Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
PaulTracy

#2376 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PaulTracy »

skafiskafsnjak wrote: 13/12/2022 16:16
PaulTracy wrote: 13/12/2022 16:15

Potpuno se slažem da novac nije jedini motiv.
To najbolje pokazuje činjenica da se većina građana BiH odlučilo za Češku, Slovačku i Poljsku jer su nam po porijeklu i jeziku bliži nego bogati germani i skandinavci.
Juće pred poljskom ambasadom red od 100m,pred njemačkom ambasadom samo 2 osobe.
Bas znate lupat gluposti .... u te zemlje je lakse otici i to je jedini razlog
Pusti šupljaka, kad mi kaže "Nije sve u novcu, to govori i činjenica da odlaze i ljudi koji imaju dobru platu".
Da, odlaze i ljudi koji imaju dobru platu, jer će umjesto plate od 3000 KM koliko je imao kao doktor/inženjer u Sarajevu imati 5000 € kao doktor/inženjer u Stockholmu.
n+1

#2377 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by n+1 »

Dope_Man wrote: 13/12/2022 16:16
n+1 wrote: 13/12/2022 16:10

Pa dobro, pitanje ostaje: zašto piratiziraju oni kojima je uređenje prioritet?
Nema nigdje tvrdnje da je autoru te teme prioritet pri odlasku bilo uredjenje, ili da mu je uopste bilo vazno. Mozda je on otisao iskljucivo i samo zbog para, i zeli ih zaraditi sto vise a potrositi sto manje.

Tako da ne moze on jedan biti primjer koji ce opet nekako dokazati da su apsolutno svi otisli samo zbog para.

Ja sam npr. i u BiH, cim sam zaradio dovoljno na yt od nekih zezancija, kupio program koji sam koristio da steknem tu istu zaradu do tad. Al to sam ja, nit sam ja reprezent za sve ljude, nit je autor one teme. A nit sam ja svetac koji nije skidao igice i filmove sa torenta svojevremeno.
Ne pričam uopće o autoru teme. Pričam o brojnim postovima na temi koji su to isticali.
Hakiz

#2378 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hakiz »

konoplja wrote: 13/12/2022 16:18

Prva stvar: je li ti znas da piratiziraju samo oni kojima je uredenje prioritet? Mozda bas piratiziraju samo oni kojima je novac prioritet.

Druga stvar: banalizira se sa uredenjima i odlazi u neke daleke krajeve. Konzumpcija alkohola na javnim povrsinama (parkovi, ulice) je u kontinentalnoj Europi generalno dozvoljena. Odemo malo sjevernije u Svedsku i Norvesku, i tamo nije vec se pucaju kazne ako setas ulicom i pijes pivo.
Rekli bi uredeniji su ovi Nordijci ali koga boli neka stvar za to?

Valjda postoje neki prioriteti uredenja. Da plata u punom iznosu ljeze na racun u banci. Da ima sto manje koverti, da ne mozes policajca potkupiti kad brzas cestom i slicno.

Ali eto piratizacija je vrh uredenja. Ako se to ne regulira drzava nije uredena.
The Pirate Bay je (bio) Švedski.

Piraterija nije samo stvar novca.

Stvar je i otpora protiv vlasti i pravila. Copyright i zaštita intelektualnog prava su izmišljeni u Britaniji i trajali su 14 godina nakon stvaranja djela nad kojim su ta prava.

Danas traju 70-90 godina nakon smrti autora.

Piraterija je i oblik borbe protiv takve perverzije pravila. Da ne ulazimo zašto sadašnja pravila nisu dobra, internet je pun radova o toj temi.
Last edited by Hakiz on 13/12/2022 16:26, edited 1 time in total.
Dope_Man

#2379 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

PaulTracy wrote: 13/12/2022 16:15

Potpuno se slažem da novac nije jedini motiv.
To najbolje pokazuje činjenica da se većina građana BiH odlučilo za Češku, Slovačku i Poljsku jer su nam po porijeklu i jeziku bliži nego bogati germani i skandinavci.
Juće pred poljskom ambasadom red od 100m,pred njemačkom ambasadom samo 2 osobe.
Ne bih ja rekao da je jedini. Cinjenica je da ce covjek, ako vec odluci da ide, od x opcija gdje bi mogao otici tamo gdje vidi da ce mu biti bolje, i logicno i poljak, i bosnjo ce reci da je izmedju Poljske i Njemacke izbor Njemacka.

Al ima i drugih faktora, ide raja cesto tamo gdje imaju neku porodicu vec, ili bar "nase" ljude za one kojima je bitno to. Evo jaran mi gleda Svedsku iskljucivo jer gore mu zena ima neke porodice, pa im oni mogu pomoci i oko posla, i smjestaja, papira i sve to sto ide u prvih par mjeseci.

A svakako i opcije koje se nadju na stolu. Imam i prijateljicu koja je bas otisla u Poljsku jer eto, ispao joj posao tamo u tom trenutku, a dosta je ljudi i u Ceskoj, AT&T i slicne firme zaposljavaju stalno.
Ozimician

#2380 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Hakiz wrote: 13/12/2022 16:20

Prva stvar: je li ti znas da piratiziraju samo oni kojima je uredenje prioritet? Mozda bas piratiziraju samo oni kojima je novac prioritet.

Druga stvar: banalizira se sa uredenjima i odlazi u neke daleke krajeve. Konzumpcija alkohola na javnim povrsinama (parkovi, ulice) je u kontinentalnoj Europi generalno dozvoljena. Odemo malo sjevernije u Svedsku i Norvesku, i tamo nije vec se pucaju kazne ako setas ulicom i pijes pivo.

Valjda postoje neki prioriteti uredenja. Da plata u punom iznosu ljeze na racun u banci. Da ima sto manje koverti, da ne mozes policajca potkupiti kad brzas cestom i slicno.

Ali eto piratizacija je vrh uredenja. Ako se to ne regulira drzava nije uredena.
Pa nikoga ne bole te stvari dok finansijski dobro kapa, to ja i @n+1 ovdje govorimo.

Ponovo si naveo jedan dosta glup primjer - PLATA NA RACUN.

Evo da bilo kojem emigrantu gazda kaze: slusaj, situacija je ovakva - mogu te prijaviti na punu platu, ali onda placas doprinose na to sve, ili da te prijavim na pola plate - a ono pola brutto plate cu ti dati u koverti... odbilo bi ga mozda 0,01% ponudjenih.

EDIT: odgovor je za @konoplja
Last edited by Ozimician on 13/12/2022 16:27, edited 1 time in total.
skafiskafsnjak

#2381 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Dope_Man wrote: 13/12/2022 16:22

Ne bih ja rekao da je jedini. Cinjenica je da ce covjek, ako vec odluci da ide, od x opcija gdje bi mogao otici tamo gdje vidi da ce mu biti bolje, i logicno i poljak, i bosnjo ce reci da je izmedju Poljske i Njemacke izbor Njemacka.

Al ima i drugih faktora, ide raja cesto tamo gdje imaju neku porodicu vec, ili bar "nase" ljude za one kojima je bitno to. Evo jaran mi gleda Svedsku iskljucivo jer gore mu zena ima neke porodice, pa im oni mogu pomoci i oko posla, i smjestaja, papira i sve to sto ide u prvih par mjeseci.

A svakako i opcije koje se nadju na stolu. Imam i prijateljicu koja je bas otisla u Poljsku jer eto, ispao joj posao tamo u tom trenutku, a dosta je ljudi i u Ceskoj, AT&T i slicne firme zaposljavaju stalno.
Nisam rekao da ne ide niko, ali 100 ljudi pred Poljskom ambasadom, 2 pred Njemackom

A-ha
Hakiz

#2382 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hakiz »

Ozimician wrote: 13/12/2022 16:24
Hakiz wrote: 13/12/2022 16:20

Pa nikoga ne bole te stvari dok finansijski dobro kapa, to ja i @n+1 ovdje govorimo.

Ponovo si naveo jedan dosta glup primjer - PLATA NA RACUN.

Evo da bilo kojem emigrantu gazda kaze: slusaj, situacija je ovakva - mogu te prijaviti na punu platu, ali onda placas doprinose na to sve, ili da te prijavim na pola plate - a ono pola brutto plate cu ti dati u koverti... odbilo bi ga mozda 0,01% ponudjenih.
Čitaj ko šta piše :-)
n+1

#2383 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by n+1 »

Ja uopće nisam rekao da piratiziraju samo oni kojima je uređenje prioritet. Ja sam rekao da piratiziraju i oni, i postavio pitanje zašto. Ako im je uređenje već prioritet?

Da, postoje zakoni koji su mrtvo slovo na papiru. Piraterija nije jedan od njih, kako si se zdušno maloprije potrudio objasniti na drugoj temi, samo da bi je sada svodio na ravan banalnog.
Last edited by n+1 on 13/12/2022 16:30, edited 1 time in total.
Hakiz

#2384 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hakiz »

Dope_Man wrote: 13/12/2022 16:22

A Češke :wink:
elcaliente

#2385 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Blixen wrote: 13/12/2022 09:21
elcaliente wrote: 12/12/2022 19:29 Drzava je samo servis gradjana. Ljudi placaju porez i drzava treba da je njihov optimalni servis. Ako ona to nije u stanju da izvrsi onda je treba zamjeniti.
a patriotizam?
To se gradi decenijama. Tu drzava mora dobro nesto dugorocno nuditi da bi se izgradila veza i ljubav a iz toga nastaje patriotizam.
Svjedeoci smo kako to ne treba da se radi, BiH nije za 30 godina uspjela da izgradi dobar odnos prema gradjanima.
Sto je jos gore, dovela je to toga da ljudi jedva cekaju da napuste drzavu. Slag na toritu je da egzodus sopstvenog stanovnistva drzavu uopste ne interesuje.
Odnos na nivou najnerazvijenih africkih zemalja.
Hakiz

#2386 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hakiz »

elcaliente wrote: 12/12/2022 19:29 Drzava je samo servis gradjana. Ljudi placaju porez i drzava treba da je njihov optimalni servis. Ako ona to nije u stanju da izvrsi onda je treba zamjeniti.
a patriotizam?
Ne mijenjaš državu, mijenjaš trenutnu vladu. Državu štitiš od loše vlade, to je patriotizam.

Morao bi se izmisliti način da se to može uraditi i prije izbora kada je očigledno da trenutna vlada šteti državi/državljanima.
elcaliente

#2387 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Hakiz wrote: 13/12/2022 17:47
a patriotizam?
Ne mijenjaš državu, mijenjaš trenutnu vladu. Državu štitiš od loše vlade, to je patriotizam.

Morao bi se izmisliti način da se to može uraditi i prije izbora kada je očigledno da trenutna vlada šteti državi/državljanima.
Ko u danasnjem svijetu ima vremena za to?
Eto 30 godina ljudi pokusavaju promijeniti vladu pa nista.
Jedna generacija potrosena, vecina ce u penziji biti socijalni slucajevi.
Zasto bi sada neko mlad i skolovan cekao jos 30 godina?
Sjedenes u Bus, bacis mahanje i ides tamo gdje te postuju.
Znas kako je Nele to opjevao u pjesmi: Tri ratna havera:
Od Kikija je stigla razglednica mala
Na njoj slapovi na Nijagari

Pise moje ime I moja adresa
Pise zbogom zohari.
Ecci
Vozim: Biciklam

#2388 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ecci »

Opametio se narod, konacno :thumbup:

Ove mladje generacije vide kako su prosli ovi stariji pa se nece puno baktati. Oni i jesu ciljna grupa, neko ko se jos skoluje ili je tek zavrsio skolu.
Kod nas bila jagma za engleskim odjeljenjima😁njemacka nije htio niko, a danas sva djeca hoce njemacki. Druga vremena. I neka su.
anelsol

#2389 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by anelsol »

Ozimician wrote: 13/12/2022 15:33 torrenti-u-njemackoj-t163635.html#p18538772

@crveni_makovi nabacila odlican post, grijeh je ovdje ne podijelit.

+ pikanterija, danasnja glavna vijest na naslovnici:

https://www.focus.de/finanzen/focus-onl ... 48704.html
Vrh :thumbup:
PaulTracy

#2390 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PaulTracy »

Ecci wrote: 13/12/2022 18:16 Opametio se narod, konacno :thumbup:

Ove mladje generacije vide kako su prosli ovi stariji pa se nece puno baktati. Oni i jesu ciljna grupa, neko ko se jos skoluje ili je tek zavrsio skolu.
Kod nas bila jagma za engleskim odjeljenjima😁njemacka nije htio niko, a danas sva djeca hoce njemacki. Druga vremena. I neka su.
Nije se narod opametio već je onim koji su te do prije 10 godina tretirali kao kriminalca (čitaj Njemačka) i nisi kod njih mogao da odeš ni kao turista na 7 dana bez garancija koje su se mjesecima ganjale zatrebalo radne snage a obzirom da su licemjerne rasiste kao radnu snagu su izabrali Balkance i samo zahvaljujući tome može Mujo iz Sarajeva ,Dušan iz Beograda, Jovan iz iz Podgorice i Petar iz Skoplja sad da spakuje svoje stvari i ode da radi u Munchen.
Inace svijet ne funkcioniše onako kako ti to zamisljaš, po principu "Ne sviđa mi se moja država, idem ja tamo gdje je bolje". Jer da funkcioniše tako budi siguran da bi stotine miliona ljudi iz Azije, Afrike i Juzne Amerike sutra zaputile se u pravcu Europe,S. Amerike, Australije.
U Njemačkoj ili gdje već si samo zahvaljujući otimačkoj politici zapadne Europe koja zloupotrebljva svoju ekonomsku nadmoć kako bi namamila i uzela drugim mlade i obrazovane ljude.
Takvi kao ti se rode u BiH, skoluju, vise 20/25 godina na zdravstvenom i obrazovnom sistemu države i onda nesposobni da ostvare svoje ambicije bježe pod izgovorom "država mi kriva", još se naslađuju što ljudi odlaze i napuštaju državu.
Dope_Man

#2391 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

Svijet, i kako je neko vec rekao to vazi i za zivotinje a ne samo za ljude, upravo funkcionise na principu "pametan zivi gdje mu je bolje". A ti se nastavi ljutiti na one koji su otisli.
Rugafet

#2392 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rugafet »

Dope_Man wrote: 13/12/2022 18:47 Svijet, i kako je neko vec rekao to vazi i za zivotinje a ne samo za ljude, upravo funkcionise na principu "pametan zivi gdje mu je bolje". A ti se nastavi ljutiti na one koji su otisli.
Ukratko :thumbup:
elcaliente

#2393 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

PaulTracy wrote: 13/12/2022 18:40

Nije se narod opametio već je onim koji su te do prije 10 godina tretirali kao kriminalca (čitaj Njemačka) i nisi kod njih mogao da odeš ni kao turista na 7 dana bez garancija koje su se mjesecima ganjale zatrebalo radne snage a obzirom da su licemjerne rasiste kao radnu snagu su izabrali Balkance i samo zahvaljujući tome može Mujo iz Sarajeva ,Dušan iz Beograda, Jovan iz iz Podgorice i Petar iz Skoplja sad da spakuje svoje stvari i ode da radi u Munchen.
Inace svijet ne funkcioniše onako kako ti to zamisljaš, po principu "Ne sviđa mi se moja država, idem ja tamo gdje je bolje". Jer da funkcioniše tako budi siguran da bi stotine miliona ljudi iz Azije, Afrike i Juzne Amerike sutra zaputile se u pravcu Europe,S. Amerike, Australije.
U Njemačkoj ili gdje već si samo zahvaljujući otimačkoj politici zapadne Europe koja zloupotrebljva svoju ekonomsku nadmoć kako bi namamila i uzela drugim mlade i obrazovane ljude.
Takvi kao ti se rode u BiH, skoluju, vise 20/25 godina na zdravstvenom i obrazovnom sistemu države i onda nesposobni da ostvare svoje ambicije bježe pod izgovorom "država mi kriva", još se naslađuju što ljudi odlaze i napuštaju državu.
Pa dobro ti si samo opisao da je narod drzan na silu u BiH a ne sto mu je ljepo.
Cim se otvirila sansa egzodus.
Porazno je to sto BiH u tih 30 godina nije nista uradila da napravi zivot ugodnim i ljepim da bi zadrzala stanovnistno i privukla nove useljenike.
Lako je ljude drzati po kljucem trebai biti frajer pa napraviti tako da narod iako ima mogucnost da ide ipak ostaje.
Treba znati kako uci u utakmicu i konkurisati sa drugim zemljama.
Mogle su se plate i prije 5 godina povecati, moglo se zdravstvo reformisati, zakon o radu modernizovati, napraviti fond i svake godine napraviti 10 hiljada stanova za mlade, naknade i dopust za porodilje povisti, grijanje rijesiti, porezne olaksice itd, itd.
Sada je kasno a biti ce jos gore, nece biti ni dokotora niti rudara jer svako pametan ode.
Ozimician

#2394 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Dope_Man wrote: 13/12/2022 18:47 Svijet, i kako je neko vec rekao to vazi i za zivotinje a ne samo za ljude, upravo funkcionise na principu "pametan zivi gdje mu je bolje". A ti se nastavi ljutiti na one koji su otisli.
Čovjek je htio reći da mi nismo ništa pametniji nego prethodne generacije - samo imamo više mogućnosti.

Ja se sjećam kad su ljudi plaćali 10-20 000 KM da se udaju/ožene za nekog Njemca i da odu tamo, nije to toliko davno bilo.

Ja kad sam vadio vizu za Njemačku i išao tamo prije 20 god. (s roditeljima) - to je bila misaona imenica, častio razred u srednjoj školi jer sam vidio Njemačku xD.
Tad su iz mog razreda Njemačku vidjeli samo oni koji su tamo preko rata živjeli pa bili protjerani poslije.

Nama je hidžra u krvi i u Bosni se odgajaju generacije muhadžira, što je po meni malo pogrešan odgoj, al hajd. Malo gdje ćeš vidjeti da roditelj agresivno savjetuje dijete da napusti zemlju kao u BiH. xD I svaka generacija u BiH ima svoje muhadžire ili na engleski: Emigrante.

Ranije je to pokrivano odličnim natalitetom + doseljavanjem iz rubnih dijelova zemlje (Hercegovina, Ist. Bosna, Sandžak) u veće gradove (najprije Sarajevo) pa se u svakodnevnom životu nisu ti odlasci osjetili.

U zadnjih 10 god. je natalitet u padu, nema više doseljavanja - jer svako ko već želi da seli, radije bira da plaća kiriju u Njemačkoj nego u drugom gradu u BiH. Tako da sad je iseljavanje itekako vidljivo.
Hakiz

#2395 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hakiz »

Hajde, brate, Irci su se selili prije i više od nas pa ne propade Irska.

Hrvati takođe :mrgreen:
elcaliente

#2396 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Ozimician wrote: 13/12/2022 19:34
Čovjek je htio reći da mi nismo ništa pametniji nego prethodne generacije - samo imamo više mogućnosti.

Ja se sjećam kad su ljudi plaćali 10-20 000 KM da se udaju/ožene za nekog Njemca i da odu tamo, nije to toliko davno bilo.

Ja kad sam vadio vizu za Njemačku i išao tamo prije 20 god. (s roditeljima) - to je bila misaona imenica, častio razred u srednjoj školi jer sam vidio Njemačku xD.
Tad su iz mog razreda Njemačku vidjeli samo oni koji su tamo preko rata živjeli pa bili protjerani poslije.

Nama je hidžra u krvi i u Bosni se odgajaju generacije muhadžira, što je po meni malo pogrešan odgoj, al hajd. Malo gdje ćeš vidjeti da roditelj agresivno savjetuje dijete da napusti zemlju kao u BiH. xD I svaka generacija u BiH ima svoje muhadžire ili na engleski: Emigrante.

Ranije je to pokrivano odličnim natalitetom + doseljavanjem iz rubnih dijelova zemlje (Hercegovina, Ist. Bosna, Sandžak) u veće gradove (najprije Sarajevo) pa se u svakodnevnom životu nisu ti odlasci osjetili.

U zadnjih 10 god. je natalitet u padu, nema više doseljavanja - jer svako ko već želi da seli, radije bira da plaća kiriju u Njemačkoj nego u drugom gradu u BiH. Tako da sad je iseljavanje itekako vidljivo.
A BiH nije morala nista izmisljati, ljudi simislili sisteme koji funkcionisu, samo su trebali kopirati.
Al njojo ih zaboli kao i dan danas, najvise ce za 5 godina najebati oni koji su ostali. Porezi se moraju placati bilo 10 ili 5 ljudi koji moraju raditi za to. Drzava propasti nece, novi porezi se mogu uvjek nametnuti
Ecci
Vozim: Biciklam

#2397 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ecci »

Ostvaritu ambiciju u sistemu gdje uspijevaju podobni a ne sposobni ne bi trebala biti cilj ni jednom pristojnom covjeku😏
Ili sto bi rekao jedan dugogodisnji autokrata, da ga ne imenujem: "Možete biti najbolji student ili najbolji stručnjak u nekoj oblasti ali ako niste u sistemu vlasti, ako niste dio vlasti, sve to može izgledati kao zabluda".
Pametnom dosta🤗
Tek kad covjek promijeni sredinu onda vidi da nije bilo do njega nego da je do diktatorskog sistema.
Bodkin

#2398 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Jasta. Stotine hiljada nesposobnih koji odu u uredjene zemlje i budu uspjesne jedinke drustva.
Sa druge strane imas masu stoke debele kao sto je onaj iz sda koji je primjer uspjesnih mladih koji su se ostvarili

Sigurno sigurno
DEMONIKA

#2399 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by DEMONIKA »

anelsol wrote: 12/12/2022 19:41
elcaliente wrote: 12/12/2022 19:39

Fino. Znaci dolazimo na ono sto se vec spominjalo da posao nije razlog za masovnu selidbu nego cijelokupna situacija u kojoj vlada nezadovoljstvo.
Ima tu više razloga. Ne treba generalizirati.
jel titati
:lol:
nema tu više razloga
samo jedan

svima pun Q navodnih patrijota
koji ovdje vedre i oblače 20+godina

dok se, u isto vrijeme, na koncertu dine, okupe sa svih strana i svih vjera i nacija
valjda ta slika iz beča govori tisuću riječi!
e zato ljudi odlaze!
DEMONIKA

#2400 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by DEMONIKA »

n+1 wrote: 13/12/2022 09:29 I kako riješiti probleme zbog kojih su navodno i otišli, jer nisu vidjeli rješenje za iste.
ćuj kako
pa odlaskom
i pametovanjem iz dijaspore :mrgreen:
veze ti neaš idi lovi rakove :D
Post Reply