Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
skafiskafsnjak

#2826 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

anelsol wrote: 19/12/2022 18:06
skafiskafsnjak wrote: 19/12/2022 18:02

Okle lova... stamapalo ae i vise nego treba u koroni i poslije korone. Zato imamo sranje i bice jos vece.

Plate se povecale za 20%, cijene svega za 50% .

Dodje ti kao da plata nije veca
Inflacija je zaista velika, ne znam procentualno koliko ali itekako se osjeti. Prosjecna plata je bila u junu 2021 godine je iznosila 999, 00 KM(bez toplog i dodataka) dok je recimo u 10 mjesecu ove godine iznosila 1.139,00 KM.
Ne znam ni ja procente ali su definitivno plate narasle manje od cijena
detroit-mercy

#2827 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

anelsol wrote: 19/12/2022 17:58 Ja koliko vidim po poslu i što pričaju ljudi sa kojima sam u kontaktu, u prosjeku ljudi imaju veća primanja iz godine u godinu, osim kada isključiš period kada je korona harala. Dere nas naravno i inflacija.

Po prirodi posla sarađujem sa dosta firmi, i koliko vidim ubiše se od posla. Npr.priča mi čovjek koji drži firmu koja radi otvore od aluminija i pvc da je na tržištu neko ludilo zavladalo. Kaže da mu materijali nikada nisu bili skuplji, aluminij skoro dvostruko poskupio, a da nikada nije imao veću potražnju.

Od kuda lova teško je reći, dali je od turizma ili nešto treće nisam siguran.

Došlo je vrijeme da ljudi koji rade u javnom sektoru imaju manje plate od ljudi u privatnom sektoru sa istom stručnom spremom. I koliko vdim ta se razlika se ubrzano povećava.To je samo prije nekoliko godina bilo nezamislivo.
To ti je pravac kojim bi ekonomija trebala da ide, sta mislis da li je nekome svrsenom studentu ovdje dream job da se zaposli da radi u opstini :skoljka:. Obicno oni koji nisu bas nesto zavrse na tim poslovima.
Btw, moj komsija radi isto sa metalom, ubi se od posla, ljudi ga zovu iz Svice i Svabije da im radi one inox ograde i ta sranja. Plate mu da ode tamo, uzme mjere, sve zavrsi u BiH, pa na montiaranje u Svabiju. Mada i no kuburi sa radnom snagom, nije problem placanja kaze, jednostavno nema ko da radi.
Bodkin

#2828 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Zasto je poredjenje plata sa necim sto je bilo prije 10 godina bitno?
Koliko je bilo gorivo i koliko je bio litar mlijeka?
Bodkin

#2829 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

detroit-mercy wrote: 19/12/2022 19:09
anelsol wrote: 19/12/2022 17:58 Ja koliko vidim po poslu i što pričaju ljudi sa kojima sam u kontaktu, u prosjeku ljudi imaju veća primanja iz godine u godinu, osim kada isključiš period kada je korona harala. Dere nas naravno i inflacija.

Po prirodi posla sarađujem sa dosta firmi, i koliko vidim ubiše se od posla. Npr.priča mi čovjek koji drži firmu koja radi otvore od aluminija i pvc da je na tržištu neko ludilo zavladalo. Kaže da mu materijali nikada nisu bili skuplji, aluminij skoro dvostruko poskupio, a da nikada nije imao veću potražnju.

Od kuda lova teško je reći, dali je od turizma ili nešto treće nisam siguran.

Došlo je vrijeme da ljudi koji rade u javnom sektoru imaju manje plate od ljudi u privatnom sektoru sa istom stručnom spremom. I koliko vdim ta se razlika se ubrzano povećava.To je samo prije nekoliko godina bilo nezamislivo.
To ti je pravac kojim bi ekonomija trebala da ide, sta mislis da li je nekome svrsenom studentu ovdje dream job da se zaposli da radi u opstini :skoljka:. Obicno oni koji nisu bas nesto zavrse na tim poslovima.
Btw, moj komsija radi isto sa metalom, ubi se od posla, ljudi ga zovu iz Svice i Svabije da im radi one inox ograde i ta sranja. Plate mu da ode tamo, uzme mjere, sve zavrsi u BiH, pa na montiaranje u Svabiju. Mada i no kuburi sa radnom snagom, nije problem placanja kaze, jednostavno nema ko da radi.
Epidemija nedostatka radne snage. Ne znam gdje su ljudi u eu ali u bih ne lagano. Svi na budzetu, a visak u njemackoj :D
anelsol

#2830 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by anelsol »

Bodkin wrote: 19/12/2022 19:13
detroit-mercy wrote: 19/12/2022 19:09
Epidemija nedostatka radne snage. Ne znam gdje su ljudi u eu ali u bih ne lagano. Svi na budzetu, a visak u njemackoj :D
Pa sigurno da je i to jedan od razloga.
n+1

#2831 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by n+1 »

Nerealno je koliko gori ova tema. :D
Dope_Man

#2832 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

moonca wrote: 19/12/2022 18:00
Dope_Man wrote: 19/12/2022 17:04

Dok sam bio tu, jeo skoro svaki dan tamo. Fin rucan me izadje 5-6, max 7 maraka za nesto sto je bar 9-10 u bilo kom restoranu, a jos pravim sebi kombinacije kako hocu.
Kad si bio tu ?? zivish vani..inache
Tek dva mjeseca sam vani full time, a duze vremena sam zivio nekako pola-pola, tako da sam bio u toku sa svime i u Sarajevu, pa tako imao priliku i jesti u Crvenoj Jabuci od otvaranja.
snijeg_led

#2833 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by snijeg_led »

n+1 wrote: 19/12/2022 19:24 Nerealno je koliko gori ova tema. :D
Meni jedna od najvaznijih. Jako je bitno da se iskreno kaze da li se isplati i kada. Nadam se dobrim i korisnim odgovorima, narocito zbog onih koji stvarno planiraju ici.
n+1

#2834 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by n+1 »

Evo opet zemljotres. Treba ići iz države zbog zemljotresa.
Ozimician

#2835 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

n+1 wrote: 19/12/2022 20:38 Evo opet zemljotres. Treba ići iz države zbog zemljotresa.
Omer Ibn El-Hattab radijallahu anhu, je jedne prilike, nakon zemljotresa u Medini, držao hutbu i rekao: „Ako se još jedanput desi zemljotres u Medini – ja više neću stanovati u njoj!“ Imam Ahmed, Allah mu se smilovao, bilježi predaju od Safijje radijallahu anha, koja je rekla: „U Medini, za vrijeme Omera radijallahu ahu, se desio zemljotres, pa je rekao: O Ljudi, šta se ovo dešava!? Brzo li ste se pokvarili! Ako se opet ponovi zemljotres – više ne stanujem sa vama u Medini!“
Ka’ab rahimehullahu, je rekao: „Zemlja se trese onda kada se na njoj čine veliki grijesi, pa se Zemlja trese od straha od Allahova, azze ve džele, pogleda!“

Očito da tvoja odluka ima utemeljenje (ironija).
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#2836 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Domaci izdajnik »

Didier wrote: 19/12/2022 01:26
Kurac su oni gospoda kod Švabe. Švabo njih iskoristi, plati i to je to, njihova moć odlučivanja u Švabiji je ispod nule.

Eto, idi ti pa im reci da su fukara kod Švabe...pogotovo ovom što drži dvije katedre na univerzitetu (ne kod Švabe doduše). Trebali su ovdje ostati i lizati guzice kakavom stranačkom pulenu da dobiju posao u kakvoj seoskoj ambulanti ili pilani :oops:
anelsol

#2837 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by anelsol »

Evo dobre ponude iz Italije. Em dobiješ stan dzaba, vjerovatno ti nadu i posao, em sunce i jug.

https://biznis.ba/jos-jedan-italijanski ... -000-eura/
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#2838 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Domaci izdajnik »

anelsol wrote: 19/12/2022 23:18 Evo dobre ponude iz Italije. Em dobiješ stan dzaba, vjerovatno ti nadu i posao, em sunce i jug.

Samo je taj region Italije perspektivan za život kao kod nas istočni dio Hercegovine.
desni

#2839 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by desni »

U ovoj napaćenoj Bosni ni snijeg više ne pada :(
A u Njemačkoj zima ko što je kod nas nekad bila :thumbup:
Što ti je reći Njemačka :izet:
December has so far been significantly colder than the long-term average and the first memories of the very snowy and cold December 2010 are slowly coming to mind
https://www.zdf.de/nachrichten/panorama ... t-100.html

Njemačka, predsoblje đeneta :kiss:

Image
Haris.ba

#2840 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Haris.ba »

anelsol wrote: 19/12/2022 23:18 Evo dobre ponude iz Italije. Em dobiješ stan dzaba, vjerovatno ti nadu i posao, em sunce i jug.

Djavo je u detalju.

Ovo je u sustini fazon da neko zagugla taj gradic i mozda odluci doci zivjeti tu, posjetiti.

Nista se dzaba ne dobiva. Nema dzaba posla, nema dzaba kuce.

Cijene nisu ni male. Mada, moze se naci finih objekata. S time da moraju biti starije izgradnje od 1991.

https://www.immobiliare.it/en/vendita-c ... acquarica/

Porezni tretman na redovne prihode je dobar. Ima se niz pogodnosti kad ide u ove juzne krajeve.

Ali, porez na kupovinu kuce je od 2%-8%.

S time, ako kupis luksuznu kucu - capnu te 22%.

Kazu da nema godisnjeg poreza na imovinu ako nije luksuzna kuca, i to ti je prijavljeno mjesto prebivalista.
Ali, moze bez problema da bude da dodjes 1000 eura godisnje na prosjecnu kucu za porez. Ko ce mu ga znati dok ne istrazis za konkretnu nekretninu.

Mogu misliti kako izgleda na jugu Italije naci sve majstore koji ti trebaju da popravis staru kucu.
Basically, the non-repayable grant made available by the Municipality of Presicce Acquarica will be able to cover 50% of the expenditure incurred for the purchase of the house (and in the case of renovations), up to a maximum of 30 thousand euros. 30% of the local housing stock has been marked as eligible for such contribution.

The maximum contribution payable by the municipality is 30 thousand euros, out of a total budget of 150 thousand euros. Reportedly, that budget will be allocated over several upcoming years.
Blixen

#2841 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Blixen »

Lajavikrelac wrote: 19/12/2022 23:03
Kurac su oni gospoda kod Švabe. Švabo njih iskoristi, plati i to je to, njihova moć odlučivanja u Švabiji je ispod nule.

Eto, idi ti pa im reci da su fukara kod Švabe...pogotovo ovom što drži dvije katedre na univerzitetu (ne kod Švabe doduše). Trebali su ovdje ostati i lizati guzice kakavom stranačkom pulenu da dobiju posao u kakvoj seoskoj ambulanti ili pilani :oops:
nemoj trositi energiju bezze :D
Dope_Man

#2842 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

Dobro jutro peraci guzova za pare.. bolje da ste ostali bosni gdje ste mogli prati bez tereta para, i usput radit i subotom da se ne dosadjujete :lol:
skafiskafsnjak

#2843 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Joj sto vas Didier lozi :skoljka:
Bodkin

#2844 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Ili trol ili kogniticna disonanca. Nema trece opcije za takvo pisanje
Ecci
Vozim: Biciklam

#2845 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ecci »

Top 10 lista njemackih gradova po kvalitetu zivota. Osim Frankfurta i Wolfsburga svi gradovi su ili Bajern ili BW.

München
Erlangen
Ingolstadt
Stuttgart
Frankfurt am Main
Wolfsburg
Ulm
Darmstadt
Heilbronn
Regensburg
Bodkin

#2846 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Izgleda kod nas zapad = njemacka
sumirprimus

#2847 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

Bodkin wrote: 20/12/2022 10:21 Izgleda kod nas zapad = njemacka
VECINA nasih ljudi idu upravo u njemacku pa zato.
rijetki odu u skandinaviju, ili i dalje preko bare. us. kanada, australija.
izuzmite rat i tadasnje migracije.
Didier

#2848 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

skafiskafsnjak wrote: 20/12/2022 09:03

Evo Škafi je gospodin čojk, bez obzira šta radi u životu. Pravi primjer dobre imigracije.
skafiskafsnjak

#2849 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Didier wrote: 20/12/2022 10:29
skafiskafsnjak wrote: 20/12/2022 09:03
Evo Škafi je gospodin čojk, bez obzira šta radi u životu. Pravi primjer dobre imigracije.
Tako je. I ti si bio, dok si boravio na Zapadu.
Didier

#2850 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

skafiskafsnjak wrote: 20/12/2022 10:43
Didier wrote: 20/12/2022 10:29

Tako je. I ti si bio, dok si boravio na Zapadu.
Brate, fakat čime se ti baviš, kad svaki put odmah odgovoriš? :sax:
Post Reply