Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
skafiskafsnjak

#2301 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

_BataZiv_0809 wrote: 12/12/2022 20:27
n+1 wrote: 12/12/2022 08:43

:lol:
dildi wrote: 22/03/2016 21:35

A kako stignes nekoliko sati svaki dan biti na forumu, a voditi poslove u nekoliko EU drzava, da li uopste ikako komuniciras sa suprugom i djecom, kad stignes da radis ako si cijeli dan na internetu, kako stignes i firme vodit diljem EU ? Ides li ikada na odmor bilo gdje, jer imas preko 2000 postova a svaki ima preko 500 rijeci ?
Opisuje mnoge ovdje, a posebno jednog. Pronaci ce se :D
PaulTracy

#2302 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PaulTracy »

konoplja wrote: 12/12/2022 16:43 Pricam neki dan sa kolegicom iz Tesnja. Kaze finalizira proces ispisa iz BiH drzavljanstva da uzme Njemacko.
Skontala je da se definitivno nece vise vracati i zivjeti u BiH pa je ovako bolje.
Nece da se pegla vise sa vizama kad hoce u UK ili USA, a volila bi nekad u buducnosti u Svicarsku preseliti pa ce joj biti lakse sa Njemackim papirima.

Rekoh posteno.

:D
Iz Njemačke ide u Švicarsku jer joj je švicarskih 7000 franaka bruto primamljivije od njemačkih 3000 bruto. Da pored Švicarske postoji neka država u kojoj je plaća 10 000€ bruto prilično sam siguran da bi iz Švicarske otišla u tu državu.
Bošnji nije pitanje da li ima dovoljno već gdje može više, voše, i još više... Znam i ja par takvih koji su iz obećane zemlje Njemačke nakon dobijanja njemačkih papira odmah u Švicarsku pobjegli. Uglavnom su se vratili, plaće jesu veće ali se i više radi, veći tropkovi života.
konoplja

#2303 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konoplja »

PaulTracy wrote: 12/12/2022 23:31
konoplja wrote: 12/12/2022 16:43 Pricam neki dan sa kolegicom iz Tesnja. Kaze finalizira proces ispisa iz BiH drzavljanstva da uzme Njemacko.
Skontala je da se definitivno nece vise vracati i zivjeti u BiH pa je ovako bolje.
Nece da se pegla vise sa vizama kad hoce u UK ili USA, a volila bi nekad u buducnosti u Svicarsku preseliti pa ce joj biti lakse sa Njemackim papirima.

Rekoh posteno.

Iz Njemačke ide u Švicarsku jer joj je švicarskih 7000 franaka bruto primamljivije od njemačkih 3000 bruto. Da pored Švicarske postoji neka država u kojoj je plaća 10 000€ bruto prilično sam siguran da bi iz Švicarske otišla u tu državu.
Bošnji nije pitanje da li ima dovoljno već gdje može više, voše, i još više... Znam i ja par takvih koji su iz obećane zemlje Njemačke nakon dobijanja njemačkih papira odmah u Švicarsku pobjegli. Uglavnom su se vratili, plaće jesu veće ali se i više radi, veći tropkovi života.
Dobro si ti to. 100% je tako!
Moj rodjak se ispalio iz Svicarske u Ameriku dok si reko keks.
Triput mu veca placa i uziva tamo, kaze bas je rahat kad gleda kako mu raste broj dolara u banci. Veli moze se uvijek u Svicarsku vratiti.
Kontam ja dobro si ti to rodjak moj.

Ozimician

#2304 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Rekoh posteno.

Pa otprilike to potvrđuje onu tezu koju ja provlačim na threadu:

Finansijski aspekt No1 - kad se to ispuni, onda se mogu tražiti sekundarni razlozi odlaska (školstvo, zdravstvo, vinogradarstvo...)

Tako da svim Bosancima koji su otišli u Njemačku radi školstva, zdravstva, vinogradarstva - da sutra neko ponudi iz bilo koje zemlje 3-4x veću platu od njemačke za isti posao i iste troškove života - otišli bi tamo i hvalili tamošnje školstvo, zdravstvo i vinogradarstvo...

Nema prilagodljivijih ljudi od nas na kugli zemaljskoj - samo nek je stomak pun i sve može :-D
konoplja

#2305 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konoplja »

Ozimician wrote: 13/12/2022 00:46

Rekoh posteno.

Finansijski aspekt No1 - kad se to ispuni, onda se mogu tražiti sekundarni razlozi odlaska (školstvo, zdravstvo, vinogradarstvo...)

Tako da svim Bosancima koji su otišli u Njemačku radi školstva, zdravstva, vinogradarstva - da sutra neko ponudi iz bilo koje zemlje 3-4x veću platu od njemačke za isti posao i iste troškove života - otišli bi tamo i hvalili tamošnje školstvo, zdravstvo i vinogradarstvo...

Nema prilagodljivijih ljudi od nas na kugli zemaljskoj - samo nek je stomak pun i sve može :-D
Ali zato tvoju tezu negira situacija mog rodjaka iz Norveske. On je naftni inzinjer i homoseksualac i nudili su mu za 3 puta vece pare da ode u Saudijsku Arabiju raditi i on nece.
Kaze ne bi otisao u Saudiju ni za kakve pare kad ne moze biti ono sto jeste.
Velim ja njemu u pravu si rodjak ima bitnijih stvari od para kao tvoje dostojanstvo, sloboda i ljudska prava.

madner

#2306 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by madner »

Imas i ti svakave rodbine. :D
Ecci
Vozim: Biciklam

#2307 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ecci »

Na kraju dodjosmo do zakljucka da je razlika Bosne i Njemacke samo u visini plate, sve ostalo je tu negdje :D

Prvaci svijeta u zavaravanju i ubleharenju, nije ni cudo da nas politicari sa osmjehom na licu lazu i pljackaju vec 30 godina. Kad moze. Mi cemo sebe vec nekako uvjeriti to i nije toliko strasno, da moze i gore i da je svuda isto + neizbjezni patriotizam
Blixen

#2308 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Blixen »

Ecci wrote: 13/12/2022 09:02 Na kraju dodjosmo do zakljucka da je razlika Bosne i Njemacke samo u visini plate, sve ostalo je tu negdje :D

Prvaci svijeta u zavaravanju i ubleharenju, nije ni cudo da nas politicari sa osmjehom na licu lazu i pljackaju vec 30 godina. Kad moze. Mi cemo sebe vec nekako uvjeriti to i nije toliko strasno, da moze i gore i da je svuda isto + neizbjezni patriotizam
tako je :thumbup: :bih:
skafiskafsnjak

#2309 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Blixen wrote: 13/12/2022 09:05
Ecci wrote: 13/12/2022 09:02 Na kraju dodjosmo do zakljucka da je razlika Bosne i Njemacke samo u visini plate, sve ostalo je tu negdje :D

tako je :thumbup: :bih:
Da da i uzimamo zdravo za gotovo mogucnst ispijanja kafe u BiH cca 6 puta dnevno :mrgreen:
madner

#2310 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by madner »

Zamolio bi ove sto se tjese da ne spamaju temu glupostima.
Blixen

#2311 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Blixen »

skafiskafsnjak wrote: 13/12/2022 09:07
Blixen wrote: 13/12/2022 09:05 tako je :thumbup: :bih:
Da da i uzimamo zdravo za gotovo mogucnst ispijanja kafe u BiH cca 6 puta dnevno :mrgreen:
ko jos gleda kvalitet zraka zimi? :D
Blixen

#2312 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Blixen »

elcaliente wrote: 12/12/2022 19:29 Drzava je samo servis gradjana. Ljudi placaju porez i drzava treba da je njihov optimalni servis. Ako ona to nije u stanju da izvrsi onda je treba zamjeniti.
a patriotizam?
madner

#2313 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by madner »

Drzava je i servis, nije samo servis.
anelsol

#2314 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by anelsol »

Meni je fakat najjače na ovom forumu kada ova naša višedecenijska dijaspora objašnjava kako je živjeti u BiH. :roll:
n+1

#2315 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by n+1 »

I kako riješiti probleme zbog kojih su navodno i otišli, jer nisu vidjeli rješenje za iste.
skafiskafsnjak

#2316 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

anelsol wrote: 13/12/2022 09:28 Meni je fakat najjače na ovom forumu kada ova naša višedecenijska dijaspora objašnjava kako je živjeti u BiH. :roll:
A sta ko je otisao prije 3-4 godine? Jel se nesto drasticno promjenilo do danas ?
anelsol

#2317 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by anelsol »

skafiskafsnjak wrote: 13/12/2022 09:38
anelsol wrote: 13/12/2022 09:28 Meni je fakat najjače na ovom forumu kada ova naša višedecenijska dijaspora objašnjava kako je živjeti u BiH. :roll:
A sta ko je otisao prije 3-4 godine? Jel se nesto drasticno promjenilo do danas ?
Spomenuh onu višedecenijsku.
Blixen

#2318 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Blixen »

anelsol wrote: 13/12/2022 09:40 Spomenuh onu višedecenijsku.
nemaju ti roditelje, sestru, brata, raju, rodjake o kojima se brinu
nisu partneri u biznisima svojoj braci i sestrama
nemaju ni viber ili whats app pa da se cuju sa njima non stop
ne citaju portale i ne prate drustvene mreze
nemaju nekretnine u BiH

po tebi, ako si vani 10-20-30 godina, onda si kreten :D
anelsol

#2319 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by anelsol »

Blixen wrote: 13/12/2022 09:48
anelsol wrote: 13/12/2022 09:40 Spomenuh onu višedecenijsku.
nemaju nekretnine u BiH

Čuj kreten. Čujem se i ja skoro svakodnevno sa sestorm koja živi u Kaliforniji, koja se žali da je život poskupio drastično zbog tehnoloških kompanija koje daju visoke plaće svojim zaposlenicima, pa ostali koji nisu u tom sektoru ispadaju donji, da je sve više beskućnika i ljudi koji žive u automobilima, pratim portale, čitam komentare, imam komšiju koji se vratio iz Kalifornije koji mi je dosta toga objasnio o tome kako to tamo sve funkcioniše, pa baš ne smatram sebe za nekoga ko će dati relevantno mišljenje o tome kako je živjeti u Kaliforniji. :roll:
broj dva

#2320 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by broj dva »

Blixen wrote: 13/12/2022 09:21
elcaliente wrote: 12/12/2022 19:29 Drzava je samo servis gradjana. Ljudi placaju porez i drzava treba da je njihov optimalni servis. Ako ona to nije u stanju da izvrsi onda je treba zamjeniti.
a patriotizam?
Osim političara i kriminalaca ko je vidio ikakve koristi od patriotizma ?
Blixen

#2321 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Blixen »

anelsol wrote: 13/12/2022 10:01 da je sve više beskućnika i ljudi koji žive u automobilima
isto tako je sve vise ljudi koji nemaju za drva u BiH
ne gledaj najnize slojeve
tu je uvijek drama i jad

ja sam u Sarajevu 12-15 puta godisnje
zbog posla koji radim, pa imam vremena da se krecem medju ljudima po Sarajevu, znam u dusu sta se desava u gradu

varas se ako mislis da su ljudi vani neinformisani o stanju u BiH
itekako znaju sta se desava

kazem ti masa ljudi ima nekretnine i partnerske poslove po BiH
bili bi ludi da ne znaju stanje u drzavi
Ozimician

#2322 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

anelsol wrote: 13/12/2022 10:01
Blixen wrote: 13/12/2022 09:48

nemaju nekretnine u BiH

Čuj kreten. Čujem se i ja skoro svakodnevno sa sestorm koja živi u Kaliforniji, koja se žali da je život poskupio drastično zbog tehnoloških kompanija koje daju visoke plaće svojim zaposlenicima, pa ostali koji nisu u tom sektoru ispadaju donji, da je sve više beskućnika i ljudi koji žive u automobilima, pratim portale, čitam komentare, imam komšiju koji se vratio iz Kalifornije koji mi je dosta toga objasnio o tome kako to tamo sve funkcioniše, pa baš ne smatram sebe za nekoga ko će dati relevantno mišljenje o tome kako je živjeti u Kaliforniji. :roll:
Ne znaju ovi sto su vani 20+ godina da je kukanje nacionalni sport u BH, jer se kuka cak i preventivno - da ne bi neko nesto od tebe trazio. :D
skafiskafsnjak

#2323 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Ozimician wrote: 13/12/2022 10:14
anelsol wrote: 13/12/2022 10:01

Ne znaju ovi sto su vani 20+ godina da je kukanje nacionalni sport u BH, jer se kuka cak i preventivno - da ne bi neko nesto od tebe trazio. :D
Znaci, kuka se bez razloga?
Ozimician

#2324 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

skafiskafsnjak wrote: 13/12/2022 10:16
Ozimician wrote: 13/12/2022 10:14

Znaci, kuka se bez razloga?
Vecinom da, pa vidis koliko ljudi na ovom forumu kuka kako mu ne valja u BiH, a kad ga zoves da dodje raditi vani - nalazi 100 izgovora.

Od kukanja nema hajra, zasuci rukave i radi nesto, bilo u BiH, bilo vani. Sad je barem svima siroko Schengen-polje.
Thorgerson

#2325 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Thorgerson »

Ozimician wrote: 13/12/2022 00:46

Rekoh posteno.

Nigdje veze.

Nema to nista sa nama. Ljudi su takvi po svojoj prirodi. Ustvari sva ziva bica.

Pa i ptice skontaju da u jednom trenutku moraju ici na drugo mjesto. Zasto bi ljudi koji su milion puta inteligentniji se pravili glupi i ludi.

Uostalom, da covjek nije takav, svijet kakav imamo ne bj postojao.

Hocu da kazem, glupa vam je prica. Eto samo bosnje se sele. Sele se svi. Jedni zbog ovih, jedni zbog onih razloga.

Jebote, cudno eto sto ljudi idu na bolje. Jok. Eto trebaju ostati ovdje i crkvati za 700 KM.

Ja ovdje imam dobre uslove, ali znam dobro i ja kroz sfa sam prosao. I opet evo da dobijem dobru priliku izvana, ono nije bas da bi tek tako donio odluku, odbio priliku i ostao ovdje.

Iako slazem se, mi cemo postati nomadi. Ova zemlja ide u tooootalno, totanllno pogresnom pravcu. Imamo jos sansu da se popravimo. Al stanje je alarmantno. Pisao sam vec negdje kod mene kod djece, u jednom razredu dvoje ode vani (x po 2 roditelja + ako imaju bracu sestre), a kod drugog isto ode jedno iz razreda. Njemacka.

To je troje djece. To su tri osobe u punoj snazi za 20 godina. Nema ih. Sta cemo za 20 godina? Niko o tome ne razmislja. Ko biva, ma haj jebaji ga.
Post Reply