Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
kabal1337 wrote: ↑10/12/2022 10:41
Pa i da naucis rijetko ce ko znati da primjeni.
Jer ni sami profesori ne pricaju jedni sa drugima kako da uvezu predmete.
Kojeg ba djeteta interesuje pitagora, nekavi trouglovi, geometrija? Onaj koji "uci" zna izracunat p, o, a,b,c. Zamisli ubacis u pricu Tehnicki odgoj, pa kaze djeco da vidimo koliko nam treba treba sperploce(materijala) mi cemo sracunati, p, o, stranice. - a iste te sedmice rade iz matematike povrsine itd.
Pa kad mu pokazes prakticno kako moze koristiti matematiku ... naucis i onog sto ga matematika ne interesuje kako da ga barem dio nje interesuje.
ama sta je svrha ucenja tih gluposti ??? kome u zivotu osim tokara i matematicara koji ide na takmicenja trebaju logaritmi i logaritamske tablice ?? polinomi??
jednacine i nejednacine sa milion nepoznatih ,razlomci ?? matrice?? 98% ljudi umre a da im to nikad ne zatreba u zivotu...
hasanaginica i nosac samuel su isto zatrebali mnogima
Kojeg ba djeteta interesuje pitagora, nekavi trouglovi, geometrija? Onaj koji "uci" zna izracunat p, o, a,b,c. Zamisli ubacis u pricu Tehnicki odgoj, pa kaze djeco da vidimo koliko nam treba treba sperploce(materijala) mi cemo sracunati, p, o, stranice. - a iste te sedmice rade iz matematike povrsine itd.
Pa kad mu pokazes prakticno kako moze koristiti matematiku ... naucis i onog sto ga matematika ne interesuje kako da ga barem dio nje interesuje.
Sjećam se časa na kom smo bili ja, profesor Matematike i profesor Osnova elektrotehnike. Još ranije, ogledni čas na kom sam ja imao Matematiku a kolega Vjeronauku (ne pitaj kako smo to uspjeli povezati). Pokušavao sam uvesti STEM i kod nas, ali kako si napomenuo - manjak entuzijazma. Mada, izgleda da bi od tog moglo nešto i biti, neki kolege pokazuju interesovanje za to. Pomoći će i (ako uspijemo u tome) prezentacija obnovljivih izvora energije (sljedeće godine nam treba doći ekipa iz Hrvatske). Ovih godina smo nabavljali opremu za automatiku pa se i sa time radi. Šteta je samo što sve ovo nije kvalitetno uvezano.
Treba puno napora da se to sve uvede, ali ako će se neko za volanom sjetiti da na vrijeme popusti gas isplati se. Još više ako ta djeca budu pokretači razvoja novih tehnologija. Dug je put, ali ni Amerika ga nije prešla u par godina.
ama sta je svrha ucenja tih gluposti ??? kome u zivotu osim tokara i matematicara koji ide na takmicenja trebaju logaritmi i logaritamske tablice ?? polinomi??
jednacine i nejednacine sa milion nepoznatih ,razlomci ?? matrice?? 98% ljudi umre a da im to nikad ne zatreba u zivotu...
Matematika je uvezan sistem, iz kojeg je teško bilo šta odbaciti a da se ne poremeti ostalo. Kao kad bi iz automobila izbacio dio za koji ne vidiš čemu služi.
Nije pitanje šta će nam nešto nego kako se prezentuje i da li se povezuje sa drugim oblastima i sa situacijama u realnom životu.
Eno, opet me mangupi odvukoše u offtopic. Nastavak u podforumu "Nauka i edukacija".
Ne znam, fazon je da te izjebem trostrukim integralom, da bi ti sutra mogao doci sjesti unjeti dimenzije u program da ti izracuna volumen brda. A da, na kraju dana ti te programe i ne pises. Vec neki programer koji je i sam zaboravio sta je trostruki integral ali ipak tu ima neki matematicar koji mu da gotovu formulu za program.
Last edited by kabal1337 on 10/12/2022 11:15, edited 1 time in total.
Matematika je uvezan sistem, iz kojeg je teško bilo šta odbaciti a da se ne poremeti ostalo. Kao kad bi iz automobila izbacio dio za koji ne vidiš čemu služi.
Nije pitanje šta će nam nešto nego kako se prezentuje i da li se povezuje sa drugim oblastima i sa situacijama u realnom životu.
Eno, opet me mangupi odvukoše u offtopic. Nastavak u podforumu "Nauka i edukacija".
uvezi mi onda zamjenu kvacila ili zupcastog sa nejednacinom sa 17 nepoznatih ,takodjer mozes mi povezati polinome sa popravkom kvara na trafostanici ili visokonaponskom kablu,zamjenom pragova na pruzi ili rad na kasi u biMgu
uvezi mi onda zamjenu kvacila ili zupcastog sa nejednacinom sa 17 nepoznatih ,takodjer mozes mi povezati polinome sa popravkom kvara na trafostanici ili visokonaponskom kablu,zamjenom pragova na pruzi ili rad na kasi u biMgu
Ne možeš sve sa svačime povezati. Nešto sa situacijama iz života, nešto sa drugim predmetima a negdje možeš složiti priču. Eksponencijalna funkcija se može uvezati sa dosta situacija (rast broja stanovništva, porast broja pasa lutalica, epidemije zaraznih bolesti, lančanim reakcijama...). Ne mora sve da se dovede u vezu sa zanimanjem, uostalom kako mi možemo znati čime će se neko baviti?
Možeš neke stvari objasniti kroz priče. Ono, kad čas počneš sa "mogu li ja proći kroz ovaj zid?" učenici se zapitaju je li profesor konačno poludio ili samo što nije. Kad nastaviš sa "mogu li biti na dva mjesta istovremeno" oni zaključe da profesor definitivno jeste poludio. U svakom slučaju na času dobiješ interesantnu diskusiju u odjeljenju automehaničara iako to nema veze sa njihovim zanimanjem - aktivne učenike u razredu u kome se to na času Fizike nikad ne bi očekivalo. I to pred kraj školske godine.
Sto se matematike tice za obicnog zivota ti ne treba vise od
+, -, ×, ÷
Cak ne znam nijedno mjesto u BiH gdje ti nesto kompleksnije od ovoga treba, osim nastave
Jer sve je uprosteno maksimalno kroz razne programe, tabele, šeme
Šta imaš računati neke stvari kad imaš maksimum 3 opcije necega
To nema nikakve veze sa inteligencijom.
To su obicno djeca u kojima profesori nisu probudili niti jednu iskru interesovanja, jer pobogu i oni rade nesto za sto nemaju trunke entuzijazma.
Kao sto sam kazes ukucas,- istrazujes. Ako nekome ne pokazes, ne probudis interesovanje da on poslije istrazuje... dobijes udruzio se sa Sejtanom jer je on to naucio tako.
Ko te to od obrazovnog kadra te nauci da mislis, da se pitas zasto, da kriticki razmisljas?
Tipa pogledas predavanje Fizike na nekom od nasih Univerziteta, i pogledaj na nekom stranom npr. Americkom.
ja ,sem fizike,nisam nista korisno u skoli naucio, niti mi je to zatrebalo kasnije u zivotu ...
kako nisam sinus kosinus I tangens koristim svakodnevno
mk ultra wrote: ↑10/12/2022 12:20
+, -, ×, ÷
Cak ne znam nijedno mjesto u BiH gdje ti nesto kompleksnije od ovoga treba, osim nastave
Obicni zivot ako podrazumijevas neke proste radnje i poslove, ako radis iole neku ozbiljniju matematiku u sklopu struke, onda ce ti trebati 'visa matematika'.
mk ultra wrote: ↑10/12/2022 12:20
+, -, ×, ÷
Obicni zivot ako podrazumijevas neke proste radnje i poslove, ako radis iole neku ozbiljniju matematiku u sklopu struke, onda ce ti trebati 'visa matematika'.
Tesko, posto sam svasta u struci radio
Maksimum trigonometrija
Zato i pitam da mi neko navede gdje je nesto kompleksnije korsitio, ali stvarno koristio
Pita profesor matematike jednog mog druga, kojem je predavao u srednjoj, kako boga ti napravi milionski biznis, a ja ti dvojke poklanjao da ne padas u skoli?
Profesore, sva moja matematika je stala u
da kupim za marku, prodam za dvije.
mk ultra wrote: ↑10/12/2022 13:05
I ne koriste nikakav gotov softver u koji unesu ocitane podatke i koji iza ima milion jednacina, vec samo olovku i papir i rucno racunaju?
Koristim ja izvode, a ponekad moram postaviti i rješiti poneku diferencijalnu jednačinu.
Leon16v wrote: ↑10/12/2022 11:05
Matematika mi je čitav život bila Crna hronika, tako da tema i rasprava pun pogodak
Meni je Istorija bila crna hronika: puno bubanja i previše ratova.
Ja sam zbog historije zamalo obnovio 2 razred gimnazije. Gimnazija dobrinja I ona daguda(tako se nesta zvala furala lgbt vegeterijanstvo davne 2003...)
I pita mene teoriju evolucije.
Ono svi nastali od majmuma I ja pricam ko veliki. I kao ona sve super ali ja nisam od majmuna nastala, ja bleno u nju ko tele u sarena vrata. I preleti mi preko jezika ti si od ovce sve ti je.. morao sam direktorici miskin muda polizat.
Pa nista cudno, to je osnovno znanje svakog tehnickog fakulteta.
Ja samo kazem kada trazis parcijalne izvode neke kompleksne funkcije da niko ne radi rucno. Zasto? - Zbog brzine.
Postoje kalkukatori, softwari za to. Niko to ne radi rucno osim ako nema pristup tome.