arman1 wrote: ↑18/12/2022 12:53 Još jedna rasprava koja je na prvoj i drugoj stranici imala smisla ali kasnije...
U Sa sam i radim u struci. Što se tiće edukacije, treninga i iskustva u vrhu sam. Finansijski se nemam na šta žaliti kad vidim gdje sam. U mojoj struci fali ljudi hipte. Dosta je starijih koji umiru i idu u penziju, a i mlađi traže manje stresa. U mojoj firmi moramo da se pojačamo za 10 - 20%.
ALI
Nema ljudi koje možemo angažovati. Nemaju iskustva, često ni žice za posao. Posebno mlađe generacije 90 te pa na ovamo misle da su potegli Boga za bradu, nikakve ambicije da se usavrše. Misle da im je diploma dovoljna, a daš im nešto da urade TAČ.
Ja lično sam odlučio da promijenim struku jer sam izgorio nakon 25+ godina i treba mi nešto mirnije. Svo slobodno vrijeme trošim da se prekvalifikujem i nešto naučim. Super se osječam kad učim i zahvalan sam svakom ko mi šta pokaže. Ovi novi nikakve želje, slomim se da ih naučim kad odem da ne trokiraju i na kraju skontam da im idem na živce. Ima izuzetaka ali... I na kraju se žale da nisu plaćeni dovoljno.
Kroz posao nailazim i u drugim sredinama na slične stvari. Ekonomista sam i imam trenutno 3 otvorene ponude, a na birou brdo ekonomista. Nisam nikakav wunderkind nego samo znam da se mora RADITI i UČITI. Konstantno. Ako se ne znaš na engleskom sporazumjeti kao da ne znaš pričati i pisati. O kompjuterima da i ne govorimo. Nije dovoljno samo poslati mail i surfati i eventualno nešto otkucati, mora se znati puno više. Ne biti na društvenim mrežama i smatrati se intelektualcem je sad nonsens. Ne moraš pučiti usne i isturiti guzicu ali jedna objava na linkedu u tri mjeseca je minimum ako želih da si na tržištu. Nevjerovatno koliko me tamo klijenti prate i često komentarišu i lajkuju i tako znaju kome vjeruju.
I u drugim strukama je slično kad u CV-u imaš "rupu" kao da si bio u zatvoru. Ako već nisi radio šte se nisi angažovao volonterski, znači lijenčina si i zgubidan.Ko hoće da radi posla ima samo nije ovo željoteka. Nekad se moraju i kriteriji spustiti. U BBI centru u BEXU dvije cure koje izdaju hranu imaju fakultet. Vjerovatno imaju i proširene vene od stajanja za pultom ali bih radije sutra angažovao njih nego neku primadon koja je tri godine na birou surfala i tiktokala.
"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Moderator: anex
-
bumerangss
#1501 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
-
zippoo87
#1502 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Sa ovim se slazem.
Bazen je isusen i nema tu vise puno kadra...ovo sto je ostalo ubrzano iseljava.
Niko nije ulagao u obrazovanje 30 godina,dolazi to na naplatu sada.
Ali i kada se pojavi neko ko je ostao,ne moze dobiti sansu,jer poslodavci svakog gledaju kao nesposobnog ili kao roba.
Ako imas svoje zahtjeve na razgovoru za posao,otpadas odmah od strane HRa,jer te gledaju kao potencijalnog buntovnika ili nekog ko razmislja a kao takav nisi dobar,jer neces samo klimati glavom.
Pogledao sinoc ovsj novi film od Will Smitha o robovima...pa scena gdje kazu da ako robu das priliku da bude slican robovlasniku,mozda ce ga ugroziti kasnije.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
-
Hakiz
#1504 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ali, i dalje vam nedostaje ljudi.bumerangss wrote: ↑18/12/2022 18:52arman1 wrote: ↑18/12/2022 12:53 Još jedna rasprava koja je na prvoj i drugoj stranici imala smisla ali kasnije...
U Sa sam i radim u struci. Što se tiće edukacije, treninga i iskustva u vrhu sam. Finansijski se nemam na šta žaliti kad vidim gdje sam. U mojoj struci fali ljudi hipte. Dosta je starijih koji umiru i idu u penziju, a i mlađi traže manje stresa. U mojoj firmi moramo da se pojačamo za 10 - 20%.
ALI
Nema ljudi koje možemo angažovati. Nemaju iskustva, često ni žice za posao. Posebno mlađe generacije 90 te pa na ovamo misle da su potegli Boga za bradu, nikakve ambicije da se usavrše. Misle da im je diploma dovoljna, a daš im nešto da urade TAČ.
Ja lično sam odlučio da promijenim struku jer sam izgorio nakon 25+ godina i treba mi nešto mirnije. Svo slobodno vrijeme trošim da se prekvalifikujem i nešto naučim. Super se osječam kad učim i zahvalan sam svakom ko mi šta pokaže. Ovi novi nikakve želje, slomim se da ih naučim kad odem da ne trokiraju i na kraju skontam da im idem na živce. Ima izuzetaka ali... I na kraju se žale da nisu plaćeni dovoljno.
Kroz posao nailazim i u drugim sredinama na slične stvari. Ekonomista sam i imam trenutno 3 otvorene ponude, a na birou brdo ekonomista. Nisam nikakav wunderkind nego samo znam da se mora RADITI i UČITI. Konstantno. Ako se ne znaš na engleskom sporazumjeti kao da ne znaš pričati i pisati. O kompjuterima da i ne govorimo. Nije dovoljno samo poslati mail i surfati i eventualno nešto otkucati, mora se znati puno više. Ne biti na društvenim mrežama i smatrati se intelektualcem je sad nonsens. Ne moraš pučiti usne i isturiti guzicu ali jedna objava na linkedu u tri mjeseca je minimum ako želih da si na tržištu. Nevjerovatno koliko me tamo klijenti prate i često komentarišu i lajkuju i tako znaju kome vjeruju.
I u drugim strukama je slično kad u CV-u imaš "rupu" kao da si bio u zatvoru. Ako već nisi radio šte se nisi angažovao volonterski, znači lijenčina si i zgubidan.Ko hoće da radi posla ima samo nije ovo željoteka. Nekad se moraju i kriteriji spustiti. U BBI centru u BEXU dvije cure koje izdaju hranu imaju fakultet. Vjerovatno imaju i proširene vene od stajanja za pultom ali bih radije sutra angažovao njih nego neku primadon koja je tri godine na birou surfala i tiktokala.sve receno!
-
Hakiz
#1505 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Pročita mladi čovjek ovo https://www.klix.ba/biznis/privreda/spa ... /221218013
Onda vidi uslove rada kod nas.
I kako da razmišlja?
Onda vidi uslove rada kod nas.
I kako da razmišlja?
- mk ultra
#1506 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Nemamo mi toliku domacu proizvodnju da to mozemo raditi
A pogotovo ne naslijeđeno bogatstvo
Mi nismo ni svjesni koliko su bogate eu zemlje u prosjeku
Jbt Hrvatska ima duplo vecu potrosnju po glavi stanovnika nego mi
A gdje su ostali
A iz hrvatske se bjezi
A pogotovo ne naslijeđeno bogatstvo
Mi nismo ni svjesni koliko su bogate eu zemlje u prosjeku
Jbt Hrvatska ima duplo vecu potrosnju po glavi stanovnika nego mi
A gdje su ostali
A iz hrvatske se bjezi
-
zippoo87
#1507 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ovdje niko i ne trazi da radi 4 dana.
Ali nece vise ni 6 da radi za 700 KM.
Mene samo zanima da li ima neko od poslodavaca da se barem 1% stavi na stranu i radnika i da se zapita,kako oni prezivljavaju???
Ili samo daj meni i gazi i preko mrtvih ako treba.
Ali nece vise ni 6 da radi za 700 KM.
Mene samo zanima da li ima neko od poslodavaca da se barem 1% stavi na stranu i radnika i da se zapita,kako oni prezivljavaju???
Ili samo daj meni i gazi i preko mrtvih ako treba.
- mk ultra
#1508 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Jel mislis da on zna uopce koliko sta kosta?
Vidi samo trosak plate na kraju mjeseca i to je to...
-
zippoo87
#1509 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
-
mali_balon
#1510 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
A da taj isti radnik da nauci 5 rijeci njemackog sutra svabo salje avion po njega (naravno malo karikam)....nego daj guzulju da se cuga ispusi steka cigara i kuka se....prico sa likom u sloveniji bio varioc kod sirbegocica, kaze jedva sam otiso zao mu bilo, a kaze kad sam doso sjebo se koliko ga cijene ko covjeka i majstora, sto prije ne ode, sve ima sta zine od auta mobitela placene hotele po terenu ma sve i normalno radno vrijeme....
-
newera86
#1511 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Mali balon je ofirni trol
-
mali_balon
#1512 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Last edited by mali_balon on 18/12/2022 20:19, edited 1 time in total.
-
mehoxy
#1513 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
-
laik1981
#1514 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
To poslodavci je sirok pojam i definitivno ne mogu svi pod istu kapu.. Ima ih postenih koji korektno placaju.. Ima ih robovlasnika koji dusu uzimaju.. Ima ih i cije firme jedva prezivljavaju i koji tesko da mogu dati neku platu znatno visu od minimalca sa toplim obrokom i kartom..
S druge strane i radnike koji rade za te moderne robovlasnike niko nije zarobio pa da ne mogu otici iz tih firmi u kojima su nezadovoljni, u kojima su lose placeni i trpe raznorazni mobing..
Vec odavno je doslo vrijeme kada su se ljudi poceli voditi kao obicni brojevi.. Ocekivati neko razumijevanje od strane prosjecnog robovlasnika prema radniku i nije bas realno.. Svako se za sebe bori..
- mk ultra
#1515 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Sta je taj ostao duzan po Libiji ljudima (nasim)mali_balon wrote: ↑18/12/2022 20:07A da taj isti radnik da nauci 5 rijeci njemackog sutra svabo salje avion po njega (naravno malo karikam)....nego daj guzulju da se cuga ispusi steka cigara i kuka se....prico sa likom u sloveniji bio varioc kod sirbegocica, kaze jedva sam otiso zao mu bilo, a kaze kad sam doso sjebo se koliko ga cijene ko covjeka i majstora, sto prije ne ode, sve ima sta zine od auta mobitela placene hotele po terenu ma sve i normalno radno vrijeme....
Zamisli dokle je islo, dizali kredite da idu dole da rade ovaj mizeriju plaća
I kaze zao mu da napusti
Zato i kazem, moze samo u Gracanici u svom selu gdje kako on kaze "oni mene znaju ja njih ne znam".
Doslovno u Lukavcu bi ga ubili koliko sutra.
-
mali_balon
#1516 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ovaj lik mi prico da je mlatio ljude da mu niki nije smio nista traziti...ja se sjebo ja konto to gazda ljudina kad on hala od cojkamk ultra wrote: ↑18/12/2022 20:28Sta je taj ostao duzan po Libiji ljudima (nasim)mali_balon wrote: ↑18/12/2022 20:07
A da taj isti radnik da nauci 5 rijeci njemackog sutra svabo salje avion po njega (naravno malo karikam)....nego daj guzulju da se cuga ispusi steka cigara i kuka se....prico sa likom u sloveniji bio varioc kod sirbegocica, kaze jedva sam otiso zao mu bilo, a kaze kad sam doso sjebo se koliko ga cijene ko covjeka i majstora, sto prije ne ode, sve ima sta zine od auta mobitela placene hotele po terenu ma sve i normalno radno vrijeme....
I kaze zao mu da napusti
Zato i kazem, moze samo u Gracanici u svom selu gdje kako on kaze "oni mene znaju ja njih ne znam".
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#1517 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Svako mjesto manje do srednje velicine ima jednog takvog lokalnog serifa, koji moze biti "gazda" ili politicar (nerijetko jedno te isto). Cesto se u javnosti pojavljuju kao najbolje ljudine, a o stvarnosti niko ne smije da prica.mali_balon wrote: ↑18/12/2022 20:31Ovaj lik mi prico da je mlatio ljude da mu niki nije smio nista traziti...ja se sjebo ja konto to gazda ljudina kad on hala od cojkamk ultra wrote: ↑18/12/2022 20:28
Sta je taj ostao duzan po Libiji ljudima (nasim)
I kaze zao mu da napusti
Isto tako, nije bas kako vi mislite. Nek sa jednom takvim ljudima zamjeris, imat ces ozbiljne probleme, sve do toga da nigdje u svom mjestu ili okruzenju neces naci drugo zaposlenje.
Ponasanje nasih radnika je rezultat straha, pa tek onda merhametluka.
-
zippoo87
#1518 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Znam i ja jednog...radi kod njega jos uvijek i pitam ja kakvi su sada uslovi,kaze njemu odlicno,hvali ga...a onda kroz pricu kaze da mu je ostao duzan 4-5000 KM iz Libije...i pitam ga ja ,pa hoce li ti kada platiti...kaze nece i ne trazim ja tomk ultra wrote: ↑18/12/2022 20:28Sta je taj ostao duzan po Libiji ljudima (nasim)mali_balon wrote: ↑18/12/2022 20:07
I kaze zao mu da napusti
Radi dole kod njega na gletovanju ,posalje ga po svim ovim drzavama gdje gradi,Srbiju,Hrvatsku...kaze da rucno gletuje stubove na Ikei i velikim halama i njemu haman to super
Mislim jeste ovo onaj klasicni radnik trozubac ali je zato meni dosao ogletovati 2 kvadrata i uzeo mi 400 KM.
Od gazde ne smije traziti ni ono sto je njegovo,pa se namiruje na drugim...e takvi su ti ti seljaci trozubci i takvim je zao napustiti "velikog gazdu"...dobar je gazda,iako sere i pisa po njima.
To je valjda psihologija da ljudi vole svoje tlacitelje...imaju knjige o tome napisane.
-
zippoo87
#1519 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Tako je.sehohari wrote: ↑18/12/2022 20:37Svako mjesto manje do srednje velicine ima jednog takvog lokalnog serifa, koji moze biti "gazda" ili politicar (nerijetko jedno te isto). Cesto se u javnosti pojavljuju kao najbolje ljudine, a o stvarnosti niko ne smije da prica.mali_balon wrote: ↑18/12/2022 20:31
Ovaj lik mi prico da je mlatio ljude da mu niki nije smio nista traziti...ja se sjebo ja konto to gazda ljudina kad on hala od cojka
Isto tako, nije bas kako vi mislite. Nek sa jednom takvim ljudima zamjeris, imat ces ozbiljne probleme, sve do toga da nigdje u svom mjestu ili okruzenju neces naci drugo zaposlenje.
Ponasanje nasih radnika je rezultat straha, pa tek onda merhametluka.
Zato bi trebalo da su radnici slozniji ali ovo je nemoguce,jer za kutiju cigara ces kupiti svakog od tih strasljivih radnika.
On razmislja,pa bolje je plata i kutija cigara,nego "nista"...a u stvarnosti da su ujedinjeni...da svi recimo u proizvodnji kazu,necemo 7 dana raditi i ne dodju na posao...pa pala bi firma na koljena i moglo bi se izganjati i za vece plate i za bolje uslove.
Ali ovo je utopija,znam ja...ja sam pokusavao par puta i ne ide...jednostavno ljudi su za sicu spremni ubiti covjeka a ne prevariti ili prodati se.
To je tako
-
Tango556
#1520 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Apropo Hrvatske ,pije par dana citam , u 2022. ili 21. ne znam tacno 35k ljudi se doselilo u HR a 40k odeslilo.
- escobar__
#1521 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Rijetko. Moj bivši poslodavac prije nego sam se ispalio u inozemstvo se sastajao s drugim isto tako "uglednim građanima" i "biznismenima" da kukaju kako su radnici lijeni i kako niko neće da radi.
Normalno hladno su jedni drugima šutili na sve ono kroz šta provlače svoje radnike.
Izdvojio bih samo neke od stvari iz te pregotive u kojoj sam radio:
-regres nikad nisam vidio, jednom mi je ponuđeno da potpišem da sam ga primio - odbio sam jer ga nisam dobio
-godišnji nisam imao ni zakonski minimum, a i ono što sam imao odbijali su mi i subote iako su zvanično bile neradni dan
-prekovremenog rada je ranije bilo kao u priči - nikad nije bio plaćen niti su se narađeni sati mogli kvitati (kasnije je praksa prekovremenog rada polako ukinuta kako je sve više ljudi napuštalo zemlju, pa bilo teže naći nove radnike)
-radno vrijeme je bilo devet sati + prva subota u mjesecu radna
Tako da se sad samo smijem kad čitam sranja koja se ovdje pišu i koja o radnoj klimi i poslodavcima u Bosni govore kao o melecima i kao da smo Luksemburg.
Ne sumnjam da ima izuzetno dobrih ljudi, vlasnika preduzeća za koje radnici nisu predmeti za liječenje ličnih frustracija ali sam uvjeren da takvih ljudi nema ni 5 na 100 jedinki.
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
#1522 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
-
McGradySA
#1523 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ko je nama starijima kriv što se nismo znali izboriti za svoje i imati svoje ja?
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#1524 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
jeste mladi i novi imaju veće plaće i bolje uvjete
ali će prije nas dati otkaz i otići na bolje

ali će prije nas dati otkaz i otići na bolje
- Dope_Man
#1525 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Zato se danas seta izmedju firmi. Ako sjedis u jednoj to je tacno, nece ti rasti plata tako brzo. Ja sam samo tri godine proveo u prosloj, gdje sam imao oko 30% povecanje u tom periodu (iznad prosjeka, jer sam uzimao nove zadatke i fakticki radio 2u1), i opet se to pokazalo kao malo (vjerovatno posljedica i trenutne situacije) jer kad smo trazili meni zamjenu, kandidati sa daleko manje iskustva su trazili moju platu kao minimum.
Ja se ne mogu porediti jer sam u tom prelasku isao vani, al da sam prelazio u BiH, trazio bih bar 15% od sljedece firme u odnosu na ono sto sam vec imao, i znam da bih dobio.