"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
El_comadante

#1401 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by El_comadante »

zippoo87 wrote: 15/12/2022 19:10
El_comadante wrote: 15/12/2022 14:20

Zašto se ekonomista i inženjer poljoprivrede neudruže i osnuju svoju firmu? Svi u državnu, slabo ko hoće vlastiti biznis da pokrene.
Ne mozes kod nas dobiti 1% sredstava od nekog.
U Hrvatskoj...da otvoris obicni fast food...od drzave dobijes 10 000 eura kroz razne EU fondove,dobijes nove masine da kupis i jos milion povlastica.
A i Hrvatska je obicna vukojebina za EU standard.
E sada ti meni navedi gdje se kod nas moze bilo sta dobiti i evo ti i ja pokrenemo firmu ?
Para nekih imam...moze li ?
Ima načina, IPA fondovi i slično. Za početak može obrt nemora odmah doo ili dd i tako to. Eto i to da se dobije od države pare, posao... može li bez toga?
zippoo87

#1402 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by zippoo87 »

El_comadante wrote: 15/12/2022 19:37
zippoo87 wrote: 15/12/2022 19:10

Ne mozes kod nas dobiti 1% sredstava od nekog.
U Hrvatskoj...da otvoris obicni fast food...od drzave dobijes 10 000 eura kroz razne EU fondove,dobijes nove masine da kupis i jos milion povlastica.
A i Hrvatska je obicna vukojebina za EU standard.
E sada ti meni navedi gdje se kod nas moze bilo sta dobiti i evo ti i ja pokrenemo firmu ?
Para nekih imam...moze li ?
Ima načina, IPA fondovi i slično. Za početak može obrt nemora odmah doo ili dd i tako to. Eto i to da se dobije od države pare, posao... može li bez toga?
Koliko kosta izrada projekta da apliciras na IPA fond ?
Ko ce napraviti projekat ?
Evo obrt cemo...ima li ikakve pomoci...bar par milja,ima li nesto ?
Pa moze bez toga...99% koji imaju neki biznis su bez toga poceli...samo sto je kod nas sve kako ne treba,pa odmah i ti moras uci i poslovati u sivoj zoni.
Mi od svih ovih silnih institucija imamo samo saplitanje i podmetanje i otezavajuce okolnosti.
Evo navedi mi neke pozitivne ako imaju ?
Last edited by zippoo87 on 15/12/2022 19:46, edited 1 time in total.
n+1

#1403 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by n+1 »

El_comadante wrote: 15/12/2022 19:35
Hakiz wrote: 15/12/2022 14:28

Ljudi su različiti, nije svako za imati svoju firmu. Ne da je nesposoban, jednostavno mu to ne bi išlo kao nekom drugom ko možda samu struku manje poznaje.
Pa dobro ljudi sa fakultetskom diplomom su školovani, edukovani. Ko onda treba pokretati firme ako ne oni? Nije više komunizam pa da država otvara fabrike.
Pa ako ćemo pravo, poduzetništvo je bliže onima koji nisu školovani. Školovan čovjek teži da postane ekspert u svom polju i znanja/vještine prodaje poduzetnicima.

Zuckerberg i Bill Gejc su SSS, a boga mi je to i Senad Džambić. :D
Haris.ba

#1404 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Haris.ba »

Ja koliko upratih pristup imaju samo javni organi.

Firme i fizicka lica ne mogu.

Ako neko ima ista info, imam sada vremena - odoh odmah u Hrvatsku na kirs za te fondove.
zippoo87

#1405 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by zippoo87 »

Haris.ba wrote: 15/12/2022 19:46 Ja koliko upratih pristup imaju samo javni organi.

Firme i fizicka lica ne mogu.
I meni se tako cini...javni organi mogu aplicirati a onda dalje po projektu mogu aplicirati i obicni gradjani.
Ima kod nas bude tih nekih sitnih projekata ali i to je sve nastimano.
Par puta se prijavljivao,ispunjavao 100% uvjeta ali kurko,dobije neko sto urgira.
Mislim nisu to neke pare...1500-3000 KM ali eto opet bi pomoglo.

A ja da nekom od tih 1500 KM da dajem 500 na kafu,mogu samo saku da mu opalim.
Zato i ne prodjem :lol:
Snake Eyes

#1406 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Snake Eyes »

n+1 wrote: 15/12/2022 19:45

Pa dobro ljudi sa fakultetskom diplomom su školovani, edukovani. Ko onda treba pokretati firme ako ne oni? Nije više komunizam pa da država otvara fabrike.
Pa ako ćemo pravo, poduzetništvo je bliže onima koji nisu školovani. Školovan čovjek teži da postane ekspert u svom polju i znanja/vještine prodaje poduzetnicima.

Zuckerberg i Bill Gejc su SSS, a boga mi je to i Senad Džambić. :D
Plus što se ovdje moraš dobro isprljati da bi uspio.
El_comadante

#1407 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by El_comadante »

zippoo87 wrote: 15/12/2022 19:44

Pa moze bez toga...99% koji imaju neki biznis su bez toga poceli...samo sto je kod nas sve kako ne treba,pa odmah i ti moras uci i poslovati u sivoj zoni.
Mi od svih ovih silnih institucija imamo samo saplitanje i podmetanje i otezavajuce okolnosti.
Evo ti si rekao nedaje ti država ništa. Evo Stari Grad daje besplatno prostor u općinskom vlasništvu. Novi Grad daje zemlju da se šta posadi i to je nešto, za ostalo neznam. Evo kako ide oko turizma? Može li se tu šta skontao?
Snake Eyes

#1408 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Snake Eyes »

El_comadante wrote: 15/12/2022 20:16
Evo ti si rekao nedaje ti država ništa. Evo Stari Grad daje besplatno prostor u općinskom vlasništvu. Novi Grad daje zemlju da se šta posadi i to je nešto, za ostalo neznam. Evo kako ide oko turizma? Može li se tu šta skontao?
Smije li se biljka sreće saditi?
Hakiz

#1409 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

Hakiz wrote: 15/12/2022 14:28

Ljudi su različiti, nije svako za imati svoju firmu. Ne da je nesposoban, jednostavno mu to ne bi išlo kao nekom drugom ko možda samu struku manje poznaje.
Prvo, ne otvaraju firme samo fakultetski obrazovani. Drugo, to što je neko fakultetski obrazovan ne znači da želi, niti da će biti uspješan privatnik.

Ja sam se referisao na izjavu "zašto taj konkretni lik nije otvoril firmu". Možda on, naprosto nije materijal za privatnika, a neko drugi bi bio.

Ta priča "Ako ja mogu, svi mogu" i slične, naprosto, nisu tačne.
Hakiz

#1410 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

Koji crni obrt. Pokreneš obrt, prvi mjesec zaradiš 1.000 KM, država kaže meni mojih 800 paušala, banka kaže meni mojih 500 za kredit itd.

Znam prodavnicu koja ne može doči do proizvoda kojih je pun OLX. Zato što ta prodavnica hoće isključivo legalno, preko faktura, a svi koji na OLX prave i prodaju te proizvode rade na crno, niko nema obrt ili registrovanu djelatnost. Nikome se ne isplati otvaranje obrta. Imaš na obrtu paušalne, fiksne troškove poreza i doprinosa, oko 800 KM mjesečno, bez obzira na to jesi li taj mjesec zaradio dovoljno da taj paušal platiš.
zippoo87

#1411 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by zippoo87 »

A Sarajevo je jedini grad u Bih ?
Sta sa svima nama koji nismo iz Sarajeva ?
A ne vidim ni da u Sarajevu nesto pretjerano otvaraju...dakle i tamo je kurko po ovom pitanju,ma koja vlast bila.
zippoo87

#1412 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by zippoo87 »

Hakiz wrote: 15/12/2022 20:43
Koji crni obrt. Pokreneš obrt, prvi mjesec zaradiš 1.000 KM, država kaže meni mojih 800 paušala, banka kaže meni mojih 500 za kredit itd.

Znam prodavnicu koja ne može doči do proizvoda kojih je pun OLX. Zato što ta prodavnica hoće isključivo legalno, preko faktura, a svi koji na OLX prave i prodaju te proizvode rade na crno, niko nema obrt ili registrovanu djelatnost. Nikome se ne isplati otvaranje obrta. Imaš na obrtu paušalne, fiksne troškove poreza i doprinosa, oko 800 KM mjesečno, bez obzira na to jesi li taj mjesec zaradio dovoljno da taj paušal platiš.
Ma znam sve...imao obrt u kuci,ugasen ove godine.Brat registrovao ali za obavljanje posla treba minimalno 2 osobe,obojica radili ali kasnije kada je najvise posla,ja idem raditi drugi posao a jedna osoba ne moze raditi to,jer treba potegnuti i tezak je posao fizicki.Da zaposlis nekog,ne mozes ga dovoljno platiti pa nece htjeti ni raditi i nemas drugu opciju nego ugasiti.
Nego odgovaram ovom el comadantu ,bezveze bas pise.
El_comadante

#1413 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by El_comadante »

zippoo87 wrote: 15/12/2022 20:50

A ne vidim ni da u Sarajevu nesto pretjerano otvaraju...dakle i tamo je kurko po ovom pitanju,ma koja vlast bila.
Neznam za druge gradove u BiH, ali ti si rekao gdje država šta daje eto ja sam rekao gdje. Ti kažeš da nedaje.
El_comadante

#1414 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by El_comadante »

Hakiz wrote: 15/12/2022 20:34

Prvo, ne otvaraju firme samo fakultetski obrazovani. Drugo, to što je neko fakultetski obrazovan ne znači da želi, niti da će biti uspješan privatnik.

Ja sam se referisao na izjavu "zašto taj konkretni lik nije otvoril firmu". Možda on, naprosto nije materijal za privatnika, a neko drugi bi bio.

Ta priča "Ako ja mogu, svi mogu" i slične, naprosto, nisu tačne.
Slažem se. A hoću reći da ima bolju polaznu osnovu za biznis, barem ima više znanja, trebao bi jel, od nekoga ko je SSS ili KV.
El_comadante

#1415 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by El_comadante »

Ja znam čovjeka ima obrt radi sa kolačima, jedva stiže koliko ima pos. Drugi isto uspješan u turizmu.
Hakiz

#1416 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

El_comadante wrote: 15/12/2022 22:29

Ja znam čovjeka ima obrt radi sa kolačima, jedva stiže koliko ima pos. Drugi isto uspješan u turizmu.
Da, ima ljudi koji uspiju. Kao i u svemu, neki uspiju uprkos nepovoljnim uslovima, neki ne.
DEMONIKA

#1417 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by DEMONIKA »

normalno

zna ovaj hakiz sve
ima ko hoće radit, ko kaže da nema je u zabludi
titami :D
Hakiz

#1418 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

DEMONIKA wrote: 15/12/2022 22:47 normalno

zna ovaj hakiz sve
ima ko hoće radit, ko kaže da nema je u zabludi
titami :D
Normalno :mrgreen:
ElRe

#1419 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by ElRe »

zippoo87 wrote: 14/12/2022 20:37
Evo danas bas dobi informaciju kako jedan nas "vrli privrednik" napada ostale privrednike sto hoce da povecaju platu radnicima...on ima i market i svasta nesto,ima prilicno zaposlenih pa se boji da mu nece zafaliti.
Dakle lik otvoreno zove i napada druge poslodavce koji zele da poprave uslove svojim radnicima.
A prvi dize cijene kada krene nesto...bilo u restoranu,marketu,hrani i sta sve nema.
Amko Komerc?

Hoteli Evropa grupacije imaju bijedne uslove. Plata sa toplim u administraciji 700-800 KM, 6 radnih dana sedmično, nema praznika već se na platu tog dana dobije 10 KM. Konobari imaju oko 900 KM, šefovi 1000 KM.
I postoji kartel domaćih vlasnika hotela da ne primaju radnike između sebe. Od svih njih je Budnjo sa Ilidže najpošteniji prema radnicima.
zippoo87

#1420 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by zippoo87 »

ElRe wrote: 16/12/2022 06:05
zippoo87 wrote: 14/12/2022 20:37
Evo danas bas dobi informaciju kako jedan nas "vrli privrednik" napada ostale privrednike sto hoce da povecaju platu radnicima...on ima i market i svasta nesto,ima prilicno zaposlenih pa se boji da mu nece zafaliti.
Dakle lik otvoreno zove i napada druge poslodavce koji zele da poprave uslove svojim radnicima.
A prvi dize cijene kada krene nesto...bilo u restoranu,marketu,hrani i sta sve nema.
Amko Komerc?

Hoteli Evropa grupacije imaju bijedne uslove. Plata sa toplim u administraciji 700-800 KM, 6 radnih dana sedmično, nema praznika već se na platu tog dana dobije 10 KM. Konobari imaju oko 900 KM, šefovi 1000 KM.
I postoji kartel domaćih vlasnika hotela da ne primaju radnike između sebe. Od svih njih je Budnjo sa Ilidže najpošteniji prema radnicima.
Nije Amko.
Nisam ja iz Sa 😂
Ali svejedno,ista su to govna...zaradjuju na izrabljivanju radnika i sve rade da radniku ne daju novac i povecaju platu.
Ovaj moj ovamo je doskora dobar dio plate davao u bonovima,koje jedino kod njega u supermarketu mozes trositi.
Ne znam daje li jos uvijek ali 90% da daje barem 100-200 KM

E sunce ti zarko ako je Bidnjo najbolji hotelijer,kakva je ostalo stoka.Fuj svi mi se gade iskreno.
Last edited by zippoo87 on 16/12/2022 12:01, edited 1 time in total.
zippoo87

#1421 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by zippoo87 »

El_comadante wrote: 15/12/2022 22:24
zippoo87 wrote: 15/12/2022 20:50
Neznam za druge gradove u BiH, ali ti si rekao gdje država šta daje eto ja sam rekao gdje. Ti kažeš da nedaje.
Izvini ali sta si rekao da daju u Sa ?
Prostor za pokretanje biznisa u industrijskoj zoni?
Imas li jos nesto konkretnije da se pomaze ili olaksava?
Pa nece svako za prvi posao graditi halu od par miliona KM.
Obrtima i obim sto pokrecu bizmis treba 10-15000 KM i to da kupe masine i obrtna sredstva i da krenu a ne treba im meraja da prave halu od par miliona KM
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#1422 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Domaci izdajnik »

Ne žive svi u SA :roll:

Ja sam ima svoju djelatnost, nije obrt bio, ali jeste udruženje građana. Svaki drugi dan neka koverta i daj plati...Bog, Alah, Buda ti ne mogu namaći para! Još na to sve dva mjeseca se jebavo sa registracijom jer je to u sudu posebna vrsta kliničkog ludila :-) Radio u firmi pored toga, iz smjene u smjenu trčao, nisam ni za šta vremena imao....Na kraju sam zatvorio dok se nisam zavaljao u dugove jer nisam mogao naplaćati alavu državnu kasu i stalne namete...Od inspekcija i kontrola nisam mogao disati!

Eto, samo naprijed i sa srećom u otvaranju biznisa :thumbup:
zippoo87

#1423 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by zippoo87 »

U BiH mozes uci u biznis jedino pod uslovom da budes isti ili gori od ovih o kojima ovdje pisemo.
Dakle odmah moras poceti zavaljivati ili sistem ili radnike ili partnere ili sve njih istovremeno,sto je omiljena poslovna aktivnost svima.
A najlakse je odmah od prve plate poceti zavaljivati radnike i ne davati im platu i da rade na crno.
Bukvalno ne postoje a tebi za par mjeseci zarade par stotina hiljada KM i ti se odmah osokolis da i ti podmicujes inspektore,talis se sa politikama itd itd.

Ovdje posten i sposoban covjek od starta nema izglede...ako si van sistema kriminala,sistem te unisti a ako si unutra,onda ti stvaras pravila i radis sta hoces i niko te ne dira.Zakoni,propisi,inspekcije...to ne postoji i bukvalno si ti i sudija i kadija.
I onda se cudimo kako su gazde najgori ljudski sljam...eto kako,odrijesene im ruke da se izivljavaju na kome hoce i niko ih ne dira dok to rade.
Ako i dodje do suda,tu su potkupljive sudije da se to zavrsi.
Modus operandi bosanskog poslodavca
El_comadante

#1424 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by El_comadante »

zippoo87 wrote: 16/12/2022 12:00
El_comadante wrote: 15/12/2022 22:24

Izvini ali sta si rekao da daju u Sa ?
Prostor za pokretanje biznisa u industrijskoj zoni?
Imas li jos nesto konkretnije da se pomaze ili olaksava?
Pa nece svako za prvi posao graditi halu od par miliona KM.
Obrtima i obim sto pokrecu bizmis treba 10-15000 KM i to da kupe masine i obrtna sredstva i da krenu a ne treba im meraja da prave halu od par miliona KM
Pa evo na primjer birou je davao tako 10.000 za biznis pod uvjetom da se ne vratiš na biro u roku od godinu čini mi se. E sad jeli to važi van KS jer je biro podijeljen po kantonima neznam. I to je nešto, što je više od ništa. Drugi primjer da je NG davao općinske prostore za 1km npr frizerski salon si mogao pokrenuti, nije mnogo znam ali bolje od ništa.
El_comadante

#1425 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by El_comadante »

Lajavikrelac wrote: 16/12/2022 12:17 Ne žive svi u SA :roll:

Ja sam ima svoju djelatnost, nije obrt bio, ali jeste udruženje građana. Svaki drugi dan neka koverta i daj plati...Bog, Alah, Buda ti ne mogu namaći para! Još na to sve dva mjeseca se jebavo sa registracijom jer je to u sudu posebna vrsta kliničkog ludila :-) Radio u firmi pored toga, iz smjene u smjenu trčao, nisam ni za šta vremena imao....Na kraju sam zatvorio dok se nisam zavaljao u dugove jer nisam mogao naplaćati alavu državnu kasu i stalne namete...Od inspekcija i kontrola nisam mogao disati!

Eto, samo naprijed i sa srećom u otvaranju biznisa :thumbup:
Ja dajem primjer mjesto gdje živim za druge nemogu govoriti.
A slažem se sa tobom jer sam čuo da inspekcija i kontrola često zna navratiti barem jednom sedmično. A inspekcija nefali za ovo i ono, pa općinska, kantonalna i federalna.
Post Reply