pitanje za sve vjernike

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
-Chesterfield-

#151 Re: pitanje za sve vjernike

Post by -Chesterfield- »

Hakiz wrote: 24/12/2022 19:10
-Chesterfield- wrote: 24/12/2022 19:09

Pa jesu li ili nisu? Hajde da šta korisno naučim. Da li je Sunčev vjetar dio Sunca?
Ša znači "Tačno ograničili"?
Pa sve ono što pripada Suncu. Ili ne pripada? :D
Hakiz

#152 Re: pitanje za sve vjernike

Post by Hakiz »

-Chesterfield- wrote: 24/12/2022 19:12
Hakiz wrote: 24/12/2022 19:10

Ša znači "Tačno ograničili"?
Pa sve ono što pripada Suncu.
Ama, šta su ograničili?

Objasnili, definisali, izračunali, ali ograničili, kako su naučnici nešto Suncu ograničili?
-Chesterfield-

#153 Re: pitanje za sve vjernike

Post by -Chesterfield- »

Hakiz wrote: 24/12/2022 19:14
-Chesterfield- wrote: 24/12/2022 19:12

Pa sve ono što pripada Suncu.
Ama, šta su ograničili?

Objasnili, definisali, izračunali, ali ograničili, kako su naučnici nešto Suncu ograničili?
Ma nadovezao sam se na post gdje forumaš kaže da će se Sunce širiti.
Mene zanima iz koje početne tačke će se širiti i koliko?

Odnosno, koje su mu sada dimenzije sa Sunčevim vjetrom i drugim stvarima koje pripadaju Suncu?
tranquil

#154 Re: pitanje za sve vjernike

Post by tranquil »

-Chesterfield- wrote: 24/12/2022 19:19

Ama, šta su ograničili?

Odnosno, koje su mu sada dimenzije sa Sunčevim vjetrom i drugim stvarima koje pripadaju Suncu?
Ne izmotavaj se :-) zna se tačno na šta sam se referencirao.

Ali pristanimo malo na to tvoje izmotavanje. Recimo da je Sunčev vjetar dio Sunca. To znači da se Sunce prostire do kraja heliosfere (daleko van Neptunove orbite). Što znači da smo u ovom momentu u unutrašnjosti Sunca. Što znači da Sunce ne putuje po nebu kako kaže npr. sura Jasin, možda eventualno sunčeva jezgra, ali Sunce ne. Što (opet) znači da Ku'ran nije tačan.

Dakle, možemo da se izmotavamo ako hoćeš, i vidi do čega to dovodi :D
-Chesterfield-

#155 Re: pitanje za sve vjernike

Post by -Chesterfield- »

tranquil wrote: 24/12/2022 19:44

Ali pristanimo malo na to tvoje izmotavanje. Recimo da je Sunčev vjetar dio Sunca. To znači da se Sunce prostire do kraja heliosfere (daleko van Neptunove orbite). Što znači da smo u ovom momentu u unutrašnjosti Sunca. Što znači da Sunce ne putuje po nebu kako kaže npr. sura Jasin, možda eventualno sunčeva jezgra, ali Sunce ne. Što (opet) znači da Ku'ran nije tačan.

Pa šta kaže nauka? Da li je Sunčev vjetar dio Sunca?

"Kada Sunce smota i izgubi sjaj." Riječ znači: saviti se, krajevi ili dijelovi nečega jedni prema drugima. Otuda se ona koristi u značenju "smotati turban" ili "skupiti haljine." Ovdje riječ znači: sastaviti, smotati i baciti, a kad se ovako uradi sa Suncem, ono će izgubiti sjaj.
Last edited by -Chesterfield- on 24/12/2022 19:56, edited 1 time in total.
liyf

#156 Re: pitanje za sve vjernike

Post by liyf »

Hakiz wrote: 24/12/2022 19:06
lavi wrote: 24/12/2022 18:08 nikakva prijetnja hvala Allahu, milost čovječanstvu. Ova sura je mekkanska, tako da je sasvim logično da ti je bila jedna od dražih :thumbup:

Ne znam vala da li vidiš čitati, nosiš li naočale, ali se priča o Suncu, ne o Zemlji, a upravo priča da će Sunce izgubiti svoj sjaj, subhanallah!

O da, također ne bih ti garanotvao da ćeš nam ti to moći provjeriti, tvoji izvori kažu da ima još 5 milijardi godina života, znači po tvojoj teoriji ti to nikad nećeš moći potvrditi! Također, tvoji izvori kažu da će se to desiti jer će nestati energije u njemu! Allahu ekber!
Koliko još ima do kraja svijeta? Manje ili više od kraja Sunca? Da nam podneseš izvještaj koga je Allah poslao u džennet a koga u džehenem.
Slabo da ćeš od mene dobiti odgovor o kraju svijeta, pitaj kolegu ovdje, on ima "izvore" :thumbup:
liyf

#157 Re: pitanje za sve vjernike

Post by liyf »

Ama, šta su ograničili?

kažu ti "naučnici" i "izvori" da će se jezgro smanjivati ali će se vanjski dijelovi kore širiti, Allah najbolje zna.
Hakiz

#158 Re: pitanje za sve vjernike

Post by Hakiz »

lavi wrote: 24/12/2022 19:53
Hakiz wrote: 24/12/2022 19:06

Koliko još ima do kraja svijeta? Manje ili više od kraja Sunca? Da nam podneseš izvještaj koga je Allah poslao u džennet a koga u džehenem.
Slabo da ćeš od mene dobiti odgovor o kraju svijeta, pitaj kolegu ovdje, on ima "izvore" :thumbup:
Pa, zar ne kaže u svetim knjigama da će se na kraju svijeta odlučiti ko gdje ide?

A te knjige su pisane mnogo prije tvrdnje kolege.

Pa mi odgovori, "prvi ste počeli" :lol:
PM72

#159 Re: pitanje za sve vjernike

Post by PM72 »

Kažu da je od postanka čovjeka do sada umrlo 150 milijardi ljudi.Svi oni su još u čekaonici sudnjeg dana?
liyf

#160 Re: pitanje za sve vjernike

Post by liyf »

Hakiz wrote: 24/12/2022 19:57
lavi wrote: 24/12/2022 19:53
Pa, zar ne kaže u svetim knjigama da će se na kraju svijeta odlučiti ko gdje ide?

ja vala nisam prvi počeo, prvi je počeo tranquil, a ja ti kažem, Allah zna kada će nastupiti kraj, ja ne. :lol:
liyf

#161 Re: pitanje za sve vjernike

Post by liyf »

PM72 wrote: 24/12/2022 20:01 Kažu da je od postanka čovjeka do sada umrlo 150 milijardi ljudi.Svi oni su još u čekaonici sudnjeg dana?
La, postoji zagrobni život, život u berzekhu. Oni koji su dobra dijela činili i vjernici bili će imati određeni način užitka, a oni koji su bili grešnici i koji su išli protiv Allahovih naredbi će imati patnju, kakvu, Allah zna. Ako te interesuje više javi se slobdono u pp, a evo i ovdje ako si napisao eto tako da ispadneš kul
Hakiz

#162 Re: pitanje za sve vjernike

Post by Hakiz »

lavi wrote: 24/12/2022 20:08
Hakiz wrote: 24/12/2022 19:57

ja vala nisam prvi počeo, prvi je počeo tranquil, a ja ti kažem, Allah zna kada će nastupiti kraj, ja ne. :lol:
Ne ti, prvi su vjernici počeli govoriti o terminima kraja.

Naučnici su čekali da nešto saznaju, imaju osnova, prije nego što progovore.
PM72

#163 Re: pitanje za sve vjernike

Post by PM72 »

lavi wrote: 24/12/2022 20:14
PM72 wrote: 24/12/2022 20:01 Kažu da je od postanka čovjeka do sada umrlo 150 milijardi ljudi.Svi oni su još u čekaonici sudnjeg dana?
La, postoji zagrobni život, život u berzekhu. Oni koji su dobra dijela činili i vjernici bili će imati određeni način užitka, a oni koji su bili grešnici i koji su išli protiv Allahovih naredbi će imati patnju, kakvu, Allah zna. Ako te interesuje više javi se slobdono u pp, a evo i ovdje ako si napisao eto tako da ispadneš kul
Jel to važi i za kineze,bušmane ili maore? Čisto informativno.
tranquil

#164 Re: pitanje za sve vjernike

Post by tranquil »

lavi wrote: 24/12/2022 18:08
tranquil wrote: 24/12/2022 18:04

Dok sam bio vjernik, preferirao sam mekkanske sure nad medinskim, a iz nekog razloga, ova mi je bila jedna od jačih.

Kako god, ljudi se mijenjaju. Danas preferiram izvore koji, na osnovu svih dostupnih podataka, kažu da će Zemlja biti spržena kada se Sunce raširi za koju milijardu godina, a ne obratno, kada se "skupi", kako stoji u gornjem tekstu. Dakle volim izvore koji govore da su zvijezde udaljene svjetlosnim godinama, a ne ukras na Zemljinom nebu koji će u datom momentu "popadati". Poezija koju si postavio je jaka, sa snažnim emocionalnim apelom, ali je udaljena od realnosti, i kada je neko upotrebljava kao realnu prijetnju, bude mi čak pomalo žao takve osobe.

A iz ovog žanra poezije kojeg si postavio još uvijek volim neke stvari, poput npr. ove:

nikakva prijetnja hvala Allahu, milost čovječanstvu. Ova sura je mekkanska, tako da je sasvim logično da ti je bila jedna od dražih :thumbup:

Ne znam vala da li vidiš čitati, nosiš li naočale, ali se priča o Suncu, ne o Zemlji, a upravo priča da će Sunce izgubiti svoj sjaj, subhanallah!

O da, također ne bih ti garanotvao da ćeš nam ti to moći provjeriti, tvoji izvori kažu da ima još 5 milijardi godina života, znači po tvojoj teoriji ti to nikad nećeš moći potvrditi! Također, tvoji izvori kažu da će se to desiti jer će nestati energije u njemu! Allahu ekber!
Kao što sam rekao, poezija možda jeste jaka, ali na kraju, Sunce će se raširiti, postati crveni div, a ne skupiti. Možete se igrati definicijama Sunca, njegovog vjetra i jezgre koliko hoćete, ali samo se izmotavate, jer nećete ni sebi ni drugima da priznate da to što citirate nije tačno.

To što ja neću to doživjeti me ne sikira plaho. Nemam interesa da živim vječno, niti na Zemlji, niti da provodim milijarde godina u nekom tematskom parku gdje ću se doslovno cijelu vječnost morati klanjati Dragom Vođi. Ali mi kao inteligentna vrsta znamo šta će se i poslije naših života desiti sa stvarima koje podliježu zakonima prirode. To je samo astronomija, fizika i hemija, ništa natprirodno, nikakva kristalna kugla, nikakav nadahnuti poeta iz pustinje.

Ne zamjeram autoru one poezije što to nije znao. Ta poezija potiče iz podneblja gdje su ljudima bile bitne stvari kao što su npr. steone kamile, kao što je uostalom rečeno u stihovima koje si citirao, a kojima sam ja kao tinejdžer bio impresioniran isto kao ti sada.

Žalosno je jedino to što se neki furaju da je ovo "tačno" i da taj "Allah" stvarno postoji. A još žalosnije je kada počnu ubjeđivati one koji ne vjeruju da je ta poezija stvarna, da će trpiti vječne muke u nekom apsurdnom sadističkom centru, kreiranom od strane tog navodno "svemoćnog" bića koje nas navodno voli.
Hakiz

#165 Re: pitanje za sve vjernike

Post by Hakiz »

-Chesterfield- wrote: 24/12/2022 19:51
tranquil wrote: 24/12/2022 19:44

"Kada Sunce smota i izgubi sjaj." Riječ znači: saviti se, krajevi ili dijelovi nečega jedni prema drugima. Otuda se ona koristi u značenju "smotati turban" ili "skupiti haljine." Ovdje riječ znači: sastaviti, smotati i baciti, a kad se ovako uradi sa Suncem, ono će izgubiti sjaj.
Ovi "naši" kažu da će pistati "crveni div", narasti do orbite Marsa.

Neće se urušiti u singularnost, tako da to savijanhe krajeva, uvrtanje, uvijanje nije mu sudbina po nauci. Neće postati Crna rupa. A širenjem će na Zemlji postajati sve toplije, tako da će postati prevruće, vode će presušiti, a time i život nestati, puno prije uništenja Sunca. Ima možda još 1,5 milijardi godina postojanja života na Zemlji. Onda je kraj. Ljudi će izumrijeti i ranije, ovo je kraj svakog oblika života.

A tada je i kraj boga. Jer, ako samo ljudi u njega vjeruju, a ljudi više nema, onda isto kao i da njega nema.
liyf

#166 Re: pitanje za sve vjernike

Post by liyf »

PM72 wrote: 24/12/2022 20:38
lavi wrote: 24/12/2022 20:14 La, postoji zagrobni život, život u berzekhu. Oni koji su dobra dijela činili i vjernici bili će imati određeni način užitka, a oni koji su bili grešnici i koji su išli protiv Allahovih naredbi će imati patnju, kakvu, Allah zna. Ako te interesuje više javi se slobdono u pp, a evo i ovdje ako si napisao eto tako da ispadneš kul
Naravno, isto kao što važi i za tebe i za mene. :)
liyf

#167 Re: pitanje za sve vjernike

Post by liyf »

tranquil wrote: 24/12/2022 20:42
lavi wrote: 24/12/2022 18:08 nikakva prijetnja hvala Allahu, milost čovječanstvu. Ova sura je mekkanska, tako da je sasvim logično da ti je bila jedna od dražih :thumbup:

Kao što sam rekao, poezija možda jeste jaka, ali na kraju, Sunce će se raširiti, postati crveni div, a ne skupiti. Možete se igrati definicijama Sunca, njegovog vjetra i jezgre koliko hoćete, ali samo se izmotavate, jer nećete ni sebi ni drugima da priznate da to što citirate nije tačno.

To što ja neću to doživjeti me ne sikira plaho. Nemam interesa da živim vječno, niti na Zemlji, niti da provodim milijarde godina u nekom tematskom parku gdje ću se doslovno cijelu vječnost morati klanjati Dragom Vođi. Ali mi kao inteligentna vrsta znamo šta će se i poslije naših života desiti sa stvarima koje podliježu zakonima prirode. To je samo astronomija, fizika i hemija, ništa natprirodno, nikakva kristalna kugla, nikakav nadahnuti poeta iz pustinje.

Ne zamjeram autoru one poezije što to nije znao. Ta poezija potiče iz podneblja gdje su ljudima bile bitne stvari kao što su npr. steone kamile, kao što je uostalom rečeno u stihovima koje si citirao, a kojima sam ja kao tinejdžer bio impresioniran isto kao ti sada.

Žalosno je jedino to što se neki furaju da je ovo "tačno" i da taj "Allah" stvarno postoji. A još žalosnije je kada počnu ubjeđivati one koji ne vjeruju da je ta poezija stvarna, da će trpiti vječne muke u nekom apsurdnom sadističkom centru, kreiranom od strane tog navodno "svemoćnog" bića koje nas navodno voli.
Par krucijalnih grešaka u tvom odgovoru. Ako potenciraš na Džennet, tu nećeš provoditi "milijarde godina" već beskonačnost, a niti ćeš se klanjati Allahu dželle ve e'ala u Džennetu. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem nije bio "poeta", bio je nepismen čovjek. Najveća greška od tih svih krucijalnih je činjenica da mi nisi naveo nijedan primjer, kao što sam ti dozvolio i pozvao te na to!
PM72

#168 Re: pitanje za sve vjernike

Post by PM72 »

lavi wrote: 24/12/2022 21:22
PM72 wrote: 24/12/2022 20:38

Kinezi su budisti a bušmani i maori imaju neke svoje lokalne bogove...tu dolazi do mješanja nadležnosti...
liyf

#169 Re: pitanje za sve vjernike

Post by liyf »

PM72 wrote: 24/12/2022 21:38
lavi wrote: 24/12/2022 21:22
Kinezi su budisti a bušmani i maori imaju neke svoje lokalne bogove...tu dolazi do mješanja nadležnosti...
ne dolazi, zbunil si se.
liyf

#170 Re: pitanje za sve vjernike

Post by liyf »

Hakiz wrote: 24/12/2022 20:43
-Chesterfield- wrote: 24/12/2022 19:51

Neće se urušiti u singularnost, tako da to savijanhe krajeva, uvrtanje, uvijanje nije mu sudbina po nauci. Neće postati Crna rupa. A širenjem će na Zemlji postajati sve toplije, tako da će postati prevruće, vode će presušiti, a time i život nestati, puno prije uništenja Sunca. Ima možda još 1,5 milijardi godina postojanja života na Zemlji. Onda je kraj. Ljudi će izumrijeti i ranije, ovo je kraj svakog oblika života.

A tada je i kraj boga. Jer, ako samo ljudi u njega vjeruju, a ljudi više nema, onda isto kao i da njega nema.

uh, ne. Tvoj izvor - nature astronomy, istraživanje o nastanku i uništenju svijeta kakvog ga mi poznajemo :run: kaže kako će život na Zemlji nestati uslijed povećane (10% svakih milijardu godina) emisije Sunčeve energije i topline, a ne uslijed Sunčeve ekspanzije.
Hakiz

#171 Re: pitanje za sve vjernike

Post by Hakiz »

lavi wrote: 24/12/2022 22:21
Hakiz wrote: 24/12/2022 20:43

uh, ne. Tvoj izvor - nature astronomy, istraživanje o nastanku i uništenju svijeta kakvog ga mi poznajemo :run: kaže kako će život na Zemlji nestati uslijed povećane (10% svakih milijardu godina) emisije Sunčeve energije i topline, a ne uslijed Sunčeve ekspanzije.
Moj izvor nije Nature astronomy.
tranquil

#172 Re: pitanje za sve vjernike

Post by tranquil »

lavi wrote: 24/12/2022 21:24
tranquil wrote: 24/12/2022 20:42

Par krucijalnih grešaka u tvom odgovoru. Ako potenciraš na Džennet, tu nećeš provoditi "milijarde godina" već beskonačnost, a niti ćeš se klanjati Allahu dželle ve e'ala u Džennetu. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem nije bio "poeta", bio je nepismen čovjek. Najveća greška od tih svih krucijalnih je činjenica da mi nisi naveo nijedan primjer, kao što sam ti dozvolio i pozvao te na to!
Svi znaju da je boravak u džennetu vječan, vidiš da malo karikiram. Lično ne bih volio provesti ni dana, ni godinu, a kamoli veće periode vremena u toj okrutnoj izmišljotini.
n+1

#173 Re: pitanje za sve vjernike

Post by n+1 »

Malo se ovdje fula stadion.

Da, svoj životni ciklus Sunce završava kao crveni div, a to znači ekspanziju. Međutim, Kur'an (i drugi abarahamski spisi) ne opisuju kraj životnog ciklusa Sunca nego opisuju end-time event, kada cjelokupan kosmos prestaje postojati. Samim tim, potpuno je nevažno šta se dešava sa Suncem kada iscrpi svoje hidrogensko gorivo, jer i ne pričamo o tome.

Dakle, ako se opisi iz svetih knjiga već mjere naučnim teorijama (ili hipotezama), onda bi bilo poželjno uzeti, valjda, naučne teorije (ili hipoteze) koji govore o istim događajima o kojima govore svete knjige. A to znači, pogledati šta nauka kaže o tome koje su iole vjerovatne hipoteze o nestanku kosmosa kao takvog.

U tom smislu, zapravo je intrigantno da je jedna od vodećih hipoteza upravo The Big Crunch, za koju smo čuli svi, a prema kojoj će kosmos ući u svojevrnu reverziju trenutne ekspanzije, i početi se "skupljati". Što, onda, i nije tako daleko od kur'anskih opisa "smotavanja papira", "stiskanja", "gužvanja" i ostalih alegorija u upotrebi.
Hakiz

#174 Re: pitanje za sve vjernike

Post by Hakiz »

To su sve teorije. Po teoriji postojanja više Svemira, nestankom Svemira u kojem je naša planeta, da li je to kraj vremena jer drugi Svemiri nastavljaju postojati? Da li vrijeme postoji samo u našem ili još nekim pa i svim eventualnim Svemirima?

Uz to, po Hawkingu, završavanjem vremena umire i bog. Jer, ako i ne treba prostor, on treba vrijeme u kojem postoji.

Stvar je da kada i ako do toga dođe, neće biti nikoga da svjedoči.

A u tom slučaju, nije ni važno.
n+1

#175 Re: pitanje za sve vjernike

Post by n+1 »

Nisu teorije, nego su hipoteze. Da su teorije, značilo bi da su empirijski potvrđene. A Hawking svakako nije ni vjerovao u boga.
Post Reply