Ukrajina

karanana

#139451 Re: Ukrajina

Post by karanana »

largo25 wrote: 22/12/2022 18:06
karanana wrote: 22/12/2022 17:43 ne vjerujem ni ja da je 100 hiljada mrtvih. ali realno je jedno 60-70. jebote, pa samo videa koja smo vidjeli svjedoce o bar 5 hiljada ubijenih.

off topic....ja nisam mogo vjerovat kad sam procito da su ameri u vijetnamu izgubili 10 hiljada letjelica. nevjerovatna cifra. a kad skontas ukupno ubijenih amera u vijetnamu oko 60 hiljada. ta mi matematika nije jasna ispade da su vecina u letjelicama prezivjeli. totalni of topic ali mi cifra unistenih letjelica nevjerovatna bila

Treba praviti digresije da se dobije realna slika, da se na situaciju baci novo svjetlo.

Koliko dođe ranjenih ako ima 70.000 poginulih ?
Ako je 2x, onda je to 200.000.

Koliko ruskih vojnika ima na terenu i mora biti minimalno na terenu kako bi održali liniju fronta ?
140 hiljada ranjenih moze biti i onih koji su ranjeni, zakrpljeni i poslani nazad nakon 2-3-5 dana oporavljanja ili nisu ni oporavljeni nego zakrpljeni u rovu i nastavili gdje su i bili prije ranjavanja.
a koliko ruskih vojnika ima sad na terenu? ne znam mozda nekih 150-200 hiljada. ne znam u cemu trazis relaciju izmedju mrtvih ranjenih i koliko ih trenutno ima kad se ranjeni i oni koji su sad na ratistu itekako mogu preklapati. pa i da se ne preklapaju....200 hiljada mrtvih i ranjenih, eto nek se niti jedan nije vratio na front. u cemu vidis problem? imas najmanje 150 hiljada novih mobiksa na frontu od oktobra.
geralt

#139452 Re: Ukrajina

Post by geralt »

largo25 wrote: 22/12/2022 18:06
karanana wrote: 22/12/2022 17:43 ne vjerujem ni ja da je 100 hiljada mrtvih. ali realno je jedno 60-70. jebote, pa samo videa koja smo vidjeli svjedoce o bar 5 hiljada ubijenih.

off topic....ja nisam mogo vjerovat kad sam procito da su ameri u vijetnamu izgubili 10 hiljada letjelica. nevjerovatna cifra. a kad skontas ukupno ubijenih amera u vijetnamu oko 60 hiljada. ta mi matematika nije jasna ispade da su vecina u letjelicama prezivjeli. totalni of topic ali mi cifra unistenih letjelica nevjerovatna bila

Treba praviti digresije da se dobije realna slika, da se na situaciju baci novo svjetlo.

Koliko dođe ranjenih ako ima 70.000 poginulih ?
Ako je 2x, onda je to 200.000.

Koliko ruskih vojnika ima na terenu i mora biti minimalno na terenu kako bi održali liniju fronta ?
Sve si u pravu. Ruski gubici su 3%, snimke koje gledamo na temi su CGI, unistena oprema kod Oryxa je prefarbana ukrajinska. Frontovi u Hersonu i kod Harkiva se jos drze, kontranapad sa boka kod Balaklije se ocekuje svakog sata.
largo25

#139453 Re: Ukrajina

Post by largo25 »

Rusija je toliko puta predlagala jednu zajedničku evropsku bezbjednosti arhitekturu, koja bi garantirala sigurnost i mir u Evropi.
I odbijeni su svaki put.
Jer evropske birokrate rade u interesu elite iz SAD, a ne u interesu vlastitih građana koji su ih birali.

Zato danas građani u Evropi trpe, žive u neizvjesnosti, ekonomska recesija im kuca na vrata ,a možda i depresija, ili najgora opcija ,stagflacija.
E , onda ćete vidjeti haos i nemar i nesigurnost.
U toj neizvjesnosti, građani su sve više rezignirani, depresivni, anksiozni.....

Evo, Bosna.
Inflacija službena 20% , a lična inflacija barem duplo.
Cijene hrane skuplje od Njemačke.
Pipa iz inostranstva je sve slabija, koja je izdržavala mnoge.
geralt

#139454 Re: Ukrajina

Post by geralt »

A sada jedna malo ozbiljnija procjena:

Čitalac

#139455 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

U organizaciji Wagnera, stigla je prva pošiljka naoružanja iz Pjongjanga, prenosi Reuters.
The private Russian military company, the Wagner Group, took delivery of an arms shipment from North Korea to help bolster Russian forces in Ukraine, a sign of the group's expanding role in that conflict, a senior administration official said on Thursday. "We can confirm that North Korea has completed an initial arms delivery to Wagner, which paid for the equipment. Last month, North Korea delivered infantry rockets and missiles into Russia for use by Wagner," the official said, speaking to Reuters on condition of anonymity.
The U.S. assessment, based on intelligence to be unveiled publicly on Thursday, is that the amount of material delivered by North Korea will not change battlefield dynamics in Ukraine, "but we are concerned that North Korea is planning to deliver more military equipment to Wagner," the official said.
Peacean

#139456 Re: Ukrajina

Post by Peacean »

Zar nije već ranije rečeno da je to brojka i poginulih i ranjenih, a da se u izgubljena vozila računaju i uništeni, teško oštećeni i zarobljeni? U svakom slučaju ne može se poreći da je ruska vojska ozbiljno oštećena, a ukrajinske gubitke ne vjerujem da ćemo čuti prije kraja rata.
karanana

#139457 Re: Ukrajina

Post by karanana »

mislim da ovih 100 hiljada ne ukljucuje ranjene.

ukrajinski gubici su isto ogromni, bar 50 hiljada.
BiBi911

#139458 Re: Ukrajina

Post by BiBi911 »

largo25 wrote: 22/12/2022 18:29 Rusija je toliko puta predlagala jednu zajedničku evropsku bezbjednosti arhitekturu, koja bi garantirala sigurnost i mir u Evropi.
I odbijeni su svaki put.
Jer evropske birokrate rade u interesu elite iz SAD, a ne u interesu vlastitih građana koji su ih birali.

Zato danas građani u Evropi trpe, žive u neizvjesnosti, ekonomska recesija im kuca na vrata ,a možda i depresija, ili najgora opcija ,stagflacija.
U toj neizvjesnosti, građani su sve više rezignirani, depresivni, anksiozni.....

Evo, Bosna.
Hajd procitaj prijedlog tog zajednockog sigurnosnog paketa. Procitaj uslove I vidi dal bi ti htjeo to prihvatit?
Zasto je hrana skuplja? Procitaj zasto?

Jesmo li mi koji smo izdrzavali vas u Bosni krivi sto vi ne radite ili onaj oblak na Jupiteru?

Cuo su mozda za premije i novac koji su na zapadu dijelili svakom I kapom, sta se desi kada trziste ima ogromna kolicinu novca I kupce koji narucuju/kupuju nepotrebne stvari? Evo ja gdje radim firma trazi skladiste godinu dana, nema ga jer svi skladiste sve I svasta u nadi da toga ce biti malo na trzistu pa da prodaju.

Tvoja licna inflacija je kažeš 30-40% jel znas koliko je to uposte?
Sta si naucio, kako si sebe inaprijedio da to smanjis?

Mi smo neki klikali I dobili smo od USA/UK fine pare jer podrzavamo Ukrainu a ti mastaj o ruskom nuklearnom minobacacu
Ermin ZM

#139459 Re: Ukrajina

Post by Ermin ZM »

largo25 wrote: 22/12/2022 18:29 Rusija je toliko puta predlagala jednu zajedničku evropsku bezbjednosti arhitekturu, koja bi garantirala sigurnost i mir u Evropi.
I odbijeni su svaki put.

Evo, Bosna.
Znas sta bi bio dobar korak Rusije u toj bezbjednostnoj strukturi? Da ne napada komsije recimo. Mozda je samo to moja luda ideja. Idi pojedi sendvic, stvrdnuce se
swanfilter

#139460 Re: Ukrajina

Post by swanfilter »

largo25 wrote: 22/12/2022 18:09
swanfilter wrote: 22/12/2022 17:55 I meni je broj srusenih aviona fascinantan. Posebno gledajuci broj srusenih helikoptera ...

Agitprop ukrajinske strane.
Nema razloga za fascinaciju.
Hahahahaha. Da su brojevi za razmisliti, mozda.

Al, nakon skoro godinu dana dokumentiranja iz dana u dan, pricati o propagandi ukr strane, malo je navijacki ...
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#139461 Re: Ukrajina

Post by japin_mutapi »

kako je lijep ovaj broj 100.000
slava ukrajini
drndalo

#139462 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Image

Stagflacija ! Bu !!!
nota1969

#139463 Re: Ukrajina

Post by nota1969 »

frend iz hrvatske :lol:

zabrinu me baš
karanana

#139464 Re: Ukrajina

Post by karanana »

ne, frend je u RS.
ali ne znam sta ga briga, bio tamo u supermarketu i to je to. u herceg bosni nije tako.
GandalfSivi

#139465 Re: Ukrajina

Post by GandalfSivi »

Ono, naleti padobranac haman godinu dana kasnije da kaze da bi se Ukrajinci trebali naguziti, a sa njima i svi mi. Bas ono zakasnjela reakcija.

Ovaj post ce mi donijeti $977 :)
drndalo

#139466 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

japin_mutapi wrote: 22/12/2022 19:10 kako je lijep ovaj broj 100.000
slava ukrajini
Ja naprotiv imam razloga da vjerujem da je 100 tisuca suncokreta konzervativna brojka, jer smo nerijetko vidjali da kolona bude izmasakrirana, nista osim hrpe zeljeza i to rasturenog i izgorjelog ne ostane nakon detonacija utovarene municije u tenkovima i borb.vozilima. Kako znati koliko je tu bilo mrtvih ? Ako leseva nema za prebrojati...? Znamo ugrubo posade. Kako znamo koliko su vozili pjesadije? Nismo jednom vidjeli da se na BVPu vozi 20 ljudi odozgo, a vjerovatno niko unutra osim posade... Umjesto 8 unutra po fabrici.... Pa ih spenga Stugna... Koliko je tu mrtvih ? Koliko odmah, koliko dok dodju ranjenici do trijaze ?

Ni sami Rusi ne znaju koliko ih je izginulo, i da hoce da sve saberu... Prvo jer i ne znaju koliko su tacno poslali. Dio spiskova je lazan, dio jedinica se vodio kao popunjen zbog para, a nije bio. Kada su slali ljude sa autokartama iz 1974 u akciju, mozemo li zamisliti da je bas svih 578 osoba iz neke jedinice tacno i pravilno popisano...? Ili ih je 513, a mozda i 602...? Dje su Wagnerovci ? Koliko ih imaju ? Regularnih, koliko kaznjenika ? Dje su Karirovci ? Slali su ih brze nego su mogli popisati... Regruti ? Vojnici pod ugovorom? Mobilizovani ? Dobrovoljci...? Strani dobrovoljci/placenici?

Iz svega vidjenog nemam osjecaj da UKR ista posebno "silji" brojeve (kao mi na Teocaku dje je svako vece 237 mrtvih okupatora bilo), jer jednostavno nemaju potrebe za tim, toliko ih samo gine da nemaju vremena jos izmisljati i dodavati nepostojece...
karanana

#139467 Re: Ukrajina

Post by karanana »

drndalo wrote: 22/12/2022 19:40
slava ukrajini
Ja naprotiv imam razloga da vjerujem da je 100 tisuca suncokreta konzervativna brojka, jer smo nerijetko vidjali da kolona bude izmasakrirana, nista osim hrpe zeljeza i to rasturenog i izgorjelog ne ostane nakon detonacija utovarene municije u tenkovima i borb.vozilima. Kako znati koliko je tu bilo mrtvih ? Ako leseva nema za prebrojati...? Znamo ugrubo posade. Kako znamo koliko su vozili pjesadije? Nismo jednom vidjeli da se na BVPu vozi 20 ljudi odozgo, a vjerovatno niko unutra osim posade... Umjesto 8 unutra po fabrici.... Pa ih spenga Stugna... Koliko je tu mrtvih ? Koliko odmah, koliko dok dodju ranjenici do trijaze ?

Ni sami Rusi ne znaju koliko ih je izginulo, i da hoce da sve saberu... Prvo jer i ne znaju koliko su tacno poslali. Dio spiskova je lazan, dio jedinica se vodio kao popunjen zbog para, a nije bio. Kada su slali ljude sa autokartama iz 1974 u akciju, mozemo li zamisliti da je bas svih 578 osoba iz neke jedinice tacno i pravilno popisano...? Ili ih je 513, a mozda i 602...? Dje su Wagnerovci ? Koliko ih imaju ? Regularnih, koliko kaznjenika ? Dje su Karirovci ? Slali su ih brze nego su mogli popisati... Regruti ? Vojnici pod ugovorom? Mobilizovani ? Dobrovoljci...? Strani dobrovoljci/placenici?

Iz svega vidjenog nemam osjecaj da UKR ista posebno "silji" brojeve (kao mi na Teocaku dje je svako vece 237 mrtvih okupatora bilo), jer jednostavno nemaju potrebe za tim, toliko ih samo gine da nemaju vremena jos izmisljati i dodavati nepostojece...
ok, ali evo jucer je unisten jedan tenk i par transportera. gdje je onda poginulo 600 ljudi? na bahmutu? u nekom hotelu ili skladistu koje su roknuli dalje of fronta? ok, ali opet ne znam kako su dosli do tog broja.
Bernardinac

#139468 Re: Ukrajina

Post by Bernardinac »

I odbijeni su svaki put.

Evo, Bosna.
Rusija predlagala zajedničku Evropsku bezbjednost?
Kako?
Jel to ono, "mi ćemo uzet šta nam se svidi i karat ćemo komšijinu ženu a vi zažmirite, pravite se da ne vidite.?"
Pa jesu li im zažmirili na Krim?
Ali malo kepecu iz rusije te "bezbjednosti' pa daj nam još malo ostatka Ukrajine?

Tebi nije jasno da planeta Zemlja ima posla sa ludim mitomanskim ideologijama?
O kakvim bezbjednostima ti pričaš?

Jedino rusija pravi te probleme.
Pružena im je ruka, izvozili su energente po EU i zapadu, kupovali klubove, jahte, dvorce i malo qurtzu?

Dok su zarađivali zbog "ispružene EU ruke" čitavo vrijeme su se pripremali na rat, razaranja i otimačinu.

Jel ti misliš da smo mi ovce?
nota1969

#139469 Re: Ukrajina

Post by nota1969 »

drndalo wrote: 22/12/2022 19:40
slava ukrajini

Sve rečeno :thumbup:
drndalo

#139470 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

karanana wrote: 22/12/2022 19:43
ok, ali evo jucer je unisten jedan tenk i par transportera. gdje je onda poginulo 600 ljudi? na bahmutu? u nekom hotelu ili skladistu koje su roknuli dalje of fronta? ok, ali opet ne znam kako su dosli do tog broja.
Ne znam ni ja, kako mi mozemo zamisliti liniju dodira i potencijalnog rokanja dugacku 1000 km ? To ispadne 1 poginuli na 1.6 km (1 milja) fronta jucer... Nije to neka cifra.

Vidjeli smo jucer i Stugnu koja drito 7 kom. Wagnerovaca teleportira u gnojivo... :evil:
drndalo

#139471 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Jedna "na naselje"...

drndalo

#139472 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

I odbijeni su svaki put.

Evo, Bosna.
Ne moras vise brinuti, evo Putko rekao da je Patriot zastario sistem, pa nece stagflacija bas puno da nas karindja...

drndalo

#139473 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Evo regruti u Ceskoj diplomirali, pa ce kuci...

furlan

#139474 Re: Ukrajina

Post by furlan »

I odbijeni su svaki put.

Evo, Bosna.
A ko biva BiHa do sada zivjela u svili i kadifi. :lol:
Cuj presusila pipa iz inostranstva? Glavna ekonomska grana nam otisla u quvac radi "specijalne vojne operacije". :pisnuo:
drndalo

#139475 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

@karanana

Ako je ovo npr. tacno, onda na jednom mjestu imas vise desetina mrtvih odmah, i barem desetak ranjenih koji ce umrijeti, plus one koji ce prezivjeti.

1 lokacija, prirucna pista umjesto klasicnog aerodoroma.

Post Reply