Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Zdravo, prva zima da se grijem peletom pda vidim vase misljenje. Peć kenda 35kw trenutno grijem 80/90 kvadrata, nemam izolacije kuce je u pitanju. Trosim 2 vrece peleta kroz 24 h peć je uvijek na 22, 23 stepena nastimana preko sobnog termostata. Rad peći je na snaga 4, gdje dostize temp vode u kotlu 60,61 stepen plus podno je grijanje, nisu radijatori. Jel oke potrosnja previsw ili je taman?
To je sasvim ok potrošnja na ovim temperaturama za neizoliranu kuću.
Ja grijem 120 kvadrata, izolacija prosjek 5 cm, i ode oko 2 vreće dnevno. Doduše, temperatura u kući mi je 23,5 a temperatura vode u sistemu 70 stepeni.
rusdotokija wrote: ↑14/12/2022 14:00
Zdravo, prva zima da se grijem peletom pda vidim vase misljenje. Peć kenda 35kw trenutno grijem 80/90 kvadrata, nemam izolacije kuce je u pitanju. Trosim 2 vrece peleta kroz 24 h peć je uvijek na 22, 23 stepena nastimana preko sobnog termostata. Rad peći je na snaga 4, gdje dostize temp vode u kotlu 60,61 stepen plus podno je grijanje, nisu radijatori. Jel oke potrosnja previsw ili je taman?
Ne smiješ puštati preko 40° u podno grijanje. Ne zato što cijevi neće izdražati nego možeš napraviti štetu na podu a dugotrajna izloženost temp. poda većoj od koliko se sjećam 38° vodi ozbiljnim zdravstvenim problemima, prije svega kardiovaskularnog sistema, proširene vene, pritisak i td.
Nije oko peleta a opet jest, uveo pelet u kuću i imam termorad bojler od 80 litara peć na pelet je temoflux 25KW.
Je li normalno da u kupatilu nemam tople vode za otuširati se dvije osobe ujutro ako se peć isključi oko 21h?
Imao sam prije peć na drva i bojler stari končarov i po tri dana je bilo tople vode bez obzira što se ne bi koliko on bi čuvao toplu vodu. Ovaj ispade ne može ni 10 sati?
brkox wrote: ↑29/12/2022 10:15
bojler stari končarov i po tri dana je bilo tople vode bez obzira što se ne bi koliko on bi čuvao toplu vodu. Ovaj ispade ne može ni 10 sati?
Sta te navelo da izbacis taj bojler.
Ako je taj bojler tri dana cuvao vodu da ne ohladi to si trebao cuvati ko oci u glavi.
Ja nikad nisam vidio takav u svom zivotu.
Meni u svakom ohladi do sutra.
Drzis li temp vode u kotlu na pelet isto kao sto si imao na ugalj......i radi li ti pumpa za vodu non stop kao i kod uglja ?
A šta ja znam, kad se radilo, sve se radilo novo i na žalost i majstor rekao da je novije bolje vrijeme ga pregazilo a i računao sam (očito preračunao) da je majstor u pravu sa konstatacijom kako je mlađe bolje.
Što se tiče peći, standardno, pumpa mislim da radi stalno a peć se gasi na dugme na peći skroz oko 21.-21.30...
Prostor gdje je peć je u sklopu kuće, sve izolirano i uopće nije hladno pa da kažem kako je i od toga možda.
brkox wrote: ↑29/12/2022 18:25
A šta ja znam, kad se radilo, sve se radilo novo i na žalost i majstor rekao da je novije bolje vrijeme ga pregazilo a i računao sam (očito preračunao) da je majstor u pravu sa konstatacijom kako je mlađe bolje.
Što se tiče peći, standardno, pumpa mislim da radi stalno a peć se gasi na dugme na peći skroz oko 21.-21.30...
Prostor gdje je peć je u sklopu kuće, sve izolirano i uopće nije hladno pa da kažem kako je i od toga možda.
Pumpu moraš gasiti odmah nakon gašenja peći jer cirkulacija kroz sistem ohladi bojler u roku keks.
Takođe , ako bojler nije najviša tačka u sistemu, trebaš zatvarati i ventil na ulazu u zmiju bojlera ili montirati nepovratni ventil da ne razmišljaš stalno o tome.
Uzeo sam krajem februara 4 tone za sljedeću sezonu po akcijskoj cijeni od 525 KM/tona.
Kontam, bolje se na vrijeme osigurati. Jer jeftinije sigurno neće biti a ko zna hoće li ga se moći i naći kad se ukine embargo na izvoz.