Odakle mi to a.k.a životne lekcije

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Nierika

#1 Odakle mi to a.k.a životne lekcije

Post by Nierika »

Ne mislim na formalno školovanje mada može i to. Mislim na ljude koje smo sretali kroz život a koji su nas naučili bitnim životnim lekcijama, od familije do slučajnih prolaznika. Koje životne lekcije pamtite, čije i/li zašto? Može moto, aforizmi, anegdote, sjećanja, šta god. :D
Last edited by Nierika on 12/12/2022 02:46, edited 1 time in total.
Nierika

#2 Re: Odakle mi to

Post by Nierika »

Jedna osoba mi je rekla da svi mi živimo onakav život kakav želimo živjeti (ma koliko užasan ili divan), inače bismo se svim silama trudili poboljšati ga, što mi u tadašnjim okolnostima nije bilo drago čuti. Rekla mi je i da ljudima možemo vjerovati onoliko koliko ih možemo predvidjeti, što mi i dan danas ima smisla.
n+1

#3 Re: Odakle mi to

Post by n+1 »

A da preimenuješ temu u "Životne lekcije"? :D
Nierika

#4 Re: Odakle mi to

Post by Nierika »

'kej, a da ti shareaš insajt u međuvremenu? :D
Vam

#5 Re: Odakle mi to

Post by Vam »

Nisam bio od onih koji tacno znaju ili imaju gorucu zelju, talenat za necim cime bih se mogao baviti u zivotu i savjet nakon zavrsene gimnazije koji fakultet upisati koji sam dobio od jednog prof drame sa akademije je bio: "Ako ne znas sta zelis, onda bar skontaj sta ne zelis, sta je to sto bi svako jutro kad ustanes pred posao bilo sto te natjera da se uhvatis za glavu i kontas 'opet ovo sranje' i bjezi od toga.", na srecu to mi se ne desava, izgleda da sam ipak dobro izabrao... :)
crveni_makovi

#6 Re: Odakle mi to a.k.a životne lekcije

Post by crveni_makovi »

Izvini što ću da ti uprljam temu :)

Ovih dana su me podsjetili koliko mi smeta kad ljudi nekontrolisano daju savjete koje im niko ne traži. Ranije su mi te bujice prijedloga izazivale napade gušenja. Sad se samo kleberim ako su ljudi umjereno opijeni zvukom svog glasa. Za one agresivnije nalazim smiraj u kombinaciji učtivog treptanja okicama i izgovaranja u sebi mantre "jedi g....".
Nierika

#7 Re: Odakle mi to

Post by Nierika »

Vam wrote: 12/12/2022 02:46 Nisam bio od onih koji tacno znaju ili imaju gorucu zelju, talenat za necim cime bih se mogao baviti u zivotu i savjet nakon zavrsene gimnazije koji fakultet upisati koji sam dobio od jednog prof drame sa akademije je bio: "Ako ne znas sta zelis, onda bar skontaj sta ne zelis, sta je to sto bi svako jutro kad ustanes pred posao bilo sto te natjera da se uhvatis za glavu i kontas 'opet ovo sranje' i bjezi od toga.", na srecu to mi se ne desava, izgleda da sam ipak dobro izabrao... :)
Ček, šta si na kraju odabrao? Neloš savjet, ja se sjećam da sam imala razgovor u srednjoj sa pedagogicom tj. kao orijentaciju gdje su mi rekli da sam relativno neloša u čemu god se okušam, bilo je definitivno traženja i prešaltavanja kasnije. :D
Nierika

#8 Re: Odakle mi to a.k.a životne lekcije

Post by Nierika »

crveni_makovi wrote: 12/12/2022 02:56 Izvini što ću da ti uprljam temu :)

Ovih dana su me podsjetili koliko mi smeta kad ljudi nekontrolisano daju savjete koje im niko ne traži. Ranije su mi te bujice prijedloga izazivale napade gušenja. Sad se samo kleberim ako su ljudi umjereno opijeni zvukom svog glasa. Za one agresivnije nalazim smiraj u kombinaciji učtivog treptanja okicama i izgovaranja u sebi mantre "jedi g....".
Ma ne izvinjavaj se, drago mi je što pišeš na temi. :D Donekle se slažem mada se opet i uhvatim da i ja dajem savjete koje niko ne traži, a i nekad mi niotkud padnu na pamet random savjeti koji sam negdje čula. Ne znam da li postoje beskorisni savjeti.
Vam

#9 Re: Odakle mi to

Post by Vam »

Nierika wrote: 12/12/2022 03:08
Vam wrote: 12/12/2022 02:46 Nisam bio od onih koji tacno znaju ili imaju gorucu zelju, talenat za necim cime bih se mogao baviti u zivotu i savjet nakon zavrsene gimnazije koji fakultet upisati koji sam dobio od jednog prof drame sa akademije je bio: "Ako ne znas sta zelis, onda bar skontaj sta ne zelis, sta je to sto bi svako jutro kad ustanes pred posao bilo sto te natjera da se uhvatis za glavu i kontas 'opet ovo sranje' i bjezi od toga.", na srecu to mi se ne desava, izgleda da sam ipak dobro izabrao... :)
Ček, šta si na kraju odabrao? Neloš savjet, ja se sjećam da sam imala razgovor u srednjoj sa pedagogicom tj. kao orijentaciju gdje su mi rekli da sam relativno neloša u čemu god se okušam, bilo je definitivno traženja i prešaltavanja kasnije. :D
Poljoprivredu izabrao. Dekan u govoru dobrodoslice brucosima govorio kako ce nas ogroman dio otpasti na prvoj god jer taj fakultet cesto upisu oni koji nista drugo nisu uspjeli i da on sam nije zelio studirati poljoprivredu nego zurnalistiku, ali se u stvari nasao tu jer je po prirodi "sitnicav" i detaljista, a ako se po tome gleda, ta karakteristika je jednako vazna reporterima, kao i vocarima koji stalno nesto "rezuckaju". Vodeci se tim i ja sam se nasao u industriji hrane.
Nierika

#10 Re: Odakle mi to

Post by Nierika »

Vam wrote: 12/12/2022 03:21
Nierika wrote: 12/12/2022 03:08

Poljoprivredu izabrao. Dekan u govoru dobrodoslice brucosima govorio kako ce nas ogroman dio otpasti na prvoj god jer taj fakultet cesto upisu oni koji nista drugo nisu uspjeli i da on sam nije zelio studirati poljoprivredu nego zurnalistiku, ali se u stvari nasao tu jer je po prirodi "sitnicav" i detaljista, a ako se po tome gleda, ta karakteristika je jednako vazna reporterima, kao i vocarima koji stalno nesto "rezuckaju". Vodeci se tim i ja sam se nasao u industriji hrane.
Na mom faksu ne primaju puno al' ih zna otpasti pod pritiskom. O poljoprivredi ne znam puno al' prvi put čujem da to upisuju oni koji ništa drugo nisu uspjeli. Asocira me i na post-apokaliptične scenarije. :D
Vam

#11 Re: Odakle mi to

Post by Vam »

Nierika wrote: 12/12/2022 03:31
Vam wrote: 12/12/2022 03:21

Na mom faksu ne primaju puno al' ih zna otpasti pod pritiskom. O poljoprivredi ne znam puno al' prvi put čujem da to upisuju oni koji ništa drugo nisu uspjeli. Asocira me i na post-apokaliptične scenarije. :D
Nije bas popularan izbor, medju prvim su ekonomija i pravo, jer naravno BiH je ekonomski i pravno sredjena zemlja :lol:
A na poljoprivredi sto me iznenadilo je da je broj studentica vise nego duplo veci od studenata, jos ako se uzme da je u istoj zgradi kao i farmacija, gdje je ta razlika jos veca, onda covjek prestane da se pita da li je napravio pravi izbor :)
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#12 Re: Odakle mi to a.k.a životne lekcije

Post by _BataZiv_0809 »

Biljezim se
Nierika

#13 Re: Odakle mi to

Post by Nierika »

Vam wrote: 12/12/2022 05:06 Nije bas popularan izbor, medju prvim su ekonomija i pravo, jer naravno BiH je ekonomski i pravno sredjena zemlja :lol:
A na poljoprivredi sto me iznenadilo je da je broj studentica vise nego duplo veci od studenata, jos ako se uzme da je u istoj zgradi kao i farmacija, gdje je ta razlika jos veca, onda covjek prestane da se pita da li je napravio pravi izbor :)
:D
Pretpostavljam i da se plan i program djelimično preklapa sa farmacijom, možda i sa odsjecima na prirodno-matematičkom.
dječak sa šibicama

#14 Re: Odakle mi to a.k.a životne lekcije

Post by dječak sa šibicama »

Mene su zivotnim lekcijama najvise naucili fejzbuk prijatelji koji dijele one citate i mudre misli po objavama :oops:
medvjed23

#15 Re: Odakle mi to a.k.a životne lekcije

Post by medvjed23 »

Ne vole me ljudi. Ne druže se sa mnom, pa nemam često priliku učiti kroz druženje. Kad se desi da me neko trpi u svojoj blizini, obično od tog nekog dobijem savjete poput: samo se drogirati treba, kad se počneš drogirati, javi mi da ti dobacim čiste igle, horsaši su najbliži razumijevanju neuhvatljive prirode stvarnosti... Sve su to dobri, ali jednolični savjeti. Stoga se, kad u proces učenja poželim nadrobiti raznolikosti, okrećem knjigama. Ili klipovima. Poput ovog:

Vam

#16 Re: Odakle mi to

Post by Vam »

Nierika wrote: 12/12/2022 11:00
Vam wrote: 12/12/2022 05:06 Nije bas popularan izbor, medju prvim su ekonomija i pravo, jer naravno BiH je ekonomski i pravno sredjena zemlja :lol:
:D
Pretpostavljam i da se plan i program djelimično preklapa sa farmacijom, možda i sa odsjecima na prirodno-matematičkom.
Neces vjerovati u potpunosti se poklapao, ja sa svojom djevojkom se nadjem, ona studirala engleski, udjem s njima na predavanje i vidim... pa sve smo mi ovo isto ucili kao i na predmetu Sladoledi :lol: ne zezam, fakat sam imao taj predmet, najbolji fakultet na univerzitetu ;)
¤ jelena ¤

#17 Re: Odakle mi to a.k.a životne lekcije

Post by ¤ jelena ¤ »

Sladoledi predmet na faksu? :shock: :srce:

Otvaraj temu o svom faksu i piši...

Ako išta ovu zemlju spasi od propadanja to je poljoprivreda, a imate i predmet Sladoledi.
To bi moglo biti dovoljno za početak. :lol: :D

Eto, ja udijelih savjet na temi, a sad ću samo da čitam, obećavam. :D

:run:
Snake Eyes

#18 Re: Odakle mi to a.k.a životne lekcije

Post by Snake Eyes »

Dobro al' neće se samo od sebe popraviti.
Nierika, Klix forum, 07.12.2022.
Snake Eyes

#19 Re: Odakle mi to a.k.a životne lekcije

Post by Snake Eyes »

crveni_makovi wrote: 12/12/2022 02:56 Izvini što ću da ti uprljam temu :)

Zato te je onaj majstor zajebao, treptala si okicama kada su ti govorili da ne valja.
Vam

#20 Re: Odakle mi to a.k.a životne lekcije

Post by Vam »

¤ jelena ¤ wrote: 12/12/2022 14:55 Sladoledi predmet na faksu? :shock: :srce:

Otvaraj temu o svom faksu i piši...

Ako išta ovu zemlju spasi od propadanja to je poljoprivreda, a imate i predmet Sladoledi.
To bi moglo biti dovoljno za početak. :lol: :D

Eto, ja udijelih savjet na temi, a sad ću samo da čitam, obećavam. :D

:run:
Izborni bio :lol:
Vam

#21 Re: Odakle mi to a.k.a životne lekcije

Post by Vam »

Razredna u srednjoj:
"Djeco, ja znam da vi znate kako nije lijepo sjediti na stepenicama, ali da vam malo priblizim to, mi u Sarajevu imamo jedan izraz za takve osobe, papci." :lol:
Nierika

#22 Re: Odakle mi to a.k.a životne lekcije

Post by Nierika »

Predmet sladoledi, može i tema o poljoprivredi. :D Fejsbuk mi je povremeni izvor inspiracije kad imam strpljenja da prođem kroz postove. Zappa mi zvuči kao cinik. O popravljanju, jedno po jedno valjda.. :|
SpecialOffer

#23 Re: Odakle mi to a.k.a životne lekcije

Post by SpecialOffer »

3 osnovne lekcije i nikad u zivotu neces imati problema sa ljudima.

Nikad se ne dovodi u situaciju da zavisis od bilo koga.
Nikad ne ocekuj protuuskugu ako su nekome uradio nesto, nisi bio natjeran, uradio si zato sto si zelio.
Nikad ne ocekuj nista od bilo koga jer niko nije duzan da ti ucini bilo sta.
Snake Eyes

#24 Re: Odakle mi to a.k.a životne lekcije

Post by Snake Eyes »

Nikad ne reci nikad.
Quaresma

#25 Re: Odakle mi to

Post by Quaresma »

Nierika wrote: 11/12/2022 23:50 Jedna osoba mi je rekla da svi mi živimo onakav život kakav želimo živjeti (ma koliko užasan ili divan), inače bismo se svim silama trudili poboljšati ga, što mi u tadašnjim okolnostima nije bilo drago čuti. Rekla mi je i da ljudima možemo vjerovati onoliko koliko ih možemo predvidjeti, što mi i dan danas ima smisla.
i sto bi meni moja rodica rekla. kako zarcis tako privlacis :D
Post Reply