BHTelecom

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
sumirprimus

#13601 Re: BHTelecom

Post by sumirprimus »

sencobih wrote: 18/12/2022 22:40
sumirprimus wrote: 18/12/2022 22:35 Podmiruje se ko ima vezu.
Vjerojatno i to. Ali ko ima para za telefon koji košta 3 ili 4 milje maraka, tome ne bi trebalo biti problem doći do telefona, ima iPhona kupiti i bez telekoma
Nije vjerovatno. :)
fusion_ba

#13602 Re: BHTelecom

Post by fusion_ba »

Pa valjda se zato i kupuje preko telekoma jer se nema u kešu. Inače ne bi bilo poente da se kupuje preko telekoma ako možeš kupiti gotovinom.
sumirprimus

#13603 Re: BHTelecom

Post by sumirprimus »

fusion_ba wrote: 18/12/2022 22:41 Pa valjda se zato i kupuje preko telekoma jer se nema u kešu. Inače ne bi bilo poente da se kupuje preko telekoma ako možeš kupiti gotovinom.
Dobar dio tih sto kupuju i ne kupuju za svoj kes..
sencobih

#13604 Re: BHTelecom

Post by sencobih »

fusion_ba wrote: 18/12/2022 22:41 Pa valjda se zato i kupuje preko telekoma jer se nema u kešu. Inače ne bi bilo poente da se kupuje preko telekoma ako možeš kupiti gotovinom.
Ima i drugih načina , sad svu daju na rate, šoping kartice, itd. Razumijem ove normalne telefone hajmo reći do hiljadu koji su za nas buraniju dostupni sa cijenom pa ganjati na rate. Ovaj kupuje iPhone i ciganiše, a imaće pdv -a pesto maraka u prvom računu. To je luksuzna roba i nije za svakoga bajo moj
kakaljin

#13605 Re: BHTelecom

Post by kakaljin »

sencobih wrote: 18/12/2022 22:49
Ima i drugih načina , sad svu daju na rate, šoping kartice, itd. Razumijem ove normalne telefone hajmo reći do hiljadu koji su za nas buraniju dostupni sa cijenom pa ganjati na rate. Ovaj kupuje iPhone i ciganiše, a imaće pdv -a pesto maraka u prvom računu. To je luksuzna roba i nije za svakoga bajo moj
I jos koristi ultra broj i dopunjava po 2 KM, a ima telefon od par hiljada :D :D :D :D :D :D
fusion_ba

#13606 Re: BHTelecom

Post by fusion_ba »

Takvi su posebna vrsta. Najskuplji telefon a ovamo na prepaidu sa isteklim kreditom. :lol:
-Chesterfield-

#13607 Re: BHTelecom

Post by -Chesterfield- »

Danas palio - gasio utičnicu gdje su mi spojeni TV, STB, modemi... i pojavi se mrak na jednom dijelu ekrana. :D
Da li je ovo TV na izdisaju ili može praviti problem nešto drugo? Prvi puta se učita samo ton a ekran potpuno crn. Ugasim i ponovo upalim STB preko daljinskog i dođe slika.

Image
dend

#13608 Re: BHTelecom

Post by dend »

-Chesterfield- wrote: 19/12/2022 00:00 Danas palio - gasio utičnicu gdje su mi spojeni TV, STB, modemi... i pojavi se mrak na jednom dijelu ekrana. :D
Da li je ovo TV na izdisaju ili može praviti problem nešto drugo? Prvi puta se učita samo ton a ekran potpuno crn. Ugasim i ponovo upalim STB preko daljinskog i dođe slika.

Image
Da li je idalje tamno polje?

Ako jeste provjeri neki drugi sadržaj, a da nije MojaTV. Dovoljno je ištekati iz HDMI i otvoriti neki MENU. Standardno treba provjeriti HDMI kablo i druge HDMI ulaze.

Kad smo kod greški, neki dan kod oca, isto nakon restarta se pojavljuje samo jedan kanal i to 0 - Default Channel. Ponovni restart sve ok.
-Chesterfield-

#13609 Re: BHTelecom

Post by -Chesterfield- »

dend wrote: 19/12/2022 00:36
-Chesterfield- wrote: 19/12/2022 00:00 Danas palio - gasio utičnicu gdje su mi spojeni TV, STB, modemi... i pojavi se mrak na jednom dijelu ekrana. :D

[img]http
Da li je idalje tamno polje?

Ako jeste provjeri neki drugi sadržaj, a da nije MojaTV. Dovoljno je ištekati iz HDMI i otvoriti neki MENU. Standardno treba provjeriti HDMI kablo i druge HDMI ulaze.

Kad smo kod greški, neki dan kod oca, isto nakon restarta se pojavljuje samo jedan kanal i to 0 - Default Channel. Ponovni restart sve ok.
Nije bilo tamno kada sam izašao iz kuće. Nisam imao puno vremena da testiram.
Isključivao sam ga par puta i nekada bude tamno a nekada ne.

Mislim da je TV star oko 9 godina pa je očekivati izdisaj...
HOOK98

#13610 Re: BHTelecom

Post by HOOK98 »

Tek provalih da vise nema HBO on demand na Moja TV... zasto je to ukinuto i kako se kompenzira korisnicima HBO paketa (obicnog)? Imamo li mogucnost koristenja HBO Max-a kao i HBO Premium korisnici?
dend

#13611 Re: BHTelecom

Post by dend »

HOOK98 wrote: 19/12/2022 10:20 Tek provalih da vise nema HBO on demand na Moja TV... zasto je to ukinuto i kako se kompenzira korisnicima HBO paketa (obicnog)? Imamo li mogucnost koristenja HBO Max-a kao i HBO Premium korisnici?
Da. Možeš aktivirati HBO Max.

https://www.bhtelecom.ba/sadrzaji/2022/ ... a-moja-tv/
mc-twin

#13612 Re: BHTelecom

Post by mc-twin »

Image
Do tv-a je to.
Almir_

#13613 Re: BHTelecom

Post by Almir_ »

Koliko se ceka na izlazak tehnicara za prikljucak na mojatv.
dend

#13614 Re: BHTelecom

Post by dend »

Image

Ažurirana puna lista kanala na MojaTV
Spoiler
Show
Ukupan broj kanala na MojaTV je 359 od čega je 248 TV kanala, 62 radio kanala i 49 LiveCam kanala. Od 248 TV kanala ukupno je 115 HD TV kana. U Osnovnom paketu se nalazi 301 kanala od čega je 93 HD TV kanala.

Pošto nisam dugo pisao o promjenama neću u detalje ali sam primjetio povećan broj kanala sa EPG (217) ali i sa TimeShift (135). Povećan je i broj HD kanala sa 104 na 115.

Planiram uskoro da odvojim MojaWebTV listu od ove, da kategorišem čitavu .pdf listu i "ukrasti" ikonice za kanale
Lista TV kanala za MojaTV:

Google Drive .pdf - https://wx.ax/Di
Online lista MojaTV - https://nw.ax/2W
Online lista MojaWebTV - https://ft.ax/Yl

359 Kanala { 111 Radio&LiveCam + 248 TV kanala = 115 HD }
dend

#13615 Re: BHTelecom

Post by dend »

2021. GODIŠNJI IZVJEŠTAJ O POSLOVANJU

BH Telecom je u 2021. godini ostvario bruto dobit od 70,1 milion KM. Porast bruto dobiti za 18,1 milion KM i rast broja korisnika za preko 109 hiljada u odnosu na prošlu godinu najvažniji su pokazatelji našeg poslovanja. Planirana dobit je premašena za 22,9 miliona KM ili 48,5%. Ostvaren je snažan rast u segmentu mobilne telefonije, korisnička baza je veća za 3%, a prihod za 9% u odnosu na prošlu godinu. U 2021. godini ostvarena je EBITDA u visini od 167,3 miliona KM što je više za 14,6 miliona KM ili 10% u odnosu na prošlu godinu.

Širenje mobilne 4G mreže je nastavljeno dinamikom koja je osigurala pokrivenost dvije trećine teritorije i 80% stanovništva.

Slijedeći Master plan tehnološkog razvoja, cilj BH Telecoma u narednom periodu su dalji razvoj 4G mreže radi potpunog pokrivanja na svim našim lokacijama.

Image

Image

U toku 2021. godine BH Telecom je pripremao plansku i tendersku dokumentaciju za izgradnju fotonaponskih sistema na ravnim krovovima poslovnih i tehnoloških objekata čiji je vlasnik. Prvi objekat, kandidat za izgradnju fotonaponskog sistema u 2022. godini je TKC Mostar, ravni krov, te se očekuje da isti producira oko 20% sadašnje potrošnje električne energije tog objekta. U narednom periodu će se pristupiti izradi glavnih projekata za izgradnju fotonaponskih sistema na objektima BH Telecoma u Sarajevu, Goraždu, Tuzli, Zenici itd. Također, planirana je izgradnja fotonaponskih sistema na lokacijama baznih stanica, prvobitno 30 lokacija, a kasnije i više. Očekivane uštede u potrošnji električne energije iz nisko-naponske mreže iznose preko 30% sadašnje potrošnje, zavisno od pojedinačne bazne stanice. Produkcijom i potrošnjom "zelene" energije, BH Telecom će aktivno doprinositi smanjenju disipacije Co2.
Pripremljena je i planska dokumentacija za izgradnju 8+1 punionica za električna vozila na lokacijama direkcija BH Telecoma, pri čemu je jedna, DC punionica, već završena i dio je IoT Smart City Showroom na parkingu Poslovne zgrade BH Telecoma u Ul. Franca Lehara u Sarajevu.

Pored navedenih aktivnosti, nastavljene su ranije započete aktivnosti kao što su:
• pribavljanje sistemskih ispitivanja i elaborata o uticaju baznih stanica na životnu okolinu sa izjavama o sigurnosti (zakonska regulativa);
• nastavlja se sa implementacijom single-RAN rješenja mobilne mreže, veće energetske efikasnosti u odnosu na ranije tehnologije (manja disipacija toplote I Co2);
• od 2020. godine je u toku realizacija projekta modernizacije i zamjene zastarjele aktivne opreme na fiksnoj mreži;
• konsolidacija server - sala u objektima BH Telecoma, na način da se oprema koncentriše u manji broj sala, pri čemu bi bili zado- voljeni zahtjevi kontinuiteta poslovanja u slučaju značajnih nepredviđenih okolnosti;
• zamjena zastarjelih baterijskih i ispravljačih sistema novim, sa većim stepenom efikasnosti.

Image

U toku 2021. godine u Bonus plus program lojalnosti učlanjeno je ukupno 86.587 korisnika. Najveći prirast zabilježen je u segmentu Start koji prirodno čini najveći dio korisničke baze. Ukupan broj novih članova u 2021. godini u Programu lojalnosti Bonus plus je 20.154.

Image

U toku 2021. godine nastavljena je realizacija velikog projekta - zamjene i modernizacije oko 30% aktivne fiksne opreme (VDSL i GPON - optička tehnologija), što će uključiti i zamjenu dijela terminalne opreme kod korisnika, a sve u cilju značajnog pove- ćanja kapaciteta pristupne fiksne mreže kod korisnika, te migraciji govornog servisa sa TDM na IP tehnologiju.
BH Telecom kontinuirano gradi širokopojasne optičke mreže u izvedbama FTTH (do stana), FTTB (do ulaza u zgradu), FTTC (do aktivne opreme koja je do 300 m od stambenih jedinica). Do kraja 2021. godine broj izgrađenih FTTH funkcionalnih optičkih niti je iznosio više od 85 hiljada, sa mogućnostima pristupnih brzina od više stotina Mbps. Da bi pristupne brzine bile podržane s kraja na kraj, tj. od korisnika do jezgra mreže, te prema međunarodnim čvorovima, potrebno je geografski, kapacitivno i funkcionalno širiti transportnu mrežu u segmentu DWDM mreže, IP/MPLS mreže (fronthaul, backhaul), kao i RR linkova. Ugovoreni su i pokrenuti projekti proširenja transportnih mreža, tako da kapacitivno mogu podržati sve zahtjevnije servise i nadolazeću 5G mrežu.

Nakon što je izvršena potpuna zamjena radio opreme mobilne mreže na preko 1.200 lokacija, od čega je na 600 lokacija implementirana 4G+ ili LTE-A tehnologija, performanse mobilne radio mreže su umnogostručene. U toku 2021. godine nastavilo se sa širenjem mobilne radio mreže geografski i kapacitivno, te je ugovorena dalja implementacija LTE-A tehnologije u narednim godinama na postojećim i novim lokacijama, u skladu sa uslovima i obavezama Dozvole RAK-a, te planovima BH Telecoma. LTE-A služi i kao alternativna tehnologija za fiksni pristup internetu na lokacijama na kojima BH Telecom nema izgrađenu fiksnu mrežu. Započete su aktivnosti na provođenju RFI postupka i pripreme investiciono-tehničke dokumentacije za uvođenje 5G tehno- logije, što će se nastaviti u 2022. godini.
HOOK98

#13616 Re: BHTelecom

Post by HOOK98 »

dend wrote: 19/12/2022 10:29
HOOK98 wrote: 19/12/2022 10:20 Tek provalih da vise nema HBO on demand na Moja TV... zasto je to ukinuto i kako se kompenzira korisnicima HBO paketa (obicnog)? Imamo li mogucnost koristenja HBO Max-a kao i HBO Premium korisnici?

Hvala ti drug :-D , jos jedno pitanje, ukoliko si upucen:
Imam potpisan ugovor na jos godinu dana u kome stoji klauzula da mi je HBO paket besplatan (ovaj obicni ne s' kim su domazili hanali i HBO on demand, tad nije postojala opcija HBO Maxa, potpisao sam u septembru 2021.g.). Hoce li mi naplatiti aktivaciju ovog HBO Max-a?
kakaljin

#13617 Re: BHTelecom

Post by kakaljin »

HOOK98 wrote: 19/12/2022 16:53
dend wrote: 19/12/2022 10:29

Imam potpisan ugovor na jos godinu dana u kome stoji klauzula da mi je HBO paket besplatan (ovaj obicni ne s' kim su domazili hanali i HBO on demand, tad nije postojala opcija HBO Maxa, potpisao sam u septembru 2021.g.). Hoce li mi naplatiti aktivaciju ovog HBO Max-a?
Vjerovatno ces morati nazvati ih i traziti HBO premium paket i platices samo razliku izmedju HBO paketa i HBO premium paketa.
HOOK98

#13618 Re: BHTelecom

Post by HOOK98 »

kakaljin wrote: 19/12/2022 16:57
HOOK98 wrote: 19/12/2022 16:53

Vjerovatno ces morati nazvati ih i traziti HBO premium paket i platices samo razliku izmedju HBO paketa i HBO premium paketa.
Ako se doplacuje, drzat cu se Stremio-a, iako mi je bezveze ukidanje on demand opcije a da se ne dobije nista zauzvrat. Malo me zeza sto na Samsung TV-u ne moze da se instalira aplikacija, ima li neko rjesenje za te android TV aplikacije? Vidim da je ovaj amazon fire stick jako popularan.
hopi

#13619 Re: BHTelecom

Post by hopi »

Potpisan ugovor s bht, mobilna telefonija, 24 mjeseca.
Elem, može li se u po ugovora promijeniti paket, tj uzeti više minuta manje mb, ili mora novi ugovor?
Del_Boy1

#13620 Re: BHTelecom

Post by Del_Boy1 »

Evo moj primjer, potpisao sam ugovor za Extra Hit paket, koristio ga 2-3 mjeseca i skontam da mi ne odgovara. Podnio zahtjev za promjenu paketa na Extra Net i opet sam morao potpisati ugovor na nova 24 mjeseca, ali nisam plaćao nikakve penale za raskid starog ugovora.
dend

#13621 Re: BHTelecom

Post by dend »

U toku ugovorne obaveze je dozvoljen besplatan prelaz na veći paket.
Del_Boy1

#13622 Re: BHTelecom

Post by Del_Boy1 »

Jest, ali ide novi ugovor.
kakaljin

#13623 Re: BHTelecom

Post by kakaljin »

Del_Boy1 wrote: 19/12/2022 20:28 Jest, ali ide novi ugovor.
PA naravno kada se vec ima ugovor, i ide potpis novog za promjenu paketa da se nebi placali penali.

Sto je po meni dobro, a ne da se ceka kraj ugovora pa tek onda promjena paketa
hopi

#13624 Re: BHTelecom

Post by hopi »

Hvala na odgovorima ljudovi
Del_Boy1

#13625 Re: BHTelecom

Post by Del_Boy1 »

kakaljin wrote: 19/12/2022 20:30
Del_Boy1 wrote: 19/12/2022 20:28 Jest, ali ide novi ugovor.
PA naravno kada se vec ima ugovor, i ide potpis novog za promjenu paketa da se nebi placali penali.

Sto je po meni dobro, a ne da se ceka kraj ugovora pa tek onda promjena paketa
Ne znam da li mislimo na isto. Kad kažem novi ugovor mislim na to da od prelaska na novi paket ide novih 24 mjeseca, ako želiš benefite tog novog paketa, barem je tako kod mene bilo prilikom prelaska sa Extra Hit na Extra Net paket.
Post Reply