Bio bih 6 mj u BiH i 6 mj oko ekvatora
Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
Seyfo
#2701 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
moonca
#2702 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Sarajevo/Bosna .. za ugodno zivljenje .. za mjesece: april /maj/ septembar
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#2703 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ovo je skraćena varijanta, sažetak. Šta bi ti da ti eseje pišem o svakome ponaosob? Ako ti je loše vrati se ovamo u Bosnu i uživaj u merhametluku!
-
PaulTracy
#2704 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kako mi je sva ova tema sa iseljavanjem "smiješna", odnosno pitanja "Zašto idu mladi", "Kako zaustavit odlazak mladih" i sl.
To vam je otprilike ovako.
Imate grad od 50 000 stanovnika i u tom gradu u 2010 godini 100 narkomana. U gradu se 2014 pojavljuje ulični diler zv Čombe. Čombe na pijaci otvara štand na kojem nesmetano prodaje speed,marihuanu, heroin. U gradu 2016 godine imate 1000 ovisnika, 2018 godine 2000 ovisnika , 2022 godine 5000 ovisnika. Gradske vlasti u saradnji sa ekspertima iz raznih oblasti pokušavaju godinama da odgonetnu na pitanje "zašto se mladi drogiraju" i "kako zaustaviti tu narkomaniju".
Prema mišljenju jednih glavni razlog narkomanije je loša ekonomska situacija, prema drugim to su narušeni odnosi u porodici, nedovoljna briga o maloljetnicima...
E isto tako je kod nas u BiH sa iseljavanjem.
U državi od 4 miliona stanovnika 2008 se iselilo 5000 ljudi, 2010 se iselilo 6000 ljudi, 2013/2014 Njemačka ambasada donosi vize u Sarajevo, 2015 se iseljava 50 000 ljudi,2018 se iseljava 55 000 ljudi, 2022 se iseljava 70 000 ljudi a državne vlasti se ubiše razmišljanjem "zašto odoše mladi".
Pa svakoj budali je jasno da je u prvom slučaju do porasta stope narkomanije doveo Čombe a u drugom slučaju do masovnog iseljavanja podjela viza građanima BiH.
Da je loša ekonomska i politička situacija to stoji, ali takvo je stanje u većini država planete pa im se ne dešava ova demografska katastrofa.
Sve dok Čombe nesmetano prodaje drogu bit će narkomanije, sve dok Njemačka, Austrijska, Švedska i ostale ambasade dijele vize ljudi će odlazit.
To vam je otprilike ovako.
Imate grad od 50 000 stanovnika i u tom gradu u 2010 godini 100 narkomana. U gradu se 2014 pojavljuje ulični diler zv Čombe. Čombe na pijaci otvara štand na kojem nesmetano prodaje speed,marihuanu, heroin. U gradu 2016 godine imate 1000 ovisnika, 2018 godine 2000 ovisnika , 2022 godine 5000 ovisnika. Gradske vlasti u saradnji sa ekspertima iz raznih oblasti pokušavaju godinama da odgonetnu na pitanje "zašto se mladi drogiraju" i "kako zaustaviti tu narkomaniju".
Prema mišljenju jednih glavni razlog narkomanije je loša ekonomska situacija, prema drugim to su narušeni odnosi u porodici, nedovoljna briga o maloljetnicima...
E isto tako je kod nas u BiH sa iseljavanjem.
U državi od 4 miliona stanovnika 2008 se iselilo 5000 ljudi, 2010 se iselilo 6000 ljudi, 2013/2014 Njemačka ambasada donosi vize u Sarajevo, 2015 se iseljava 50 000 ljudi,2018 se iseljava 55 000 ljudi, 2022 se iseljava 70 000 ljudi a državne vlasti se ubiše razmišljanjem "zašto odoše mladi".
Pa svakoj budali je jasno da je u prvom slučaju do porasta stope narkomanije doveo Čombe a u drugom slučaju do masovnog iseljavanja podjela viza građanima BiH.
Da je loša ekonomska i politička situacija to stoji, ali takvo je stanje u većini država planete pa im se ne dešava ova demografska katastrofa.
Sve dok Čombe nesmetano prodaje drogu bit će narkomanije, sve dok Njemačka, Austrijska, Švedska i ostale ambasade dijele vize ljudi će odlazit.
-
belfy
#2705 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
i sta je, po tvom misljenju, rjesenje?
- konoplja
#2706 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
@PaulTracy
Znaci rjesenje je Sjeverna Koreja.
Znaci rjesenje je Sjeverna Koreja.
-
Seyfo
#2707 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kakav stav woow..znači rješenje je vratiti se u 2008,uvesti vize za bilo kakav put u EU,zakomplikovati sve do u nedogled i na taj način spriječiti odlaske? Bravo ... Znači,ko ne može zaraditi hljeb, neka krepa,ko ga jebe. One koji žele otići zadržat ćeš tako što bi im to onemogućio procedurama,zabranama i birkokratijom? Bravoo.. Ja recimo smatram suprotno, da je dobro da oni koji ne mogu sebi ovdje obezbjediti egzistenciju ili iz bilo kog razloga žele otići,omogućiti im da odu,pa se možda vrate a možda ostanu. Imaju sreću da mogu otići kad već moraju ili žele za razliku od npr afričkih država ili država trećeg svijeta, gdje ne mogu otići nigdje osim možda migrantskim rutama.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#2708 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Mi cemo da uzivamo na zapadu
A vi cete da se patite u bih
A vi cete da se patite u bih
- Didier
- Didier
#2710 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kurac su oni gospoda kod Švabe. Švabo njih iskoristi, plati i to je to, njihova moć odlučivanja u Švabiji je ispod nule.Lajavikrelac wrote: ↑16/12/2022 12:33 @Didier
Jedan od mojih drugara iz mladosti je završio medicinu, ovdje je jedva na ljute muke izganjao da odradi pripravnički u pripizdini 30 km od kuće samo da bi mogao dalje. Još bio dobar student, vodio studentsku organizaciju, ali nije imao veze i jaka leđa. Sada je u Njemačkoj, gospodin čovjek, ugledan ljekar i član društva.
Moj dobar prijatelj je doktorirao na šumarstvu, u BL po diplomiranju nije mogao posla naći, otišao u Jajce (nacionalni ključ) i tamo odradio pripravnički, magistarski radi upisao doktorat u SLO i DE. Sada je redovni profesor na jednom od najpoznatijih univerziteta u Evropi.
Treći je top programer, iako je dobro zarađivao dobro i ovdje sada je u Minhenu, radi za jednu od najjačih svjetskih IT kompanija. Ne misli se vraćati ovamo jer kaže "ne pada mu na pamet da se vrati u šupak kosmosa".
E vidiš ovakvi ljudi su u svojoj zemlji bili marginalci, da ne kažem fukara, kod mrskog Švabe su gospoda.. ta će Švabo![]()
I glupo je konstantno navoditi lične primjere. Imam i ja druga, otišao iz Bugojna na Kupres, i tamo postao jedini doktor. Dan i noć je u "dežuri", a posla nema, izađe na 10.000 KM, dali mu stan i kupili mu Land Rovera, da može ići po zabitima. Nikad manje nije radio, a ubi pare. I šta govori taj primjer* Da se dobro snašao, kao i da su tvoji prijatelji bili nesposobni.
-
nikeze
#2711 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kako kome grah padne.
Zavisi sa čime si sretan i kako ekonomišeš sa parama.
Neko je zadovoljan sa malo, a neko nije.
Ali to je duga priča i puno ima za i protiv.
Dobro je odraditi malo u inostranstvu i zaraditi nešto i pokupiti iskustva.
Znam osobu koja je 2,5 godine radila u Austriji 70-tih godina kao medicinska sestra i imala veću penziju nego ovdje sa 45 godina staža.
U ratu kad joj je najviše trebalo novca penzija je redovno dolazila iz Austrije.
Tamo su je ostavljali da bude šefica, ali nostalgija je vukla nazad.
Sve u svemu sa 2000 Eura neto plate u Njemačkoj sad se teško živi za četveročlanu porodicu ( ako djeca studiraju onda je to puno teže, valja platiti školarinu na faksu od 500 Eura godišnje i mjesečni smještaj, hranu, prevoz i garderobu).
Naravno, ako imaš skromniji auto i živiš u manjem stanu i kupiš garderobe u Bosni i ljetuješ u Hrvatskoj, a skijaš na Bh planinama umjesto u Njemačkoj i Hrvatskoj, popravljaš auto u BiH, može se nekako. Nijemci troše puno jer nisu navikli na drugačije pa im ne može biti 4000 Eura mjesečno ,neto naravno.
Možda se neko i ne slaže sa ovim.
Znam osobu koja je 2,5 godine radila u Austriji 70-tih godina kao medicinska sestra i imala veću penziju nego ovdje sa 45 godina staža.
U ratu kad joj je najviše trebalo novca penzija je redovno dolazila iz Austrije.
Sve u svemu sa 2000 Eura neto plate u Njemačkoj sad se teško živi za četveročlanu porodicu ( ako djeca studiraju onda je to puno teže, valja platiti školarinu na faksu od 500 Eura godišnje i mjesečni smještaj, hranu, prevoz i garderobu).
Naravno, ako imaš skromniji auto i živiš u manjem stanu i kupiš garderobe u Bosni i ljetuješ u Hrvatskoj, a skijaš na Bh planinama umjesto u Njemačkoj i Hrvatskoj, popravljaš auto u BiH, može se nekako. Nijemci troše puno jer nisu navikli na drugačije pa im ne može biti 4000 Eura mjesečno ,neto naravno.
- skafiskafsnjak
#2712 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nista se ne mora u BiH to .... bitno je da dvoje radi.nikeze wrote: ↑19/12/2022 08:15 Kako kome grah padne.
Cuj ljetujes u Hr.... valjda mislis u Turskoj, jeftinije je
-
nikeze
#2713 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Iskreno želim ti da kupiš kuću u Njemačkoj po prosječnoj cijeni od 500 000 Eura i da voziš novog mercedesa.skafiskafsnjak wrote: ↑19/12/2022 08:17Nista se ne mora u BiH to .... bitno je da dvoje radi.nikeze wrote: ↑19/12/2022 08:15 Kako kome grah padne.
Cuj ljetujes u Hr.... valjda mislis u Turskoj, jeftinije je![]()
- skafiskafsnjak
#2714 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
O cemu ti ?nikeze wrote: ↑19/12/2022 08:20Iskreno želim ti da kupiš kuću u Njemačkoj po prosječnoj cijeni od 500 000 Eura i da voziš novog mercedesa.skafiskafsnjak wrote: ↑19/12/2022 08:17
Nista se ne mora u BiH to .... bitno je da dvoje radi.
Cuj ljetujes u Hr.... valjda mislis u Turskoj, jeftinije je![]()
Ja ti lijepo kazem da se moze dok dvoje radi.
Kakvo dolazenje u BiH za sve .... Boze sacuvaj razmisljanja
Takvima je bolje ostati u BiH
- Ecci
- Vozim: Biciklam
#2715 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
U BiH ljude najvise muci stres, onaj hronicni, svakodnevni, niskog intenziteta
, to ubi ljude, nervozaju..Kvalitet zivota 0.
Na zapadu je covjek rahat, zaradi koliko mu treba, nema nervoze, svi se medjusobno uvazavaju, nasmijani, raspolozeni...
Na zapadu je covjek rahat, zaradi koliko mu treba, nema nervoze, svi se medjusobno uvazavaju, nasmijani, raspolozeni...
- Didier
#2716 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ma da, na Zapadu nema stresa, sve je med i mlijeko. Tamo kad ostaneš bez posla niko te neće izbaciti na ulicu ako ne platiš kiriju ili ratu kredita, to su sve nasmijani ljudi koji kažu "ma nema veze, platićeš kad budeš imao"
Volio bih stvarno zaviriti u vaše mozgove da se malo odmorim.
- skafiskafsnjak
#2717 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Mislim da je ovo bila ironija al haj 
- Didier
#2718 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
skafiskafsnjak wrote: ↑19/12/2022 08:21O cemu ti ?
Vrlo je teško kupiti stan u Njemačkoj, znaš to i sam. Nije da ne može, ali 60% ih dočeka penziju bez nekretnine, to nešto ipak govori.
Koliko se sjećam zadnji put kad sam gledao, moraš imati 20% već ušteđeno, a to je minimalno 100.000 eura, osim ako živiš u nekom vrlo malom gradu. Ne znam moraš li imati dva stalna ugovora ili ne.
Svugdje je lakše kupiti nekretninu, i skoro sve naših ljudi koje znam u Njemačkoj, svi iznajmljuju stanove, a to je realno bacanje para. To ti dovoljno govori da je to u principu država samo za elitu, dok će sitna buranija skoro uvijek ostati dvije plate od siromaštva.
-
Bodkin
#2719 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa i nema stresa ako ga neces. Prosjecni poslovi placeni dovoljno da zivis jako lijepo. Nece te izbaciti na ulicu jer to drzava placa socijalu. Firma ti uglavnom mora isplatiti neku lovu za otkaz ako ga uopste mozes dobiti jer je radnik zasticen kao medo. U vecini zemalja zene na porodiljnom primaju vecinu plate po godinu ili vise u nekim zemljama. Firme daju 13-14 plata.Didier wrote: ↑19/12/2022 09:50
![]()
![]()
![]()
Ma da, na Zapadu nema stresa, sve je med i mlijeko. Tamo kad ostaneš bez posla niko te neće izbaciti na ulicu ako ne platiš kiriju ili ratu kredita, to su sve nasmijani ljudi koji kažu "ma nema veze, platićeš kad budeš imao"![]()
![]()
![]()
A da na spominjemo da ne moras zivjeti pod stalnim stresom debila u saobracaju, debila u javnom prevozu, debila u opstinama, debila u zdravstvu i slicno. Bih je top za imt i “snalazljive” ljude. Za ostale je zapad
-
Bodkin
#2720 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Prvo, ne treba ti 20%Didier wrote: ↑19/12/2022 09:58skafiskafsnjak wrote: ↑19/12/2022 08:21
O cemu ti ?
Vrlo je teško kupiti stan u Njemačkoj, znaš to i sam. Nije da ne može, ali 60% ih dočeka penziju bez nekretnine, to nešto ipak govori.
Koliko se sjećam zadnji put kad sam gledao, moraš imati 20% već ušteđeno, a to je minimalno 100.000 eura, osim ako živiš u nekom vrlo malom gradu. Ne znam moraš li imati dva stalna ugovora ili ne.
Svugdje je lakše kupiti nekretninu, i skoro sve naših ljudi koje znam u Njemačkoj, svi iznajmljuju stanove, a to je realno bacanje para. To ti dovoljno govori da je to u principu država samo za elitu, dok će sitna buranija skoro uvijek ostati dvije plate od siromaštva.
Drugo, lakse u njemackoj skupiti 100k kesa nego kupiti stan u bih
- Didier
#2721 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Bodkin wrote: ↑19/12/2022 10:00Pa i nema stresa ako ga neces. Prosjecni poslovi placeni dovoljno da zivis jako lijepo. Nece te izbaciti na ulicu jer to drzava placa socijalu. Firma ti uglavnom mora isplatiti neku lovu za otkaz ako ga uopste mozes dobiti jer je radnik zasticen kao medo. U vecini zemalja zene na porodiljnom primaju vecinu plate po godinu ili vise u nekim zemljama. Firme daju 13-14 plata.Didier wrote: ↑19/12/2022 09:50
![]()
![]()
![]()
Ma da, na Zapadu nema stresa, sve je med i mlijeko. Tamo kad ostaneš bez posla niko te neće izbaciti na ulicu ako ne platiš kiriju ili ratu kredita, to su sve nasmijani ljudi koji kažu "ma nema veze, platićeš kad budeš imao"![]()
![]()
![]()
A da na spominjemo da ne moras zivjeti pod stalnim stresom debila u saobracaju, debila u javnom prevozu, debila u opstinama, debila u zdravstvu i slicno. Bih je top za imt i “snalazljive” ljude. Za ostale je zapad
Škafi, šta kažeš, ironija?
- Didier
#2722 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Bodkin wrote: ↑19/12/2022 10:01Prvo, ne treba ti 20%Didier wrote: ↑19/12/2022 09:58
Drugo, lakse u njemackoj skupiti 100k kesa nego kupiti stan u bih
- skafiskafsnjak
#2723 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa jeste, bacanje je para .... ali ako ne mozes stan kupiti, nemas opciju. Ko je bio pametan, kupio je jos dok je DM bila, sad je skoro pa nemoguce. Pogotovo zadnje 2 godine ...Didier wrote: ↑19/12/2022 09:58skafiskafsnjak wrote: ↑19/12/2022 08:21
O cemu ti ?
Necu na ulici ostati sigurno , vazda se mogu u BiH vratiti... dole me cekaju stan i kuca.
Moj plan je bio pokusati docekati penziju, pa je u BiH trositi .... ali realno, nemoguce je toliko daleko misliti.
- skafiskafsnjak
#2724 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa mislim da je onaj ironican bio .... a mozda i misli.Didier wrote: ↑19/12/2022 10:01Bodkin wrote: ↑19/12/2022 10:00
Pa i nema stresa ako ga neces. Prosjecni poslovi placeni dovoljno da zivis jako lijepo. Nece te izbaciti na ulicu jer to drzava placa socijalu. Firma ti uglavnom mora isplatiti neku lovu za otkaz ako ga uopste mozes dobiti jer je radnik zasticen kao medo. U vecini zemalja zene na porodiljnom primaju vecinu plate po godinu ili vise u nekim zemljama. Firme daju 13-14 plata.
Škafi, šta kažeš, ironija?
Puno toga je u glavi .... neko ce ni od cega problem praviti i sekirati se ...
Ja iskreno sto sam duze ovdje, manje se nerviram ...
- Dope_Man
#2725 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Studij 500 eura godisnje kazes.. spram 1200-1500 u BiH (vodim se cijenom kad ga ja placah prije 10tak godina). Plus, jebes studenta gore ako ne radi bar neki poslic od 15tak sati sedmicno pa se tako malo zeza, a ima svoju paru dovoljno da pokrije neku sobu u stanu sa jos 1-2 studenta i da sta potrosi.nikeze wrote: ↑19/12/2022 08:15 Sve u svemu sa 2000 Eura neto plate u Njemačkoj sad se teško živi za četveročlanu porodicu ( ako djeca studiraju onda je to puno teže, valja platiti školarinu na faksu od 500 Eura godišnje i mjesečni smještaj, hranu, prevoz i garderobu).
Garderoba bukvalno jeftinija po raznim Primarcima i cudima nego u BiH.
Majstori jesu skupi, al kad stavis u kontekst cijena majstora u BiH/plata u BIH vs majstor u DE/plata u DE, dodjes na otprilike isto.