.. on je trazio.. tako.. da mislim da to, dovoljno govori o njemu.. a gradonachelnica je vech pokazala . svoje umjeche..
Novogradnja u Sarajevu?
- Tvrtko II Kotromanić
- forumskivojnik
#8753 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Odluci li se neko kupiti stan u Ljubljanskoj 10 po cijeni od 6.500 KMm², 45.000 KM garazno mjesto na -2 etazi?
-
nekome
#8754 Re: Novogradnja u Sarajevu?
kako im je grijanje rijeseno?
sta znaci toplotne pumpe? je li to individualno ili centralizirano?
je li podno grijanje?
sta znaci toplotne pumpe? je li to individualno ili centralizirano?
je li podno grijanje?
- Haris.ba
-
sabanss
#8756 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Nope, Zrak-Voda vjerovatno. Znam par zgrada gdje je tako riješeno, nije efikasno kao geotermalna pumpa sa ukopavanjem ali dovoljno da raji ne dolazi preko 100 KM struje za grijanje. Jako dobro i relativno skupo rješenje.
Malćo je u nekim svojim zgradama tako radio
-
nekome
#8757 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Da ali to ispade nesto isto kao privatna kotlovnica centralnog grijanja... kako ce ljudi placati to grijanje, isto kao centralno tj ide pausal ili ce taj uredjaj biti individualan za svaki stan... i u aveniji ce biti “top pumpe” ali nemaju pojma detalje
-
neki
#8758 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Uređaj je individualan za svaki stan, grijanje/hlađenje će vjerovatno biti putem zidnih fancoilera jer jedino tako mogu iskoristiti mogućnost hlađenja što toplotna pumpa pruža. Zato ne vjerujem da će biti podno grijanje.
Već odavno to nije neko naročito skupo rješenje, investitora u ukupnoj investiciji kvalitetnija toplotna pumpa dođe otprilike kao i etažno plinsko grijanje ili priključak na toplane..
- xoklix
#8759 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Trenutno ulazimo u recesiju koju liječimo podizanjem kamatnih stopa. Tako da bi vrijednost novca mogla porasti,a samim time bi opala cijena nekretnina. Tako da je trenutno bolje kiseliti pare na računu nego kupovati na silu nekretninu.Seawolf wrote: ↑18/12/2022 13:52 Pa ja, bolje da se pare kisele na vašim računima.
Kraj takvog načina razmišljanja, teško da ćete ikada kupiti kod nas stan u novogradnji.
Ja sam do sada kupio dva stana u novogradnji i oba sam platio u 100% iznosu, više od 12 mjeseci prije nego što su bili dovršeni i useljivi. Novcem od kredita.
Kad živiš i radiš u Bosni i Hercegovini, onda jako dobro znaš kojim investitorima i izvođačima možeš i trebaš vjerovati, a kojima ne trebaš i ne možeš.
-
azdralovic
#8760 Re: Novogradnja u Sarajevu?
ulazimo u recesiju otkad je kovid poceo 2020-e...xoklix wrote: ↑22/12/2022 10:12Trenutno ulazimo u recesiju koju liječimo podizanjem kamatnih stopa. Tako da bi vrijednost novca mogla porasti,a samim time bi opala cijena nekretnina. Tako da je trenutno bolje kiseliti pare na računu nego kupovati na silu nekretninu.Seawolf wrote: ↑18/12/2022 13:52 Pa ja, bolje da se pare kisele na vašim računima.
Kraj takvog načina razmišljanja, teško da ćete ikada kupiti kod nas stan u novogradnji.
Ja sam do sada kupio dva stana u novogradnji i oba sam platio u 100% iznosu, više od 12 mjeseci prije nego što su bili dovršeni i useljivi. Novcem od kredita.
Kad živiš i radiš u Bosni i Hercegovini, onda jako dobro znaš kojim investitorima i izvođačima možeš i trebaš vjerovati, a kojima ne trebaš i ne možeš.
-
sabanss
#8761 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Ma da, možda par hiljada skuplje rješenje, recimo do 10. Na cijenu stana od pola miliona zanemarivoneki wrote: ↑22/12/2022 09:57Uređaj je individualan za svaki stan, grijanje/hlađenje će vjerovatno biti putem zidnih fancoilera jer jedino tako mogu iskoristiti mogućnost hlađenja što toplotna pumpa pruža. Zato ne vjerujem da će biti podno grijanje.
Već odavno to nije neko naročito skupo rješenje, investitora u ukupnoj investiciji kvalitetnija toplotna pumpa dođe otprilike kao i etažno plinsko grijanje ili priključak na toplane..
-
neki
#8762 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Površno razmišljaš...govorio sam o cijeni za investitora...Dakle, u slučaju etažnog plinskog grijanja, investitor pored kondenzacijskog kotla u svakom stanu, mora još izgraditi mjerno-regulacionu stanicu i vanjski priključni vod, odvojiti u prizemlju objekta prostoriju za MRS-ove (koju bi inače prodao kao poslovni prostor), postaviti MRS-ove i izgraditi kilometre unutrašnje gasne instalacije, izgraditi dimnjake za svaki stan posebno (što dodatno umanjuje i neto prodajnu površinu), ugraditi odvojeni klima split sistem u svaki stan...sabanss wrote: ↑22/12/2022 10:49Ma da, možda par hiljada skuplje rješenje, recimo do 10. Na cijenu stana od pola miliona zanemarivoneki wrote: ↑22/12/2022 09:57
Uređaj je individualan za svaki stan, grijanje/hlađenje će vjerovatno biti putem zidnih fancoilera jer jedino tako mogu iskoristiti mogućnost hlađenja što toplotna pumpa pruža. Zato ne vjerujem da će biti podno grijanje.
Već odavno to nije neko naročito skupo rješenje, investitora u ukupnoj investiciji kvalitetnija toplotna pumpa dođe otprilike kao i etažno plinsko grijanje ili priključak na toplane..![]()
U slučaju toplotne pumpe investicija umjesto svega ovoga iznosi cca 8.000 KM po stanu plus trošak obezbjeđenja dodatne instalisane snage (što mnogi ionako svale na krajnjeg kupca)..
Slično je i u slučaju centralnog grijanja..cijena izgradnje kotlovnice ili toplotne podstanice je cca 400 000KM + izgubljeni prostor koji bi se inače prodao + mjerna mjesta i kilometri unutrašnjeg razvoda u objektu
-
nekome
#8763 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Znaci ako kazu toplotna pumpa, vjerovatno misle na klima zrak-zrak i tjt
brilijantno
nesto sam skeptican da sve te klime mogu ugrijati cijelu zgradu efikasno, nakon sto je svi upale
brilijantno
nesto sam skeptican da sve te klime mogu ugrijati cijelu zgradu efikasno, nakon sto je svi upale
-
neki
#8764 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Klima i toplotna pumpa nije isto, zar treba crtati!?
U slučaju toplotnih pumpi, u 99% slučajeva kod nas se izvodi zrak-voda
- xoklix
#8765 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Kamatne stope se nisu mijenjale do ove godine,a i osjeti se slabija potražnja na tržištu. Radim u sektoru koji je haman epicentar privrede pa osjetim svaki tržišni potres.
Korona prediod je prebrođen štampanjem novca,sad plaćamo ceh i imamo ovoliku inflaciju. Rat u Ukrajini je samo ubrzao stvari i otežao vladama kako neko napisa "soft landing".
-
sabanss
#8766 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Da, upravu si, za investitora je još povoljnija varijanta ali i za krajnjeg korisnika.neki wrote: ↑22/12/2022 12:08Površno razmišljaš...govorio sam o cijeni za investitora...Dakle, u slučaju etažnog plinskog grijanja, investitor pored kondenzacijskog kotla u svakom stanu, mora još izgraditi mjerno-regulacionu stanicu i vanjski priključni vod, odvojiti u prizemlju objekta prostoriju za MRS-ove (koju bi inače prodao kao poslovni prostor), postaviti MRS-ove i izgraditi kilometre unutrašnje gasne instalacije, izgraditi dimnjake za svaki stan posebno (što dodatno umanjuje i neto prodajnu površinu), ugraditi odvojeni klima split sistem u svaki stan...
U slučaju toplotne pumpe investicija umjesto svega ovoga iznosi cca 8.000 KM po stanu plus trošak obezbjeđenja dodatne instalisane snage (što mnogi ionako svale na krajnjeg kupca)..
Slično je i u slučaju centralnog grijanja..cijena izgradnje kotlovnice ili toplotne podstanice je cca 400 000KM + izgubljeni prostor koji bi se inače prodao + mjerna mjesta i kilometri unutrašnjeg razvoda u objektu
-
sabanss
#8767 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Pa i klima je zrak-zrak toplotna pumpa? Ove inverter klime su najednostavniji sistemi toplotne pumpe i vjerovatno najmanje iskoristivi + najmanje komforni.
Nove zgrade u kojima su ugrađivane zrak-voda koje sam ja vidio su rađene sa solidnom topotnom izolacijomtako da su troškovi grijanja minimalni i vjerujte da mogu ugrijati te stanove. No ovo su svakako deluxe novogradnje za standarde Tibre, Miljacke i ostalih naselja.
- bilic
#8768 Re: Novogradnja u Sarajevu?
sabanss wrote: ↑22/12/2022 13:26Pa i klima je zrak-zrak toplotna pumpa? Ove inverter klime su najednostavniji sistemi toplotne pumpe i vjerovatno najmanje iskoristivi + najmanje komforni.
Nove zgrade u kojima su ugrađivane zrak-voda koje sam ja vidio su rađene sa solidnom topotnom izolacijomtako da su troškovi grijanja minimalni i vjerujte da mogu ugrijati te stanove. No ovo su svakako deluxe novogradnje za standarde Tibre, Miljacke i ostalih naselja.
O čemu ti baljezgaš i glupiraš se .
U Miljacki i Tibri centralno grijanje
Tibra na pelet i plin
A Izolacije su sa stiroporom 10 cm Tibra.. Miljacka 8 cm
Naspram Alipašina i drugi starogradnji to je vrh za preko pola Sarajeva .
Hahhahaa
KOliko god neko volio ili mrzio ta naselja ali je tako .... jbg
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#8769 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Sta je toplotna pumpa a sta termoblok
-
EasyMan
#8770 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Miljacka 10cm stiropor.bilic wrote: ↑22/12/2022 23:05sabanss wrote: ↑22/12/2022 13:26
Pa i klima je zrak-zrak toplotna pumpa? Ove inverter klime su najednostavniji sistemi toplotne pumpe i vjerovatno najmanje iskoristivi + najmanje komforni.
Tibra na pelet i plin
Hahhahaa
KOliko god neko volio ili mrzio ta naselja ali je tako .... jbg![]()
-
sabanss
#8771 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Toplotna pumpa "uzima" toplotu iz okoline i pumpa u stan kroz neki medij. Najednostavnija je inverter klima, imaš klimu koja grije radijatore (zrak-voda) i pumpe koje se ukopavaju u zemlju. Prednost je minimalna potrošnja.
Termoblok su grijači uronjeni u vodu. Nije baš ekonomično ali kako je plin otišao cijenom u nebo postalo je ok...
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#8772 Re: Novogradnja u Sarajevu?
sabanss wrote: ↑22/12/2022 23:24Toplotna pumpa "uzima" toplotu iz okoline i pumpa u stan kroz neki medij. Najednostavnija je inverter klima, imaš klimu koja grije radijatore (zrak-voda) i pumpe koje se ukopavaju u zemlju. Prednost je minimalna potrošnja.
Termoblok su grijači uronjeni u vodu. Nije baš ekonomično ali kako je plin otišao cijenom u nebo postalo je ok...
-
sabanss
#8773 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Ko je spominjao AP? Samo mi reci cijenu grijanja u tim naseljima.... Ne može ispod stoje zimi garant.bilic wrote: ↑22/12/2022 23:05sabanss wrote: ↑22/12/2022 13:26
Tibra na pelet i plin
Hahhahaa
Govorim o normalnim novogradnjama a ti uspoređuješ novogradnju sa objektima starim 40-50 godina.
-
azdralovic
#8774 Re: Novogradnja u Sarajevu?
za dvosoban stan, novembar sam potrosio 20 grijanja, i pausal mi je oko 30...sabanss wrote: ↑22/12/2022 23:29Ko je spominjao AP? Samo mi reci cijenu grijanja u tim naseljima.... Ne može ispod stoje zimi garant.bilic wrote: ↑22/12/2022 23:05 [/b]
Tibra na pelet i plin
Hahhahaa
Govorim o normalnim novogradnjama a ti uspoređuješ novogradnju sa objektima starim 40-50 godina.
termostat na 24 stepena stalno stoji
-
sabanss
#8775 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Novembar nije relevantan jer su temperature bile proljetne. Plina bi potrošio vjerovatno toliko po ovim cijenama i to sa kuhanjem i sanitarnim vodom. Samo paušal koji si potrošio je oko 300kWh energije + 200 kWh potrošnje = 500 kWh energije iz plina recimo.azdralovic wrote: ↑23/12/2022 08:56 za dvosoban stan, novembar sam potrosio 20 grijanja, i pausal mi je oko 30...
termostat na 24 stepena stalno stoji
Dobra toplotna pumpa bi potrošila 70-tak kWh