BINGO trgovački lanac - sve o tome

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Haris033

#901 Re: Bingo konačno najjača kompanija u BH

Post by Haris033 »

Vašar zvani BiMgo, napravljen za vašarsku klijentelu..
Vašarska klijentela je u većini ostala da živi u BiH.
Još im treba održavanje koride ispred objekata, da bude u full-u :izet:
HelaS

#902 Re: Bingo konačno najjača kompanija u BH

Post by HelaS »

Haris033 wrote: 10/12/2022 08:59 Vašar zvani BiMgo, napravljen za vašarsku klijentelu..
Ma nije Bingo osmišljen kao vašarska firma, nego je profil zaposlenih u Bingo trgovinama takav - slabo obrazovan, kulturološki stagniran ili zaustavljen na vašarskim normama, neiskusan i uz sve to i slabo plaćen, i normalno je da i usluga bude takva.

Samo jedna "marijindvorska" "Crvena jabuka" zasjenila je 90% Bingo trgovina, po svemu!
palermo

#903 Re: Bingo konačno najjača kompanija u BH

Post by palermo »

Prvi puta na ovoj temi. Kakva je ovdje aymosfera? Jel se.psuje bosnjacki seljakluk olicen u Bingu.?

Apropo, Bingo je ucinio vise za promociju drzave I osjecaj da ova drzava postoji, nego citava devetorka....( mislim osmorka.plus SDA)
palermo

#904 Re: Bingo konačno najjača kompanija u BH

Post by palermo »

HelaS wrote: 10/12/2022 12:21
Haris033 wrote: 10/12/2022 08:59 Vašar zvani BiMgo, napravljen za vašarsku klijentelu..
Ma nije Bingo osmišljen kao vašarska firma, nego je profil zaposlenih u Bingo trgovinama takav - slabo obrazovan, kulturološki stagniran ili zaustavljen na vašarskim normama, neiskusan i uz sve to i slabo plaćen, i normalno je da i usluga bude takva.

Samo jedna "marijindvorska" "Crvena jabuka" zasjenila je 90% Bingo trgovina, po svemu!

Ne mozes porediti Crvenu jabuku I Bingo. Crvena Jabuka moze.poslovati samo u Sarajevu, Banjaluci...recimo za Mostar nisam bas siguran.

Bingo imas u svakom mjestu Federacije BiH koje ima ime, a bogami I u dosta mjesta u RS-u.....recimo u lijepom Trebinju je glavno mjesto okupljanja
Ironmen

#905 Re: Bingo konačno najjača kompanija u BH

Post by Ironmen »

problemnatravunu wrote: 08/12/2022 05:52 Image

naj smo jaći
Na katalogu ulje 3,85 na polici 4,10, fujjjjjjjjj
Ironmen

#906 Re: Bingo konačno najjača kompanija u BH

Post by Ironmen »

palermo wrote: 10/12/2022 12:26 Prvi puta na ovoj temi. Kakva je ovdje aymosfera? Jel se.psuje bosnjacki seljakluk olicen u Bingu.?

Apropo, Bingo je ucinio vise za promociju drzave I osjecaj da ova drzava postoji, nego citava devetorka....( mislim osmorka.plus SDA)
Da da izgradio na grbaci naroda koji je krv propisao.
Haris033

#907 Re: Bingo konačno najjača kompanija u BH

Post by Haris033 »

BiMgo oslikava trenutno stanje BiH. Migracijom stanovništva, ljudi iz BH sela i ruralnih dijelova su danas većinsko stanovništvo u Sarajevu, te su sa sobom i nametnuli svoj primitivizam i (ne)kulturu.
Ne kažem da su u Sa živjeli samo obrazovani i kulturni ljudi, ali danas se slika Sarajeva totalno promijenila.
Ne mogu da shvatim da je jedan vašarski objekat poput BiMga, mjesto okupljanja ljudi iz cijele BiH, i da se za posjet jednom vašarskom tipu hipermarketa, traži parking više.. :?
Kažem Vam, još samo treba organizovati koridu ispred hipermarketa, kakvu pjevaljku, te rostiljske tezge i eto ga savršen izlazak za 80% populacije u BiH. :izet:
palermo

#908 Re: Bingo konačno najjača kompanija u BH

Post by palermo »

Ironmen wrote: 10/12/2022 13:27
palermo wrote: 10/12/2022 12:26 Prvi puta na ovoj temi. Kakva je ovdje aymosfera? Jel se.psuje bosnjacki seljakluk olicen u Bingu.?

Da da izgradio na grbaci naroda koji je krv propisao.
Pa uvijek je na grbaci naroda. Tako zivot fukcionira. I to nista ne oduzima od cinjen8ce da je za promociju drzave ucinio vise od bilokoga.
palermo

#909 Re: Bingo konačno najjača kompanija u BH

Post by palermo »

Haris033 wrote: 10/12/2022 13:33 BiMgo oslikava trenutno stanje BiH. Migracijom stanovništva, ljudi iz BH sela i ruralnih dijelova su danas većinsko stanovništvo u Sarajevu, te su sa sobom i nametnuli svoj primitivizam i (ne)kulturu.
Ne kažem da su u Sa živjeli samo obrazovani i kulturni ljudi, ali danas se slika Sarajeva totalno promijenila.
Ne mogu da shvatim da je jedan vašarski objekat poput BiMga, mjesto okupljanja ljudi iz cijele BiH, i da se za posjet jednom vašarskom tipu hipermarketa, traži parking više.. :?
Kažem Vam, još samo treba organizovati koridu ispred hipermarketa, kakvu pjevaljku, te rostiljske tezge i eto ga savršen izlazak za 80% populacije u BiH. :izet:
To drugacije u Zagrebu, Minhenu.....kako vam vise ne dosadi preseravati se
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#910 Re: Bingo konačno najjača kompanija u BH

Post by konektovan »

Haris033 wrote: 10/12/2022 13:33 BiMgo oslikava trenutno stanje BiH. Migracijom stanovništva, ljudi iz BH sela i ruralnih dijelova su danas većinsko stanovništvo u Sarajevu, te su sa sobom i nametnuli svoj primitivizam i (ne)kulturu.
Jedino šta oslikava primitivizam i nekulturu je tvoje pisanje na temu binga, i generalno svega domaćeg....
Fakat si teško obolio....kad ti ne dosadi svaki dan pisati jedno te isto.. :-)
konektovan

#911 Re: Bingo konačno najjača kompanija u BH

Post by konektovan »

palermo wrote: 10/12/2022 13:44
To drugacije u Zagrebu, Minhenu.....kako vam vise ne dosadi preseravati se
Ovo ti je klasičan primjer fgr primitivca...
dend

#912 Re: Bingo konačno najjača kompanija u BH

Post by dend »

palermo wrote: 10/12/2022 12:29
HelaS wrote: 10/12/2022 12:21

Ne mozes porediti Crvenu jabuku I Bingo. Crvena Jabuka moze.poslovati samo u Sarajevu, Banjaluci...recimo za Mostar nisam bas siguran.

Bingo imas u svakom mjestu Federacije BiH koje ima ime, a bogami I u dosta mjesta u RS-u.....recimo u lijepom Trebinju je glavno mjesto okupljanja
Prvi u prometu u većem entitetu i među top 10 sa konstantim rastom u manjem entitetu.
fusion_ba

#913 Re: Bingo konačno najjača kompanija u BH

Post by fusion_ba »

Crvena Jabuka je Tropic/Moj Market.
A Tropic je jako raširen pogotovo u RS
palermo

#914 Re: Bingo konačno najjača kompanija u BH

Post by palermo »

fusion_ba wrote: 10/12/2022 15:13

Crvena Jabuka je Tropic/Moj Market.
A Tropic je jako raširen pogotovo u RS
Znam ja to, ali Crvena jabuka , u Sarajevu je mnogo drugačiaj od m recimo Tropica u Nevesinju. Tropic radi po sistemu Binga, Crvena jabuka u Sarajevu je tropicovo elitno dijete.

Al dobra je Crvena jabuka, dobar je i Tropic....ja to uopšte ne sporim, samo sam reagovao na neadekvatnu usporedbu
fusion_ba

#915 Re: Bingo konačno najjača kompanija u BH

Post by fusion_ba »

To da, nije za istu ciljnu grupu.
Haris033

#916 Re: Bingo konačno najjača kompanija u BH

Post by Haris033 »

konektovan wrote: 10/12/2022 13:51
Jedino šta oslikava primitivizam i nekulturu je tvoje pisanje na temu binga, i generalno svega domaćeg....
Čist primjer onoga o čemu pišem..
Došli juče u grad i odmah je njihovo najbolje, a oni koji su živjeli ovdje i još žive su “teško oboljeli” i nemaju pravo na svoje mišljenje. :-)
Ako znaš šta je primitivizam, upravo si sebe opisao kao jednog takvog.. 😉
anex
Nindža revizor
Grijem se na: čumur
Vozim: Scott i Kuga
Horoskop: imam

#917 Re: Bingo konačno najjača kompanija u BH

Post by anex »

Ironmen wrote: 10/12/2022 13:25
problemnatravunu wrote: 08/12/2022 05:52 Image

naj smo jaći
Na katalogu ulje 3,85 na polici 4,10, fujjjjjjjjj
Prije sat vremena sam kupio 2 flaše ulja po 3.85 KM tako da ne seri...
konektovan

#918 Re: Bingo konačno najjača kompanija u BH

Post by konektovan »

Haris033 wrote: 10/12/2022 16:29
konektovan wrote: 10/12/2022 13:51

Čist primjer onoga o čemu pišem..
Došli juče u grad i odmah je njihovo najbolje, a oni koji su živjeli ovdje i još žive su “teško oboljeli” i nemaju pravo na svoje mišljenje. :-)
Ako znaš šta je primitivizam, upravo si sebe opisao kao jednog takvog.. 😉
Jesam li ja negdje napisao da je "moje"najbolje?
I ja sam živio ovdje, i još živim..ali trebaš biti realan, a ti to nisi.
Primitivac si, i to sa teškom dijagnozom, i meni te žao iskreno.
konami666

#919 Re: Bingo konačno najjača kompanija u BH

Post by konami666 »

Tužno je pročitati da je lanac supermarketa najjača firma u Bosni.
mistek

#920 Re: Bingo konačno najjača kompanija u BH

Post by mistek »

konami666 wrote: 19/12/2022 00:50 Tužno je pročitati da je lanac supermarketa najjača firma u Bosni.
Pa vala ne znam. Recimo, u Hrvatskoj su u prvih 10 čak 4 trgovačka lanca: Konzum, Lidl, Spar i Plodine :D Mercator je u Sloveniji 5., a i Engrotuš je u top 15. Nije sad to tako strašan podatak za zemlju koja ima tržište kakvo ima BiH. I još tome dodaš činjenicu da Bingo drži ubjedljivo najozbiljniji tržišni udio, haman do mjere da graniči sa nekim hibridom monopola. Recimo da je bar u nivou da u Hrvatskoj sabereš 3 od 4 ova lanca gore. Plus, Bingo ko Bingo ima strašno diverzificiran portfolio poslova. Plus, ako pogledaš najveće kompanije bilo gdje, to su ti elektroprivrede, telekomi, naftne kompanie i sl. Kod nas to razdijeljeno do ludila, konkurencija da valja, i opet razlog što je Bingo prvi. Tri elektroprivrede ovdje imaju više nego duplo već prihod od Binga. Ili pazi naftaša, a eto ako ništa drugo imaš Hifu i Energopetrol ko nekakve domaće (ne u smislu vlasništva, nego da je od toga mogla biti jedna kompanija da nema konkurencije).
banjaluka078
Moderator

#921 Re: Bingo konačno najjača kompanija u BH

Post by banjaluka078 »

Ah, BiMgo, kralj različitih cijena na rafi i na kasi. Svaka kupovina mi završi ubjeđivanjem o cijenu (samo Konzum u gradu je lošiji, oni i po dva dana po isteku akcije drže natpis da je snižena cijena, pa onda svađa na kasi).
Ovih dana aktuelni paketići za djecu, u onolikom Bingu u BL nigdje nijedna kutija Muncmallowa, nijedan čokoladni Djed Mraz. "Ptičjeg mlijeka", zaleđene divljači u škrinjama ima, ali tih čokoladica jok.
konami666

#922 Re: Bingo konačno najjača kompanija u BH

Post by konami666 »

mistek wrote: 19/12/2022 01:31
konami666 wrote: 19/12/2022 00:50 Tužno je pročitati da je lanac supermarketa najjača firma u Bosni.
Pa vala ne znam. Recimo, u Hrvatskoj su u prvih 10 čak 4 trgovačka lanca: Konzum, Lidl, Spar i Plodine :D Mercator je u Sloveniji 5., a i Engrotuš je u top 15. Nije sad to tako strašan podatak za zemlju koja ima tržište kakvo ima BiH. I još tome dodaš činjenicu da Bingo drži ubjedljivo najozbiljniji tržišni udio, haman do mjere da graniči sa nekim hibridom monopola. Recimo da je bar u nivou da u Hrvatskoj sabereš 3 od 4 ova lanca gore. Plus, Bingo ko Bingo ima strašno diverzificiran portfolio poslova. Plus, ako pogledaš najveće kompanije bilo gdje, to su ti elektroprivrede, telekomi, naftne kompanie i sl. Kod nas to razdijeljeno do ludila, konkurencija da valja, i opet razlog što je Bingo prvi. Tri elektroprivrede ovdje imaju više nego duplo već prihod od Binga. Ili pazi naftaša, a eto ako ništa drugo imaš Hifu i Energopetrol ko nekakve domaće (ne u smislu vlasništva, nego da je od toga mogla biti jedna kompanija da nema konkurencije).
Naravno da će telekomi i elektroprivrede biti među prvima, to ima smisla. Pogledaj npr Dansku koja je razvijena zemlja sa površinom manjom od BiH i sa otprilike istom populacijom i nigdje supermarketa na top 10 listi.
U Bosni bi trebalo da su IT kompanije na prvih 5/10 mjesta minimalno jer Bosna nema niti industriju ako cemo iskreno niti neke druge usluge osim IT-a koje se mogu izvoziti u druge zemlje. Supermarket na prvom mjestu je nažalost surova realnost koja pokazuje koliko je ekonomija u kurki.
PM72

#923 Re: Bingo konačno najjača kompanija u BH

Post by PM72 »

banjaluka078 wrote: 19/12/2022 09:22 Ah, BiMgo, kralj različitih cijena na rafi i na kasi. Svaka kupovina mi završi ubjeđivanjem o cijenu (samo Konzum u gradu je lošiji, oni i po dva dana po isteku akcije drže natpis da je snižena cijena, pa onda svađa na kasi).
Ovih dana aktuelni paketići za djecu, u onolikom Bingu u BL nigdje nijedna kutija Muncmallowa, nijedan čokoladni Djed Mraz. "Ptičjeg mlijeka", zaleđene divljači u škrinjama ima, ali tih čokoladica jok.
Uzeh prije neki dan u Bingu pile.Dođem kući- isteko mu rok.Ne smrdi,nije promjenilo boju...kad se ispeklo nekakva mi šuha,pojedem samo komadić,ostalo ostavim cukama.
banjaluka078
Moderator

#924 Re: Bingo konačno najjača kompanija u BH

Post by banjaluka078 »

PM72 wrote: 19/12/2022 09:25
Uzeh prije neki dan u Bingu pile.Dođem kući- isteko mu rok.Ne smrdi,nije promjenilo boju...kad se ispeklo nekakva mi šuha,pojedem samo komadić,ostalo ostavim cukama.
Rokove obavezno gledam. Mada, nije garant bilo čega, kupila sam pavlaku u roku, a kad sam otvorila buđ na vrhu.
mistek

#925 Re: Bingo konačno najjača kompanija u BH

Post by mistek »

konami666 wrote: 19/12/2022 09:24
mistek wrote: 19/12/2022 01:31

Naravno da će telekomi i elektroprivrede biti među prvima, to ima smisla. Pogledaj npr Dansku koja je razvijena zemlja sa površinom manjom od BiH i sa otprilike istom populacijom i nigdje supermarketa na top 10 listi.
U Bosni bi trebalo da su IT kompanije na prvih 5/10 mjesta minimalno jer Bosna nema niti industriju ako cemo iskreno niti neke druge usluge osim IT-a koje se mogu izvoziti u druge zemlje. Supermarket na prvom mjestu je nažalost surova realnost koja pokazuje koliko je ekonomija u kurki.
Ma to je logično, svakako, ali nismo Danska i ne mislimo da jesmo. Sve ove faktore gore na stranu, ali normalno da je manja elastičnost za ovakva dobra bez obzira na dohodak i da su tu BiH i Danska najbliže, a da je u drugim industrijama razlika ogromna.

U tom smislu, meni čak nije sporan Bingo, jer kod nas se Bingo bavi svim. U Bingu kupiš i odjeću, i bijelu tehniku, i luster, i kauč. Nema vani baš mnogo lanaca koji su takvi (što je opet karakteristika manje razvijenog svijeta valjda). Meni je specifičniji nastavak ove liste, nego što je Bingo prvi, i više ukazuje na to kakva smo rupa :D
Post Reply