Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Styling wrote: ↑14/12/2022 19:14
Ne dozvoljavaju poslodavci
Naravno da ima toga gdje se gleda da se otjera radnik koji je u sindikatu.
Mada, toga ce biti sve manje jer radnika je sve manje. I nema vise lahke mogucnosti zamjeniti radnika.
Mislim, ovo je malo sizofreno. Bastioni sindikalizma jesu kod onih na budzetu. Ali, zar i njih da se svuce u kaljuzu slabe zastite radnickih prava kakva je u tzv.realnom sektoru. To ko ono nek komsiji umre krava.
Roccohljup wrote: ↑14/12/2022 19:18
Dobrom radniku u dobroj firmi ne treba sindikat. Sindikati su vec odavno postali svrha sami sebi.
Sindikati moraju postojati, naročito u našem sistemu
Problem je kad sindikalne vođe, kad ih kupe političke stranke, kad oni sami budu korumpirani Ako bi zakonom kazne za takve bile enormno drastične, vjerujem da bi mnogi dobro promislili prije svoje "kupoprodaje"
U nashem sistemu pogotovo ne trebaju jer kome su hajra donijeli sem svojim uhljebljenim liderima? Dok ne bude normalne i postene drzave oni su samo jos jedni paraziti na ledjima radnika
lerdi wrote: ↑14/12/2022 16:05
Povišicu koju su godinama tražili i koja u dosta slučajeva još uvijek nije realizovana. Koliko znam u obrazovanju se još uvijek stvari zatežu i nisu dovedene do kraja. Dakle ta priča o povečanju je za dosta ljudi još uvijek mrtvo slovo na papiru. Dobit će uz neku od slijedećih plata možda 100 KM a inflacija ima već pojela 1000 KM kućnih budžeta. Pomoć je zamišljena da se kompenzuje upravo ova rupa nastala inflacijom i zbog toga je neoporeziva između ostalog. Treba biti baš bezobrazan i osporavati ljudima, u vaktu u kakvom živimo, borbu da dobiju nešto na šta imaju pravo. Opet kažem ako Vlada KS ne može isplatiti cijeli iznos, a kako sami rekoše para ima jer se ne krade , onda nek bar isplate dio pomoći i nek ljudima pomognu koliko toliko da se pregura zima.
Ova pomoć nije “pravo” jer ne piše da se mora isplatiti. Piše da poslodavac “može” isplatiti. Razlika je ogromna.
Bitno je da Sivro na svojih 5000 mjesečno hoće još hiljadu, a ko se zalaže za prava radnike u realnom sektoru? Sivro i Sivrići sigurno ne.
Ko je rekao da se mora isplatiti? Ono što je ovdje nejasno je to zašto se osporava ljudima pravo da se bore da im se ta pomoć isplati? Pomoć nije pravo kao što je plata ali radnici imaju pravo da se bore, tj. zahtjevaju od poslodavca da im se ista isplati. Opet kažem Vlada KS ne mora isplatiti puni iznos naknade ali za isplatu određenog procenta iste su jednostavno morali naći modus. Situacija je vanredna i vanredne mjere se moraju poduzimati. Rebalans budžeta, zaduživanje, bilo šta. Ljudi su ispraznili sehare a zima još nije ni počela.
I ne znam zašto lažeš na čovjeka ovako. Nije da mi je nešto simpatičan, al za nekoga ko se malo malo poziva na Boga baš smejlo lažeš na ljude. Sivro sigurno nema ni blizu 5000 KM primanja. Nema sigurno ni pola tog iznosa.
Realno je, da su pomogli raji da pregura zimu umjesto sto su slali prijatelje i ljubavnice da se slikaju i orgijaju po dubaiu. Ne samo zaposlene sa malim placama, vec i nezaposlene i socijalno ugrozene.
Styling wrote: ↑14/12/2022 19:14
Ne dozvoljavaju poslodavci
Naravno da ima toga gdje se gleda da se otjera radnik koji je u sindikatu.
Mada, toga ce biti sve manje jer radnika je sve manje. I nema vise lahke mogucnosti zamjeniti radnika.
Mislim, ovo je malo sizofreno. Bastioni sindikalizma jesu kod onih na budzetu. Ali, zar i njih da se svuce u kaljuzu slabe zastite radnickih prava kakva je u tzv.realnom sektoru. To ko ono nek komsiji umre krava.
Realni sektor je danas u puno boljoj poziciji nego državni. Inžinjer u realnom zarađuje dosta više nego u državnom. Druga stvar je što na budžetu i u javnim firmama ima viška radnika i onih koji ne rade.
Onaj ko želi raditi, budala je ako ne radi "u realnom sektoru".
Ljudi kada porede "realni sektor" i budžetlije/javne firme uzmu IT stručnjaka sa budžeta i porede ga sa radnicom u Bingu i kažu: "Vidi, ovaj ima za 700KM veću platu".
Dr. Kuca wrote: ↑15/12/2022 09:18
Realno je, da su pomogli raji da pregura zimu umjesto sto su slali prijatelje i ljubavnice da se slikaju i orgijaju po dubaiu. Ne samo zaposlene sa malim placama, vec i nezaposlene i socijalno ugrozene.
Pomogli su prosli put svima. Ovaj put ugrozenim kategorijama i penzionerima. Ti bi da i tebi subvencioniraju grijanje?
Dr. Kuca wrote: ↑15/12/2022 09:18
Pomogli su prosli put svima. Ovaj put ugrozenim kategorijama i penzionerima. Ti bi da i tebi subvencioniraju grijanje?
Meni licno ne moraju, ali ima raje koja zivi u tezim uslovima od mene, a rade npr oboje u drzavnoj firmi za neku malu platu. Njima bi ova po 1000 pomogla da valja. Tako da razumijem ljude koji to traze. Nisu svi direktori i ne rade svi za 2 3 hiljade, ima placa i po 800-900 KM.
Fadil napravio pravi diverzantski potez, posvadjo boga oca, a njemu ni iz dzepa ni u dzep.
Sto se niko ne sjeti da mu predlozi da firme ne plate poreze na plate za npr 2 mjeseca, a da te pare proslijede radnicima?
Ne bi bio udar na firme, a svakako u federaciji visak para, ne bi je trebalo puno pogoditi.
U KS nemojte gledati tako jednoznacno, tj da Sivro radi za SDA, mozda radi i za aktuelnu vlast.
joint union wrote: ↑15/12/2022 09:59
Sto se niko ne sjeti da mu predlozi da firme ne plate poreze na plate za npr 2 mjeseca, a da te pare proslijede radnicima?
Zato sto bi to bile mizerne pare. Nekih 30KM na prosjecnu platu
HD_2015 wrote: ↑15/12/2022 09:25
Realni sektor je danas u puno boljoj poziciji nego državni. Inžinjer u realnom zarađuje dosta više nego u državnom. Druga stvar je što na budžetu i u javnim firmama ima viška radnika i onih koji ne rade.
Onaj ko želi raditi, budala je ako ne radi "u realnom sektoru".
Ljudi kada porede "realni sektor" i budžetlije/javne firme uzmu IT stručnjaka sa budžeta i porede ga sa radnicom u Bingu i kažu: "Vidi, ovaj ima za 700KM veću platu".
Nisu svi inzinjeri.
Cuvar u drzavnom sektoru i cuvar u realnom su dva svijeta. Sekretarica, domar, vozac, it strucnjak.....
Poredi ista radna mjesta pa ces vidjeti sve minuse i pluseve.
joint union wrote: ↑15/12/2022 09:59
Kontam kompletne doprinose, a da vlada kompenzira pio i zdravstveno od visaka kojim se hvali.
Ili akciza koje ne trose na autoputeve.
Meni licno ne moraju, ali ima raje koja zivi u tezim uslovima od mene, a rade npr oboje u drzavnoj firmi za neku malu platu. Njima bi ova po 1000 pomogla da valja. Tako da razumijem ljude koji to traze. Nisu svi direktori i ne rade svi za 2 3 hiljade, ima placa i po 800-900 KM.
Sve to stoji. Ali ako ti Fedracija uzme iz budzeta preko pondera 120 miliona moras biti vrlo pametan kako nadoknaditi taj minus. Jos je to na sudu, ne zna se kakav ce biti rezultat, ali se ne moze glavom kroz zid. Kao da Forto i ekipa ne bi voljeli zaraditi jos koji poen kod raje, ali ne moze.
Kontam kompletne doprinose, a da vlada kompenzira pio i zdravstveno od visaka kojim se hvali.
Ne znam kako bi to uradili proceduralno. Mozda je i moguce.
Evo, prakticno otvara ti problem prijave plate u sistem. Niko nema sve te podatke ko je koliko radio i da se shodno tome isplati plata osim poslodavca.
I evo, da nekako to sistemski nekako i prodje, moras cekati koliko da se iz budzeta uplati? Imda poslodavac moze izvrsiti platu bez svih doprinosa. Recimo, tebi treba zdravstveno, ako si u realnom sektoru ako nije uplaceno u roku gledaju te ko sugavca u domu zdravlja.
Ne znam kako bi to uradili proceduralno. Mozda je i moguce.
Evo, prakticno otvara ti problem prijave plate u sistem. Niko nema sve te podatke ko je koliko radio i da se shodno tome isplati plata osim poslodavca.
I evo, da nekako to sistemski nekako i prodje, moras cekati koliko da se iz budzeta uplati? Imda poslodavac moze izvrsiti platu bez svih doprinosa. Recimo, tebi treba zdravstveno, ako si u realnom sektoru ako nije uplaceno u roku gledaju te ko sugavca u domu zdravlja.
Pa dala bi svaka firma obracun kao sto i inace daje, samo sto ne bi ona davala pare, nego vlada.
Ili, ako je lakse, da firme uplate to kao i inace, a da njima vlada kompenzira doprinose na bazi zadnja tri mjeseca ili slicno.
Gdje ima volje, ima i nacina...
joint union wrote: ↑15/12/2022 10:14
Ili, ako je lakse, da firme uplate to kao i inace, a da njima vlada kompenzira doprinose na bazi zadnja tri mjeseca ili slicno.
Gdje ima volje, ima i nacina...
Samo, treba naci najlaksi nacin. Razumijem ja sto su oni isli ovako. Najlakse je bilo promijeniti pravilnik koji mijenja ministrica finansija.
Vezanje sa platama otvara problem visine. Nisu sve plate iste. Kako pokriti doprinose plate 4000 neto i 1000 neto.
Evo, nova vlada FBiH se nadam ce to ce uraditi da ispravi Fadilove nepravde.