Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
palermo

#69176 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by palermo »

pemanapemani wrote: 20/12/2022 09:45
Da li Zapad treba primiti ili usisati državu Bosnu i Hercegovinu ili Bošnjake kao politički narod?

Ovakvom metodologijom i narativom uopće, samo se potvrđuje velikosrpska priča kako je agresija na nezavisnu RBiH ustvari bila građanski rat, a u kojem je cilj bio sjebati Bošnjake kao narod.

Isto tako, pokazuje se da je sva ova silna zabrinutost za opstojnost Bosne i Hercegovine dibidus šuplja priča, jer je većini primarno stalo da njihov narod dobije što više moći.

Zamijeni Bošnjake za Srbe ili Hrvate u vašim "zabrinutim pričama" i dobit ćeš skoro identičnu priču koju godinama verglaju Dodik i Čović (koji u svojim kukumakanjima o majorizaciji Hrvata obavezno doda i malo domovine Bosne i Hercegovine).
To je priča u kojoj je država Bosna i Hercegovina samo pomoćni alat kojim se dolazi do krajnjeg cilja - što bolji položaj mog naroda.

Poštujem, samo bez licemjerja i šuplje priče o nekoj građanskoj BiH.
Ne volim tebi odgovarati. Prije svega iz poštovanja i aposlutne ubijeđenosti da pričam sa istinskim patriotom ove zemlje. I žao mi je što se nekad ne razumijemo. Al, forum je....svakako si zaslužio odgovor.

Dakle, zapad bi trebao usisati Bosnu i Hercegovinu kao državu ravnopravnih građana u kojoj su obezbijeđđene i sigurna i sva kolektivna prava svih identioteta koji u njima obitavaju.

E, sad priča o Bošnjacima kao političkom narodu. Bošnjaka nema bez Bosne i Hercegovine, nema ih kao subjekta. Srbi i Hrvati su nesumljiv subjekti odlučivanja i potpuno priznati kao politički narod. Srpske politike i hrvatske politike u Bosni i Hercegovini nisu ništa drugo nego samo ispostave politika koje se kreiraju u Beogradu i Zagrebu. Priča o državi Bosni i Hercegovini nije ništa drugo nego priča o borbi da se i Bošnjaci upišu u političke narode, dakle subjekte dešavanja, a ne samo puke objekte. Ukoliko Bošnjaci tu bitku izgube, izgubit će se i Bosna i Hercegovina. Jednostavno, prestat će razlog njenog postojanja.

Ovo što se sada radi je, po mom dubokom uvjerenju, na tragu nestanka Bosne i Hercegovine kao države koja ima svoju supstancu. Možda može postojati neki provizorij koji će se zvati Bosna i hercegovina, ali on neće imati svoj istinski subjektivitet jer u njemu neće biti Bošnjaka. Opet, ponavljam se, kao političkog naroda. Dakle, svatko onaj ko želi Bosnu i Hercegovinu, svatko onaj ko je osjeća svojom pravom domovinom, treba pomoći u ovoj borbi za stvarni subjektivitet Bosne i Hercegovine. Kojeg nema, bez Bošnjaka.

Politika koja se sada ovako žučno propagira, tzv.politika relaksacije, je u najmanju ruku, vrlo sumnjiva politika (da ne kažem drugu riječ). Ona legitimira politike Zagrbea i Beograda, daje im, ne samo oprost, nego ih dodatno jača, a posebno jača njihovu uvjerenost da su na korak do cilja.
To i Slavo Kukić kaže, doduše uvijenim riječima, to kažu (možeš mi vjerovati ili ne) i neki Hrvati koji su rijetki glasači SDP-a Mostara...ovo je jednostavno pobjeda Čovića i njegove politike.

I naravno, Bošnjaci nisu zlatni, mnogo je tu licemjera, mnogo je tu priče o građanskoj državi pod kojojm se krije želja za dominacijom....al ništa ih više nije u toj SDA/DF kombinaciji od onih koji sada tako ostrašćeno se upiru da dokažu je osmorka ili koja već spas. Zajedničko im je, i SDA i ostrašćenim ljubiteljima osmorke, da im je dovoljno 23 % samo nek dominiraju.
Last edited by palermo on 20/12/2022 10:41, edited 1 time in total.
dr_Evil

#69177 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by dr_Evil »

Vaya wrote: 20/12/2022 10:15
Da bi se komentarisale sustinski neke stvari, navedena tematika se mora malo bolje razumjeti, a ne komentarisati u duhu trenutnog prepucavanja Osmorka vs. SDA ili ono sto se procita u naslovu nekog clanka na Klixu...

Prvenstvena odluka o clanstvo u NATO neke drzave je interes i odluka samog NATO-a... Da li smo mi interesu NATO-a da postanemo njihova clanica - jesmo... Koji smo prioritet - vjetovatno 10-e kategorije...

NATO je poklopio vecinski svoj interes sto se tice zone jonsko-jadranske regije, tako sto su uvukli clanice Grcke, Albanije i primarno Crne Gore... Mi im sigurno nismo trenutno visoki prioritet, medjutim posto je NATO cilj da sto vise odmakne Srbiju od Rusije, sigurno nece dozvoliti (ja se nadam) da se u dijelu BiH pravi jedna ruska gubernija... Da NATO savezu nije cilj da ima ViH u svom sastavu, nikada ne bi nas uvukla u MAP, nego bi i dalje bili sa Srbijom samo u programu Partnerstvo za mir...

U krajnjoj fazi, politicke odluke...ukoliko je neko mislio da ce se glas RS tu moci izbjeci - grdno sa vara ili ako je neko mislio da je neko pismo Radmanovica iz 2009 dovoljno da se RS po tom pitanju ne pita nosta vise ili da se to gleda kao RS-ov neki konacni stav o clanstvu NATO-a - taj potpuni naivac....

Srbi ce se naravno pitati o clanstvu NATO, ali kroz drzavne institucije, predsjednistvo, drzavni parlament i vijece ministara...ali do tog jos ima dosta posla i prepreka... Neko ko potcjenjuje ili umanjuje vrijednost aktiviranja MAP-a iz 2018 i pritisak na Dodika da se krene slat ANP je ili nepoznavaoc ove materije ili je stranacki obojen, pa zauzima strane u nebitnom politickom prepucavanju izmedju Osmorke i SDA...

2018 i 2019 su izuzetno bitne godine za nas NATO put...
Kolega forumas, to sto pises duge postove, nazalost ne znaci da si upravu. Komplet tvoj post je samo copy/paste Komsicevih govora i nazalost pogresnog populizma.

Cinjenica jeste da smo mi imali odluku koji je rekao da se BiH ide u NATO, i bilo je do NATO-a da nas primi kada ispunimo zahtjeve. Tada je citava NATO prica stala jer nismo mogli da upisemo vojnu imovinu na drzavu, i gle cuda poslije te 2018 jos je nismo upisali, ali smo zato dodali da moramo imati novu odluku prije ulaska u NATO. SAH-MAT za ruski i sprski svet, rekao bi neutralni posmatrac sa strane.

Prica da se Srbi pitati kroz drzavne institucije jer kao eto to su drzavni Srbi!? je prica za stranacki obojene naivcine. Vidjeli smo protekle cetiri godine kako prolazi nacionalni interes.

2018 smo doslovno predali kljuc NATO puta BiH Vucicu, i jedini put ulaska BiH danas ide preko Vucica. Pa zato slazem se, 2018 i 2019 su izuzetno vazne za nas NATO put! Hajmo nasi.
Spit_fire

#69178 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Spit_fire »

Sto se natoa tice bojim se da ne postupe ko britanci u S.Irskoj...ko biva da smire situaciju poslali vojsku, a u stvarnosti pomogli protestantima da dodatnk syebu katolike...zapiso teritoriju ko sto bi HV mogao nama
512MB

#69179 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by 512MB »

dr_Evil wrote: 20/12/2022 10:22
Da bi se komentarisale sustinski neke stvari, navedena tematika se mora malo bolje razumjeti, a ne komentarisati u duhu trenutnog prepucavanja Osmorka vs. SDA ili ono sto se procita u naslovu nekog clanka na Klixu...

Prvenstvena odluka o clanstvo u NATO neke drzave je interes i odluka samog NATO-a... Da li smo mi interesu NATO-a da postanemo njihova clanica - jesmo... Koji smo prioritet - vjetovatno 10-e kategorije...

NATO je poklopio vecinski svoj interes sto se tice zone jonsko-jadranske regije, tako sto su uvukli clanice Grcke, Albanije i primarno Crne Gore... Mi im sigurno nismo trenutno visoki prioritet, medjutim posto je NATO cilj da sto vise odmakne Srbiju od Rusije, sigurno nece dozvoliti (ja se nadam) da se u dijelu BiH pravi jedna ruska gubernija... Da NATO savezu nije cilj da ima ViH u svom sastavu, nikada ne bi nas uvukla u MAP, nego bi i dalje bili sa Srbijom samo u programu Partnerstvo za mir...

U krajnjoj fazi, politicke odluke...ukoliko je neko mislio da ce se glas RS tu moci izbjeci - grdno sa vara ili ako je neko mislio da je neko pismo Radmanovica iz 2009 dovoljno da se RS po tom pitanju ne pita nosta vise ili da se to gleda kao RS-ov neki konacni stav o clanstvu NATO-a - taj potpuni naivac....

Srbi ce se naravno pitati o clanstvu NATO, ali kroz drzavne institucije, predsjednistvo, drzavni parlament i vijece ministara...ali do tog jos ima dosta posla i prepreka... Neko ko potcjenjuje ili umanjuje vrijednost aktiviranja MAP-a iz 2018 i pritisak na Dodika da se krene slat ANP je ili nepoznavaoc ove materije ili je stranacki obojen, pa zauzima strane u nebitnom politickom prepucavanju izmedju Osmorke i SDA...

Kolega forumas, to sto pises duge postove, nazalost ne znaci da si upravu. Komplet tvoj post je samo copy/paste Komsicevih govora i nazalost pogresnog populizma.

Cinjenica jeste da smo mi imali odluku koji je rekao da se BiH ide u NATO, i bilo je do NATO-a da nas primi kada ispunimo zahtjeve. Tada je citava NATO prica stala jer nismo mogli da upisemo vojnu imovinu na drzavu, i gle cuda poslije te 2018 jos je nismo upisali, ali smo zato dodali da moramo imati novu odluku prije ulaska u NATO. SAH-MAT za ruski i sprski svet, rekao bi neutralni posmatrac sa strane.

Prica da se Srbi pitati kroz drzavne institucije jer kao eto to su drzavni Srbi!? je prica za stranacki obojene naivcine. Vidjeli smo protekle cetiri godine kako prolazi nacionalni interes.

2018 smo doslovno predali kljuc NATO puta BiH Vucicu, i jedini put ulaska BiH danas ide preko Vucica. Pa zato slazem se, 2018 i 2019 su izuzetno vazne za nas NATO put! Hajmo nasi.
Sve pogrešno. Nisi upoznat sa NATO procedurama.
Styling

#69180 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Styling »

512MB wrote: 20/12/2022 10:06
Styling wrote: 20/12/2022 09:34

glupost je koliko ne citas.

U prethodnoj odluci koju je podrzao Radmanovic pisalo je da smo apsolutno za integracije i sve je bilo ok i islo sovjim tokom. Bez mogucnosti da neko to zaustavi.
Sada je ta odluka promijenjena i konacnu saglasnost za ulazak u NATO mora dati i Parlament, tj. Srbi.
Je li ti sada jasna razlika izmedju onog sto smo imali i onoga sto sada imamo?
Opet valjaš gluposti, sad te trebamo i školovat ovde na forumu? Nije dovoljno bit zaljubljen u Kiflu da bi svakom loncu bila poklopac.
Sad si jos postao i nekulturni papak. Ides na foe. Sa sirovinama ne razgovaram.
dr_Evil

#69181 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by dr_Evil »

512MB wrote: 20/12/2022 10:32
Sve pogrešno. Nisi upoznat sa NATO procedurama.
Sve pogresno. Nisi upoznat s Nato procedurama, i sistemom u svojoj domovini.
dr_Evil

#69182 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by dr_Evil »

512MB wrote: 20/12/2022 10:06
Opet valjaš gluposti, sad te trebamo i školovat ovde na forumu? Nije dovoljno bit zaljubljen u Kiflu da bi svakom loncu bila poklopac.
Tako se valjda iskazuje postovanje prema zenama u Islamu, sve po proceduri SDA akademije s Bjelasnice.
Vaya

#69183 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Vaya »

Kolega, ti kada bi makar 50% procitao od onog sto pisem - vjeruj mi da ni naucio nesto novo... :wink:
Decko, ti brkas elementarne stvari... Ti postavljas tezu ovdje da to sto je Radmanovic u ime Predsjednistva poslao pismo NATO-u 2009 da BiH ima aspiracije da udje u NATO konacan sud politicara iz RS-a za koji ces ti drzati i mahati ispred nosa srpskim politicarima i govoriti ovo je vas stav... To pismo ima pravnu valjanost, kao da sada Zeljka posalje pismo u ime BiH prema Moskvi u kojem stoji da BiH zeli da bude clan CSTO-a...

Namjerno spinujes moje pisanje...nisam govorio da to moraju biti pro-drzavni Srbi u drzavnim institucijama...nego bilo ko od Srba ko bude u predsjednistvu, drzavnom parlamentu i VM...

Na koji nacin ce se odlucivati o tome, to cemo vidjeti...mozda bude dovoljno samo izglasavanje u parlamentu, pa ti bude dovoljno samo da potvrde parlamentarci iz FBiH i 5 Srba iz RS-a...moze biti da bude i referendum...

Sustina citave price se ovdje svodi na prepucavanje izmedju fanova Osmorke i SDA, te sustine oko Dininog baljezganja od sinoc...a ja bjezim od toga

2018 i 2019 je bitna jer je otkocen nas NATO put, koji je tapkao u mjestu dobrih 7-8 godina...pred nama je jos tovar posla i jos smo daleko, ali se od 2019 dobro pokrenuo...i ko iole razumije ove stvari, treba biti realan i priznati da je tako, bez obzira sto to ne godi njegovom stranackom predsjedniku...

P.S. Ja sam angazovan u NGO-u koji prati euro-atlantski put BiH, a ja sam u tom svom angazmanu posebno orijentisan na NATO - tako da se smatram izuzetno kvalifikovanim da mogu pricati o ovim stvarima...
Novak20

#69184 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Novak20 »

Vaya wrote: 20/12/2022 10:43

Kolega, ti kada bi makar 50% procitao od onog sto pisem - vjeruj mi da ni naucio nesto novo... :wink:
Decko, ti brkas elementarne stvari... Ti postavljas tezu ovdje da to sto je Radmanovic u ime Predsjednistva poslao pismo NATO-u 2009 da BiH ima aspiracije da udje u NATO konacan sud politicara iz RS-a za koji ces ti drzati i mahati ispred nosa srpskim politicarima i govoriti ovo je vas stav... To pismo ima pravnu valjanost, kao da sada Zeljka posalje pismo u ime BiH prema Moskvi u kojem stoji da BiH zeli da bude clan CSTO-a...

Namjerno spinujes moje pisanje...nisam govorio da to moraju biti pro-drzavni Srbi u drzavnim institucijama...nego bilo ko od Srba ko bude u predsjednistvu, drzavnom parlamentu i VM...

Na koji nacin ce se odlucivati o tome, to cemo vidjeti...mozda bude dovoljno samo izglasavanje u parlamentu, pa ti bude dovoljno samo da potvrde parlamentarci iz FBiH i 5 Srba iz RS-a...moze biti da bude i referendum...

Sustina citave price se ovdje svodi na prepucavanje izmedju fanova Osmorke i SDA, te sustine oko Dininog baljezganja od sinoc...a ja bjezim od toga

2018 i 2019 je bitna jer je otkocen nas NATO put, koji je tapkao u mjestu dobrih 7-8 godina...pred nama je jos tovar posla i jos smo daleko, ali se od 2019 dobro pokrenuo...i ko iole razumije ove stvari, treba biti realan i priznati da je tako, bez obzira sto to ne godi njegovom stranackom predsjedniku...

P.S. Ja sam angazovan u NGO-u koji prati euro-atlantski put BiH, a ja sam u tom svom angazmanu posebno orijentisan na NATO - tako da se smatram izuzetno kvalifikovanim da mogu pricati o ovim stvarima...
@Vaya, kakav si sa Orbanom, Milanovićem, Plenkovićem ?

Hoće li se oni šta pitati oko ulaska BiH u NATO ?

Pitam to ne iz zle namjere nego što ne vidim smisla u političkim prepucavanjima oko skorog ulaska BiH u NATO dok se prije toga ne pogase mnoga druga pitanja koja generiraju političku krizu u BiH.
noviforumas

#69185 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by noviforumas »

Dzaba pises drug. Sve sinoc objasnjeno, ali dzaba. Ljudi vjeruju na rijec Dini Konakovicu umjesto NATO paktu. Bukvalno NATO kaze jedno, Dino drugo - oni vjeruju Dini na rijec. Tragikomicno. Ili se samo prave da vjeruju, ne znam, ali rezultat je isti. Kad utihne ova rasprava, opet ce ponavljati iste lazne teze.
Vaya

#69186 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Vaya »

Novak20 wrote: 20/12/2022 10:53

@Vaya, kakav si sa Orbanom, Milanovićem, Plenkovićem ?

Hoće li se oni šta pitati oko ulaska BiH u NATO ?

Pitam to ne iz zle namjere nego što ne vidim smisla u političkim prepucavanjima oko skorog ulaska BiH u NATO dok se prije toga ne pogase mnoga druga pitanja koja generiraju političku krizu u BiH.
Nece se pitati njih trojica, nego ce se pitati Madjarska i Hrvatska, a ja sam ubjedjen da kada budemo dosli do tog dijela da nam sve clanice NATO-a budu davale saglasnost za pristup, da ce ova trojica mamlaza biti u politickoj penziji i da ce kod njih na vlasti neki normalniji ljudi..

Pa naravno da nema smisla, jer i ovo piskaranje ovdje je preformulisani proljev izmedju Osmorke i SDA u procesu ko ce koga popljuvati vise - sustinski nema dodirnih tacaka sa realnim NATO putem BiH...

Naravno, nas NATO put ce potrajati...i to dobro potrajati...jer hiljadu uslova moramo ispuniti i svaki ANP je razlicit i prilagodjava se situaciji na terenu odredjene drzave...naravno da je Albaniji lakse bilo uci u NATO (jedna nacija, jasno definisan sistem, velika morska obala bitna za interese NATO - MAP bio aktiviran 5 godina i usli u NATO) u poredjenju na primjer sa Makedonijom (hiljadu problema unutar drzave i sa svojim komsijama, vise-nacionalna drzava - MAP im bio aktiviran 10 ili 11 godina - ali su opet usli u NATO)...

Proces dug i komplikovan...ali sam poprilicno ubjedje da je i ostvarljiv...
lerdi

#69187 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by lerdi »

Fakat ljudi kad već diskutujete o nečemu bar osnove pohvatajete. Onaj prije ne zna da se za mandatara ne može povući VEI i da je samo dovoljno da dva od tri člana predsjedništva glasa za istog. Oko NATO-a se spinuje samo da bi se nekako sinoćnje Dinino proklizavanje opravdalo. Najžalosnije od svega je da Dino, kao vjerovatno budući MVP, ovako spinuje priču oko NATO pokušavajući opravdati nešto što se realno teško može opravdati a to je povlačenje sa crte Dodiku kad su NATO integracije u pitanju. Mi smo u MAP-u tj. na putu prema punopravnom članstvu u NATO savez. Taj put ide sporije nego što bi mnogi htjeli ali ide. U MAPU-u smo našim zahtjevom i NATO odlukom. Zakon o odbrani BIH nalaže svima da se radi na članstvu i tu sva priča prestaje. Sve ostalo je ubleharenje i spinovanje. Uz to nije istina da se ono što je napisano u PR/ANP-u ne ispunjava i da je samo mrtvo slovo na papiru. Koga interesuje iz NATO-a su pohvalno govorili o dosta toga što je urađeno u proteklih nekoliko godina. Problem je samo što se nekom mora odati priznanje za to sve a taj neko nije baš politički miljenih struje za koju se ovdje piše. Dakle spremno se lagati, spinovati i šta sve samo da se ne bi priznalo da je neko nešto dobro uradio. Hajd od botova je to i očekivano, posao im je, ali koliko vidim i neki inače razumniji su se počeli primati na priču.
Spit_fire

#69188 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Spit_fire »

Osudu ruske agresije na sjednici Energetske zajednice podrzali svi osim Stase Kosarca

Ma to je novi Dodik i SNSD :D
dr_Evil

#69189 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by dr_Evil »

Ah da, znaci novi Joe black i slicna ekipa biznismena, hajde pozelio sam vas se.

P.S. Dosta smo se na ovom forumu nacitali raznih koji pisu iz "struke" i ekonomski strucnjaka sa 50 zaposlenih. Tako da ne vjerujem ni grama, a pod b postoje razne vrste NGO placene od raznih lobi organizacija koje okrecu vodu na svoj mlin. Najpoznatija od njih je valjda ona iz Ljubljanje sa strucnjakom, lol.

To "pismo" nije pismo koje spominjes nego odluka - sluzbeni dokument o zahtjevu za priljucenje NATO-u, koji se morao postovati sve dok nije usvojena druga odluka. Ako ja nisam upravu, a ti kazes da nisam, zasto su onda morali donijeti novu gdje pise da se ide na ponovno odlucivanje :)

Ne znam ja sta Kifla i kompanija su jucer izjavili, ja to ovdje pisem godinama, valjda ce ti kolege forumasi potvrditi. Bit ce da me Kifla cita(how yes no)

2018-19 je fanstasticna godina gdje je zakocen NATO put BiH, i predat kljuc Vucicu u ruke. ALi hajde makar se malo vojska ponovila.
512MB

#69190 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by 512MB »

Da Kiflinim fanovima nebi bespotrebno silovali moždane vijuge, ukratko i pojednostavljeno pojašnjenje NATO procedura za prijem novih članica:

1. Država šalje službeni upit za prijem u NATO centralu (odradio Radmanović, hvala mu)
2. NATO nakon konsolidacije poziva tu državu u akcioni program za reforme (MAP) i država službeno prihvata to (Odradio Dodik, hvala mu)
3. Država godišnje šalje dokaz sprovedenih reformi u NATO centralu
4. Kad NATO odluči da je država kandidat na određenom nivou, onda šalje svojim članicama protokol o napretku tog kandidata
5. Članice ratificiraju i glasaju
6. Ako su sve članice za, država kandidat dobija službeni poziv za prijem u NATO savez.
7. Država kandidat na kraju mora sprovesti ODLUKU o prihvatanju poziva, što se dešava il referendumom il kroz parlament. Ali zadnja odluka MORA biti službeno donesena.

Ova procedura se od prvog dana postojanja NATO-a nije mjenjala.
Vaya

#69191 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Vaya »

dr_Evil wrote: 20/12/2022 11:16

Ah da, znaci novi Joe black i slicna ekipa biznismena, hajde pozelio sam vas se.

P.S. Dosta smo se na ovom forumu nacitali raznih koji pisu iz "struke" i ekonomski strucnjaka sa 50 zaposlenih. Tako da ne vjerujem ni grama, a pod b postoje razne vrste NGO placene od raznih lobi organizacija koje okrecu vodu na svoj mlin. Najpoznatija od njih je valjda ona iz Ljubljanje sa strucnjakom, lol.

To "pismo" nije pismo koje spominjes nego odluka - sluzbeni dokument o zahtjevu za priljucenje NATO-u, koji se morao postovati sve dok nije usvojena druga odluka. Ako ja nisam upravu, a ti kazes da nisam, zasto su onda morali donijeti novu gdje pise da se ide na ponovno odlucivanje :)

Ne znam ja sta Kifla i kompanija su jucer izjavili, ja to ovdje pisem godinama, valjda ce ti kolege forumasi potvrditi. Bit ce da me Kifla cita(how yes no)

2018-19 je fanstasticna godina gdje je zakocen NATO put BiH, i predat kljuc Vucicu u ruke. ALi hajde makar se malo vojska ponovila.
Mislim, ja sam budala sto se dopisujem sa tobom, medjutim da cubti jos jednu sansu, ali da ne razvodnjavaj puno...

1. Na koju Odluku - Zahtjev ti se tacno pozivas u kojoj mi trazimo da budemo clanica NATO-a? Moras mi navesti tacno koja je odluka u pitanju...(Meni ovako na pamet pada vise takvih odluka, izjava i pisama u kojim mi pokazujemo nase NATO aspiracije)...

2. Koja je to odluka iz 2018 ili 2019 u kojoj smo zaustavili nas NATO put i kljuc toga predali Vucicu u ruke, kao sto ti kazes...

Ali molim te budi konkretan...
archi_a

#69192 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by archi_a »

Baš me interesuje kako će Bećirović kao član predsjedništva Bosne i Hercegovine, legalista, patriota, reagovati na najavljeno ignorisanje drugog člana predsjedništva BiH od strane mandatarke Krišto, a što su najavili iz tabora hdz-a? :-D
512MB

#69193 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by 512MB »

archi_a wrote: 20/12/2022 11:29 Baš me interesuje kako će Bećirović kao član predsjedništva Bosne i Hercegovine, legalista, patriota, reagovati na najavljeno ignorisanje drugog člana predsjedništva BiH od strane mandatarke Krišto, a što su najavili iz tabora hdz-a? :-D
Pretpostavljam nekim pismom osude, ako uopšte. I onda preglasavanjem Komšića radi relaksacije odnosa.
tramvajtrojka

#69194 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by tramvajtrojka »

512MB wrote: 20/12/2022 11:32
archi_a wrote: 20/12/2022 11:29 Baš me interesuje kako će Bećirović kao član predsjedništva Bosne i Hercegovine, legalista, patriota, reagovati na najavljeno ignorisanje drugog člana predsjedništva BiH od strane mandatarke Krišto, a što su najavili iz tabora hdz-a? :-D
Pretpostavljam nekim pismom osude, ako uopšte. I onda preglasavanjem Komšića radi relaksacije odnosa.
Image

zato provjereni patriotski vozaci su top pri relaksaciji odnosa i NATO integracija :lol: :lol: :zjev:

ova izjava nije izdaja drzave nego teska patriotska borba za Bosnu :oops: :oops: sve zavisi sa kojeg se spektra gleda :cry:
512MB

#69195 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by 512MB »

tramvajtrojka wrote: 20/12/2022 11:36
512MB wrote: 20/12/2022 11:32
Image

zato provjereni patriotski vozaci su top pri relaksaciji odnosa i NATO integracija :lol: :lol: :zjev:

ova izjava nije izdaja drzave nego teska patriotska borba za Bosnu :oops: :oops: sve zavisi sa kojeg se spektra gleda :cry:
I dalje? Kako će pričat o članstvu kad nismo dobili ni poziv za članstvo?

Mi smo u MAP-u, radimo na reformama dok nas NATO službeno ne pozove da pristupimo.

Jel se vam mora crtat, u čemu je fazon?
dr_Evil

#69196 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by dr_Evil »

Vaya wrote: 20/12/2022 11:23

Mislim, ja sam budala sto se dopisujem sa tobom, medjutim da cubti jos jednu sansu, ali da ne razvodnjavaj puno...

1. Na koju Odluku - Zahtjev ti se tacno pozivas u kojoj mi trazimo da budemo clanica NATO-a? Moras mi navesti tacno koja je odluka u pitanju...(Meni ovako na pamet pada vise takvih odluka, izjava i pisama u kojim mi pokazujemo nase NATO aspiracije)...

2. Koja je to odluka iz 2018 ili 2019 u kojoj smo zaustavili nas NATO put i kljuc toga predali Vucicu u ruke, kao sto ti kazes...

Ali molim te budi konkretan...
Ti jesi budala, a i ja sam. Samo budale trose svoje vrijeme na forum. Osim naravno ako si placen(bilo ko, uopsteno) od kakve "NGO", onda je vrijeme novac.

Bosna ce uci u NATO jednog lijepog suncanog dana, odma kada udje u EU. To se nece desiti za mog zivota. Nazalost.
Što se tiče zakonskih osnova, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, 18. jula 2005. godine, uz mišljenje tadašnjeg visokog predstavnika u BiH (OHR) Paddyja Ashdowna predložilo je Zakon o obrani BiH. Tada je na čelu Ministarstva obrane BiH, kao uopće prvi ministar obrane BiH, bio Nikola Radovanović, kadar Srpske demokratske zajednice (SDS).

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je 28. septembra 2005. spomenuti zakon s 33 glasa “Za”, od ukupno 42 zastupnika. Među zastupnicima koji su glasovali za Zakon o obrani BiH bili su i Nikola Špirić, Milorad Živković, te Dušanka Majkić iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Zakon je izglasan i u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i za njega je glasovalo svih 15 izaslanika/delegata, po pet iz svakog od tri kluba naroda. SNSD tad nije imao svoje delegate.

Zakonom su integrirane dvije entitetske vojske - Vojske Republike Srpske s Vojskom Federacije BiH koja je opet nastala spajanjem Armije RBiH i Hrvatskog vijeća obrane.

Što se tiče NATO-a, u Zakonu o obrani BiH, koji je važeći i danas, u članu 84. se navodi kako će “Parlamentarna skupština BiH, Vijeće ministara BiH, Predsjedništvo BiH, te svi subjekti obrane u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti, provesti potrebne aktivnosti za prijem BiH u članstvo NATO-a”.

Srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, kadar SNSD-a koji je u tom trenutku bio formalni predsjedavajući, potpisao je 14. decembra 2006. Sporazum o pristupanju Partnerstvu za mir (PfP) s NATO-m, a 10. juna 2009. Radmanović je ponovno, kao formalni predsjedavajući, potpisao formalni zahtjev BiH za Akcijski plan za članstvo BiH u NATO-u.
Član Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović, kazao je novinarima u Sarajevu da je naša zemlja već članica MAP-a, te da nije moguće praviti korak unazad.

Poručio je da je kompromisno rješenje koje je ponudila SDA zasnovano na tome da će za punopravno članstvo BiH u NATO savezu biti potrebna nova odluka Predsjedništva BiH, ali da za slanje Godišnjeg nacionalnog programa nije potrebna nikakva odluka, te da je to tehničko pitanje.
dr_Evil

#69197 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by dr_Evil »

512MB wrote: 20/12/2022 11:44

Image

Mi smo u MAP-u, radimo na reformama dok nas NATO službeno ne pozove da pristupimo.

Mi smo poslali davno zahtjev za pristup, i pregovarali smo o pristupu i clanstvu imali komisiju za prikljucenje do 2019, sada pricamo o suradnji i imamo komisiju za suradnju kao Srbija.

E sada ti crtaj fazon.
archi_a

#69198 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by archi_a »

I ne vidiš ništa sporno u ove dvije suprostavljene stvari? :lol:
Stavljaš izjavu MVP-a koji otvoreno, ublaženo poštuje principe i kaže idemo dalje, sarađujemo, ispunjavamo planove, po zakonu koji poziva na euroatlanske integracije i kada dođemo do ispunjenog onda ćemo, kada bude zvanično onda ćemo vidjeti šta nam je činiti i konkretnu izjavu hdz-a, izignorisat ćemo člana predsjedništva BiH, jer se on ništa ne pita?!?
Da li je to normalno? Pa on je član predsjedništva Bosne i Hercegovine, degenerici, šta vi ima da poštujete ili ne poštujete? Ako ne poštujete poziciju predsjednika onda nikako ne možete očekivati da vam se vjeruje da ste iskreni po bilo kojoj drugoj stvari koja se tiče države. Očekivati da vam se vjeruje da ćete iskreno raditi na bilo kojoj drugoj poziciji u državi je nonsens. Valjda ima neki zakon, neka hijerarhija koje morate ispoštovati? To je i najveći problem građana ove zemlje, ušuškali ste se i prihvatili da su ministarstva i resori vlasništvo izbornog plijena a ne državni organi. Da su ustav i zakoni i odluke sudova samo švedski stol sa kojeg ovakvi poltroni mogu da biraju šta im se sviđa a šta ne i da nemaju nikakvu odgovornost. Da ne odgovaraju građanima nego svojim steankama. Da nam ambasador može direktno izignosrisati svog šefa, ministra vanjskih poslova. To je ustvari ono što je poražavajuće. Onaj daje izjavu, obavještajna služba je od posebnog interesa za rs.Pa javno ti poručuje u kojem smijeru ide ministarstvo sigurnosti i da nema d od državne sigurnosti, a vi mašete ušima i navijate za stranke. Umjesto da svi ko jedan skočite i kažete stani malo mamu ti jebem, to je institucija države nije izborni kolač. Ima da radite po zakonima za cijelu državu. Najlakše se keziti i navijati da "tvoja stranka" dobije dio kolača, pa možda i tebe kao člana ili simpatizera nešto zakači. Eeee, narode......
Last edited by archi_a on 20/12/2022 11:57, edited 2 times in total.
Spit_fire

#69199 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Spit_fire »

512MB wrote: 20/12/2022 11:44

Image

Na kraju mandata nece bit nijedna stvar da su je bolje od SDA uradili :lol: u najboljem slucaju ce bit "isti smo"
Dimu1927

#69200 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Dimu1927 »

zeljka i stasa guslaju po starom, vec se vidi taj napredak u novoj vlasti i odnosu prema srpskoj koaliciji , kompromis je cudo :lol: :lol: :lol: :lol:
Locked