Ukrajina

jednonogi_Jack

#138751 Re: Ukrajina

Post by jednonogi_Jack »

SAD će obučavati dvostruko više ukrajinskih vojnika u svojoj vojnoj bazi u Grafenwöhr u Njemačkoj, objavio je The New York Times, pozivajući se na američke zvaničnike.
Prema njihovim riječima, proširenje obuke je lično odobrio američki predsjednik Joe Biden. Sada će američki instruktori obučavati jedan ukrajinski bataljon, 600-800 vojnika, svakog mjeseca umjesto 300 koliko je sada.
Program obuke će se također promijeniti: grupe će početi uvježbavati naprednu borbenu taktiku, uključujući izvođenje zajedničkih manevara, kada pješaštvo nauči djelovati u koordinaciji s topnicima.
Odluka je donesena upravo sada, jer se ranije ukrajinska komanda plašila da tako veliki broj vojnika napusti liniju fronta, ali s početkom zime intenzitet neprijateljstava bi trebao biti smanjen.
Prema Pentagonu, od početka rata, Sjedinjene Države su obučile 3.100 ukrajinskih vojnika, uglavnom poučene kako da rukuju specifičnim oružjem. Uključujući 610 vojnih lica osposobljeno je za rad sa visoko pokretnim artiljerijskim raketnim sistemima HIMARS.
Upotreba ovih instalacija omogućila je da se preokrene tok rata i pripremi kontraofanziva, kao rezultat koje su desetine hiljada kvadratnih kilometara ukrajinskih teritorija i 1886 naselja koje je okupirala Rusija oslobođeno . Prema analitičarima projekta War Mapper, od 1. decembra oko 17% zemlje je bilo pod okupacijom .
Evropska unija je 15. novembra pokrenula još jednu misiju obuke ukrajinske vojske. Obuka će se odvijati uglavnom u Njemačkoj i Poljskoj. Ukupno je planirano da se obuči 15.000 vojnika. Osim toga, EU je izdvojila 16 miliona eura za njihovo snabdijevanje opremom, vojnom opremom i municijom.
Osim toga, Velika Britanija je na ljeto pokrenula svoj program vojne obuke za Ukrajince. Načelnik Glavnog štaba zemlje admiral Toni Radakin je 14. decembra objavio da je početni cilj obučavanja 10.000 vojnika skoro postignut.
drndalo

#138752 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

@lajkujMe

Ja mislim da ovo nije ni izbliza tako "fiksirano" kako si se prepao. Osim blata, ja mislim da UKR navlace zalihe kao hrcci za pravi moment, a onda ce da bude rke-koke, opet... Na tom tragu shvatam i ovu "jadikovku" Zaluznog, Saj-ops moj bajo... S jedne strane mozda isprosi koje sredstvo vise od nekoga, a sa druge strane uspavljuje RU soldatesku u ubjedjenju da su superiorno "na putu plana"...
drndalo

#138753 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

U Donjecku borbena gotovost dignuta na najvisi nivo...

Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#138754 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#138755 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

sumirprimus

#138756 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Aj lakuj druga jes se ucrnio, 2 3 vlahova i nazad u pozitivu :mrgreen:

Safari jedinica prima odlikovanja.
Ovo je ono sto s o svi i ocekivali do smrznuca terena. Po onakvoj razblatici ne mosr nista.
sumirprimus

#138757 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Spoiler
Show

Ovakvih sčika i snimaka koliko hocey.
Rszvaljuju njih ukri i dalje no sikiriki. Sad su i orci grupisani po objektima a to je vec poso za himars :mrgreen:
saimidin

#138758 Re: Ukrajina

Post by saimidin »

@lajkujMe

Za ostalo si upravu, ali to da je UA mogla nesto vise oko svatova u septembru je prividjenje, a isto I za zaporozje, tada nije postojalo a izgleda po zaluznom ni sada ne postoji dovoljno mts

Plus onaj usa general je jos u aprilu govorio treba dati 200-300 abramsa I prave dronove I pvo, da bi UA mogla iz zaporozja doci do krima, ali dobro neko skoro rece, zapad u UA salje samo toliko da ne budu potpuno porazeni, ni manje ni vise, a za pobjedu je potrebno prvo da odluce da to hoce, pa onda dalje... jer u ramsteinu je obecano pokretanje I neba I zemlje, ali da se ne dozvoli poraz UA, a nigdje odluke da pobijedi UA I putler sa orcima bude porazen

Ja zaluznom vjerujem, e sad treba vidjeti kako ce proci to sto je u toku, ali jasno da cak I da uspije, orci ce nastaviti sa pripremama I napadima, pa cak I kad bi ih potpuno istjerali iz UA

U jebenoj su situaciji, ali samo borbom mogu opstati
drndalo

#138759 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Da ponovimo ovo sto je proslo dosta nezapazeno... Ne znam samo kada...

Handbanana

#138760 Re: Ukrajina

Post by Handbanana »

Ja mislim da trenutno
- UKR nema dovoljno snage iz prostog razloga jer bilo kakav operativni visak udarnih jedinica ne postoji zbog Bahmuta i potrebe da ga se zadrzi. Ne samo ljudstvo nego MTS se trosi tu koliko bi se trosio da su borbe ravnomjernog inteziteta na cijelom frontu (moja neka ofrlje procjena). Medjutim u neku ruku je i to dobro za UKR jer su kao rezultat nashli formulu uspjeha kako izdrzati ork nasrtaje uz istovremeno nanoseci velike gubitke. Na isto kidisanje nije bilo rjesenja u proljece kad su pali SD,Lis, itd. A i tad su gubitci bili visoki.

- blato i jos blata, i ovo je mozda dobra stvar jer ni rusi nisu izuzetak.
- nedostatak tehnike i MTS nije novi problem ali ne zaboravimo da su Izjum a kasnije na Hersonskom ratistu uglavnom napredovale brze i lake jedinice po suhom zemljistu
- faktor iznenadjenja vise nije prisutan i mobiksi su zakrpali linije
- umor vojske: jeste brani se svoja zemlja ali ove jedinice ratuju vec 10 mjeseci bez prestanka.
- istrosenost resursa i tehnike: masa haubica treba remont (citao sam negdje pola njemackih PzH200 su van akcije)
- manjak art. granata 120, 152, 155 mm, zato Urk vec mjesecima traze gdje da nabavi i pokusava vlastitu proizvodnju ublaziti
- napad na civilnu infrastrukturu ma kako udaljen od linija fronta mora da uzima danak. Vojnik na frontu ako nista razmislja sta ce biti sa familijom kuci (iako ovo nije kljucna stvar u svemu ovome).
- promjena ruske taktike i restruktuiranje opskrbe iz baza izvan dometa HIMARSa (cije djelovanje je znatno smanjeno)
- i dalje veoma ogranicena podrska Zapada sto zbog (puno razloga se moze citirati, neki su cisto do kapaciteta i zaliha)... ovoga ili onoga. Tu je mozda i najveci problem ako se crne sumnje realiziraju: a to da bi se rusima halalilo sto su dosad uzeli i konflikt bi se efektivno zamrznuo. Kolicina i vrsta pomoci bi sigurno mogla biti bolja, brza i skorija. Zasto to nije tako je po meni kljuc koji upucuje na to na koji ce se nacin zavrsiti ovaj konflikt.
- opasnost invazije is Bjelorusije ma kako neizgledna zahtjeva resurse i paznju

I pored toga UKR je postigla ogroman uspjeh i treba da im se divimo. Ja cak vjerujem da ce ici na neku ofanzivu u Januaru. Ako je Amerima plan da sto vise otope ruse onda ovaj stalemate im odgovara. Kad daju zeleno svjetlo za dalja veca oslobadnjanja tad ce i poslati vise opreme. Nekad je i bolje sacekati nekoliko mjeseci, nagomilati zalihe, odmoriti i trenirati trupe i onda udariti jako i sirinom i pomesti orke. To znaci nastavak ofenzivnih akcija sirokih razmjera tek ljeto slijedece godine.
sumirprimus

#138761 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

drndalo wrote: 15/12/2022 17:10 Da ponovimo ovo sto je proslo dosta nezapazeno... Ne znam samo kada...

Nije proslo nezapazeno i bilo je jutros :)
sumirprimus

#138762 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Handbanana wrote: 15/12/2022 17:14 Ja mislim da trenutno
- UKR nema dovoljno snage iz prostog razloga jer bilo kakav operativni visak udarnih jedinica ne postoji zbog Bahmuta i potrebe da ga se zadrzi. Ne samo ljudstvo nego MTS se trosi tu koliko bi se trosio da su borbe ravnomjernog inteziteta na cijelom frontu (moja neka ofrlje procjena). Medjutim u neku ruku je i to dobro za UKR jer su kao rezultat nashli formulu uspjeha kako izdrzati ork nasrtaje uz istovremeno nanoseci velike gubitke. Na isto kidisanje nije bilo rjesenja u proljece kad su pali SD,Lis, itd. A i tad su gubitci bili visoki.

- nedostatak tehnike i MTS nije novi problem ali ne zaboravimo da su Izjum a kasnije na Hersonskom ratistu uglavnom napredovale brze i lake jedinice po suhom zemljistu
- umor vojske: jeste brani se svoja zemlja ali ove jedinice ratuju vec 10 mjeseci bez prestanka.
- istrosenost resursa i tehnike: masa haubica treba remont (citao sam negdje pola njemackih PzH200 su van akcije)
- manjak art. granata 120, 152, 155 mm, zato Urk vec mjesecima traze gdje da nabavi i pokusava vlastitu proizvodnju ublaziti
- napad na civilnu infrastrukturu ma kako udaljen od linija fronta mora da uzima danak. Vojnik na frontu ako nista razmislja sta ce biti sa familijom kuci (iako ovo nije kljucna stvar u svemu ovome).
- promjena ruske taktike i restruktuiranje opskrbe iz baza izvan dometa HIMARSa (cije djelovanje je znatno smanjeno)
- i dalje veoma ogranicena podrska Zapada sto zbog (puno razloga se moze citirati, neki su cisto do kapaciteta i zaliha)... ovoga ili onoga. Tu je mozda i najveci problem ako se crne sumnje realiziraju: a to da bi se rusima halalilo sto su dosad uzeli i konflikt bi se efektivno zamrznuo. Kolicina i vrsta pomoci bi sigurno mogla biti bolja, brza i skorija. Zasto to nije tako je po meni kljuc koji upucuje na to na koji ce se nacin zavrsiti ovaj konflikt.

I pored toga UKR je postigla ogroman uspjeh i treba da im se divimo. Ja cak vjerujem da ce ici na neku ofanzivu u Januaru. Ako je Amerima plan da sto vise otope ruse onda ovaj stalemate im odgovara. Kad daju zeleno svjetlo za dalja veca oslobadnjanja tad ce i poslati vise opreme. Nekad je i bolje sacekati nekoliko mjeseci, nagomilati zalihe, odmoriti i trenirati trupe i onda udariti jako i sirinom i pomesti orke. To znaci nastavak ofenzivnih akcija sirokih razmjera tek ljeto slijedece godine.
Ukri su vrlo dobri u sajopsu sto bi rekli nekii ovde :)
I varaju se svi oni koji misle da ukri nemaju kapaciteta i da nece krenut u jednom trenutku naprijed. A kada, to se svi pitaju a ne samo mi ..
Jel oni pocnu kukat i govorit kako ne mogu, da sam rujo ja bi se zapito gdje li ce sad.
Sto se tice ruskog potencijala desetine klipova pokazuje u kakvom stanju su ti mobici i kako ih obucavaju i opremaju.
drndalo

#138763 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

sumirprimus wrote: 15/12/2022 17:28
Znam da je bilo, zato ga i ponovih jer niko nista prokomentarisao nije, a onda jos @lajkujMe krene @pici jevim stazama revolucije... Pardon, kuknjave... :zoka:
sumirprimus

#138764 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

drndalo wrote: 15/12/2022 17:34
sumirprimus wrote: 15/12/2022 17:28
Znam da je bilo, zato ga i ponovih jer niko nista prokomentarisao nije, a onda jos @lajkujMe krene @pici jevim stazama revolucije... Pardon, kuknjave... :zoka:
Lajkuj prati dosta po tviteru i interemtu.a sad tamo ima problem sa ukr vijestima i adresama sa tviterom, vec se danima zale. I zato odma pada u drpesiju :mrgreen:
drndalo

#138765 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Evo opet snimka one modifikacije, tj. samohodizacije topa 100mm na MT-LB-12

drndalo

#138766 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Navodno su FSBovci Himarisani i najebali...

sumirprimus

#138767 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

drndalo wrote: 15/12/2022 17:54 Navodno su FSBovci Himarisani i najebali...

To sam i ja spominjao sad su ruje u objektima na okupu griju se :mrgreen: .idealno za himars :izet:
Čitalac

#138768 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Sad i Reznikov u razgovoru za Guardian najavljuje veću rusku ofanzivu početkom 2023. godine.
In an interview with the Guardian, Ukraine’s defence minister, Oleksii Reznikov, said that while Ukraine was now able to successfully defend itself against Russia’s missile attacks targeting key infrastructure, including the energy grid, evidence was emerging that the Kremlin was preparing a broad new offensive. Reznikov’s comments echoed similar remarks made to the Economist this week – including from the Ukrainian president, Volodymyr Zelenskiy, the head of the armed forces, Gen Valerii Zaluzhnyi, and the chief of ground forces, Col Gen Oleksandr Syrskii.
The briefings appeared to be part of a broad, coordinated effort to warn against complacency among western allies and highlight the continuing threat Russia poses to Ukraine.
While Reznikov suggested a new offensive could happen by February, the other senior officials indicated they believed it might come as early as January.
Referring to Russia’s partial mobilisation of about 300,000 soldiers, Reznikov suggested that while half – often after receiving minimal training – were being used to reinforce Moscow’s forces after a series of battlefield setbacks, the remainder were being prepared more thoroughly for future offensives.
“The second part of the mobilisation, 150,000 approximately, started their training courses in different camps,” said Reznikov, speaking of Russia’s mobilisation drive, which started in October. “The [draftees] do a minimum of three months to prepare. It means they are trying to start the next wave of the offensive probably in February, like last year. That’s their plan.”
https://www.theguardian.com/world/2022/ ... n-new-year
apsidejzi

#138769 Re: Ukrajina

Post by apsidejzi »

Čitalac wrote: 15/12/2022 18:02 Sad i Reznikov u razgovoru za Guardian najavljuje veću rusku ofanzivu početkom 2023. godine.
In an interview with the Guardian, Ukraine’s defence minister, Oleksii Reznikov, said that while Ukraine was now able to successfully defend itself against Russia’s missile attacks targeting key infrastructure, including the energy grid, evidence was emerging that the Kremlin was preparing a broad new offensive. Reznikov’s comments echoed similar remarks made to the Economist this week – including from the Ukrainian president, Volodymyr Zelenskiy, the head of the armed forces, Gen Valerii Zaluzhnyi, and the chief of ground forces, Col Gen Oleksandr Syrskii.
The briefings appeared to be part of a broad, coordinated effort to warn against complacency among western allies and highlight the continuing threat Russia poses to Ukraine.
While Reznikov suggested a new offensive could happen by February, the other senior officials indicated they believed it might come as early as January.
Referring to Russia’s partial mobilisation of about 300,000 soldiers, Reznikov suggested that while half – often after receiving minimal training – were being used to reinforce Moscow’s forces after a series of battlefield setbacks, the remainder were being prepared more thoroughly for future offensives.
“The second part of the mobilisation, 150,000 approximately, started their training courses in different camps,” said Reznikov, speaking of Russia’s mobilisation drive, which started in October. “The [draftees] do a minimum of three months to prepare. It means they are trying to start the next wave of the offensive probably in February, like last year. That’s their plan.”
https://www.theguardian.com/world/2022/ ... n-new-year
A to je ona vojska kojom su prijetili ako ukrajinci nastave da se brane. Sad su najebali.
Hame_

#138770 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

drndalo wrote: 15/12/2022 17:10 Da ponovimo ovo sto je proslo dosta nezapazeno... Ne znam samo kada...

Čitao sam komentare ispod donjeg priloga i zaključio da je ovo namijenjeno ispaljivanju iz zraka. Kako ih ispaljivati iz zraka + moraju biti bliže meti?

Ovo bi zaista imalo smisla samo ako će ih Ukrajina izbaciti iz dronova. SU-25 bi zaista trebala slobodnu zonu protivvazdušne odbrane za rad sa JDAM-ovima.

Izuzetak je GBU-39, koji ima domet odstupanja od 40 milja.... ali na slici u članku je KMU komplet za familiju bojevih glava Mk8X..... od kojih nijedna nema značajan domet suprotstavljanja.

Na slici je specijalista za municiju 2W0X1 ("AMMO"). To je bio moj posao 14 godina

--
To je veoma tačno. AC u krugu od 20-25 km od cilja se ne čini dovoljno sigurnim za rad čak i na srednjoj visini. Osim manpadova i OSA/Tor većina drugih ruskih SAM-ova bi ih vidjela.

Mislim da je glavna misija ovdje neki specijalni udari na mete visoke vrijednosti kroz "rupe" u AD. Ne mislim da je ruski AD toliko čvrst svuda. Nažalost Ukrajinski AC su prestari da bi mogli koristiti svoje radare da pronađu takve rupe, a su25 uopšte nema radar. Ali nisko leteći AC može prići meti iz nekonvencionalnih pravaca i osloboditi JDAM u brzom penjanju, a zatim se okrenuti i sagnuti. Za razliku od HIMARS-a koji se može kretati putevima ograničenom brzinom, AC + JDAM mogu imati mnogo veću operativnost. U poređenju sa C5/C8 nevođenim raketnim čaurama koje su notorno neprecizne, ovo je mnogo efikasnije. U osnovi, jedna JDAM misija može obaviti posao nekoliko misija s nevođenim oružjem.

Mislim da Ukrajina trenutno nema nikakve bespilotne letjelice koje mogu da rasporede JDAM. Čak i SAD imaju ograničene mogućnosti ovdje AFAIK.
Last edited by Hame_ on 16/12/2022 12:51, edited 1 time in total.
apsidejzi

#138771 Re: Ukrajina

Post by apsidejzi »

Znaci, stajao sad 10 min napolju cekajuci autobus ma -10C. Smrznuo se pravo. Imam zimsku jaknu, dva sloja debelih majci, kapu rukavice, zimske cizme.

Valja veceras bit u rovu citavu noc na istoj temperaturi. Jebe se Putinu, njemu je toplo.
lajkujMe

#138772 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

A s cim da bace te bombe? Su25, su24 i su27 su u veoma tankim zalihama u UA avijaciji.
Migova ima ali oni nisu za ovoga.
A s druge strane problem je kratak domet.
Ove bombe su gravitacijske znaci pada kao kamen na tlo.
Da bi imao domet od npr 10 km avion mora letjeti veoma visoko.
A s druge strane ceka ih Mig31 s dalekometnim zrak-zrak raketama.
Nije ovo rjesenje bez zapadnih lovaca koji mogu skidati Su35 i Mig31 s neba.
sumirprimus wrote: 15/12/2022 17:38
drndalo wrote: 15/12/2022 17:34

Lajkuj prati dosta po tviteru i interemtu.a sad tamo ima problem sa ukr vijestima i adresama sa tviterom, vec se danima zale. I zato odma pada u drpesiju :mrgreen:
Istina, Elon Musk usrao stvar moram otvarati profile na twitteru da vidim sadrzaj.
lajkujMe

#138773 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

sumirprimus wrote: 15/12/2022 17:32
Handbanana wrote: 15/12/2022 17:14 Ja mislim da trenutno

Ukri su vrlo dobri u sajopsu sto bi rekli nekii ovde :)
I varaju se svi oni koji misle da ukri nemaju kapaciteta i da nece krenut u jednom trenutku naprijed. A kada, to se svi pitaju a ne samo mi ..
Jel oni pocnu kukat i govorit kako ne mogu, da sam rujo ja bi se zapito gdje li ce sad.
Sto se tice ruskog potencijala desetine klipova pokazuje u kakvom stanju su ti mobici i kako ih obucavaju i opremaju.
Nadam se da ste upravu vrijeme ce reci
sumirprimus

#138774 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Evo brata Zalužnog pazi ovo

He concentrated on Donbas to preserve the resources he had left. Today, the situation in Donbas is not easy. But strategically, this is a no-win situation for the Russian army." - Zaluzhny
sumirprimus

#138775 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Jos malo Zaluznog :izet:
Post Reply