https://politicki.ba/vijesti/neredi-u-c ... daja/27653Neredi u Crnog Gori - Građani skandiraju "Izdaja, izdaja"
Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
- Str0nz
- Grijem se na: Hodza > marfi
#66526 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Republika Sarajevo negdje pocetkom nove godine
- tramvajtrojka
#66527 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Str0nz wrote: ↑12/12/2022 19:15 Republika Sarajevo negdje pocetkom nove godine![]()
https://politicki.ba/vijesti/neredi-u-c ... daja/27653Neredi u Crnog Gori - Građani skandiraju "Izdaja, izdaja"

ostala vam je samo nada
-
palermo
#66528 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
A tu se varas. Ovdje sigurno nece biti protesta. Uvijek je bilo " nek je ziva glava" tako da protesti kao u Crnoj gori ovdje nemaju sanse. A mislim ko bi I protestovao ? Republikosarajcani , zasto bi oni?Str0nz wrote: ↑12/12/2022 19:15 Republika Sarajevo negdje pocetkom nove godine![]()
- Str0nz
#66529 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Polako sa privatizacijom smajlija, ostavi nesto i za drugetramvajtrojka wrote: ↑12/12/2022 19:17Str0nz wrote: ↑12/12/2022 19:15 Republika Sarajevo negdje pocetkom nove godine![]()
https://politicki.ba/vijesti/neredi-u-c ... daja/27653
ostala vam je samo nada![]()
, gledaj sta ono prizeljkuju paljevine i unistavanje javne imovine jer mu je SDA izgubila vlast i onda kazete vama je Bosna u srcu
![]()
![]()
, jes vas milina gledati kako se koprcate a znate da je gotovo
![]()
ode budzet i uhljebljenja
![]()
Sta bi sa Jasminom, najveci navijac Nase Stranke i "Liberalnog poretka" postade Kadirovac
I'm deeply concerned that the faux-reformist/Serb clericalist-nationalist coalition which has plunged Montenegro into chaos is a preview of what we are about to see play out in Bosnia. The dynamics & logics driving the current coalition-building in Sarajevo are nearly identical.
Last edited by Str0nz on 12/12/2022 19:28, edited 3 times in total.
- Str0nz
#66530 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
True, true. Oh well, nije drzava za svakoga. Sarajevski pasaluk i puna saka bradepalermo wrote: ↑12/12/2022 19:22A tu se varas. Ovdje sigurno nece biti protesta. Uvijek je bilo " nek je ziva glava" tako da protesti kao u Crnoj gori ovdje nemaju sanse. A mislim ko bi I protestovao ? Republikosarajcani , zasto bi oni?Str0nz wrote: ↑12/12/2022 19:15 Republika Sarajevo negdje pocetkom nove godine![]()
https://politicki.ba/vijesti/neredi-u-c ... daja/27653
-
sajber87
#66531 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ako bi se pristalo na te ultimatume za koje govoris prvi bi bio protiv, ali jos nigdje nisam vidio sta je to , sve je rekla kazala, ako bi mi predocio neki dokaz bilo bi super iskreno
-
noviforumas
#66532 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
A_A_AKCIJA wrote: ↑12/12/2022 17:28Mora se krenuti od nekuda.noviforumas wrote: ↑12/12/2022 15:08
To je pitanje svih pitanja. Ono sto je jasno je da MZ, Americi prvenstveno, ne smetaju ni Mile, ni Covic, ni Vucic, ni Milanovic. Dapace, ispunjavaju im se zelje konstantno. Zasto i s kojim ciljem, mozemo samo spekulisati. Postavljao sam nedavno ovdje tekst Andreja Nikolaidisa u kojem on tvrdi da je nova Americka vanjska politika na Balkanu zasnovana na nagradjivanju tri velikodrzavna projetka (srpksog, hrvatskog, i albanskog), na stetu BiH i Crne Gore. Valjda misle da je najlakse najslabije klepati po usima, te tako ove jace staviti pod svoje. To je najrcnji scenario, da li je najizgledniji - ne mogu tvrditi sa sigurnoscu, nadam se da nije.
SDA se pokazala kao nepouzdana iz dosta razloga. Najviše jer su savršeno funkcionirali u tronošcu. Stranci su skontali da SDA ne želi promjenu, nego da uživa u konfliktu i neformalnoj podjeli države.
Drugi razlog je korupcija. Više se ne ponašaju kao stranka nego kao krimi kartel.
Možda najbolje ilustrira mišljenje stranaca o SDA, situacija sa OSA-om. Zna se da Amerikanci insistiraju da direktor mora biti Bošnjak, što dovoljno govori na koga najviše računaju. I šta Bakir uradi? Postavi Osmicu bez diplome. A onda Osmica ganja ko je pričao ružno o Sebiji, na Sebijino naređenje. Ili angažuje uhođenje Konakovića. E sad zamislite kako reaguju Ameri, kada im njihova obavještajna služba to prenese u nekom izvještaju?
Ili možda ne žele da gledaju Fadila, koji je ucjenjivao njihove investitore u Pobjedi Goražde. Fadila, koji je suvlasnik nekoliko firmi (i time u opasnom sukobu interesa) koje prodaju proizvode našim državnim firmama namjenske industrije, a koje opet prodaju Amerikancima.
Ljudi ne žele novi Afganistan. Ne žele da ulažu u državu gdje su lideri toliko odrođeni od države da ih boli klinac za istom. Gdje predsjednikova žena koristi obavještajnu službu države da sazna ko joj je psovao!
HDZ je zaštićen zbog EU, Hrvatske i jer imaju zastupnike tamo. Isto kao što bi SDA bila zaštićena da je VP Turčin. Ne treba imati iluzije. Zato su im dali šansu da se udalje od Mileta i Rusa. Ovo im je upozorenje i druga šansa.
SNSD i Mile će biti riješeni kada se stabilizuje odnos u Federaciji. Ovo su nam više puta poručili, pogotovo Amerikanci.
Mogu samo potpisati sve sto govoris o kratkovidnoj, sibicarskoj, i destruktivnoj politici SDA, ali nisam siguran da je ovo dovoljno siroko objasnjenje. Treba gledati Balkan kao cjelinu, jer i MZ svoju politiku vodi tako. Tvoja teorija bi mogla objasniti desavanja ovdje u BiH, ali ne objasnjava Crnu Goru, Kosovo. Primjetices da se pritisak vrsi na Djukanovica i Kurtija, ne na Vucica i Dritana. Sto ce opet reci, pritiscu one koji percipiraju kao slabije a pogoduju siledzijama. Kako god, ja se iskreno nadam da si ti u pravu, a ne ja.
Last edited by noviforumas on 12/12/2022 19:31, edited 1 time in total.
-
plavi_E
#66533 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
@Str0nz
U pravu je Tegetlija. Nema vise politicke svadje i konflikata. To se sad sve ostavlja po strani. Tek sad izlazi na svijetlo dana kakvi su to divni ljudi Tegetlija, Covic, Dodik ali jednostavno niko za njih nije imao sluha i razumijevanja do sada.
U pravu je Tegetlija. Nema vise politicke svadje i konflikata. To se sad sve ostavlja po strani. Tek sad izlazi na svijetlo dana kakvi su to divni ljudi Tegetlija, Covic, Dodik ali jednostavno niko za njih nije imao sluha i razumijevanja do sada.
- tataćusak
#66534 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Pa većinom ljudi nebi ni imali protiv da se nije krivica za sve loše u državi prebacila na Bošnjake. Ja lično sam uvijek glasao kontra sda jer oni su jednostavno leglo lopovluka (dodik i čović su još gori da se razumijemo) i priča osmorke, petorke,trojke je mogla proći za kanton sarajevo ali optužiti sda i df da su blokatori države a dodik (onaj fini) i čović (kojeg je i visoki predstavnik smjenjivao) programski partneri i konstruktivni državotvorci e jebiga.
Osmorka je trebala da uzme dio vlasti koji je osvojila i pošteno kaže da će u resorima koji njima pripadaju raditi pošteno i predano i tako pokazati da su bolji od sda i dati nam razlog da ih nagradimo na sljedećim izborima.
Međutim oni su izabrali, po mom mišljenju katastrofalno i ja pri ovoj pameti i političkoj situaciji ne samo da ću glasati protiv osmorke nego i svi ljudi na koje mognem uticati.
-
plavi_E
#66535 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ne moze se porediti ovo u CG sa dogadjanjima u BiH. U CG se radi o borbi protiv korupcije u BiH se radi o puno vecim stvarima relaksacija i programiranje. I Google bi nam pozavidio.
- tovarish
#66536 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Nije da priželjkuju, nego to planiraju.tramvajtrojka wrote: ↑12/12/2022 19:17
, gledaj sta ono prizeljkuju paljevine i unistavanje javne imovine jer mu je SDA izgubila vlast i onda kazete vama je Bosna u srcu
![]()
![]()
![]()
![]()
Ja očekujem proteste slične onima iz '14, a kako će se dalje razvijati, to ćemo vidjeti.
Nisu džaba u EUFORU i USA ambasadi bile one vježbe.
Eventualno ulazak DF-a u Osmorku bio značio mirnu tranziciju vlasti, jer bi SDA ostala potpuno sama.
Neće se kozojebi tako lako odreći vlasti.
-
plavi_E
#66537 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
tovarish wrote: ↑12/12/2022 19:36Neće se kozojebi tako lako odreći vlasti.SpoilerShowNije da priželjkuju, nego to planiraju.tramvajtrojka wrote: ↑12/12/2022 19:17
![]()
![]()
![]()
![]()
Ja očekujem proteste slične onima iz '14, a kako će se dalje razvijati, to ćemo vidjeti.
Eventualno ulazak DF-a u Osmorku bio značio mirnu tranziciju vlasti, jer bi SDA ostala potpuno sama.
Simpatizeri Osmorke kao da su malo neurozni.
- tataćusak
#66538 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Probaj malo protabiriti Nikšićevu izjavu poslije sastanka u vinariji (onih nekoliko tačaka koje je nabrojao oko kojih će se raditi) i doDickove izjave danas i prije par dana i vidjećeš sličnosti oko energetike, to sve traži rs i sve im je bilo blokirano.
Da je sreće neko od Bošnjaka bi istražio ko je kupovao obveznice rsa, možda bi nam se nešto kazalo iz toga
- tramvajtrojka
#66539 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
al maske su uistinu pale puna im usta Bosne a prizivaju paljevine i nemire i onda im svi krivi kad ih se naziva radikalimatovarish wrote: ↑12/12/2022 19:36Nije da priželjkuju, nego to planiraju.tramvajtrojka wrote: ↑12/12/2022 19:17
![]()
![]()
![]()
![]()
bosna do prve uplate sa budzeta il namjestenog tendera
- Str0nz
#66540 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
To je jednostavno tako, mi moramo prihvatiti da su nas ublehasi iz Bundestaga prevarili sa rezolucijom, uvjek je bio problem u SDA i DF, bez njih ne bi bilo potrebe za blokadama EU puta i vlasti u FBiH 4 god. Ne bi se glasalo protiv rezolucije o Genocidu u Srebrenici i Dragan ne bi isao na proslavu neustavnog 9 Januara sa porukom da njima zavidi na emocijama, malo kasnije i paravojska koja je orgijala, "za krst, za krst!" itd. Sve su Bake i Komso krivi.
Medije u HR su bile u pravu kada su Adisa nazvali Bosnjackim, muslimanskim radikalom, cak je neke i nas ovdje uspio prevariti ali hvala bogu da sada istina izlazi, i to sve cesce. Treba biti zahvalan HR, evo vidimo da je Dino proglasen vodzom Bosnjaka a i Niksic napravio veliki razgovor, sve mirisi na relaksaciju.
https://politicki.ba/vijesti/niksic-dao ... list/27647Nikšić dao veliki intervju za Večernji list
Napokon neko da nam otvori oci, evo Niksic fino kaze da SDA treba da odustane od blokada, a svi smo se smijali kada je Elzina govorila da DF i SDA blokiraju
-
plavi_E
#66541 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Sta su se isprepadali kakvi nemiri kakvi bakraci. Ali ako kojim slucajem bude sranja i bude zafalilo policije ima Dodik i viska. Stize pomoc sa Despotima. A i Srbija i Hrvatska su tu da pomognu.
- tataćusak
#66542 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
tovarish wrote: ↑12/12/2022 19:36Nije da priželjkuju, nego to planiraju.tramvajtrojka wrote: ↑12/12/2022 19:17
![]()
![]()
![]()
![]()
Ovo je haman identično kao u Crnoj Gori.
Pa i tamo mijenjaju ustav da promijene ovlasti predjednika, u pola igre se mijenjaju pravila. Ovdje su u izbornoj noći uvedena nova pravila pa i kad to nije dovoljno poziva se visoki predstavnik da opet promijeni pravila.
Pa neće moći ove noći.
-
plavi_E
#66543 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
@Str0nz
Jasno je sad kao dan da su bosnjacki politicki lideri (oni bivsi) u stvari glavni kruivci za sve probleme u BiH u zadnjih 10tak godina. Velika je to srmota naseg naroda ali sa tom sramotom nam je zivjeti. Nadati se je da ce nam ova druga dva plemena oprostiti.
Jasno je sad kao dan da su bosnjacki politicki lideri (oni bivsi) u stvari glavni kruivci za sve probleme u BiH u zadnjih 10tak godina. Velika je to srmota naseg naroda ali sa tom sramotom nam je zivjeti. Nadati se je da ce nam ova druga dva plemena oprostiti.
- Str0nz
#66544 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Koliko ja znam @tramvajtrojka zagovara da FBiH kupi Despote i Vihore, tako da bi moguci neredi mogli biti idealna prilika da se oprobaju u praksi.
- duh_sa_sjekirom
#66545 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ode mlijeko preko 3 KM....a jaja preko 15
-
noviforumas
#66546 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Nije problem ni sastancenje ni koaliranje. Takav je sistem da je to prakticno neminovnost, a volja biraca iz srpskog i hrvatskog korpusa je... jebiga, znamo svi, sto da se lazemo. Mora se sjediti i pricati, koliko god to odvratno bilo. Isto tako se mora SDA poslati u opoziciju. Vjerujem da se oko ovoga slaze vecina pro-BiH orijentisanih ljudi.
Mene ne interesuje simbolika. To ko je kome dosao, gdje se sjedilo, je li se rukovalo ili mrsko gledalo - krajnje nebitno. Ono sto me zanima je, zahtjevi i crvene linije. Dodik i Covic su svoje zahtjeve iznijeli, poprilicno otvoreno. Korektno s njihove strane, ruku na srce. Za prvog su to gasovodi, hidroelektrane, aerodrom... za drugog prvenstveno izborni zakon i eliminisanje pro-BiH Hrvata iz tijela predsjednistva. OK.
Koji su zahtjevi nasih? Sta je Osmorka trazila, sta je rekla da ne dolazi u obzir? Ja pitah ovdje neki dan, jer znam da ima ovih upucenih koji su ukljuceni u sve to, pa niko da kaze. Mene zaista interesuje. Sve sto cujem u javnim istupima, sto pise u onom dokumentu, su uopstene fraze tipa "euroatlanske integracije" i slicno. Nismo djeca, znamo da to nista ne znaci. Ne znam zasto niko ne zeli da konkretizira, pretpostavljam da opet nece, ali meni licno je to zabrinjavajuce. Ako Osmorka hoce da bude SDA umjesto SDA - nista lakse. Ako zaista hoce nesto pozitivno da napravi, red je da javnost zna kako misle to da urade.
Mene ne interesuje simbolika. To ko je kome dosao, gdje se sjedilo, je li se rukovalo ili mrsko gledalo - krajnje nebitno. Ono sto me zanima je, zahtjevi i crvene linije. Dodik i Covic su svoje zahtjeve iznijeli, poprilicno otvoreno. Korektno s njihove strane, ruku na srce. Za prvog su to gasovodi, hidroelektrane, aerodrom... za drugog prvenstveno izborni zakon i eliminisanje pro-BiH Hrvata iz tijela predsjednistva. OK.
Koji su zahtjevi nasih? Sta je Osmorka trazila, sta je rekla da ne dolazi u obzir? Ja pitah ovdje neki dan, jer znam da ima ovih upucenih koji su ukljuceni u sve to, pa niko da kaze. Mene zaista interesuje. Sve sto cujem u javnim istupima, sto pise u onom dokumentu, su uopstene fraze tipa "euroatlanske integracije" i slicno. Nismo djeca, znamo da to nista ne znaci. Ne znam zasto niko ne zeli da konkretizira, pretpostavljam da opet nece, ali meni licno je to zabrinjavajuce. Ako Osmorka hoce da bude SDA umjesto SDA - nista lakse. Ako zaista hoce nesto pozitivno da napravi, red je da javnost zna kako misle to da urade.
-
plavi_E
#66547 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Takva se prilika ne propusta. A evo i mlijeko i jaja poskupise zbog tvrdoglavosti bivsih bosnjakcih lidera. Hoce li nam moci oprostiti ovo zlo koje su nasi bivsi politicki lideri nanijeli drugima u BiH? Nadati se je!
-
palermo
#66548 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Pa rekl su, ekonomija, ekonomija, ekonomija...I jos je Damir Marjanovic dodao, obrazovanja, obrazovanje, obrazovanje.....noviforumas wrote: ↑12/12/2022 19:54 Nije problem ni sastancenje ni koaliranje. Takav je sistem da je to prakticno neminovnost, a volja biraca iz srpskog i hrvatskog korpusa je... jebiga, znamo svi, sto da se lazemo. Mora se sjediti i pricati, koliko god to odvratno bilo. Isto tako se mora SDA poslati u opoziciju. Vjerujem da se oko ovoga slaze vecina pro-BiH orijentisanih ljudi.
Receno je, to sto se nekima ne svidaju odgovori, to je druga stvar
-
plavi_E
#66549 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
@noviforumas
Upitno je da li Osmorka zna sta hoce a sta nece. Nije Osmorka nikakav homogeni blok sa cvrstom linijom i izabranim vodjom Kod njih se ne zna ko je vodja te grupe Niksic ili Konakovic. A da ne pricamo o drugim stvarima.
Upitno je da li Osmorka zna sta hoce a sta nece. Nije Osmorka nikakav homogeni blok sa cvrstom linijom i izabranim vodjom Kod njih se ne zna ko je vodja te grupe Niksic ili Konakovic. A da ne pricamo o drugim stvarima.
-
Officer Crabtree
#66550 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Šta znači ekonomija i obrazovanje?
Jel to znače i nova tijela u jačanje pozicije države, jel to znači Ministarstvo obrazovanja BiH?
Šta je to što su Čović i Dodik blokirali u ta dva sektora pa sad više neće?
Dodik i Čović su nezamjenjivi, Osmorka nije, zato ne mogu ni tražiti ništa.
Jel to znače i nova tijela u jačanje pozicije države, jel to znači Ministarstvo obrazovanja BiH?
Šta je to što su Čović i Dodik blokirali u ta dva sektora pa sad više neće?
Dodik i Čović su nezamjenjivi, Osmorka nije, zato ne mogu ni tražiti ništa.
Last edited by Officer Crabtree on 12/12/2022 20:02, edited 1 time in total.