"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
mali_balon

#1451 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by mali_balon »

bumerangss wrote: 18/12/2022 03:11
nlt wrote: 14/12/2022 20:15 Ma nema posla je na sve strane..
Sarajevo- znam koliko hoćeš ljudi bez posla koji stvarno imaju volju da rade, ali su bez iskustva. Neki SSS, neki VSS ali su na birou.
Nigdje se bez neke štele ne mogu zaposliti.
Nestašica radnika je jedino u nekim specifičnim zanimanjima tipa vozači, radnici u restoranu itd
U Sa živim i radi i garantujem da u Sa im posla za sve koji hoće da rade! Naravno, puno je onih na birou VSS ekonomista, pravnika... koji cekaju posao u struci u smislu kancelarija, ponedeljak-petak 8:00-16:00 plata 2000-3000 KM ... ti ce se još nacekati :D ali ima hiljade manjih firmica gdje mogu raditi za 1300-1800 KM ali ipak moraju raditi tj malo potegnuti :skoljka:
Daj koji firmu da idem pitat za poso i uslove......i sto bi neko pristajao na ucjene ako ne mora.....nek poteze taj valsnik...jer sebi poteze a radnika neka plati fer i posteno bez poteznja
sefket_ramadani

#1452 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by sefket_ramadani »

bumerangss wrote: 18/12/2022 03:11
nlt wrote: 14/12/2022 20:15 Ma nema posla je na sve strane..
Sarajevo- znam koliko hoćeš ljudi bez posla koji stvarno imaju volju da rade, ali su bez iskustva. Neki SSS, neki VSS ali su na birou.
Nigdje se bez neke štele ne mogu zaposliti.
Nestašica radnika je jedino u nekim specifičnim zanimanjima tipa vozači, radnici u restoranu itd
U Sa živim i radi i garantujem da u Sa im posla za sve koji hoće da rade! Naravno, puno je onih na birou VSS ekonomista, pravnika... koji cekaju posao u struci u smislu kancelarija, ponedeljak-petak 8:00-16:00 plata 2000-3000 KM ... ti ce se još nacekati :D ali ima hiljade manjih firmica gdje mogu raditi za 1300-1800 KM ali ipak moraju raditi tj malo potegnuti :skoljka:
:lol: :lol: :lol:
sefket_ramadani

#1453 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by sefket_ramadani »

jednom davno sam vodio diskusiju sa balvanom koji kaze treba ucit, certifikati, usavrsavanje, pa tek ona oko 55 da se covjek nada nekom normalnom poslu.

i vidim da ih ima jos, dobili dobre poslove, i onda sitnoj buraniji govore kako se treba malo i napatit, 300 sati mjesecno, subote, nedjelje, bajrame, nove godine, za milju i po, i kao to je odlicno, sabura, bice bolje.

EDIT: Pazi na vokabular!
anex.
Snake Eyes

#1454 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Snake Eyes »

Odnos poslodavac-uposlenik daleko je komplikovaniji nego se to ovdje simplificira. Nije ni malo lako voditi biznis u zemlji gdje su ljudi odgojeni da budu umjetnici u tome kako da te zajebu.
DebelinJoe

#1455 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by DebelinJoe »

ElRe wrote: 17/12/2022 07:03
Hakiz wrote: 16/12/2022 14:17

Treba i više. Koliko košta prostor 50, 100 metara kvadratnih?
Ozbiljnog posla bez uloga od bar 100.000 eura u startu i još 50.000 eura u šteku nema. Govorim o trgovini ili maloj proizvodnji. Za proizvodnju je najgore Sarajevo, a ostalo od Visokog prema Tuzli sa jedne strane te Visokog preko Zenice, Tešnja do Cazina sa druge strane su puno bolja mjesta. U tim mjestima postoji kultura proizvodnje, majstori su vrhunski a i inžinjeri. Ljudi iz Tešnja su lokal patriote, pomožu se, šire, ali druge teško prihvataju (teško će firma iz drugog grada dobiti neki posao u Tešnju, lokaciju, dozvole...). TK i Brčko su raj za trgovinu svih oblika iz Turske. Ljudi okreću stotine hiljada na toj robi. Sarajevo je više šminka, usluge, turizam, nekretnine, administracija. Ali polako se budi Vogošća, dosta se firmi otvorilo u krugu Unisa.
Ovo apsolutno potpisujem. U Zenici i okolini ima jako dobrih inžinjera i majstora. Kao Sarajliji na privremenom radu u Zenici, iznenadilo me koliko su zenički inžinjeri bolji u svom poslu od sarajevskih, imaju bolju kulturu rada, pedantniji su, vise cijene i posao i onoga ko im je posao narucio. Mnogi od inzinjera koje sam upoznao su i odlicne zanatlije. Imao sam priliku sresti inžinjera elektrotehnike (sta taj covjek zna o dronovima, to je cudo), koji je odlican zidar. Pa jednog koji je inž. gradjevine ali odlicno radi keramiku, estrihe itd... Pa jednog inž. mašinca koji je odličan zavarivač, rad privatno ograde, kapije, stolove, inox.

U Sarajevu se ljudi svjesno trude da maksimalno zajebu i tebe i posao, a te pokradu gdje god mogu i da ti se usput smiju iza leđa, smatrajući te levatomm jer si im dao ili narucio posao od njih.

Potvrđujem, Sarajevo nije mjesto za ozbiljan posao, ko hoce da razvija posao, neka zaobiđe Sarajevo i krene u Srednjoj Bosni, Krajini ili na relaciji TZ- Brčko.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1456 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by _BataZiv_0809 »

Ima jos aktivnih ljudi koji su ispekli zanat u Zeljezari i koji su zaista odlicni majstori.
PM72

#1457 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by PM72 »

DebelinJoe wrote: 18/12/2022 11:47

Ozbiljnog posla bez uloga od bar 100.000 eura u startu i još 50.000 eura u šteku nema. Govorim o trgovini ili maloj proizvodnji. Za proizvodnju je najgore Sarajevo, a ostalo od Visokog prema Tuzli sa jedne strane te Visokog preko Zenice, Tešnja do Cazina sa druge strane su puno bolja mjesta. U tim mjestima postoji kultura proizvodnje, majstori su vrhunski a i inžinjeri. Ljudi iz Tešnja su lokal patriote, pomožu se, šire, ali druge teško prihvataju (teško će firma iz drugog grada dobiti neki posao u Tešnju, lokaciju, dozvole...). TK i Brčko su raj za trgovinu svih oblika iz Turske. Ljudi okreću stotine hiljada na toj robi. Sarajevo je više šminka, usluge, turizam, nekretnine, administracija. Ali polako se budi Vogošća, dosta se firmi otvorilo u krugu Unisa.
Ovo apsolutno potpisujem. U Zenici i okolini ima jako dobrih inžinjera i majstora. Kao Sarajliji na privremenom radu u Zenici, iznenadilo me koliko su zenički inžinjeri bolji u svom poslu od sarajevskih, imaju bolju kulturu rada, pedantniji su, vise cijene i posao i onoga ko im je posao narucio. Mnogi od inzinjera koje sam upoznao su i odlicne zanatlije. Imao sam priliku sresti inžinjera elektrotehnike (sta taj covjek zna o dronovima, to je cudo), koji je odlican zidar. Pa jednog koji je inž. gradjevine ali odlicno radi keramiku, estrihe itd... Pa jednog inž. mašinca koji je odličan zavarivač, rad privatno ograde, kapije, stolove, inox.

U Sarajevu se ljudi svjesno trude da maksimalno zajebu i tebe i posao, a te pokradu gdje god mogu i da ti se usput smiju iza leđa, smatrajući te levatomm jer si im dao ili narucio posao od njih.

Potvrđujem, Sarajevo nije mjesto za ozbiljan posao, ko hoce da razvija posao, neka zaobiđe Sarajevo i krene u Srednjoj Bosni, Krajini ili na relaciji TZ- Brčko.
Nemoj tako...iz ovog grada je otišlo/protjerano/pobjeglo 300 000 ljudi,mahom školovanih,domaćina,gazda,doktora,inžinjera...a došlo 300 000 većinom hojrata i poludivljeg svijeta.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#1458 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by PreWiBa »

Mi u Zenici koji god smo posao započeli zavalili su nas da valja.
Auto lakirer ostavio pola auta nezavršeno, a preko rodbine našli majstore za radove na prvom spratu kuće. Šta god da je na tom spratu urađeno, ispalo je veliki fušeraj.
Do dana današnjeg izbjegavamo bilo šta što dolazi iz Zenice od majstora.

U Sarajevu je lapo-lapo, zavisi na koga naletiš.
PreWiBa

#1459 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by PreWiBa »

PM72 wrote: 18/12/2022 12:12

Nemoj tako...iz ovog grada je otišlo/protjerano/pobjeglo 300 000 ljudi,mahom školovanih,domaćina,gazda,doktora,inžinjera...a došlo 300 000 većinom hojrata i poludivljeg svijeta.
Opet stare Sarajlije suze liju za Šešeljem, Radovanom...?
Nemoj majketi i ovdje prosipati svoju mržnju prema sunarodnjacima, bolesno je.
patriot_bih

#1460 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by patriot_bih »

Snake Eyes wrote: 18/12/2022 10:55 Odnos poslodavac-uposlenik daleko je komplikovaniji nego se to ovdje simplificira. Nije ni malo lako voditi biznis u zemlji gdje su ljudi odgojeni da budu umjetnici u tome kako da te zajebu.
Naslov teme odiše lijenošću i socijalističkim duhom :lol:
PM72

#1461 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by PM72 »

sehohari wrote: 18/12/2022 12:14
PM72 wrote: 18/12/2022 12:12

To ti je tako paša moj...ovo sad nije Sarajevo nego kasaba
Rothmans

#1462 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Rothmans »

Sto se tice majstora, kavalitet posla u velikoj mjeri ovisi od toga kako se prema njemu postavis i kako te on osajcuje. Ako misli da si mekan , jeban si, ako opet misli da ces ga zajebat nece ni pocet radit. Znaci ,naci neku sredinu i sve ok
PreWiBa

#1463 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by PreWiBa »

PM72 wrote: 18/12/2022 12:17
sehohari wrote: 18/12/2022 12:14

To ti je tako paša moj...ovo sad nije Sarajevo nego kasaba
To važi za cijeli balkan, jarane.
I Beograd i svi drugi veći gradovi regiona su otišli u neku stvar.
PM72

#1464 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by PM72 »

Ja znam da me nije zajebo samo onaj majstor kojeg nisam upoznao.
DebelinJoe

#1465 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by DebelinJoe »

_BataZiv_0809 wrote: 18/12/2022 12:06 Ima jos aktivnih ljudi koji su ispekli zanat u Zeljezari i koji su zaista odlicni majstori.

Vjerujem da ima starijih dobrih kadrova u Zenici, ali me je iznenadio da su mladji kadrovi, recimo inžinjeri mladji od 30 godina jako kvalitetan kadar. a drugog strani, imao sam priliku uvjeriti se kao funkcionišu sarajevske firme, Pretis, Zrak, Energoinvest, Gras, to je potpuni raspad sistema, nikakvog iole korisnog znanja, samo sjedi i čekaj platu i penziju. Inžinjeri u tom firmama su čudo od ljenosti i negativne eneregije prema svakom radu, napretku i razvoju.

Evo sad nesto razmisljam, zasto Energoinvest ne pokrene proizvodnju toplotnih pumpi, to je roba koja se zlatom plaća. Evo zasto Energoinvest ne pokrene proizvodnju toplotnih pumpi. Zato što su im inžinjeri glupi, lijeni i neinventivni.

Ako neko pokrene proizvdnju toplotnih pumpi, to ce se desiti i Vitezu, Zepcu, Gradaccu, Cazinu ili mozda Zenici. U Sarajevu jok.
PM72

#1466 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by PM72 »

Super. U Sarajevu ništa ne valja,glupi,neradnici...a nemožeš ući u grad od gužve iz pravca autoputa od vozila iz gore pobrojanih mjesta
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1467 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by _BataZiv_0809 »

Zato sto je u Sarajevu daleko lakse naci posao za koji su potrebne nize kompetencije a da se iole solidno placa.
PM72

#1468 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by PM72 »

_BataZiv_0809 wrote: 18/12/2022 12:28 Zato sto je u Sarajevu daleko lakse naci posao za koji su potrebne nize kompetencije a da se iole solidno placa.
Sve ok ali je Sarajevo gađano i uništavano 3,5 godine,sve fabrike su nam četnici uništili,zapalili ili raznjeli...dobro išta radi
DebelinJoe

#1469 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by DebelinJoe »

PM72 wrote: 18/12/2022 12:24 Super. U Sarajevu ništa ne valja,glupi,neradnici...a nemožeš ući u grad od gužve iz pravca autoputa od vozila iz gore pobrojanih mjesta
Koldzo na TV nedavno pricao kako mladji inzinjeri u firmi ZRAK ne znaju radi posao, nego moraju dovoditi penzionisane inzinjere da stvar dovedu do kraja. Napomenuo je da galvanizaciju (ovo je dovoljno tehnicki pismeno mjesto da znamo sta je galvanizacija) ne mogu raditi u svom objektu u Buća potoku nego nose u Kiseljak na zavrsnu obradu.

Zašto ona jahta umjesto u Vitezu nije napravljena u Sarajevu? Zašto GS bicikli u Travniku, a ne u Sarajevu? Zašto je Bingo nastao u Tuzli, a ne u Sarajevu? Zašto je Violeta u Grudama, ne u Sarajevu? Itd...I do Sarajlija je vjeruj mi.
Last edited by DebelinJoe on 18/12/2022 12:39, edited 1 time in total.
PM72

#1470 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by PM72 »

Slažem se da ima i do sarajlija ali dobro je išta uspravno koja nas bagra vodi.
PreWiBa

#1471 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by PreWiBa »

PM72 wrote: 18/12/2022 12:31
_BataZiv_0809 wrote: 18/12/2022 12:28 Zato sto je u Sarajevu daleko lakse naci posao za koji su potrebne nize kompetencije a da se iole solidno placa.
Sve ok ali je Sarajevo gađano i uništavano 3,5 godine,sve fabrike su nam četnici uništili,zapalili ili raznjeli...dobro išta radi
Naravno.
Ali isto tako, sve pare se manje-više slijevaju u glavni grad. Tamo su sva ministarstva, agencije, ambasade, organizacije...
I za one koji nisu imali sreću da se tu uhljebe to ima pozitivnu stranu, jer svim tim ljudima treba neko raditi na kući, prodati auta, frizure...

I onda je Sarajevo najveća aglomeracija u državi. Sama činjenica da u i oko SA živi pola miliona ljudi stvori određenu ekonomsku aktivnost, jer, ma koliko god teška situacija bila, opet svi ti ljudi moraju jesti, piti...

I onda, i drugi gradovi su doživjeli možda ne identičnu, ali sličnu sudbinu: Mostar, Gornji Vakuf..., u biti sva mjesta koja su bila na liniji.
PM72

#1472 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by PM72 »

Sarajevo radi -Beograd se gradi...to što ti sad pišeš se govorilo i u onoj državi jer su svi imali kompleks da su u glavnom gradu neradnici i drkadžije koji samo šire gubice..
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#1473 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by arman1 »

Još jedna rasprava koja je na prvoj i drugoj stranici imala smisla ali kasnije...
U Sa sam i radim u struci. Što se tiće edukacije, treninga i iskustva u vrhu sam. Finansijski se nemam na šta žaliti kad vidim gdje sam. U mojoj struci fali ljudi hipte. Dosta je starijih koji umiru i idu u penziju, a i mlađi traže manje stresa. U mojoj firmi moramo da se pojačamo za 10 - 20%.
ALI
Nema ljudi koje možemo angažovati. Nemaju iskustva, često ni žice za posao. Posebno mlađe generacije 90 te pa na ovamo misle da su potegli Boga za bradu, nikakve ambicije da se usavrše. Misle da im je diploma dovoljna, a daš im nešto da urade TAČ.
Ja lično sam odlučio da promijenim struku jer sam izgorio nakon 25+ godina i treba mi nešto mirnije. Svo slobodno vrijeme trošim da se prekvalifikujem i nešto naučim. Super se osječam kad učim i zahvalan sam svakom ko mi šta pokaže. Ovi novi nikakve želje, slomim se da ih naučim kad odem da ne trokiraju i na kraju skontam da im idem na živce. Ima izuzetaka ali... I na kraju se žale da nisu plaćeni dovoljno.
Kroz posao nailazim i u drugim sredinama na slične stvari. Ekonomista sam i imam trenutno 3 otvorene ponude, a na birou brdo ekonomista. Nisam nikakav wunderkind nego samo znam da se mora RADITI i UČITI. Konstantno. Ako se ne znaš na engleskom sporazumjeti kao da ne znaš pričati i pisati. O kompjuterima da i ne govorimo. Nije dovoljno samo poslati mail i surfati i eventualno nešto otkucati, mora se znati puno više. Ne biti na društvenim mrežama i smatrati se intelektualcem je sad nonsens. Ne moraš pučiti usne i isturiti guzicu ali jedna objava na linkedu u tri mjeseca je minimum ako želih da si na tržištu. Nevjerovatno koliko me tamo klijenti prate i često komentarišu i lajkuju i tako znaju kome vjeruju.
I u drugim strukama je slično kad u CV-u imaš "rupu" kao da si bio u zatvoru. Ako već nisi radio šte se nisi angažovao volonterski, znači lijenčina si i zgubidan.Ko hoće da radi posla ima samo nije ovo željoteka. Nekad se moraju i kriteriji spustiti. U BBI centru u BEXU dvije cure koje izdaju hranu imaju fakultet. Vjerovatno imaju i proširene vene od stajanja za pultom ali bih radije sutra angažovao njih nego neku primadon koja je tri godine na birou surfala i tiktokala.
ElRe

#1474 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by ElRe »

Mladi su katastrofa, neka im (nam) je Bog na pomoći. Slično je i na zapadu. Da im je novca i što manje posla.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1475 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

Nisu mladi ludi
Post Reply