guruguru95 wrote: ↑14/12/2022 23:16 Nakon što se oproste Messi i CR7, u narednim godinama će po meni dominirati Mbappe i Haaland. Ako osvoji drugi Mundijal zaredom, Mbappe će već u startu imati dobre predispozicije da ga se smatra jednim od najvećih svih vremena.
FINALE: Argentina - Francuska
Moderators: Charuga, Tomahawk11
-
Zoooka
#51 Re: FINALE: Argentina - Francuska
-
Osmi Socrates
#52 Re: FINALE: Argentina - Francuska
Traore je vjerovatno najbrži igrač na svijetu, ali ne zna čovjek dati gol.
Najteže je dati gol u fudbalu, a Mbappeu je to k'o dobar dan.
Najteže je dati gol u fudbalu, a Mbappeu je to k'o dobar dan.
- Dope_Man
#53 Re: FINALE: Argentina - Francuska
Messi trenutno dijeli prvo mjesto i kao strijelac i kao asistent. Osvojio zadnji CA kao najbolji strijelac i asistent. Mislim da to dovoljno govori kako nema ni tog Ronalda ni Mbapea koji mogu u istu recenicu.
- alijagoro
-
sumirprimus
#55 Re: FINALE: Argentina - Francuska
Oni su obojica zvijer i vanserijski igraci. Mesi na zalasku karijere, Mbape tek treba da napravi vrhunsku larijeru, ima vremena..
Ne zaostaje za njima ni Nejmar takodje nevjerovstan igrac.
Ne zaostaje za njima ni Nejmar takodje nevjerovstan igrac.
- konoplja
#56 Re: FINALE: Argentina - Francuska
Nema ni dva sata da je utakmica Francuske i Maroka zavrsila. Citajuci ovdje komentare poput "Mbappe je samo fizikalija" pitam se jesu li ljudi gledali utakmicu uopste. Nista ono kad je Amrabatu provukao loptu kroz noge ili slalom u 16ercu prije gola za 2:0. 
-
Dado dijasporitus
- Grijem se na: Trčanje oko zgrade
#57 Re: FINALE: Argentina - Francuska
Mbape i Messi su dva poprilično različita tipa igrača. Mbape je prodorniji, uz brzinu ima i fizičku nadmoć da jednostavno pregazi odbranbenog igrača. Messi takodjer ima brzinu ali svojom visinom ravnoteža mu je bliže zemlji sto ga čini puno okretljivijim sto uz dobru tehniku zna biti izuzetno frustrirajuće za odbranu. Mbape takodjer ima relativno dobru tehniku s obzirom na tjelesnu masivnost. Oba igrača su precizni s tim sto Messi ima bolji osjećaj za pass igru i korisniji je playmaker. Najveća razlika je sto izmedju njih dvojice ima skoro 15 godina razlike sto daje Mbapeu prednost da tek prestigne Messija, ako se bude razvijao u ispravnom pravcu.
-
Zoooka
#58 Re: FINALE: Argentina - Francuska
Ma kakve fizikalije samo, daleko od toga. Po meni ce biti najbolji igrac svijeta u narednom periodu, bolji je i kompletniji od Haalanda, ali i to je dokaz da je fudbal sto se tice cistog talenta u velikom padu.
-
Zoooka
#59 Re: FINALE: Argentina - Francuska
11 godina razlike, kakvih 15.Dado dijasporitus wrote: ↑14/12/2022 23:30 Mbape i Messi su dva poprilično različita tipa igrača. Mbape je prodorniji, uz brzinu ima i fizičku nadmoć da jednostavno pregazi odbranbenog igrača. Messi takodjer ima brzinu ali svojom visinom ravnoteža mu je bliže zemlji sto ga čini puno okretljivijim sto uz dobru tehniku zna biti izuzetno frustrirajuće za odbranu. Mbape takodjer ima relativno dobru tehniku s obzirom na tjelesnu masivnost. Oba igrača su precizni s tim sto Messi ima bolji osjećaj za pass igru i korisniji je playmaker. Najveća razlika je sto izmedju njih dvojice ima skoro 15 godina razlike sto daje Mbapeu prednost da tek prestigne Messija, ako se bude razvijao u ispravnom pravcu.
- darius_maximus
#60 Re: FINALE: Argentina - Francuska
Na ovo ja mislim: https://www.youtube.com/watch?v=WEmcW59Hz6MOsmi Socrates wrote: ↑14/12/2022 23:15 Ne možete reći da je Mbappe igrač čija su igra samo "fizikalije".
Čovjek ubi golovima. Nije dao zadnje dvije utakmice, ali...
Šta fali njegovoj tehnici?
Ne znam da li bih ga poredio sa Messijem, ali nije istina ni da je "samo brzina".
Dosta njegovih prodora su "gurni je uz aut liniju i trci".
Ili, ovaj prodor na 7:23, upravo protiv Argentine.
Pretrčava igrače i dolazi do zadnjeg odbrambenog, gurne je dodatno u for i pretrčava.
Nijednom "trzoka", neki dribling, samo guraj naprijed i trči.
Ne znam, ja njega ne volim jer predstavlja neku budućnost fudbala koja meni nije zanimljiva.
-
Crvena Tifoza
#61 Re: FINALE: Argentina - Francuska
Vidjet cemo koliko bude ozbiljan u svom razvoju. Messi i Ronaldo su bili tu gdje jesu, jer su shvatili da te samo rad, rad, rad i disciplina mogu drzati na vrhu. Mpbappe je vec imao ispada u medijima kako se zasitio fudbala i ti fazoni. Malo neozbiljno a nije jos ni "progledao" ocima u svojoj fudbalskoj karijeri.
-
Zoooka
#62 Re: FINALE: Argentina - Francuska
Minus mu je i sto igra u ligi koja je bliza desetoj nego prvoj najjacoj u evropi, a sve su prilike da ce tu ostati i u narednom periodu.Crvena Tifoza wrote: ↑14/12/2022 23:35Vidjet cemo koliko bude ozbiljan u svom razvoju. Messi i Ronaldo su bili tu gdje jesu, jer su shvatili da te samo rad, rad, rad i disciplina mogu drzati na vrhu. Mpbappe je vec imao ispada u medijima kako se zasitio fudbala i ti fazoni. Malo neozbiljno a nije jos ni "progledao" ocima u svojoj fudbalskoj karijeri.
- darius_maximus
#63 Re: FINALE: Argentina - Francuska
Nikad to nisam rekao.alijagoro wrote: ↑14/12/2022 23:17A Messi je inace poznat kao spor igracdarius_maximus wrote: ↑14/12/2022 23:07
Na stranu Messi i Mbappe, ali zar je stvarno zanimljiv ili "bolji" fudbaler koji zasniva igru uglavnom na fizikalijama?
Razumijem ja da je klasična 10-ka mrtva i da danas svi moraju imati kondiciju za dvije utakmice i vršiti presing, itd.
Međutim, ogroman dio Mbappeove "klase" je što može gurnuti loptu 50 metara u for i stići do nje prije većine odbrambenih.
To je kao ono kada su se svi divili onom Traoreu što je mišićav i brz, a još se namaže uljem da ga ne mogu stići.
Zar je takav igrač stvarno "najbolji" (opet, nevezano za Mbappea samo, jer ima takvih još)?![]()
Messi je bio jako brz igrač.
Međutim, voli je zavući se među trojicu više nego hljeba se najesti i nije bježao od odbrana.
Lopta se zalijepi za stopalo, pa kroz noge jednom odbrambenom, pa naglo promijeni pravac, pa asistencija u prazan prostor.
Sada kako stari, sve se više povlači u ulogu playa.
Čuva loptu, ima odličan pregled i može dijeliti lopte kao na tacni.
Ronaldo je bio sjajan igrač dok ga (ja mislim Ferguson) nije odvikao od driblanja.
Tada je i on sve više počeo vući na "fizikaliju".
Gurne je, pa se stušti u 16, kontakt, pada.
Mislim da je mogao biti zanimljiviji fudbaler (vjerovatno ne nužno uspješniji), da ga nisu sasjekli.
Sada kada nema fizikaliju više, frustracije.
Ne može preuzeti drugu ulogu, kao što neće moći ni Mbappe kada ofali brzina.
-
Osmi Socrates
#64 Re: FINALE: Argentina - Francuska
Ma Mbappeu je klupski fudbal razonoda. Možda na kraju osvoji Ligu Prvaka sa PSG, možda i ne. Moguće i da će preći u Real or whatever, mada sumnjam.
Ali, on je jedan sasvim drugi igrač u reprezentaciji. Savršen dio savršenog tima. Neće, za razliku od PSG-a, ni kontakt sa novinarima dok prvenstvo traje. Nikakve priče, pričice i tračevi. Njemu su svjetska i evropska prvenstva prioritet.
Ali, on je jedan sasvim drugi igrač u reprezentaciji. Savršen dio savršenog tima. Neće, za razliku od PSG-a, ni kontakt sa novinarima dok prvenstvo traje. Nikakve priče, pričice i tračevi. Njemu su svjetska i evropska prvenstva prioritet.
- astala_vistala
#65 Re: FINALE: Argentina - Francuska
Messi i Ronaldo su najbolji i tačka. Razlog jednostavan ljudi traju preko 15 godina u komadu, u tome periodu je bilo vunderkinda i zvijezda za koje smo zaboravili da su se bavili fudbalom,slično kao Federer i Nadal u Tenisu.
-
smijesni_ste
#66 Re: FINALE: Argentina - Francuska
Tačnije, 11 i po godina razlike ako ćemo tjerati mak pod konacDado dijasporitus wrote: ↑14/12/2022 23:30 ajveća razlika je sto izmedju njih dvojice ima skoro 15 godina razlike sto daje Mbapeu prednost da tek prestigne Messija, ako se bude razvijao u ispravnom pravcu.
- alijagoro
#67 Re: FINALE: Argentina - Francuska
Pa i nisu se nesto proslavili u reprezentacijama.astala_vistala wrote: ↑14/12/2022 23:52 Messi i Ronaldo su najbolji i tačka. Razlog jednostavan ljudi traju preko 15 godina u komadu, u tome periodu je bilo vunderkinda i zvijezda za koje smo zaboravili da su se bavili fudbalom,slično kao Federer i Nadal u Tenisu.
- darius_maximus
#68 Re: FINALE: Argentina - Francuska
Haaland je puno bolji napadač koji se već dokazao u dvije teže lige od Mbappea.
Nikada neće imati njegove brojke, čak ni ako čitav PSG podrede njemu.
Jedino što to može promijeniti su povrede, ali to se može desiti obojici.
Ono što Mbappe ima je bolji nacionalni tim, s kojim će stalno igrati takmičenja (vjerovatno poneko i osvojiti).
-
Osmi Socrates
#69 Re: FINALE: Argentina - Francuska
Za Ronalda se ne slažem.
Fantastičan igrač, fantastična statistika, ali, ni u jednom klubu neće biti najveća legenda, a evo, uspio je i da portugalskoj reprezentaciji bude veći teret nego što je važan.
Ovo, naravno, nije ni kraj njegovih gluposti, jer je tip čovjeka koji će sve upropaštavati do kraja života. Da nije ovoliki hajp oko njega, to ne bi ni bilo važno, međutim...
Fantastičan igrač, fantastična statistika, ali, ni u jednom klubu neće biti najveća legenda, a evo, uspio je i da portugalskoj reprezentaciji bude veći teret nego što je važan.
Ovo, naravno, nije ni kraj njegovih gluposti, jer je tip čovjeka koji će sve upropaštavati do kraja života. Da nije ovoliki hajp oko njega, to ne bi ni bilo važno, međutim...
-
guruguru95
#70 Re: FINALE: Argentina - Francuska
Lik je uspio da sjebe svoj legacy čak i u Manchester Unitedu.Osmi Socrates wrote: ↑15/12/2022 00:02 Za Ronalda se ne slažem.
- jeza u ledja
#71 Re: FINALE: Argentina - Francuska
Eno sad je Haaland bolji od Mbappea. Oba slinavci. Haaland igra pola godine u EPL i vec se eto dokazao.
Sto neko napisa nije 2 sata proslo od utakmice a ovdje se pise Mbappe trkaca kokos i nista vise.
Igraci poput Messija skoro pa vise ne postoje, tako da je usporedba besmislena. Iako u sustini igraju obojica na slicnim pozicijama potpuno su razliciti igraci.
Igrac poput Mbappeta jeste danas milion, ali je on u tome najbolji. Danas je krilo ono sto je nekad bila desetka. Svi najbolji igraci hoce na tu poziciju.
Sto neko napisa nije 2 sata proslo od utakmice a ovdje se pise Mbappe trkaca kokos i nista vise.
Igraci poput Messija skoro pa vise ne postoje, tako da je usporedba besmislena. Iako u sustini igraju obojica na slicnim pozicijama potpuno su razliciti igraci.
Igrac poput Mbappeta jeste danas milion, ali je on u tome najbolji. Danas je krilo ono sto je nekad bila desetka. Svi najbolji igraci hoce na tu poziciju.
-
Sid the sloth
#72 Re: FINALE: Argentina - Francuska
Meni je Mbappe ustvari Gareth Bale u prime-u, s malo boljim pasom i driblingom ali ne znatnodarius_maximus wrote: ↑14/12/2022 23:34Na ovo ja mislim: https://www.youtube.com/watch?v=WEmcW59Hz6MOsmi Socrates wrote: ↑14/12/2022 23:15 Ne možete reći da je Mbappe igrač čija su igra samo "fizikalije".
Čovjek ubi golovima. Nije dao zadnje dvije utakmice, ali...
Šta fali njegovoj tehnici?
Ne znam da li bih ga poredio sa Messijem, ali nije istina ni da je "samo brzina".
Dosta njegovih prodora su "gurni je uz aut liniju i trci".
Ili, ovaj prodor na 7:23, upravo protiv Argentine.
Pretrčava igrače i dolazi do zadnjeg odbrambenog, gurne je dodatno u for i pretrčava.
Nijednom "trzoka", neki dribling, samo guraj naprijed i trči.
Ne znam, ja njega ne volim jer predstavlja neku budućnost fudbala koja meni nije zanimljiva.
- darius_maximus
#73 Re: FINALE: Argentina - Francuska
Haaland igra već par godina na ovom nivou i daje haman jedan go po utakmici.jeza u ledja wrote: ↑15/12/2022 00:18 Eno sad je Haaland bolji od Mbappea. Oba slinavci. Haaland igra pola godine u EPL i vec se eto dokazao.
Sto neko napisa nije 2 sata proslo od utakmice a ovdje se pise Mbappe trkaca kokos i nista vise.![]()
I u Njemačkoj nije igrao za Bayern, kao što ovaj igra u PSG-u.
Haaland trenutno jeste bolji napadač od Mbappea, da.
Problem je što Mbappe nije klasični napadač, nego je i krilo, zbog brzine.
Haaland to ne radi. Halland je špic.
Što se tiče krila, zaboravlja se da su i Messi i Ronaldo bili krila.
Messi je iz toga izrastao u desetku, a Ronaldo više voli da bude u 16-rcu.
I nije krilo nova desetka.
Desetke trebaju da diriguju igrom, a to krilo ne može.
Desetke postaju nešto kao de Bruyne u Cityu, igrači koji igraju naprijed, ali trče i nazad da kupe lopte i igraju odbranu.
Možda čak i zadnji vezni, kao što je Busquets bio u Barceloni, dok je još mogao (ili Pirlo prije njega).
Uglavnom, mislim da je Messi među zadnjim onakvim igračima, ofanzivnim playmakerima.
I nisam ja rekao da je Mbappe samo trkaća kokoš.
Naravno da ima i šut, a nekad zna nekog i prediblati, ali nije to materijal za "najvećeg igrača".
- darius_maximus
#74 Re: FINALE: Argentina - Francuska
Dobro si, i Bale je krilo tog kalibra.Sid the sloth wrote: ↑15/12/2022 00:26
Meni je Mbappe ustvari Gareth Bale u prime-u, s malo boljim pasom i driblingom ali ne znatno![]()
Kad se sjetim onog gola njegovog protiv Barce, pretrčava igrača, izađe iz terena i vraća se i opet ga ovaj ne može stići.
Gledaš ga na ovom prvenstvu, ne može meda.
Ronaldo, ne može meda.
Mislim da je čak Ronaldo najduže razvukao tu "fizikaliju".
Kažem, džaba, meni takvi igrači nisu zanimljivi.
Po toj logici su trebali fakat i Usainu Boltu dozvoliti da odigra koju tekmu u Manchesteru.
Gurne loptu i trči. Ili će ga neko potkačiti za faul, ili će izaći jedan na jedan pred golmana, pa šta Bog da.
- jeza u ledja
#75 Re: FINALE: Argentina - Francuska
Haaland je centarfor (kojem je btw takodje jedan od glavnih aduta brzina i fizikalije) tako da se ne moze porediti bas sa Mbappeom. U Dortmundu se nije dokazao na najvise nivou, a u Citiju je tek pola sezone. Ispade Dortmund i pola sezone u Citiju je dovoljno za dokazivanje, a 3-4 godine u PSG i Ligi prvaka, te titula SP i trofej najboljeg mladog igraca na istom - nije.darius_maximus wrote: ↑15/12/2022 00:35Haaland igra već par godina na ovom nivou i daje haman jedan go po utakmici.jeza u ledja wrote: ↑15/12/2022 00:18 Eno sad je Haaland bolji od Mbappea. Oba slinavci. Haaland igra pola godine u EPL i vec se eto dokazao.
Sto neko napisa nije 2 sata proslo od utakmice a ovdje se pise Mbappe trkaca kokos i nista vise.![]()
I u Njemačkoj nije igrao za Bayern, kao što ovaj igra u PSG-u.
Haaland trenutno jeste bolji napadač od Mbappea, da.
Problem je što Mbappe nije klasični napadač, nego je i krilo, zbog brzine.
Haaland to ne radi. Halland je špic.
Što se tiče krila, zaboravlja se da su i Messi i Ronaldo bili krila.
Messi je iz toga izrastao u desetku, a Ronaldo više voli da bude u 16-rcu.
I nije krilo nova desetka.
Desetke trebaju da diriguju igrom, a to krilo ne može.
Desetke postaju nešto kao de Bruyne u Cityu, igrači koji igraju naprijed, ali trče i nazad da kupe lopte i igraju odbranu.
Možda čak i zadnji vezni, kao što je Busquets bio u Barceloni, dok je još mogao (ili Pirlo prije njega).
Uglavnom, mislim da je Messi među zadnjim onakvim igračima, ofanzivnim playmakerima.
I nisam ja rekao da je Mbappe samo trkaća kokoš.
Naravno da ima i šut, a nekad zna nekog i prediblati, ali nije to materijal za "najvećeg igrača".
Krilo nije nova desetka, hocu reci igraci koji su najbolji dribleri danas idu na krila uglavnom., a kao sto si i sam konstatovao desetka je svakako izumiruca pozicija.
Mbappe ne da zna nekoga predriblati nego je u tome jako dobar. Zato mi nije jasno na osnovu cega donosis zakljucke. Pa da si gledao danas utakmicu to bi vidio.
Da kazes mlad ne treba se jos dokazivati da bi u istu recenicu sa najvecim - ok. Ali onda ga uzmes porediti sa Haalandom koji je jos mladji i MANJE dokazan, pa onda mi nije jasno.
U svakom slucaju glupo ga je poredit s Messijem. Mora se on jos dokazivati. Dugotrajnost i dokazivanje kvaliteta godinama su dosta bitni.