji je svjesno napisan da bude što više infantilan, imbecilan, malouman, itd. I gledajući ga k'o adaptaciju comica, ovaj film je itekako vjerodostojan. A bio je uspješan zato što su ga današnji ukusi napravili uspješnim.

Kad već govorimo o vjerodostojnim adaptacijama, i Dredd je isto, samo što je totalno suprotan karakter od Deadpoola. A meni oba bila super, svaki na svoj način.

Mislim da je problem što ti tražiš estitetiku i atmosferu DC-a u Marvelovim materijalima. DC i Marvel nemaju nikako isti pristup svojim superherojima i worldbuildingu. Dok je DCov mračniji i ozbiljniji, Marvelov je više šaren i "lighthearted", ponajviše jer gotov svi najpoznatiji Marvelovi heroji dolaze od jednog čovjeka, Stana Lee-a, koji je svoj šmek stavio na svakog superheroja kojeg je stvorio.
Ne sporim ja da je Deadpool vjerodostojan svom predlošku niti me to uopće zanima.

Govorim o tome da je dominantna kulturološka matrica akcionog heroja pomjerena od one koja je bila bliža Dreddu (osamdesetih i dvedesetih, pa i nula-nultih) ka onoj koja je bliža danas Deadpoolu. Uzimam ih kao amblemske primjere i postavljam pitanje zašto je to slučaj.

Dakle, ukazujem na traniziciju koja se desila: dok Dredd flopa, a nastavak istog završi u smeću, Deadpool se isčekuje kao dolazak novog mesije. Da, Deadpool je oduvijek bio infantilan u stripovima, ali moralo se nešto desiti u našem poimanju akcionog heroja pa da on, takav, danas postane jedan od najznačajnijih akcionih heroja na filmu. Samim tim, to što je vjerodostojan predlošku, ne osporava tezu koju iznosim.

I nije tu riječ o "traženju estetike DC-a u Marvelovim materijalima", jer mi se ustvari jebe i za Marvel i DC. Riječ o široj kulturološkoj pojavi, kao što rekoh. Expandables su izašli kao karikatura samih sebe i na toj premisi napravili više uspješnih nastavaka. Fast & Furious je počela kao iole ozbiljna franšiza da bi stardom postigli tek kada su se počeli kreveljiti i majmunisati, Kingsman serijal je uspjeh napravio na kretenizmu, i tako dalje.
Post Reply